Ulko-Tammio on seikkailujen saari Itäisen Suomenlahden kansallispuistossa – tutki siellä ainakin autiotupa, tunneli, näkötorni ja bunkkeri

Itäisen Suomenlahden kansallispuiston reunamilla likoava Ulko-Tammion saari on täynnä yllätyksiä. Yön yli -retkellä ehdimme ihmetellä ja ihailla Suomenlahdelle aukeavaa merta, ihania kallioita, kutkuttavia bunkkereita, ilmatorjuntatykkiä, jännittävää tunnelia ja yhtä kesän kauneimmista auringonlaskuista. 

Kartta
Tulipaikkoja: yksi hormillinen keittokatos, viisi avotulipaikkaa
Luontopolku, n. 3 km
Autiotupa
Lisätietoja: luontoon.fi

Ulko-Tammioon mielivän tulee olla aika skarppina. Varsinkin, jos on veneetön seikkailija. Kotkan satamasta lähtee vuoro-/yleisövene “tuurimoottori” Ulko-Tammioon vähän silloin tällöin, joten retkeään kannattaa suunnitella ennakkoon. Vuoroja ei tosiaan ole aina edes peräkkäisinä päivinä, joten yöretkeilijöiden tulee olla vielä muita kärpempiä. Päiväristeilyn aikana saaren koluamiseen on käytössä kolmisen tuntia, mutta mikäli vain mahdollista, niin kannattaa hyödyntää mahdollisuus saarella yöpymiseen. 

Parituntinen risteily Kotkasta Ulko-Tammioon on tyynessä ja helteisessä kesäsäässä aivan uskomattoman upea. Ja mikä kohahdus täpötäydellä vuoroveneen kannella käykään, kun joku huomaan hylkeen pään pilkistävän tyynestä Itämerestä. Ehdimme nähdä kunnon vilahduksen merikoirasta ennen kuin vene menee menojaan ja hylje suuntaa taas pinnan alle. Hyvä ennusmerkki tulevalle retkivuorokaudelle!

Ulko-Tammio sijaitsee hyvin lähellä Suomen ja Venäjän rajavyöhykettä ja on Itäisen Suomenlahden kansallispuiston itäisimpiä saaria. Häkellyn pikkuisen tiedosta, että Itäisen Suomenlahden kansallispuistoon ei itse asiassa kuulu pisaraakaan vettä, eli merialueita. Vain tietyt saaret Virolahdelta Loviisaan ovat osa kansallispuistoa, jotka on luonnonsuojelullisin perustein suojeltu. Joihinkin saariin maihinnousu on kielletty kokonaan ja joihinkin osan vuotta. Vastuullinen retkeilijä tutustuu aina ennakolta kansallispuiston ohjeisiin ja sääntöihin ennen seikkailuaan.

Saarelta löytyy myös pikkukiviranta.

On kuitenkin ainakin seitsemän kansallispuistoon kuuluvaa saarta, joihin voi saapua veneellä. Ulko-Tammiossakin on kunnon laiturin lisäksi kaksi muuta luonnonsatamaa veneille ja niiden kaikkien läheisyydestä löytyvät huussit ja muu retkeilyinfra. Itse asiassa Ulko-Tammio jopa hämmästyttää runsailla retkeilyrakenteillaan. Saaressa on keittokatoksen lisäksi viisi tulipaikkaa, kaksi leiriytymispaikkaa, kansallispuiston toinen kaivo ja runsaasti “nähtävyyksiä”.

Kun yöretkimahdollisuudet tuuriveneellä ovat vähäiset, on saari melkoisen täynnä oman retkemme aikana. Voin helposti kuvitella, miten 80 % vuodesta saari saa olla ihan keskenään ja antaa merituulen humista puissa. Monella retkeilijällä vaikuttaa olevan reilusti keskitasoa parempi kamera mukanaan, ja päiväretkeilijöillä on myös paljon kiikareita. 

Valitsemme yöpaikaksemme eteläisemmän saaren kahdesta leiriytymisalueesta. Pohjoisosasta löytyy myös autiotupa, johon olisi mahtunut oikein hyvin, mutta kyllä se ulkona nukkuminen houkutti enemmän kuin hellesäällä vanhassa mökissä pötköttely.

Autiotupa sijaitsee rajavartiolaitoksen mökin alapuolella ja kulku sinne on aina seikkailu! Autiotuvalle johtavalle polulle päätyy nimittäin joko näkötornin kautta tai kallioon louhitun tunnelin läpi!

Tunnelin sisäänkäynti on lähes viidakkomainen.

Tunneli on sekä suuaukoilta että sisältä niin korkea, että siitä voisi ajaa vaikka kuorma-autolla. Käynti tunneliin saaren länsipuolelta kulkee poikki hienon rotkomaisen ja saniaisia kasvavan solan, jonka pohjalla kulkevat pitkospuut. Vuorokauden aikana kuljemme silkasta ilosta tunnelin läpi muutamaankin kertaan. Tunneli tekee itäpäädyssä pienen mutkan, eikä uloskäyntiä siis näy kun tunneliin astuu sisään. Päivänvalo pääsee pilkahtamaan esiin vasta siinä mutkan kohdalla, ja vaatii pikkuisen rohkeutta kulkea tunnelissa ilman valoa, vaikka sen kokonaispituus ei ole varmaan edes sataa metriä. Toisessa päässä tunneli putkahtaa ulos suoraan pullukan kallion kyljestä.

Saaren kaivo sijaitsee siinä kallioon puhkotun tunneliaukon vieressä. Meille sattui ihan naurettava rookie mistake, eli aloittelijan virhe, ja varasimme vuorokauden retkelle liian vähän makeaa vettä mukaan. Onneksi kaivosta sai vielä täydennyksiä. Metäspalovaroituksen ollessa voimassa emme käyttäneet edes sitä hormillista keittokatosta, vaan trangiaa ja kylmäeväitä. Kauniita evästelypaikkoja oli saari rantakallioineen pullollaan! Hellepäivän kuluessa mereen tuli pulahdettua kolme–neljä kertaa.

Rantakallioilla on runsaasti evästelyyn, uimiseen ja kalastamiseen sopivia rantoja.

Tuuriveneen lähdettyä paluumatkalle mantereelle saari hieman hiljeni, kun noin kolme neljäsosaa päivän matkustajista poistui veneen kyydissä. Ulko-Tammioon jäi siltikin reilusti yöpyjiä ihan vauvasta vaariin, mutta ällistyttävän hyvin senkin kokoiselle saarelle “katosi” arviolta kolmisenkymmentä yöpyjää.

Kaunista auringonlaskua oli upea seurata pitkälle yöhön.

Keittokatos päälaiturin vierellä.

Seuraava aamu valkeni varhain ja valoisana tuoden navakan läntisen tuulen mukanaan. Aamukahvit nautitiin rantakalliolla ja päivän mittaan jatkuneen saarikierroksen lomassa tuli meressä uitua vielä kerran, mutta suojan puolella. Tutkimme saaren sotahistorian jäänteitä, kuten ilmatorjuntatykkejä, bunkkereita ja muita kiehtovia löytöjä. Itäisen Suomenlahden sotahistoriaan perehtyneelle Kotkan edusta on varmaankin yksi pakollisia vierailupaikkoja, ja Ulko-Tammiotakin voin suositella lämpimästi. 

Ristisaari

Kohde kartalla

Itäisen Suomenlahden kansallispuisto venyy leveyssuunnassa kymmeniä kilometrejä, ja aivan Ulko-Tammion vastakkaisella suunnalla, kaukana kansallispuiston toisella laidalla sijaitsee Ristisaari. Myös Ristisaarella leiriytyminen ja yöpyminen on mahdollista, olot ovat vielä varsin lokoisat kun telttailualue huusseineen ja keittokatoksineen on ystävällisesti aidattu niin, etteivät karvaiset naapurit pääse mylläämään leirialuetta. Ristisaarella laiduntaa kesäisin nimittäin lampaita, jotka hoitavat saaren perinnemaisemaa ja natustavat hauskasti puiden alimmilta oksilta syötävät lehdet pois niin, että tietyissä paikoissa voi nähdä pikkumetsien “läpi”. Saarelle rantautuminen vaatii asiantuntemusta ja hyvää keliä, sillä runsas karikko kiertää koko saarta. Saaren länsilaidalla on hieno vanha tykkiaseman bunkkeri, joka on varsin hyvässä kunnossa.

Lue lisää

Lintubongareiden siivellä Ulko-Tammiossa

Itäisen Suomenlahden kansallispuisto Luontoon.fi-palvelussa

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.