Unohdettu keidas Orivedellä: näin kaunis on jälleen Hörtsänän arboretum

Paikka kartalla
Hörtsänän arboretumin kotisivut
Hörtsänän Arboretum Oriveden kaupungin sivuilla

Onnistaipaleen kylällä Orivedellä sijaitseva Hörtsänän arboretum tarjoaa kauneutta ja rauhaa. Arboretumin on vuonna 1909 perustanut Hugo Hörtsänä. Suuren maatilan isäntä halusi kokeilla, mitkä kasvit – etenkin puut – menestyisivät näin pohjoisessa. Kasveja tuotiin kaikilta mantereilta. Arboretumin kultakausi oli 1920–30-luvuilla. Pitkään puhuttiin Suomen arboretumien kolmen kärjestä: Elimäen Mustilasta, Karjalohjan Tammistosta ja Hörtsänästä.

Hugo Hörtsänä kuoli 1950-luvulla, ja vuosikymmenien kuluessa puutarha kasvoi umpeen. Sen jälkeenkin lajistoa on kartoitettu, ja vapaaehtoiset ovat kunnostaneet puistoa. Näkyvämpää jälkeä on alkanut syntyä sen jälkeen, kun puutarhuri Esa Kallio aloitti arboretumin kunnostamisen kesällä 2015. Nyt hän työskentelee kukkapuistossa neljättä kesää.

Ensimmäinen lehtijuttu Hörtsänästä osui silmiini vuosia sitten. Silloin piti tietysti heti päästä katsomaan paikkaa. Juuri ja juuri havaittavissa olevat polut kulkivat korkeiden puiden ja tiheän pensaikon ynnä muun aluskasvillisuuden seassa. Hyttysiä oli riittävästi, muinaisista kukkaistutuksista ei näkynyt jälkeäkään. Kiviportaat ja puskittuneen laululavan muistin. Ne kertoivat puiston suuruuden ajasta.

Egenland TV-sarjan toisessa jaksossa törmäsin Hörtsänään ja kun näin, että puistoa on kunnostettu jo useana kesänä, oli tietysti pakko päästä katsomaan, miltä siellä nyt näyttää.

Juhannuspäivän retkemme alkoi Hörtsänästä aamuyhdeksän maissa, jolloin saimme kierrellä kukkapuistossa kaksin.


Leveä puistokäytävä johdattaa heti valintojen eteen: aloittaako suojaansa kutsuvasta varjoisasta puuosastosta, vai sittenkin aurinkoisesta ja avarasta kukkapuistosta?


Valitsimme kukat, ja totisesti Hörtsänässä on tehty ahkerasti töitä. Kukkapuisto alkaa olla hyvällä mallilla. Laululavalla kasvaa vielä ruusupuskia, mutta kottikärryt ja lapio kertovatkin siitä, että työ jatkuu.


Entiselleen arboretumia ei voi saada, koska puut ovat jo niin suuria, että muinoin kukkatarhassa kasvaneet lukuisat liljat (noin 150 erilaista) eivät viihdy niiden varjossa.


Minulle liljat eivät edusta kukkien aatelia, joten olin vain hyvilläni siitä, että kukkapenkeistä löytyi monipuolinen valikoima muita toinen toistaan kauniimpia kukkia.


Ehkä niihin saadaan jossain vaiheessa nimikyltit, niin tällainen kukkia tuntematonkin saattaisi oppia muutaman lajin nimen.

Puutarhasta löytyy kymmeniä puulajeja.


Pihtoja kättelen. Niiden kädet, eli oksat, tuntuvat pehmeiltä.

Purppurapihta

Arboretumin salaperäinen ja kiehtova tunnelma valloittaa.

Polut ja käytävät kutsuvat kulkijaa etsimään aarteita: kiviportaita, penkkejä, luolankin, ja yhä uusia puita ja kukkia. Jokaisen mutkan takaa löytyy jotain uutta.


Lisätietoa Hörtsänän arboretumin historiasta ja nykypäivästä saa Ylen artikkelista.

Isännänkivi. Yksi rinkula kuvaa yhtä isäntää tai sukupolvea, joka on elänyt tällä paikalla.

Arboretumin alueesta tuli luonnonsuojelualue vuonna 1992. Puistossa kannattaa pysytellä poluilla, puutarhassa pikkuruisia puun taimia kasvaa vieri vieressä. Puisto on avoinna ympäri vuoden, vapaaehtoisen 5 euron tukimaksun voi maksaa arboretumin kannatusyhdistyksen tilille.

Arboretumissa taisi vierähtää lähes kaksi tuntia, ajantaju katosi, kelloa ei tullut vilkuiltua.


Pois lähtiessämme paikalle alkoi tulla muutakin väkeä. Ennen autoon hyppäämistä testasin huussinkin. Erinomaisen siisti ja raikas maja. Auton jätimme parkkiin kyläyhdistyksen kodalle, jolta lähtee viitoitettu tie (noin 100 m) kohti arboretumia.

Näin saavut Hörtsänään

Kukkapuisto löytyy Oriveden Onnistaipaleen kylältä. Oriveden keskustassa 9/E63-tieltä käännytään 58/66-tielle Mäntän/Virtain suuntaan. Parin kilometrin päästä vasemmalle kääntyy Onnistaipaleentie, jota ajetaan vajaa kilometri ja käännytään oikealle Onnisjärventielle, josta noin 200 metrin päästä käännytään oikealle kyläyhdistyksen kodalle, joka näkyy hyvin tielle.

Hörtsänän arboretum: N=6844920.000, E=358375.000

Koe myös Pukalan virkistysmetsä

Päiväretkemme jatkui Onnistaipaleentietä eteenpäin kohti Pukalaa ja Roninmaan laavua. Roninmaan parkkipaikalta on 700 metrin kävelymatka todella kauniille nuotiopaikalle ynnä laavulle. Jos jatkaa polkua hieman pidemmälle, voi nauttia Valkealahden komeista rannoista ja vaikka palata samaa polkua takaisin laavulle ja autolle. Maisemat ovat niin mykistävät, että polun kyllä mieluusti kävelee vähintään kahteen kertaan.

Lue Mikko Soljan Retkipaikka-artikkeli Pukalan virkistysmetsästä >>

Laavun nuotiopaikalta pääsee siltaa pitkin saareen, josta löytyy toinen nuotiopaikka ynnä pöytä ja penkit

Valkealahden saaristoa

”Pieni polku metsän halki vie…”

Roninmaan parkkipaikalle löytää, jos jatkaa Onnistaipaleentietä Enokunnantielle (3381), ajaa sitä noin 4 kilometriä ja kääntyy sitten Pukalan opasteiden mukaan etelään (kartassa tien nimi ”Juurakko”). Ensimmäinen Pukalan parkkipaikka on Juurakon parkkipaikka. Jatka siitä eteenpäin noin 2 kilometriä (Metsisianpolku), käänny sitten vasemmalle Valkealahdentielle (Pukalan opaste), aja noin 1,5 kilometriä ja käänny vasemmalle Roninmaa-nimiselle tielle. Parkkis löytyy noin 1 kilometrin  päästä. Pukalan virkistysmetsästä lisätietoa Metsähallituksen nettisivuilla.

Roninmaan parkkipaikka: N=6841868.500, E=350282.000

Paikka kartalla

3 replies
  1. Kesäkävijä
    Kesäkävijä says:

    En tiedä onko paras aika käynnille Hörtsänän arboretumissa aiemmin kesällä, mutta näin heinäkuun lopulla kukkaloistoa ei enää kokenut. En tiedä mitä vuodessa on tapahtunut (tai ei ole tapahtunut), mutta päällimmäisenä tunteena arboretumista jäi hoitamattomuus kaikkialla. Vanhassa arboretumissa kuuluukin olla kasvien rönsyilyä, mutta nyt tuntui rönsyävän lähinnä rikkakasvit. Kasvien nimikylttejä, joita yleisesti arboretumeissa on, jäin myös kaipaamaan. Iso syy tälle notkahdukselle voi olla resurssien vähyys, paikan opastetaulussa kerrottiin, että arboretumia hoidetaan lahjoitusvaroin.

    Toivon suuresti, että paikka saa resursseja kunnostustyöhön ja kävijät pääsevät nauttimaan kauniista paikasta tulevaisuudessa.

    Vastaa
    • Retkeilijä
      Retkeilijä says:

      Tänään paikasta nautin.
      Tämä ei ole arboretum sanan varsinaisessa merkityksessä vaan luonnonsuojelualue. Eli osittain lakikin kieltää liiat muokkaustyöt. Ja jos liki 70v ihmiset sitä itse kunnostavat, ei liikoja voi odottaa etenkään näin kuivina vuosina. Itse tykkäsin puoli/tätsvillistä miljööstä.

      Vastaa
      • Toimitus
        Toimitus says:

        Kiitos Retkeilijä kommentistasi. Näinhän se juuri on kuten kirjoitit, ihana kuulla että nautit tästä paikasta <3

        Terveisin Jonna / Retkipaikka

        Vastaa

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.