Pähkinäluola ja muut Urtmäen luolat, Sammatti

Tänä syksynä on sadetta riittänyt. Onneksi sattui vähän kuivempi päivä, kun lähdimme liikkeelle Suomen luolaseuran puheenjohtajan Jarkko Salmenkankaan kanssa. Päämääränä oli tarkastaa Lohjan Äijäsmäessä valtavan lohkareen takana piilotellut mahdollinen luola. Ja sellainen sieltä löytyi, vaan se on toinen tarina se. Ensiksi käymme käsiksi reissun jälkimmäiseen puoliskoon, joka suuntautui niukalti Sammatin puolella olleelle Urtmäelle.

Urtmäellä piti olla 20-metrinen luola, metrin leveä ja neljä korkea. Heinäkuun helteillä kävin kerran sitä hakemassa, mutta hukkareissun tein. Nyt syksymmällä paikka tuli vastaan parissakin vinkissä, joista toinen piti sisällään sen verran kiehtovia kuvia, että paikalle oli palattava. Nyt oli myös tiedossa se, että tyypillisen jyrkänteen sijaan luolia tuli hakea vuoren päältä.

Paikalle saavuttuamme aloitimme nousumme kaakkoiskulmasta. Heti kohta kalliolle päästyämme yhytimme mielenkiintoiset raot hieman alempana rinteessä, suurinpiirtein vuoren suurimman jyrkänteen kohdalla. Jarkko laskeutui näistä ylimpään, joka piti sisällään komean avoraon lisäksi myös komean luolaosuuden. Itse tutkin pääsyjä alempana oleviin rakoihin. Ennen niihin kipuamista kiersimme kuitenkin hukkareissun vuoren lakea pitkin. Muualta ei vastaavia rakoja löytynyt, joten palasimme ensimmäisten luo sitäkin varmempina, että käsillä oli se paikka, jota olimme tulleet hakemaan.

Alemmat raot tarjosivatkin melkoisen seikkailun. Syksyn sateet, kalteva kalliopinta, jäkälät ja sammalet olivat petollinen yhdistelmä, jota umpeen kasvaneet kallionraot ja jyrkät pitkät pudotukset osaltaan onnistuneesti täydensivät. Jokainen askel vaati siis täyden keskittymisen. Kohta löysimme useammankin paikan, joista rakoihin pystyi laskeutumaan. Toiseksi ylin rako tarjosi pari luolaosuutta, kumpikin näistä olisi itsenäisenä kohteena enemmän kuin maininnan arvoinen. Alemapana kivien raoista pilkisti kuitenkin syvemmällä ollut rako, jonne pääsy jäi kaihertamaan mieltä.

Keskimmäisen raon länsipäästä pääsi kiertämään alemmas muurokseen ja siitä edelleen tiputtautumaan parin mutkan kautta aivan pohjalle. Melkoinen luola siellä olikin. Tämä oli se paikka, jota olimme tulleet hakemaan. Pituutta ja pimeyttä onkalolla oli Suomalaiseksi rakoluolaksi kunnioitettava määrä ja liikkuminen oli hyvin monipuolinen yhdistelmä pujottautumista, kiipeilyä ja tasapainottelua. Alimpaa rakoverkostosta löytyi vielä yksi pienempi luola. Lisäksi tutkimatta jäi yksi mittava rako, jonka itäpäässä ainakin oli juuri kuljettavissa olevaa rakoa kohtuullisen pitkän matkaa. Sinne pitäisi palata köyden kanssa.

Vaan eivätpä yllätykset tähän loppuneet. Moneen suomalaiseen luolaan liittyy tarina siellä asuvasta pirusta. Me pääsimme kohtamaan tuon pirun. Minä vieläpä silmästä silmään. Olimme lähteneet laskeutumaan alas vuorelta. Kummallakin puolella kohosivat tummat kivipaasit ja hämärä oli ehtinyt jo varsin pitkälle. Kuljimme raon tapaisessa muodostelmassa ja tiputtauduin noin metrin alaspäin ja lähdin astelemaan eteenpäin. Kohta kuulin takaani sihahdukseen ja nopeasti lähestyvää rapinaa. Käännyin ympäri ja musta hahmo syöksyi kallion kolosta kohti. Käänsin sille vaiston varaisesti selkäni ja kohta se vilahti ohitse vasenta kylkeäni viistäen. Kissanperkele piti majaansa yhdessä luolaston pienistä onkaloista.

Paikka ei ole lapsia varten, eikä luoliin kannata lähteä yksin. Köysi on suositeltava varuste, samoin kypärä. Otsalamppu on välttämätön. Ja liikkuessa kannattaa varoa, yksikin harha-askel täällä voi olla kohtalokas.

Lue myös juttu toisesta reissustamme paikalle. Suomen mittakaavassa merkittävät luolat eivät nimittäin loppuneet tähän.

Kartta. ETRS-TM35FIN -tasokoordinaatit: N 6690852 E 329125

3 replies
  1. Jari S
    Jari S says:

    Kannatti näköjään linkittää se Karstu-Karkaliseuran galleria aiheesta, hieno tarina ja hienot kuvat. Luola tunnetaan nimellä Pähkinäluola.

    Vastaa
    • Huttusen Antti
      Huttusen Antti says:

      Kiitokset vielä siitä! Se galleria oli ratkaiseva uskonvahvistaja, muutoin olisi toinen vierailu saattanut venähtää pitkälle tulevaisuuteen.

      Vastaa
  2. pasi salminen
    pasi salminen says:

    Nyt kun nää sivun kuvat ei jostain syystä toimi niin löytyykö kuvia mistään muualta? Tässä just tänään käytiin skidien kanssa Torholan luolassa ja tekis mieli käydä muissakin.

    Vastaa

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.