Torpfjärdenin lintutorni ja Ramsholman pähkinäpensaslehto – kiikarin takaa

Lähdimme Maarianhaminasta lentokentän suuntaan, jossa tuli nopeasti vastaan kyltti lintutornille. Pienen kyltin kohdalta käännyttiin pienelle mutaiselle levikkeentapaiselle aukolle järven rantaan. Lintutorni oli sen verran piilossa, että sitä sai hetken aikaa etsiskellä, mutta aikaisemmat jäljet paljastivat sen olevan hieman oikealla aukosta järvellepäin katsottuna.

ramsholm-5

Mutaisen polun pätkän päästä löytyi lintutorni, joka oli rakennettu sen verran korkeaksi, ettei yksi kerros riittänyt. Ensimmäinen lajikin tuli havaittua ennen kuin edes torniin kerkesi kiivetä. Tunnistin pajusirkun viheltelyn ruovikosta.

Tornista avautuikin sitten melkoinen näkymä. Muutamaa nurkkaa lukuunottamatta sieltä näki kokonaisen järven ja vastapuoleisen lentokentän tasanteen.

Kaukoputkimiehillä on täältä hyvät saumat nähdä lintuja. Ja kaukoputki sattui matkassa olevan, niin äkkiä oli järveltä nähty muun muassa ristisorsa, harmaasorsa, jouhisorsa, heinätavi ja puolen kymmentä harmaahaikaraa. Olihan siellä sitten niitä sotkia ja muita tavan pulliaisia myös seassa.

ramsholm-6

Hetken luulimme nähneemme kaikki järven asukit, niin kohta nousivat pystyyn kokeneemman lintumiehemme kulmakarvat ja sormi samassa tahdissa – ikään kuin olisi kuullut jotain. Vietettyämme hetken hartautta tornilla se kuului uudestaan. Ääni kun olisi lyöty pingispalloa betoniseinään. Viiksitimalihan se mahtoi ruovikossa hyppiä pajusirkkujen kaverina.

Tästäpä oli mukava lähteä katsomaan vielä viereistä pähkinäpensaslehtoa. Takaisin autolle astellessamme kuului vielä luhtakanan töksähtely.

ramsholm-7

Ramsholman pähkinäpensaslehtoon mentäessä jatketaan lintutornilta vielä hieman poispäin Maarianhaminasta ja käännytään järven jälkeen vasemmalle. Jätetään auto parkkiin portin luo ja astellaan sen jälkeen sisään. Keskeltä lehtoa löytyvää pihapiiriä ei kuitenkaan tarvitse vierailijoiden häiritä. Pihan voi kiertää ja lehto jatkuu vielä hyvän matkaa sen jälkeenkin.

ramsholm-1-2

Kyllä taas Keski-Suomen poikaa vietiin päästä ja jalkopäästä yhtaikaa, vaikka vasta edellisenä päivänä tuli Nåton vastaavassa käytyä ihmettelemässä. Sen verran se on erilaista maastoa mihin Sisä-Suomessa on tottunut. Ahvenanmaalla kun valkovuokkoa tuntuu kasvavan rikkaruohon tavalla, ja vanhan tammenkin ympärille kun kaksi miestä yrittää virittää käsiään niin eivät osu yhteen. Eivätkä sammalen peittämät maassa riutuvat kuolleet puut häviä veistoskilpailussa kenellekkään.

ramsholm-1

Lopulta sadekuuro osui kohdalle ja hiljensi lintujen laulun. Samalla se nosti maasta lehdon tuoksun.

Kasveja ja kukkia löytyi maasta sen verran kirjavasti, ettei niitä kaikkia edes tunnistanut. Tuoksun huumaamana jatkoimme lehtoa aina meren rantaan asti, josta tunnistin punajalkaviklon äänähdyksen. Muuten lintujen kirjo jäi tällä kertaa vähäiseksi, vaikka paikka on useiden eri lajien suosiossa.

Poiskulkumatkalla hyppi kuitenkin vielä puukiipijä portin vieressä. Mikäli on matkannut aina Ahvenanmaalle asti, ei näitä paikkoja voi jättää näkemättä, oli sitten mihin vuodenaikaan tahansa liikenteessä.

Kartta Ramsholm. ETRS-TM35FIN -tasokoordinaatit: N 6685086 E 104901
Lintutorni kartalla. ETRS-TM35FIN -tasokoordinaatit: N 6684700 E 105745

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.