Tiesitkö tästä Keuruun salaisuudesta? Riihon Majatalon ympäristössä piileskelee upeita retkikohteita

Kaupallisessa yhteistyössä Riihon Majatalo

Kauan aikaa sitten, ennen autoja, pyykinpesukoneita ja monen kyläläisen lukutaitoakaan, Riihon pitäjässä Keuruulla vanha torpan vaari näki erikoisen unen: Pukkiniemessä paloi tuli, joka ei sammunut! Merkillistä unta ihmeteltiin kyläläisten kesken, mutta selitys valkeni vasta myöhemmin. Pukkiniemi sijaitsi vanhan sukutilan, Riihiahon mailla. Isäntäpari Juho ja Lyydia olivat lähteneet ajamaan kansakouluhanketta ja lahjoittivat Pukkiniemestä tontin koulun paikaksi. ”Niin kansankynttilät sytyttivät valistuksen tulen Riihon kylän lapsille”, ja Pukkiniemessä käytiin koulua lopulta jopa 90 vuotta.

Nykyisin tiloissa toimii tunnelmallinen Riihon Majatalo, joka soveltuu hyvin seudulla retkeileville ja vaikkapa pientä hengähdystä maaseudun rauhassa kaipaaville. Majatalo on auki tilauksesta ympäri vuoden, ja järven rannalla sijaitessaan se tarjoaa luontoretkeilijälle houkuttavan vaihtoehdon majoittua. Saunominen sisältyy majoitukseen, ja rannassa on myös tulipaikka sekä soutuvene, jolla voi lähteä Riihijärven laineille vaikka auringonlaskusta nauttimaan.

Huonekoko majatalossa vaihtelee kahden hengen huoneista aina yhdeksän hengen huoneisiin, joten täällä voi majoittua niin puolison tai parhaan kaverin kanssa kuin isommallakin porukalla, ja ympäristöstä löytyy hienoja retkikohteita tutkittavaksi, kuten seuraavaksi esittelen. Paikka ravintoloineen sopii myös kurssien, leirien, koulutuksien, tyhy-päivien tai juhlien pitämiseen.

Majatalolla vaalitaan edelleen liekkiä, joka ei sammu. Se valaisee, lämmittää, ruokkii ja rohkaisee niitä, jotka sen valopiiriin hetkeksi istahtavat.

Riihon majatalo

Seudun kohteet retkeilijälle

Teksti ja kuvat alla: Antti Huttunen

Salussärkkä

Kohde kartalla N 6890238 E 355433 (ETRS-TM35FIN)

Punkaharjun ja Pukkilanharjun tietää melkein jokainen, mutta Suomesta löytyy joukko muitakin komeita järviä halkovia hiekkamuodostelmia. Vaikka olen hieman harrastanut näiden keräämistä, niin Salussärkkä oli silti itselleni uusi tuttavuus. Kartalta sen tähystäminen antoi jo lupauksen siitä, että paikka voisi hyvinkin olla näkemisen arvoinen. Etelästä Ruovedeltä päin Riihon kylälle ajellessa se osuu myös mukavasti matkan varrelle.

Niinhän siinä tälläkin kertaa kävi, että kartalla kiinnostavan näköinen alue oli maastossa vielä kiinnostavampi. Särkkää halkova tie kiemursi ja kumpuili kauniisti suurten mäntyjen välistä. Loitompana kimmelsivät järvien siniset vedet. Kuin kauneutta alleviivaamaan tuli vielä aurinkokin tervehtimään kesken harmaan sadepäivän.

Kartan jatkotutkiminen paljasti vielä toisen teiden halkoman särkän hieman pohjoisempana – Rantalansärkän. Koska aikaa oli, kävin kurkkaamassa myös sen, vaikka sen vuoksi piti pikkaisen koukata. Totisesti myös se on ansainnut paikkansa maisemareittiajelun kohokohtana.

Himmaanmäen näkötorni

Kohde kartalla  N 6899973 E 363313 (ETRS-TM35FIN)

Himmaanmäen näkötorni löytyy Riihon kylältä ja sijaitsee vain reilun parin kilometrin päässä Riihon Majatalolta. Mainio päiväretkikohde majoittujille, ja seudulla liikkuvien kannattaa muutenkin täällä poiketa!

Vaikka maantielle ei merkittävämpää kohoamaa näy, niin hieman suurempi näkötornille ja kahvilalle osoittava kyltti ovat vahva lupaus siitä, että perillä odottaa keskimääräistä paremmin pidetty paikka. Mutta vielä mitä, mäen laella seista töllöttää yksi hienoimmista näkötorneista. Eikä vain näkötorni, vaan kunnon pysäköintialue, kahvila, varattava kota, huussit ja kunnolla laitettu luontopolku!

Tornilla on korkeutta reippaasti, peräti 22 metriä, ja kaltaistani korkean paikan kammoista nousu huipulle saattaa hieman huimatakin. Vaan se kannattaa kärsiä, sillä laelta odottavat kertakaikkisen komeat näkymät yli parhaan keskisen Suomen.

Hienoa, että tällainen, näin hyvin rakennettu ja ylläpidetty paikka on olemassa! Tämäkään paikka ei olisi syntynyt ilman yhden ihmisen suurta aktiivisuutta. Siitä kiitokset Matti Jokiselle. Hienoa, että Suomessa on aktiivisia kyliä kuten Riiho.

Lue lisää kohteesta: Riihonkyla.fi

Riihon lintutornit

Riihon kylän seutua kartalta tutkiskellessa alueelta löytyy lintutorneja kaksin kappalein. Näistä edustavampi kohoaa Riihon peltojen keskellä (ks. kartta) vain noin 2,5 kilometrin päässä majatalolta.

Suomenselän lintutieteellisen yhdistyksen mukaan 10 kilometriä pitkä pohjois–eteläsuuntainen peltojono järvineen kerää muuttoaikaan runsaasti lintuja. Lajistoon kuuluvat muun muassa sorsalinnut, kahlaajat, joutsenet, hanhet, kurjet, lokit, kyyhkyt, kiurut, pääskyt, västäräkit, varikset ja erilaiset sirkut. Näiden lisäksi bongattavissa on vielä tuhatmäärin rastaita ja peippoja. Melkoinen lajimäärä jo yksistään ja jos miettii, että parhaina päivinä aluella on nähty jopa 8000 kurkea, niin paikkaa voi sanoa lintuparatiisiksi.

Pihlajaveden erämaakirkko

Kohde kartalla N 6917464 E 363322 (ETRS-TM35FIN)

Yksi Suomen kiehtovimmista kirkoista on syntynyt erikoisella tavalla. Paikallisella väellä kun oli mielestään turhan pitkä matka kirkonmenoihin, ratkaisivat toimeliaat isännät sen rakentamalla oman kirkon ilman seurakunnan lupia. Ilmeisesti sanomistahan siitä sitten tuli, mutta niin vain tuo upea erämaakirkko vuodelta 1780 kohoaa edelleen näinä päivinä juhlavan arvokkaassa asussaan synkän havumetsän keskellä. Sen nähdessään mielen valtaa ajatus, että mitä kaikkea muuta nuo vanhat seinät sisälleen ja tarinoihinsa kätkevät.

Kiviaidan kehällä on kuntan peittämä kirkkomaa. Sen keskellä kohoaa ristikirkon kaltaiseksi muokattu pitkäkirkko. Sisälle kirkkoon noustaan kivirappua pitkin. Ovella maailma muuttuu toiseksi. Sisällä odottaa pysähtynyt tunnelma, joka saa kävijän kuiskaamaan ja heittää ulos tästä ajasta, aivan toiseen aikaan ja paikkaan.

Erämaakirkolle lähtiessä kannattaa ottaa auto tai ainakin polkupyörä alle mikäli tukikohtana on Riihon majatalo, sillä matkaa suuntaansa kertyy reilut parikymmentä kilometriä. Lue lisää erämaakirkosta: Keuruunmuseo.fi

Lue lisää:

Riihon Majatalo Facebookissa ja Instagramissa

www.riihonmajatalo.fi

VisitKeuruu.fi

Yritysten tiedottamisen kehittäminen -yritysryhmä
0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.