Ukkokivi, Kiilunselkä, Sorsavesi, Leppävirta

Eilen ois pitänyt lueskella kasvatustieteitä, mutta oli niin hieno syyspäivä, että kirja lensi nurkkaan… Kun emäntä pääsi töistä, suuntasimme kannootin kanssa Pohjois-Sorsaveelle.

Huomasin kartasta yhdessä saaressa Kiilunselän reunalla Ukkokiven. Saarella ei ollut muuta nimeä. Ukkohan on yksi itämerensuomalaisten kansojen palvoma jumala – Ukko – ukkosen jumala. Suuntasimme ensimmäiseksi sinne.

ukkokivi (1)

Lähestyimme saarta etelästä päin ja saari näytti mitättömältä pusikolta viereisten kalliojyrkänteisten saarien rinnalla. Aloimme epäillä, että millainen kiven murikka se onkaan.

Hyvä ettemme meloneet ohi, kun viimein rannassa näkyin kuusien suojassa noin 3–4 metriä korkea tumma murikka. Emäntä aikoi jäähä kannoottiin, kun ei tuo kivi kummoselta rantaan näyttänyt. Päätin kuitenkin tarkistaa…

ukkokivi (2)

Pohjoisen suunnasta kivi näytti ihan normaalilta siirtolohkareelta. Kiven ympärillä oli selvästi kävelty aiemminkin. Kierrettyäni eteläpuolelle hihkaisin emännälle, että alas nousta kannootista – täällä on nähtävää.

Ukkokivi lepäsi pienemmän kiven päällä ja alle jäin parin immeisen mentävä suoja. Tasaisesta katosta näki että suulla oli pidetty joskus tulta. Miteköhän pitkään pienemmällä kivellä riittää voimia kannatella suurempaa?

ukkokivi (11)

Kierrettyäni rannan puolelle huomasin kivessä sisäänpäin viistossa pinnassa punaista.

Sehän näyttää ihan kalliomaalaukselta! Suurin läikkä oli tuollainen pystyssä olevan kalan muotoinen – tosin ilman pystöä – outo muoto. En muista tavanneeni tollaista lueskellessani kalliomaalauksista.

Yksityiskohta punaisimmasta kohdasta. Olen korostanut punaista kuvankäsittelyllä. Kuten kuvista näkyy niin on maalaus sen verran vanha että sen päälle on kasvanut jäkälää.

Yritin kuuklata tietoja kivestä, mutten löytänyt. Oliskohan paikallisilla tietoa maalauksesta?

ukkokivi (9)

Kiven ympärillä majava oli tehnyt savottaa ja lisäksi löytyi kaksi haudan mallista kaivantoa – koko noin 2 metriä x 0,5 metriä x 0,5 metriä. Kuvassa kaivanto on edessä olevan kiven takana. Toinen kaivanto jäi kuvassa oikealle.

Aikas jännä löytö. Jos tämä on niinsanottu oikea kalliomaalaus niin yksi haaveista on toteutunut. Mutta pietään vielä hevoset kiinni. Täytyy olla yhteyksissä alan spesialisteihin, vaan kyllä tuo on ainakin tutkimisen arvoinen… Ukkokiveltäatkoimme matkaa Koppasaarille, mutta niistä ensikerralla.

Kartta. ETRS-TM35FIN -tasokoordinaatit: N 6933558 E 527296

Julkaistu aiemmin Leppävirtaa-blogissa.

5 replies
  1. Tuomo Kesäläinen
    Tuomo Kesäläinen says:

    Helpoin kotikonsti lienee aivan ensimmäisenä katsoa, että maalia ei ole tippakaan jäkälän päällä. Toinen koht tarkistaa kohteen sijainti suhteessa kivikauden vedenpintaan. Jos maalia ei ole jäkälän päällä ja paikka on ollut kivikaudella merenpinnan yläpuolella voi löydöstä kehkeytyä hyväkin! Onnea matkaan!

    Se tietysti vielä kannattaa katsoa, ettäi käy niin kuin Leinolle Sauvossa – missä mahdollinen maalaus olikin vain punertavaa jäkälää… vaikea ala kun oikeastaan ainoa asia millä Suomen maalauksia on ajoitettu on vedenpinnan vaihtelut. Näitä maalauksia jotka ovat tänäpäivänä ”käden ulottuvilla” ei taideta millään voida ajoittaa? Näin olen ainakin ammattilaisten puheista tulkinnut….

    Vastaa
    • Matti Hakulinen
      Matti Hakulinen says:

      Onnea löydöstä,(maalauksest onnittelen myöhemmin) !

      Vuoksen syntyä edeltänyt Suursaimaa on ilmeisesti yltänyt paikalle noin 6500 vuotta sitten. Matti Saarniston mukaan Suursaimaan pinta olisi ollut Kiilunselällä tasolla noin 99 m. Nykyinen Sorsaveden keskivesi on 98 m. Sorsakoski lienee noussut Suursaimaan vedenpinnan yläpuolelle ja samalla Sorsavesi kuroutunut Suursaimaasta jo ennen Vuoksen syntyä (5700 v.s), koska Ristiinan ja Kärenlammen uomien luoteispuolella – myös Sorsavedellä – maa kohosi ja kohoaa yhä enemmän kuin lasku-uomien kohdalla.

      Sorsakosken kynnys lienee ollut luonnontilaisena noin 97 m. Joka tapauksessa Sorsavesi kurotui viimeistään Vuoksen syntyessä, kun Suursaimaan vedenpinta aleni noin kolme metriä. Tämän jälkeen vedenpinta on ollut maalauspaikalla lähes ennallaan ja on laskenut nykypäiviin mennessä noin metrin.

      Vedenpinnan muutosten perusteella on ongelmallista määrittää maalauksen tekoaikaa edes summittaisesti.

      Näyttää siltä, että maalaus on tehty kuivalta maalta?

      Vastaa
  2. Timo Sepänmaa
    Timo Sepänmaa says:

    Kiinnostavia läikkiä. Mitään varmaa en menisi kuitenkaan vielä kuvien perusteella sanomaan… Otan yhteyttä tuttaviini, jos jotain kiinnostaisi käydä paikalla.

    Terv,
    Timo Sepänmaa
    arkeologi

    Vastaa
    • Anssi Toivanen
      Anssi Toivanen says:

      Kuopion kulttuurihistoriallinen museon arkelogi kävi Ukkokivellä tässä kuun vaihteessa ja hän pitää maalausta suurella todennäköisyydellä ”aitona”. Hän on pyytänyt muutamia enemmän tämän muinaisjäännösryhmän kanssa työskennelleitä arkeologeja varmistamaan vielä paikalla kysymystä aitoudesta.

      Vastaa

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.