Uusi retkeilyvuosi alkaa: tässä 10 upeaa kohdesuositusta vuodelle 2017!

Uusi retkeilyvuosi on käsillä, ja talven viileydessä on aika alkaa suunnitella tulevia reissuja. Inspiraatiota siivittämään listasimme 10 erilaista retkipaikkaa ympäri maan. Paikat ovat lukijoidemme suosikkeja, monessako olet itse jo käynyt? Nappaa loput kohdelistallesi alkavalle vuodelle!

Pyhä-Nattanen, Sodankylä

Kuva: Metsien kätkemä / Yle

Tarujen tunturi, jonka huipulla kivitoorit valvovat ikiaikaista erämaamaisemaa kuin jättiläiset. ”Niiden korkeilla harjoilla asuivat entiset väkevät jumalat, ja siellä tunturien tyvillä on suuri ja pyhä Sompiojärvi”, kirjoitti Samuli Paulaharju kirjassaan Sompio. Pyhä-Nattasen rengasreitin pituus on 7 kilometriä. Ennen retkeä kannattaa maisemaa fiilistellä katsomalla Metsien kätkemän 8. jakso: Lemmenjoki ja mahtiseidat.

Joutsijärvi, Ulvila

Kuva: Marko Hämäläinen

Kuvankauniin Joutsijärven ympärillä kiertää 27 kilometrin rengasreitti, jonka varrella on lukuisia laavuja ja muita tulipaikkoja. Alueella paljon muitakin polkuja, muun muassa helppokulkuinen 4 kilometrin luontopolku. Metsien ja vesien kauneus hivelee silmiä, ja huolella mietityt rakenteet ovat ilo retkeilijälle. Herkkusuut huomio: nämä maisemat antavat parastaan metsämansikka-aikaan!

Hitonhauta, Laukaa

Kuva: Antti Huttunen

Tämä vaikuttava rotko on repinyt Keski-Suomessa maan kahtia. Rotko on kymmeniä metrejä leveä ja parhaimmillaan jopa parikymmentä metriä syvä. Vaikka korkeuksiin kohoavat tummanpuhuvat kivet näyttävät pahaenteisiltä, on paikka todellisuudessa oikea keidas lehtevine kasveineen. Hitonhaudan onkaloissa riittää tutkittavaa lähes loputtomiin. Vaikeakulkuisessa maastossa on syytä olla myös varovainen.

Kevon kanjoni, Utsjoki

Kuva: Ida Pirttijärvi

Kevo on yksi Suomen legendaarisimmista retkikohteista, eikä ihme. Kevon maisemat ja rauha ovat kuin toisesta maailmasta. Kanjoni halkoo maata paikoin 80 metrin syvyyteen. Myös Fiellun suuri vesiputous on mieletön näky! Retki Kevolle on monelle unelmien täyttymys, mutta suunnittelua se vaatii: matka on todella pitkä ja haastava ja vie useita päiviä. Kevo on luonnonpuisto, eli myös liikkumissäännöt ovat tiukat.

Seilin saari, Parainen

Kuva: Kimmo Jaramo

Tämän saaren historia saa aikaan kylmänväristyksiä. 1600-luvulta alkaen Seilissä toimi spitaalisten sairaala, ja sen jälkeen saarelle tuotiin mielisairauspotilaita. Sairaalan toiminta lakkautettiin 1960-luvulla. Saaren musta kirkko on peräisin 1700-luvulta, ja sen koristeeton sisustus hätkähdyttää. Spitaalisille tarkoitettu osa on tarkoin rajattu muusta kirkosta. Kirkon nurmea halkovat puuristien rivit…

Kummakivi, Ruokolahti

Kuva: Markus Lehteinen

Hiljaiseksi vetää tämä tämmöinen asetelma. Miten tuo on edes mahdollista? Rauhoitettu Kummakivi kummastuttaa Ruokolahdella Itä-Suomessa. Kivi on syrjäisessä paikassa metsässä, reittiä ei ole kovin näkyvästi merkitty. Vaatii jonkin verran kartanlukutaitoa ja poluntallaamista ennen kuin kiven saavuttaa.

Haagan rhodopuisto, Helsinki

Kuva: Antti Huttunen

Kesäkuun ensimmäisten viikkojen paratiisi löytyy Helsingistä. Kukkea alppiruusupuisto on niin mykistävä näky, että sitä kannattaa lähteä ihailemaan vähän kauempaakin. Hehtaarin kokoisessa puistossa on lähes 3000 alppiruusuristeymää. Niiden keskellä kävellessä on helppo kuvitella olevansa ulkomailla.

Kolin Pirunkirkko, Lieksa

Kuva: Harri Leino

Kolin jylhät maisemat on moni jo nähnyt, mutta mitä löytyykään maan uumenista? Pirunkirkko on myyttinen luola, jolla on pituutta yli 34 metriä. Tarina kertoo, että luolassa voi nähdä jopa Pirun kirkkosalin ja penkit. Luola on ollut myös noitien hallussa. Taidetta sen seinille on kirjaillut sen sijaan Eero Järnefelt, jonka käsialaa on luolan seinässä oleva runo.

Vattajanniemi, Kokkola

Kuva: Antti Kulmanen

Pohjanmaan rannikolta löytyy hiekkarantoja, joista moni suomalainen ei olisi osannut edes haaveilla. Vattajan dyyniranta on täydellinen paikka hiljaisesta kesäpäivästä tai vaikka romanttisesta auringonlaskusta nauttimiseen. Yhtenäistä hiekkarantaa laguuneineen jopa 15 kilometriä! Alueella on polkuja, luontopolkuja ja tulipaikkoja.

Kalajankierros, Etelä-Konneveden kansallispuisto

Kuva: Antti Huttunen

Kalajankierros on ihkaensimmäinen retkeilijöille avattu reitti Etelä-Konneveden kansallispuistossa – ja voi pojat, millainen reitti se onkaan! 4,6 kilometrin rengasreitti avaa upeat näkymät massiiviselle Kalajavuorelle, johdattaa jättihaapojen valtakuntaan ja lopulta juontaa Kalajavuoren otsalle ihailemaan pohjoissavolaisia maisemia korkealta yläilmoista. Laavulla kelpaa evästellä joko ennen tai jälkeen kierroksen.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.