Urbaanin luontoseikkailijan täsmäkohteet Helsingissä – Secret Helsinki -opas vie pääkaupungin kätköihin

Arkisen löytöretkeilyn henkeen kuuluu erottamattomasti halu löytää jotain salattua. Jotain, mitä muut eivät ehkä tiedä, tai ainakin jotain sellaista, josta ei paljon puhuta. Geokätköilyä harrastavat löytävät harva se päivä tavoitteellisesti pieniä aarteita sieltä täältä, ja ihan koiranlenkitysreissullakin voi sattumalta päätyä raunioiden, muinaismuistojen tai kauniiden paikkojen äärelle.

Niille, joilla on halua löytää salaisia paikkoja, mutta aikaa hintsummin, on nyt tehty täsmäopas Helsingin seudulle: Secret Helsinki. Retkipaikkakin löysi kirjasta uutta ja lähti tutkimusmatkalle pääkaupunkiin.

Vartiokylän Linnavuori ja muinaishaudat

Opaskirja ohjaa Helsingin itälaidalle Vartiokylään. Paikallisliikenteen sovellus on oiva apu, kun ulkopaikkakuntalainen on menossa solmuun metrojen ja bussien kanssa. Oikeat liikennevälineet ja väylät kuitenkin löytyvät, eikä se Itä-Helsinki lopultakaan ole niin mahdottoman kaukana keskustasta.

Hilkulla on ettei opaskirja sulaudu metron penkkiin.

Lähikatujen nimet Linnavuorentie ja Muinaislinnantie ovat oivia indikaattoreita siitä, että täällä huoltoasemien, varastorakennusten ja omakotitalojen takana piilee jotakin kiinnostavaa. Polku mäennyppylälle on helposti löydettävissä, ja huipulla huomaamme, että tännehän olisi päässyt myös portaita pitkin.

Vaatimattoman hautaröykkiön kivet on jo aikoja sitten levitelty ympäriinsä, mutta huipulla on erinomainen paikka evästauolle. Tilaa riittää.

Laskeutuessa huomaamme vielä muinaislinnasta kertovan opastaulun.

Muinaislinna on Secret Helsinki -kirjan mukaan Helsingin vanhin ihmisen tekemä rakennelma (muutamat hautapaikat pois lukien). Tarinan mukaan linnoituksen rakensi viikinkikuningas Helsing. Hänen veljensä Sibbe ja Borg suuntasivat edemmäs itään ja rakensivat omat linnoituksensa nykyisten Sipoon (Sibbo) ja Porvoon (Borgå) paikkeille.

Strömbergin koski/vesiputous

Espoon rajaa lähentelevässä Pitäjänmäessä pitäisi olla kaunis koski, opaskirja väittää. Sitä on vaikea uskoa, kun auto kurvailee isohkojen toimisto- ja varastorakennusten välissä kehä ykkösen sisäpuolella. Pysäköimme Strömbergintien varteen ja heti autosta ulos astuttuamme kuulemme kohinaa. Koski alittaa autotien ja virtaa leveän litteänä uomana pitkin kallioita ennen kuin tipahtaa vesiputouksenomaisesti alas puistolaaksoon.

Secret Helsinki itseasiassa määritteleekin Strömbergin kosken kaupungin ainoaksi vesiputoukseksi ja erityistä paikassa on se, että se on täysin luonnon omaa tuotantoa. Loppukesästä veden virtaus ei ole erityisen voimakasta, ja kirjan mukaan paras aika vierailla putouksilla onkin rankkasateiden jälkeen tai kevättulvien aikoihin. Pakkanen jähmettää virtauksen kauniiksi jääseinämäksi talvisin.

Laiturimainen kävelysilta mukailee puiston läpi kulkevaa jokea. Alue itsessään on vehreä ja kaunis, pieni helmi keskellä muutoin ruhjottua ja rakennettua kaupunkiympäristöä. En ehkä ikinä olisi itse keksinyt lähteä tänne näkemään luontoa!

Korppi

Kirjan luontokohteiden lisäksi myös pienehkö patsas kiinnitti huomiomme. Pohjoismaisen mytologian mukaan viisautta symboloiva korppi oli 1940-luvulta alkaen erään apteekkarin tunnus, jonka nähdessään asiakkaat löysivät oikeaan osoitteeseen. Jos kerran Helsingin keskustan paraatipaikalla on Odinin lintu, niin Retkipaikan on se löydettävä.

Tuntuu toisaalta vähän hullulta lähteä Helsingin ytimeen tällaisen asian perässä, ja toisaalta on hyvä haastaa omia asenteitaan siitä, mistä kaikkialta kiinnostavia yksityiskohtia voi löytää. Kapeakatseisuus ei ole tainnut vielä koskaa viedä ketään minnekään.

Kauppatorin ympäristössä vilisee ihmisiä. Työntekijöitä, lomalaisia, turisteja, eläkeläisiä, kauppiaita. Ja niin vain sieltä riittävän korkealta päidemme yläpuolelta Korppi-patsas seurailee kehittyvää kaupunkikuvaa mykkänä ja liikkumattomana. Lähes 80-vuotias korppi on nähnyt elämää noin kuusinkertaisesti eläväisiin lajitovereihinsa verrattuna. Toivottavasti se saa jatkossakin tutkailla ihmisotusten omalaatuista hyörinää. Tuntuu hyvältä, että näin rauhatonta paikkaa vartioi tyyni ja vakaa korppi.

Lue lisää korpeista ja niihin liittyvistä uskomuksista täältä.

Kirjasta löytyy luontokohteiden lisäksi kymmeniä, ellei satoja muitakin kutkuttavia pikku paikkoja ympäri Helsinkiä. Oletteko esimerkiksi kuulleet Vallankumouspöydästä? Kirja on englanninkielinen, ja kohde-esittelyiden lisäksi siitä löytyvät saapumisohjeet ja opastavat kartat.

Retkipaikassa aiemmin esiteltyjä Secret Helsinki -kohteita:

Aarnipata ja Rauninmalja
Seurasaari
Haagan alppiruusupuisto

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Kommentoi

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.