Testissä veden- ja iskunkestävä Canon PowerShot D30 kompaktikamera

Olen innokas valokuvausharrastaja ja kannan mukanani usein isoa ja painavaa järjestelmäkameraa sekä useampaa objektiivia. Retkeilyharrastusta nyt enemmän harrastaneena on usein käynyt mielessä, että voisiko useamman kilon kasan kameratarviketta jättää kotiin ja jos kantaisikin mukana vain pientä pokkaria?

Yksi vaihtoehto monille on myös kännykän kamera, jotka ovat nykyaikana jo todella laadukkaita, ainakin hyvissä olosuhteissa. Pokkareissa on kuitenkin muutama etu kännykkäkameraan, kännyköiden huono akunkesto, pokkareissa on usein optinen zoomi ja moni ei halua kännykkää räplätä luonnossa ollessaan.

Sain testiin Canonilta PowerShot D30 -kameran ja tässä oli vielä pari muuta etua kännykkään ja useimpiin järjestelmäkameroihin. Kameraa voi käyttää veden alla jopa 25 metrin syvyydessä, joten rankinkaan vesisade ei haittaisi kuvailua retkellä. Kamera on myös kestävä, tälle kameralle on luvattu iskunkestävyys 2m pudotuksesta.

pokkari (2 of 2)

Kuvanlaatu tuntuu olevan kamerassa hyvä.

Netistä löytää varmasti tästäkin kamerasta pikselinviilajien testit, joissa kuvanlaatua tarkastellaan pikkutarkasti eri olosuhteissa ja verrataan ties mihin muihin kameroihin. Itse kuitenkin tyydyn tarkastelemaan kameraa lähinnä retkeilyn ja lomailun kuvausvälineenä, omasta näkökulmasta.

Minulla oli kamera kuukauden testissä ja se osui sopivasti kesälomaani. Kerkesin käyttää kameraa viikon verran kalastusreissullani Ruunaan koskilla, toista viikkoa Muotkatunturin erämaa-alueella patikoidessa ja vielä viikon lomamatkalla, jossa ajoimme autolla Unkarin, Kroatian ja Slovenian seuduilla. Muotkatunturin erämaa-alueella kameran käyttäjänä toimi pääosin avopuolisoni, jolla ei ole paljon kokemusta kameroista ja sain samalla huomata, millaisia kuvia saa ohjekirjaan tutustumaton käyttäjä.

Paras kamera on mukana oleva kamera.

Paras kamera on se, mikä on mukana.

Kameran testaus alkoi kalastusreissullani, jossa minulla oli mukana järjestelmäkamera ja muutama objektiivi sekä tämä Canonin pokkari. Aika nopeasti huomasin, että en järkkäriä jaksa kantaa koko aikaa mukana ja se oli rinkassani jossain kauempana lähes aina, kun sitä olisi tarvinnut. Canonin pokkari mahtui helposti maastohousujeni reisitaskuun ja sitä ei aina edes muistanut kantavansa mukana keveytensä takia. Monta kuvaa olisi jäänyt ottamatta, jos pokkari ei olisi taskussa ollut.

Toinen asia mikä tuli mieleen, että järkkärin tai kännykän pudottaminen kivikkoon tai jokeen olisi kohtalokasta, muttei tälle pokkarille.

Kaloja veden alta sokkona kuvattuna.

Kaloja veden alta sokkona kuvattuna.

Kamerassa on todella mukava ominaisuus tuo veden alla kuvaaminen. Harmittavan vähän sitä muisti vaan tehdä, kun ei ollut moiseen mahdollisuuteen tottunut. Veden alla riitti usein luonnonvalo ja kuvailin pikkukalaparvea lonkalta tähdättynä ja monta kuvaa osui ihan hyvin kohteeseen. Myös kuvaaminen niin, että kameran linssi on puoliksi veden alla ja puoliksi päällä tuotti todella luovia kuvia. Kamera on myös helppo laittaa ihan vedenpinnan tason yläpuollelle ja tällä tavalla saa kuviin harvinaisen kuvakulman.

Ruunaan koskilla kuvattu pieni kukkanen.

Ruunaan koskilla kuvattu pieni kukkanen.

Pienikennoiset kamerat, kuten pokkarit, ovat usein hyviä makrokuvaamisessa. Tämäkään ei ole siinä poikkeus. Kun käyttää kameraa laajimmassa zoom-asennossa, saa kameran laitettua 1 cm päähän kohteesta ja lähikuvaaminen onnistuu helposti. MUTTA vaikka on valokuvaamisessa täysin aloittelija, ei kannata missään nimessä käyttää kameraa automaatti-asennossa. En ymmärrä miksi tuollainen asento kameraan edes laitetaan, kun se tuhoaa lähes poikkeuksetta kaikki valokuvat ja kuvista ei pysty tekemään omanlaisiaan.

Valokuvaamisessa on kaksi todella tärkeää asiaa: tarkennuksen osuminen ja valotus. Jos tarkennus ei ole osunut haluttuun kohteeseen tai valotus epäonnistuu pahasti on kuva pilalla ja näitä ei voi korjata edes jälkeenpäin kuvankäsittelyohjelmilla. Makrokuvauksessa tarkennus automaattiasennossa ei osu ikinä kohdilleen, kokeilin toista sataa kuvaa ja yksikään ei tainnut osua sinne minne halusin.

pokkari-2

Muotkatuntureilla kuvaamisen Canonilla hoiti pääosin puolisoni. Annoin pikaisen ohjeen, miten kamera toimii ja kuvaaminen tuntui olevan helppoa myös hänelle. Kamera on nopeasti käyttökunnossa, kun virran painaa päälle, saa kuvan otettua melkein heti. Myös rannelenkki oli molempien mieleen ja kameraa sai siitä mukavasti roikoteltua mukana.

Esimerkki kuvasta, jossa taivas on osittain palanut puhki.

Esimerkki kuvasta, jossa taivas on osittain palanut puhki.

Retkeilyssä yleisin kuvauskohde taitaa olla maisemat. Moni kuvaa myös eläimiä sekä makrokuvia. Tässä PowerShotissa on melko hyvä zoomi ja kuvanvakain, joka poistaa käsien tärinää, joten eläimien kuvaus ja maisemien zoomaus onnistuu. Makrokuvaus onnistuu todella hyvin, jos valoa on vaan riittävästi, muttei liikaa. Maisemakuvissa on vaan yksi paha ongelma, mikä itseäni harmittaa kovasti: taivas palaa helposti puhki. Moni ei varmasti tiedä, mitä tarkoittaa kun kuva palaa puhki, joten laitoin esimerkkikuvan.

Kun kamera päättää valottaa valokuvan vaikkapa tuon kuvassa näkyvän koivun mukaan, menee taivaan valotus liian kirkkaaksi ja siniseen taivaaseen tulee valkoinen kohta, jota ei millään voi enää korjata. Itse kuvaan aina järkkärillä RAW-kuvaa, joka on täysin käsittelemätön ja käsittelen se jälkipeleissä kotona itse kuvankäsittelyohjelmilla. Canonin PowerShot D30 ei ikävä kyllä osaa ottaa RAW-kuvia, vaan se kuvaa vain JPG-kuvia. Tämä tarkoittaa, että kuvankäsittelyn hoitaa kameran sisällä oleva ”tietokone”, joka tekee siihen kuvankäsittelyn automaattisesti ja aina samalla tavalla. JPG-kuvien ottaminen soveltuu hyvin niille, jotka eivät halua käsittellä kuviaan itse. JPG-kuvaa voi kuitenkin käsittellä vielä tietokoneella, jos niin haluaa, ja minäkin olen näitä kaikkia kuvia hiukan parannellut Lightroom-nimisellä ohjelmalla. Kameran kuvankäsittelyohjelma ei osaa käsitellä kuvia yksilöllisesti, joten pienellä viilauksella saa helposti kuvia kovastikin parannettua, jos niin haluaa.

JPG-kuvissa ja kameran automaattiasetuksilla on vaan se huono puoli, että kuvat palavat todella helposti puhki ja itseäni ärsyttää katsoa kuvia kauniista maisemista, missä mikään ei näytä enää sellaiselta, kun se on varmasti kuvaajan silmissä kuvaushetkellä näyttänyt. Kamerassa ei riitä dynamiikka jos aurinko on lähellä kameran etupuolta. Näitä ongelmia voi kuitenkin hiukan vähentää, kun valitsee ohjelmoitavan P-asennon. Tässä ei tarvitse mitään ohjelmointitaitoja, on vain tökerösti nimetty suomennos.

pokkari-6

Kun kameraan valitsee P-asennon ja ottaa tarkennusautomaatit pois, alkavat kuvatkin onnistumaan paremmalla todennäköisyydellä. Tarkennustähtäin jää kuitenkin tällöin keskelle ja helposti kuvaamisesta tulee keskipainotteista. Tähän kannattaa käyttää seuraavanlaista kikkaa: Jos vaikka haluaa kuvaan ihmisen ja maiseman, muttei ihmistä keskelle, niin tähtää kameralla ensin ihmistä ja pitää laukaisinta puolivälissä, jolloin kamera tarkentaa ihmiseen. Tämän jälkeen pitää napin vielä puolivälissä ja kääntää kameraa niin, että saa sommiteltua haluamakseen ja sen jälkeen painaa vasta laukaisimen pohjaan asti.

Taivas paloi hiukan puhki, mutta pienellä säädöllä sain valkoiset kohdat piiloon.

Taivas paloi hiukan puhki, mutta pienellä säädöllä sain valkoiset kohdat piiloon.

Oma järkkärini on kuvanlaadultaan yksi mailman parhaista ja olin melko skeptinen tämän pokkarin kuvanlaadun kanssa. Sanoisin, että jos kuvia pääosin  katsotaan tietokoneen tai mobiililaitteen näytöltä, niin ei kukaan erota onko kuvat otettu järkkärillä vai pokkarilla. Kuvanlaatu on ainakin tässä testikamerassa useimpien tarpeisiin vähintäänkin riittävä. Tämä pätee, kun on valoisaa. Illan hämärtyessä alkaa kuvanlaatu nopeasti huonontumaan ja vaikeissa olosuhteissa hyvä järjestelmäkamera ja valovoimaiset objektiivit voittavat tämän pokkarin selkeästi. Olen kuitenkin todella yllättynyt kuinka hyvää kuvaa testikameralla sai. Maisemakuvat kuitenkin vastavalossa olivat usein liian haastavia, mutta sitä ne ovat myös kaikille muille kameroille.

Plussat:

  • Kamera on kompaktin kokoinen ja kevyt, pysyy helposti kädenulottuvilla

  • Zoom-alue on melko laaja ja kattaa useimmat kuvaustilanteet

  • Kuvanlaatu on riittävä

  • Veden- ja iskunkestävyys ovat valttia retkillä (ei jää kuvat sadepäivillä ottamatta)

  • Vedenalaiset ja lähellä pintaa kuvatut kuvat tuovat uusia kuvakulmia

  • Kameran käyttö on helppoa, kunhan saa automaattiset kuvanpilaukset pois päältä

  • Akunkesto, akku kesti helposti 9 päivän vaellusreissun, kun piti kameraa päällä vain kuvaamisen ajan ja ei jäänyt kuvia selaamaan

Miinukset:

  • Raw-kuvien ja kunnollisten manuaaliasetusten puute

  • Tarkennustähtäimen liikuteltavuus (ei välttämättä ongelma, kun käyttää laukaisin puolivälissä sommittelua)

  • Valotusta pitäisi saada muutettua suoraan nuolinäppäimillä, eikä valikon kautta (paljon puhkipalaneita taivaita)

Kiinnyin testin aikana kameraan ja melkein voisin ostaa samanlaisen itselleni. Kokemukset kamerasta olivat pääosin positiivisia. Luulen, että testaan vielä joitakin muita pieniä kameroita ja teen valinnan kuitenkin myöhemmin. Voi olla, että ei ole edistyneelle harrastelijalle tarpeeksi monipuolinen, mutta monelle muulle täysin soiva peli. Suosittelen, varsinkin jos haluaa vedenalaisia kuvia.

Tässä vielä muutama testikameralla otettu valokuva:

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.