Tiesitkö, että sikarutto voi levitä Suomeen retkieväiden kautta? Toimi näin, niin vältät riskin

Afrikkalainen sikarutto on tauti, joka tappaa sikoja ja villisikoja ja jota esiintyy jo Suomen lähialueilla. Tauti ei tartu ihmiseen. Sen leviämistä Suomeen pyritään estämään kuitenkin kaikin keinoin, koska se aiheuttaisi suuria taloudellisia tappioita sikatiloille ja koko lihateollisuudelle. Aihe ei ehkä äkkiseltään kuulosta siltä, että se liittyisi retkielämään Suomessa millään lailla. Totuus on kuitenkin toinen, sillä retkeilijöillä on kaksikin tärkeää roolia afrikkalaisen sikaruton torjumiseksi Suomessa.

Katso jutun lopusta Ruokaviraston video luonnossa liikkujille.

Ohjeet tiivistetysti:

  • Älä tuo liha- tai maitotuotteita EU:n ulkopuolelta edes tuliaisiksi tai omaan käyttöön (tuontikielto).
  • Vältä sian- ja villisianlihatuotteiden tuomista EU:n sisältä maista, joissa on todettu afrikkalaista sikaruttoa. Tautia esiintyy mm. Virossa, Latviassa, Liettuassa ja Puolassa.
  • Jos kuitenkin tuot näitä tuotteita sellaisista EU-maista, joissa esiintyy afrikkalaista sikaruttoa, älä ota niitä retkievääksi.
  • Jos kuitenkin otat niitä evääksi, huolehdi erittäin tarkasti ettei niistä jää mitään kääreitä, ruuantähteitä tai muita jämiä luontoon.
  • Jos löydät kuolleen villisian, ilmoita siitä kunnan eläinlääkärille tai Ruokavirastolle. Älä koske eläimeen, mutta ota koordinaatit talteen. Ilmoituksesta saat palkkion.

Toitko retkieväitä Euroopasta?

Koronan hellittäessä otettaan moni suomalainen suuntaa jälleen matkoille Keski-Eurooppaan, Baltiaan ja kenties kauemmaksikin. Matkoilta saattaa tuliaisiksi Suomeen tulla vaikkapa kuivattuja makkaroita tai muuta retkievääksi hyvin sopivia possua tai villisikaa sisältäviä tuotteita. Valitettavasti näiden tuotteiden mukana saattaa olla myös sikaruttoa aiheuttavaa virusta.

– Olisi todella onneton sattuma, että sikaruttovirusta sisältävän retkievään rippeet tai sen kääreet päätyisivät suomalaiseen luontoon ja sitä kautta villisikojen suuhun, mutta se on mahdollista, sanoo ylitarkastaja Leena Oivanen Ruokavirastosta.

Tuontikiellon mukaan liha- ja maitotuotteita ei saa tuoda Venäjältä tai muualta EU:n ulkopuolelta Suomeen lainkaan, ei edes omaan käyttöön. Kielto johtuu vaarallisten eläintautien kuten afrikkalaisen sikaruton ja suu- ja sorkkataudin leviämisriskistä. Sian- ja villisianlihatuotteiden tuominen EU:n sisältä ei ole suositeltua, mutta erityisesti alueilta, joilla esiintyy afrikkalaista sikaruttoa, ei näitä tuotteita pitäisi tuoda. Kyseisissä maissa voi olla myynnissä sellaisiakin lihatuotteita, joita ei tautirajoitusten takia saa kuljettaa muihin EU-maihin, mutta ostajan voi olla vaikea huomata sitä pakkausmerkinnöistä.

Itse retkieväässä ei välttämättä ole ongelmaa, kunhan siitä ei päädy jämiä tai kääreitä luontoon. Roskat on siis huolehdittava erittäin tarkasti roskikseen, tai vielä parempi vaihtoehto on tuoda ne mukanaan pois luonnosta. Villisika on voimakas eläin joka ei ole suinkaan neuvoton herkkuja etsiessään. Ruuantähteet, makkarankuoret ja tuoksuvat kääreet saavat sen huomion herkästi, eikä sika niihin käsiksi päästäkseen tarvittaessa kaihda voimakeinoja.

– Tokikaan tällaisia jätteitä ei muutenkaan saisi luontoon jättää, mutta ei myöskään tästä syystä, Oivanen huomauttaa.

Villisikojen määrä Suomessa on kasvussa. Luonnonvarakeskus Luken maaliskuussa antaman arvion mukaan eläimiä on maassamme 3400, ja valtaosa niistä on kaakossa sekä itäisellä Uudellamaalla. Alueella sijaitsee myös retkeilijöitä houkuttavia kansallispuistoja kuten Sipoonkorpi, Valkmusa ja Repovesi. Villisikakanta on kasvussa myös Venäjällä.

Myös metsästäjät voivat olla avuksi monin keinoin – tämä parin minuutin video kertoo, miten.

Ilmoita kuolleesta eläimestä

Sen lisäksi että luonnossa liikkujat hoitavat kaikki roskat ja ruuanjämät visusti pois villieläinten ulottumattomista, voi sikaruton leviämisen ehkäisyssä auttaa toisellakin tavalla: ilmoittamalla kuolleesta eläimestä paikalliselle kunnan eläinlääkärille.

– Sikaeläin kuolee sikaruttoon lähes aina. Kansalaisten apu ja ilmoitukset kuolleista eläimistä ovat todella tärkeitä, jotta mahdollinen taudin leviäminen Suomeen havaittaisiin varhaisessa vaiheessa, Oivanen sanoo.

Kuolleen villisian lisäksi kunnan eläinlääkärille kannattaa ilmoittaa myös muista kuolleista villieläimistä ainakin silloin, jos niitä löytyy monta. Esimerkiksi useampi kuollut lintu saattaa kieliä lintuinfluenssasta.

– Lintuinfluenssan erittäin helposti leviävää tyyppiä on tänä keväänä löytynyt eri puolilta maata lähinnä luonnonvaraisista linnuista. Toisin kuin sikaruttovirus, osa lintuinfluenssaviruksista voi tarttua myös ihmiseen, Oivanen sanoo.

– Kuolleissa eläimissä voi olla myös esimerkiksi salmonellaa tai muita ihmisiin tarttuvia tauteja.

Kuolleisiin eläimiin ei tule koskea paljain käsin, mutta niiden tarkka sijainti tulee ottaa talteen. Puhelimeen on saatavilla monenlaisia kartta- tai sijaintisovelluksia, joilla se onnistuu. Kunnan eläinlääkäri huolehtii näytteenotosta, jos kyse on kuolleesta villisiasta ja kun linnuilla epäillään lintuinfluenssaa.

– Otamme mielellämme vastaan ilmoituksia kuolleista luonnonvaraisista eläimistä, ja yksittäisiä kuolleita eläimiä voivat kansalaiset lähettää myös tutkittavaksi. Kuolleesta villisiasta kunnaneläinlääkärille ilmoittava saa meiltä myös palkkion, näin olemme pyrkineet kannustamaan ihmisiä tekemään ilmoituksia, Oivanen sanoo.

Lue lisää

Afrikkalainen sikarutto, Ruokavirasto

Afrikkalainen sikarutto, Tulli

Luonnonvaraisten eläinten sairaudet ja ilmoittaminen ja näytteiden lähettäminen niistä, Ruokavirasto

Teksti ja kuvituskuva: Jonna Saari

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.