Utran saaret, lähiretkeilyä Joensuussa

Ydin-Joensuusta pääsee lyhyillä siirtymisillä useisiin retki- ja luontokohteisiin.

Joensuun äärellä Pielisjoen saarista kenties tunnetuin on Ilosaari, tämä jokakesäisten musiikkijuhlien legendaarinen alkusija.

Ilosaaresta jokivartta noin 6 kilometriä yläjuoksuun asemoituvat Utran saaret. Sinne on tehty kattavasti retkeilijöitä palvelevia rakenteita. Näin tämänkin koivikkovaltaisen saaren luonnon ja Pielisjoen maisemien nauttimisesta on saatu erityisen mukavaa.

Vankat, leveät puusillat johdattavat retkeilijän taatusti kuivin jaloin yli pienten vesistöjen.

Tie vie puisten siltojen kannattelemana parin pienemmän saaren kautta itse Utransaareen. Alueelle ei luvata talvikunnossapitoa, mutta ainakin tällä kertaa sillat ja polut oli aurattu lumesta. Näin ollen alueen esteetön ympäristö tarjoaa liikkumismahdollisuudet laajemmalle yleisölle myös marraskuussa alkavan talven korvilla.

Päivällinen nuotiolla

Mikä sitten minut sai tänään kampeutumaan Utran saarten syleilyyn? Kotona eivät ole pitkään aikaan tuoksuneet nuotionsavuiset vaatteet. Aika ajoin on mukava istua edes hetki ulkotulen ääressä ja rauhoittua, olla poissa sisätiloista, missä sähkökoneet elävät omaa elämäänsä pitäen miltei äänetöntä surinaa, mutta kun sähköt katkeavat, vasta silloin kuulee todellisen hiljaisuuden.

Päivällinen nuotiolla oli jo muutaman päivän hautunut mielessä. Nyt kaikki natsasi siihen malliin, että sain ajoiksi lähteä.

Kotoa pakkasin mukaan termospulloihin kuumaa pakuri-inkivääriteetä ja lämpimän päivälliskeiton. Grillattavaksi kanafileitä, dokumentointia varten kameran, mukavuutta tuomaan istuinalusen ja untuvatakin, nuotiolle puukon, kirveen, tulitikut ja halsterin.

Siirtymisen kotoa tein polkupyörällä, lyhyt matka kun määränpäähän minulla on. Siinä polkiessa sai mukavan alkulämmön. Ei heti tullut vilu perille päästyä.

Vastarannalla vasemmalla Putaansaari. Saarten välissä kulkee laivaväylä. Joen virtaus pitää väylän osittain auki läpi talven.

Saaren ympäri kiertää reilun kilometrin mittainen leveä polku. Polun varrella pitkulaisen saaren molemmissa päissä sekä keskellä on nuotiopaikoilla siistit nuotiokatokset aivan rannan tuntumassa.

Marraskuinen harmaa päivä sinertää maaston jo iltapäivän puolella.

Jo valmiiksi pilvisen harmaa päivä alkoi hämärtyä samoihin aikoihin, kun olin kiertänyt polun ja aloin valmistella nuotiota.

Olin varautunut pienellä määrällä omia nuotiopuita, mutta tällä kertaa nuotiopaikkojen puutilanne oli hyvä.

Päivällisen söinkin jo pimeässä.

Retki kuin retki, onko kunnon tulia voittanutta?

Vaikkei tässä kaupunkilähiön retkikohteessa täydellisestä hiljaisuudesta pääsekään nauttimaan, säilyy parin päivän ajan takuuvarmasti muistona suloinen savun tuoksu. Retki oli kannattava!

Utransaaren palvelut

Reitti Utransaareen on rakennettu esteettömäksi. Heti autotien varressa on paikoitusalue, josta ensimmäinen silta saattelee kulkijan saarten huomaan.

Muiden nuotiopaikkojen lisäksi saaren keskiössä puuston suojassa on katettu varausmaja varastoineen. Samassa yhteydessä on myös ulkokäymälät, joiden ovet olivat avoimet.

Näine kattauksineen kohtalaisen pieni saari on varustettu varsin monipuolisesti ja tarjoaa puitteet päivälenkkimaaston lisäksi vaikka ulkoilma-ateriointiin!

Saaren kotamajaa on mahdollisuus vuokrata Utran asukasyhdistykseltä.

Tätä kohdetta voin suositella hyvin matalan kynnyksen paikkana muun muassa niille, jotka nauttivat esteettömästä helppokulkuisesta lähiretkeilystä tai niille, jotka vielä raivaavat tietänsä syrjäisempiin kolkkiin.

Kartta: ETRS-TM35FIN-tasokoordinaatit N=6946283.344627142, E=647248.9417554424

Ajo-ohjeet: Tieltä 6 käänny Rantakylän liittymästä ja jatka kohti Rantakylää. Seuraa Utran viittoja ja aja noin 4 km. Opasteet Utran saarille ovat selkeästi nähtävillä tielle. Polku alkaa heti paikoitusalueelta, joka on aivan Utrantien varressa.

Joensuun keskustasta tultaessa seuraa ensin Rantakylän viittoja ja jatka yllä olevin ohjein.

Lisäinfoa alueesta ja mm. yhteystiedot majan varausta sekä nuotiopuiden puuteilmoitusta varten löytyy Utran asukasyhdistyksen laatimilta sivuilta.

Alkuperin Utrasta tarinoin Erähiilloksilla -blogissani.

2 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.