Porkkala Kirkkonummi Kuva Tomi Pohja

Tykkäätkö keräillä luontoelämyksiä? Löydä näistä antoisista retkihaasteista omasi!

Monet meistä tykkäämme keräillä asioita, ja esimerkiksi kansallispuistojen ”keräily” on viime vuosina noussut suosituksi harrastukseksi. Elämysten ja kokemusten keräily on mielekästä, koska niistä jää muistoihin ja kenties vaikka valokuviinkin koko kirjo hienoja ja arvokkaita hetkiä sen sijaan, että kotona nurkat täyttyisivät tavarasta. Kokosimme alle alkavan vuoden inspiraatioksi erilaisia retkeilyaiheisia haasteideoita, joissa keräillään luontoelämyksiä eri näkökulmilla – toivottavasti löydät näistä uudenlaista inspiraatiota alkavan vuotesi retkiin!

Kansallispuistokeräily

Tämä retkeilymaailman klassikkokeräilyaihe laajenee alkavana vuonna entisestään, kun Suomeen saadaan jälleen uusi kansallispuisto, Salla. Kansallispuistojen keräily on antoisa ja pitkäikäinen harrastus, jota jokainen voi suorittaa omaan tahtiinsa. Jotkut innokkaimmat kiertävät kaikki puistot yhdessä kesässä, toiset säästelevät koettavaa vuosiksi. Millainen olisi itsellesi sopivin tahti, entä mistä puistosta aloittaisit ja minkä jättäisit loppuhuipennukseksi?

Luettavaa kansallispuistokeräilijälle:

Kansallispuistoja on Suomessa kymmeniä – keräiltävää riittää!

Kansallismaisemakeräily

Kansallispuistojen keräilylle upea vaihtoehto on kansallismaisemien keräily. Suomella on 27 virallista kansallismaisemaa. Monet näistä ovat laajoja kokonaisuuksia, joilla ei ole tiukasti määriteltyjä rajoja ja jotka voi kokea hyvin monin eri tavoin kuten vaikka autoillen, kävellen, pyöräillen tai meloen. Kansallismaisemiemme joukossa on luonnon lisäksi myös monipuolisesti maamme historiaa, ja kansallismaisemiin lukeutuvatkin muun muassa Koli ja Pallastunturit, mutta myös Pohjan ruukkikylät, Tammerkosken rakennettu miljöö sekä merellinen Helsinki.

Luettavaa kansallismaisemakeräilijälle:

Aavasaksa lukeutuu maamme 27 viralliseen kansallismaisemaan.

Jokaviikkoinen lähiretki

Jokainen retkihetki on arvokas, tapahtuipa se sitten omalla pihalla, lähipuistossa tai jossain kauempana. Lupaa itsellesi tehdä edes pieni lähiretki joka viikko. Opettele lukemaan maastokarttaa löytääksesi kiinnostavia metsiä, rantapaikkoja tai muita luontokohteita; pakkaa aina mukaan eväs, vaikkapa kahvia tai teetä termospulloon; lähde liikkeelle säästä huolimatta, säänmukaisesti pukeutuneena ja nauti! Opit lisää lähiympäristöstäsi ja saat luonnon hyvää tekeviä vaikutuksia. Jos valokuvaaminen ja/tai kirjoittaminen tuo sinulle iloa, voit pitää lähikohteistasi vaikka blogia. Huomaa, että joka viikko ei ole pakko löytää uutta kohdetta – luontokohteiden tunnelma ja ilme elää vuodenaikojen mukaan!

Inspiraatioksi lähiretkeilyyn:

Pienetkin lähiretket voivat olla todella ihania ja ikimuistoisia.

Jokakuinen oppimisretki

Tykkäätkö luonnosta ja koet, että olisi mukava oppia siitä lisää? Joka kuussa löytyy ajankohtaista opittavaa, ja monilla paikkakunnilla tarjolla on yllin kyllin kursseja ja opastettuja retkiä, joilla oppiminen käy ohjatusti. Luo oma antoisa oppimissuunnitelmasi heti vuoden alussa, niin muistat ilmoittautua kursseille ja retkille mukaan ajoissa! Tässä ehdotuksemme siitä, mikä voisi olla minkäkin kuukauden teema:

  • Tammikuu: Nokipannukahviretki. Aloitetaan retkivuosi hemmottelun merkeissä! Jos et vielä osaa keittää nokipannukahveja, opettele se nyt. Helpon ja selkeän, aloittelijoille suunnatun ohjeen löydät tästä. Kun perusteet ovat hallussa, voit alkaa hioa omaa tyyliäsi. Muistathan tulistella vain virallisilla tulipaikoilla.
  • Helmikuu: Pimeäretki. Opi nauttimaan pimeästä! Pimeys saattaa tuntua pelottavalta, mutta pienin askelein ja rauhassa harjoiteltuna saatat oppia nauttimaan siitä. Ota pimeäretkille mukaan ystävä, niin pimeän pelottavuudesta ainakin puolet haihtuu savuna ilmaan.
  • Maaliskuu: Pöllöretki. Lähde pimeyden tultua metsään kuuntelemaan, olisivatko pöllöt äänessä. Valitse mahdollisimman tyyni myöhäisilta ja laita oikein lämpimästi vaatetta päälle – termarikahvi tai -teekään ei ole huono idea! Monilla paikkakunnilla järjestetään pöllöretkiä myös ohjatusti, ja osaavan oppaan kanssa eivät huhuilijat mene sekaisin. Tutustu paikallisten yhdistysten tarjontaan ja googlaa paikkakuntasi+pöllöretki.
  • Huhtikuu: Kevätlinturetki. Kevät on kaiken kaikkiaan hyvää aikaa opetella tunnistamaan uusia siivekkäitä, sillä lajit saapuvat Suomeen muuttoretkiltään tipotellen. Lähde lähilintutornillesi lämpimästi pukeutuneena aamutuimaan eväiden, kiikareiden ja lintukirjan kera. Vielä parempi, jos saat kaverin mukaan! Myös kevätlinturetkiä järjestetään ohjatusti, tutustu paikallisten yhdistysten tarjontaan ja googlaa paikkakuntasi+linturetki.
  • Toukokuu: Yön yli -retkeily. Myöhäinen kevät ja alkukesä ovat kiitollista ja antoisaa aikaa opetella yöpymistä luonnossa. Itikat eivät vielä suuremmin vaivaa, eivätkä yöt ole hurjan kylmiä tai lämpimiä. Aloittamalla harjoitukset heti retkikauden alussa, voit nauttia opeistasi pitkin kesää ja syksyä.
  • Kesäkuu: Villiyrttiretki. Alkukesä on villiyrttien kulta-aikaa, sillä kasvit ovat herkullisimmillaan nuorina versoina. Aloittelijalle sopivia villiyrttejä ovat esimerkiksi voikukka, nokkonen ja maitohorsma. Googlaamalla löydät monia reseptejä! Voit myös osallistua ohjatulle villiyrttikurssille, joita on tarjolla viljalti – googlaa paikkakuntasi+villiyrttiretki.
  • Heinäkuu: Melontaretki. Keskikesä on leppoisaa alkaa lähteä vesille nauttimaan ihanista keleistä, luonnon kauneudesta ja lämpimistä vesistä. Jos et vielä ole kokeillut liikkua vesillä kajakilla, packraftilla tai sup-laudalla, ota se ohjelmaasi heinäkuussa. Lukuisat yritykset ja majoituskohteet eri puolilla maata vuokraavat kajakkeja ja sup-lautoja, ja myös packraft-vuokrausta löytyy googlaamalla. Ensikertalaisen on hyvä kokeilla melontaa ohjatusti, jotta turvallisuusseikat jäävät mieleen.
  • Elokuu: Lepakkoretki. Kuten linturetkiäkin, myös lepakkoretkiä järjestetään monilla pienemmilläkin paikkakunnilla. Lähde näkemään luontomme ainoa lentävä nisäkäs ja opi lisää eri lepakkolajeista. Googlaa paikkakuntasi+lepakkoretki.
  • Syyskuu: Marjat talteen ja käyttöön! Mustikan ja puolukan tuntevat kaikki, ja marjanpoiminta on mukavaa hommaa ilman yltiöpäisiä pakkasentäyttämistavoitteitakin. Lähde ainakin kerran marjaretkelle ja valmista saaliista jotakin uutta, mitä et ole ennen kokeillut. Miten olisi vaikkapa marmeladi?
  • Lokakuu: Sieniretki. Sieniä poimiessa on syytä tietää mitä tekee. Montako ruokasientä tunnet varmasti? Jos et ole vielä aivan varma kantarellista ja suppilovahverostakaan, aloita niistä. Jos ne ovat jo tuttuja, niin kokeile seuraavaksi sukeltaa vaikkapa tattien maailmaan. Joka tapauksessa turvallisin tapa tutustua sieniin on osallistua ohjatulle kurssille, jotta vahinkoja ei varmasti pääse tapahtumaan. Sieniretkiä järjestävät lukuisat yhdistykset ja muut tahot, googlaa paikkakuntasi+sieniretki.
  • Marraskuu: Tähtiretki. Marraskuu on erinomaista aikaa tarkkailla tähtiä etenkin, jos lumet eivät ole vielä maassa – silloinhan maa on erityisen musta, ja taivaan tuikkiminen korostuu! Vähäisen valosaasteen paikkoja löytyy Ruuhka-Suomestakin, puhumattakaan merialueiden, idän ja pohjoisen harvaan asutuista alueista. Tutki sovelluskauppasi tähtitaivassovelluksia ja Ursan sivuja, joilta löydät muun muassa vinkkejä hyvistä havaintopaikoista sekä tähtiretkiä. Opettele tunnistamaan vähintään pari itsellesi uutta tähtikuviota!
  • Joulukuu: Nuotiokokkausretki. Päätä vuosi juhlavissa tunnelmissa ja lähde nuotiolle tekemään ruokaa! Kenties kokeilet uusia reseptejä ja löydät niiden joukosta jonkin uuden kestosuosikin? Haasta itsesi kokeilemaan kasvisruoan valmistusta nuotiolla – miksei vaikka hampurilaista! Nuotioherkuttelun äärellä on hyvä miettiä mielessään jälleen uusia oppihaaveita seuraavalle vuodelle.
Pimeäretkillä voi opetella vaikkapa tähtitaivaan osia – tai tarvittaessa vain harjoitella nauttimaan pimeästä.

Nuku yö ulkona (joka kuukausi)

Suomen Ladun lanseeraama Nuku yö ulkona -haaste on mainio haaste jokaiselle, joka ei vielä koskaan – tai ainakaan aikoihin – ole nukkunut yötä ulkona. Varsinaista tapahtumapäivää vietetään vuosittain Suomen luonnon päivänä elokuussa (tänä vuonna 27.8.2022), jolloin ympäri Suomen on tarjolla monenlaista matalan kynnyksen mahdollisuutta päästä kokeilemaan ulkona nukkumista. Lue lisää tästä. Jos osaat jo yöpyä mukavasti ulkona omatoimisesti, voit laajentaa haastetta nukkumalla yön ulkona jokaisena vuodenaikana tai vaikka joka kuukausi. Mikäli talvinen yöpyminen ulkosalla mietityttää, kannattaa osallistua talviretkeilykurssille.

Lue nämä inspiraatioksi!

Ulkosalla yöpyminen mahdollistaa illan, yön ja aamun kokemisen luonnossa hienolla tavalla.

Luontohaasteen kuukausihaasteet

Instagramissa @Luontohaaste-tilin Kaisa Liesmäki ja Ella Provialer jakavat joka kuukauden alussa ajankohtaisia haasteita, kuinka nauttia luonnosta ja retkeilystä. Matalan kynnyksen haasteita on mukava toteuttaa omaan tyyliin ja tahtiin, ja ne inspiroivat ottamaan luonnosta enemmän irti.

52 retken retkihaaste

Retkihaaste-nimisen haasteen takana ovat Henni Mustakorpi ja Elina Kynsijärvi. Haasteen ideana on inspiroida tekemään 52 erilaista retkeä joka vuosi erilaisin teemoin – miltä kuulostaisi vaikkapa vuoden pimein retki, somevapaa retki tai retki haahuillen? Löydät retkihaastelistat monen eri vuoden ajalta täältä. Jos et ole aiemmin Retkihaasteeseen törmännyt, niin sieltäpä sitä löytyy inspistä ja toteutettavaa vaikka millä mitalla, kun käyt kaikki vanhatkin läpi! Kurkkaa myös Retkihaasteen ig-tili.

Retkikeräily

Retkipaikan kirjoittajatiimiin kuuluva, Luontohetkiblogia kirjoittava Mira Lainiola laati Maria Ilvosen kanssa Retkikeräily-nimisen, ihanasti kuvitetun haasteen. Inspiraation haaste sai yllä mainitulta Retkihaasteelta, ja Lainiola kuvaileekin Retkikeräilyä Retkihaasteen pikkusiskoksi. Retkikeräily on helppo aloittaa vaikka omalta takapihalta, ja haastetta on mahdollista laajentaa oman retkireviirin kasvaessa. Kauniisti kuvitettu Retkikeräily on suunniteltu väritettäväksi, joten se kannattaa tulostaa! Kuvituksesta vastaa Ilvonen. Lue lisää haasteesta ja sen taustoista Luontohetkiblogista.

Onko sinulla mielessäsi muita retkiaiheisia haasteita, joihin muutkin voisivat kukin tahollaan tarttua? Jätä kommentti alle!

3 replies
  1. margefor
    margefor says:

    Suomen majakat on hyvä ”keräilykohde” majakoilla Suomen- luonto ja historia kiinnostaa. 23 ”kerätty” / kuvattu. Toinen ”keräilykohde” on mantereen eteläisin, itäisin (myös EU:n ja tulevan NATOn itäisin piste), läntisin (myös majakka) ja pohjoisin piste. Itselläni nyt eteläisin ja itäisin ”kerätty”.

    Vastaa

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.