Uteliaisuuden herättäjä, keskustelun avaaja ja knoppiteos – esittelyssä Peter Wohllebenin Metsän käyttöopas

Tässäpä kiehtova ja erilainen luontokirja. Piti oikein miettiä mitä termiä käytän, kun tämä ei nimestään huolimatta ole varsinaisesti opas, eikä kuivakka tietokirjakaan. Kirjassa ei ole ainoatakaan kuvaa, mutta valtava määrä kuvauksia, pohdintoja ja mietintöjä. Tuntuu kuin se olisi kirja, joka on suurimmaksi osaksi kirjoittajan järjesteltyä tajunnanvirtaa. Ajatuksia siitä, millä kaikilla tavoin metsää voi käyttää. Sillä kirjoittaja todella antaa vaihtoehtoisia tulokulmia metsään ja niiden lisäksi rutkasti monentasoisia vinkkejä, joilla parantaa viihtyvyyttään retkillä.

Kirjassa on mutkaton lähestymistapa metsään ja sen käyttömahdollisuuksiin. Avarakatseisuudestaan huolimatta, tai ehkä juuri sen takia, osa näkökulmista on lukijaa ravisuttavia – mikä on virkistävän tervetullutta. Hätkähdyttävintä näin aktiivisena retkeilijänä ja metsämaiden ystävänä on esimerkiksi ajatus, ettei ihminen lainkaan kuulu metsään puiden keskelle, eikä varsinkaan pysty kunnolla hyödyntämään siellä aistejaan, eikä siten tunne sitä luontaisesti kodikseen. Ja kun tekstiä lukee, se käy kyllä järkeen, olemmehan alkujamme aroeläimiä.

Metsää ja puustoa pohditaan ihmisten lisäksi muun muassa peto- ja saaliseläinten, sammalpunkkien, sateen, ekologisen kestävyyden, polttopuuromantiikan ja joulukuusien kautta. Metsää tarkastellaan läheltä ja kaukaa myös ajallisesti. Minkälaisia metsät ovat olleet ja millaisia ne voisivat olla, jos ihminen ei olisi niiden elonkiertoon koskaan puuttunut. Onko kellään meistä oikeutta tehdä luonnonsuojelullisia päätöksiä, vai pitäisikö luonnon antaa tuhota heikot ja suosia vahvoja ihan oman raadollisuutensa mukaan? Ketä kiinnostavat hyttyset ja niiden hyvinvointi.

Sivuilta saa mukaansa avaimet kymmeniin aiheisiin joita voi halutessaan tutkia lisää. Kirjan kappaleet ovat vain maistiaisia, joista toiset kiinnostavat enemmän, toiset vähemmän. Itse aion ehdottomasti perehtyä tarkemmin pyökkeihin (Suomestakin löytyy, joskin niukasti), mutta juuri nyt metsänhoito ei ole lainkaan kiinnostukseni piirissä. Tiesittekö muuten, että saksalaisten pitää hankkia moottorisahakortti?

Kirjailija on saksalainen ja niin on pitkälti teoksen metsäympäristökin. Suomalainen toimitustyö on tehty taiten, ja jokaisessa kappaleessa on tarpeen tullen soljuva silta pohjoismaiseen metsään ja esimerkiksi jokamiehenoikeuksiin. On kuitenkin avartavaa ajatella myös sitä, miten erilaisesti “metsä” voidaan käsittää Saksassa, Suomessa ja muuallakin maailmassa. Miten metsä ylipäätään määritellään?

Muutamia särähdyksiäkin kirja jätti mieleen. Olisin suonut sienimetsäaiheiselta luvulta yhtäläistä asiassa pysymistä, kuin mikä linja muutoin läpi teoksen oli. Ja (vastuullisista lähteistä tuotetuilta) sivuilta kuultaa monesta kohtaa läpi kirjailijan omakohtainen kritiikki modernia metsän”hoitoa” kohtaan. Muutaman eri puulajin lyhyet esittelyt ovat kiehtovia, mutta kokonaisuudesta irrallisia kappaleita. Minä tahdon kuulla pihlajista! Kiitosta taas sen puolesta, että teos ei sotkeennu juuri lainkaan kirjailijan aikaisempiin tuotoksiin, joista esimerkiksi Puiden salattu elämä liippaa toisinaan varsin läheltä Metsän käyttöoppaan teemoja. Ja tottahan se rakkaus puihin on tässäkin läsnä, jokaisessa kappaleessa. Syystäkin.

Jos tuntuu, ettet näe metsää puilta, niin kannattaa tarttua tähän opukseen, ja nauttia siitä luku tai kaksi vaikka iltapäiväkahvin yhteydessä. Ja vaikka näkisitkin, niin koskaan ei ole haitaksi herätellä itseään ajattelemaan syvemmin omaa suhtautumistaan puihin, petoihin ja punkkeihin. Kirja on siitä hauska, ettei sitä ole mikään tarvis lukea suoraviivaisesti alusta loppuun, vaan itse asiassa suosittelen mitä suurimmissa määrin aloittamaan kirjan sivulta 264 ja lukemaan ensin teoksen loppusanat. Sieltä löytyvät kirjan tärkeimmät lauseet.

Kirjan voit ostaa verkkokaupastamme » Metsän käyttöopas – Peter Wohlleben

10 sitaattia kirjan sivuilta

”Nälkäkuolema on siis täysin luonnollinen tapahtuma, niin julmalta kuin se kuulostaakin.”

”Muut luontokappaleet eivät tee ihmisen tavoin eroa hyödyllisten ja haitallisten eliöiden välille.”

”Mottoni on, että haluan säilyttää pienet ilot ja jättää suuret synnit tekemättä.”

”…luonnon kytkennät eivät useinkaan ole niin yksiselitteisiä kuin meille koulussa opetettiin.”

”Rakkaus metsään on ehkä peräisin toisaalta: metsä on viimeinen lähiympäristöstä löytyvä suhteellisen koskematon ekosysteemi.”

”Alueelle, joka muinoin elätti yhden esi-isän, mahtuu nykyään 2000 ihmistä.”

”Mutta kukapa surisi nälkään kuolleiden sammalpunkkien perään?”

”Riistäeläimille ihmisen vaatteiden värillä ei ole minkäänlaista merkitystä. On turha kuvitella, että vihreään sonnustautuminen auttaisi maastoutumaan tehokkaasti tai tarjoaisi paremmat mahdollisuudet eläinten tarkkailuun.”

”Metsä on kärsivällinen – 500 vuotta ei ole kuin yksi puusukupolvi.”

”Metsä ei tunne ihmisen kellonaikoja, vaan mukauttaa rytminsä itsestään selvästi auringon todelliseen asemaan.”

Kirjan tiedot:

Metsän käyttöopas
Tekijä: Peter Wohlleben
Alkuteos: Gebrauchsanweisung für den Wald (2017)
Suomenkielinen toimitus: Antti Huttunen, Pirkko Roinila
Kustantaja: Gummerus
Sivumäärä: 264 (+ lähdeluettelo)
Sid./nid.: sidottu
ISBN:9789512408849

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.