Testissä Vaude Boe Jacket – alppitakki soveltuu moneen

Vauden Boe-takki on yhteistyössä Keski-Euroopan vuoristo-oppaitten kanssa kehitetty ja yksityiskohdiltaan heidän tarpeisiinsa valmistettu. Kolmikerrospusakka on vedenpitävä ja sietää voimakkaitakin tuulia, käyttäjänsä kärsimättä. Pyysin takin testiin, jotta voisin todeta sen soveltumisen muihin mahdollisiin aktiviteetteihin kuin Alppiaskareisiin.

sateenvarjo-2681

Ensimmäinen yllätys takkia hypistellessä oli sen vankka kangas. Se näyttää äkisti liiankin tuhdilta, mutta pintakankaan polyamidin sekaan laitettu elastaani tuo siihen jännää joustavuutta. Takki myötäilee liikkeitä, eikä nouse helmoilta liikaa, liikutettaessa käsiä ääriasentoihin. Leikkaus on muutenkin kohtuullisen rento, eikä kinnaa, vaikka alle pukee reilustikin välikerrosta.

Vauden mitoitus on kokonaisuutena jotenkin nihkeää ja usein täytyykin ottaa seuraava koko. Pelkän numeroinnin perusteella ei valintaa kannata tehdä.

Boe-takissa on Ceplex Pro -kalvo, jolle luvataan 20 000 millimetrin vesipilari, joka riittää estämään paineisenkin veden pääsyn takin läpi. Kalvo on polytetrafluorieteeni-vapaa ja valmistus on muutenkin ympäristöystävällistä sekä Bluesign®-standardin mukaista. Takin hengittävyys on kohtuullinen, mutta avaamalla vetoketjulla suljettavat kainalotuuletukset, hiki poistuu Boen sisältä tehokkaasti.

Ympäristöystävällisyys on entistä tärkeämpi myyntiargumentti

sateenvarjo-1871

Vaude Boe -takissa on tarrakiristykset hihansuissa ja narulukoilla varustettu joustonyöri helmassa. Vyötäröllä on leveä lumilukko, eli kaistale kangasta joka kiristyy tiiviisti housujen päälle ja estää altapäin tulevaa viimaa pääsemästä keholle. Se lukitaan edestä neljällä nepparilla ja sen helmassa on kitkanauha, joka estää sen luistamisen. Koko lumihelma voidaan poistaa vetoketjulla, jos sitä ei tarvita.

Etumuksessa on isohampainen vetoketju, jonka vedin menee suojaan yläasennossa ollessaan. Näin se ei hankaa leukaa tai kaulaa. Tuulilistakin on yläosastaan sisäpuolelta pehmennetty, eikä kylmä tai karkea vetoketju ahdista ikävästi.

Huppu on suuri. Se mahdollistaa kypärän käyttämisen hupun alla. Siinä on kuitenkin laajat kiristykset edessä ja takaraivolla, joten löysäksi se ei jää pelkän piponkaan kanssa. Etukiristyksiä pystyy käyttämään myös käsineet kädessä. Hupun lipassa on kevyt kovike, joten se ei pääse valumaan silmille ja huonoimmassa tapauksessa veisi laskettelun aikana näkökykyä hetkeksi.

sateenvarjo-1878

Takissa on kuusi taskua. Yksi niistä on povitasku ja kaksi ulkopuolista rintataskua, joista toisen vetoketju on vaakatasossa ja toisen pystyssä. Helmassa on kaksi hillittyä vaakavetoketjuista taskua. Niihin sopii pikkutavaraa, mutta ne eivät ole liian paksuja ja kookkaita, kun reppua käytettäessä lantiovyö asettuu niiden päälle.

Kuudes tasku on vasemmassa hihassa, niin kutsuttu lipputasku. Kaikki ulkopinnan taskut suljetaan roiskevedentiiviillä vetoketjulla.

sateenvarjo-1881

Alppitakki Boe soveltuu suomalaiselle retkeilijälle kesään ja talveen

Tätä vuoristo-oppaiden käyttämää takkia suosivat myös useat safarifirmojen oppaat, meillä ja muualla. Vankka materiaali kuulemma viehättää, koska se työhommissa joutuu koville. Tukevan kankaan kanssa voi toimia huolettomammin ja keskittyä varsinaiseen työhön.

Itse pistinkin takin ronskille testille alttiiksi. Itse asiassa meitä testaajia oli samalle takille kaksi, joten vaurioitakin olisi pitänyt ilmaantua. Vaude Boe Jacket kesti kuitenkin metsäretketkin ja on pinnaltaan edelleen kuin uusi.

Kangas on ulkopuolelta liukasta sekä sileää ja se hylkii erinomaisesti likaa. Oksat tai vastaavat eivät helposti saa materiaaliin reikää, eikä edes kunnollista naarmua kankaan pintaan. On selvää, että se ei keveintä vedenpitävää ulkoilutakkia havittelevalle ole kärkipään valinta, mutta kun haetaan kestävää ratkaisua, kiilaa Boe itsensä listan kärkisijoille.

sateenvarjo-1863

Tykkäsin erityisesti takin hihojen leikkauksesta. Ne eivät tosiaankaan nostaneet takin helmaa liikaa, ja muotoiltu kyynärpää lisäsi mukavasti liikkumisen vapautta.

Takki oli testikäytössä syksyisessä metsässä ja vaikka välillä tehtiin raskaampiakin töitä, ei ongelmia syntynyt. Se piti vettä täysin moitteetta ja huppukin liikkui hyvin pään mukana. Kaulusta ja kainalotuuletuksia sai kyllä aukoa, jotta hien sai pois, mutta ei hengittävyydessä mitään normaalista poikkeavaa ollut. Pusakkaa testattiin myös arkikäytössä ja esimerkiksi aamulenkin jälkeen koira saattoi olla sateesta märkä, mutta taluttaja takin alla täysin kuiva.

Taskuissakaan ei ollut moitittavaa, kun ottaa huomioon takin alkuperäisen käyttötarkoituksen. Isot ja paljot tavarat kun kuskataan repussa, eikä suinkaan taskuissa. Kaupunkikäytössä pystyvetoketjuinen rintatasku oli sopiva kännykälle ja joukkoliikenteen Matkakortille hihatasku oli mitä näppärin säilytyspaikka.

Vaude Boe Jacket on ronskiin talvikäyttöön tehty ja sellaisessa omiaan. Sen käyttöala ei kuitenkaan rajoitu vuoristoreissuille, vaan se on vankka ympärivuotinen retkitakki myös pohjoismaisiin maisemiin – metsään ja tuntureille.

sateenvarjo-1886

Hintaluokka: 420,00 euroa

Lisätiedot: www.vaude.com

Teksti: Joppe Ranta Kuvat: Joppe Ranta

sateenvarjo-1904

sateenvarjo-1876

sateenvarjo-1889

sateenvarjo-1883

sateenvarjo-2673

sateenvarjo-2689

sateenvarjo-2685

2 replies
  1. Tapsa
    Tapsa says:

    Puuttuisin erääseen huppuun liittyvään väitteeseen; lasketteluun huppu päässä. Onko se tosiaan mahdollista?
    Omat kokemukset hyvistäkin hupuista ovat sellaisia etten aktiivisesti harrastaessa uskalla tehdä sitä huppu päässä. Muutaman kerran on sivulle katsoessa pelkkä pää kääntynyt ja huppu jäänyt paikalleen ja vauhdissa moinen on aika pelottava kokemus. Omissa kokemuksissa huppu on ns. hätävara eli jos on tullutkin varustauduttua reissulle liian kevyin päähinein/kaulasuojin, voidaan hupulla korvata puutteet.
    Hupuissa on vielä sekin ongelma että vievät paljon tilaa kuulohavainnoilta. Tosin kovassa tuulessa ja tuiskussa ei kuulohavainnoilla juuri mitään tekisikään.

    Voisitteko valaista, onko niinkin hyviä huppuja, joita voi käyttää aktiiviliikunnassa, jossa päätä täytyy kääntää välillä 90-astetta sivuille?

    Vastaa
  2. Joppe Ranta
    Joppe Ranta says:

    Tässä tarkoitettiin sitä, että jopa huppu päässä voi laskea ja ko. lauseessa puhuttiin hupun etureunan jäykistettstä. Huppu päässä laskeminen ei tietenkään hyvällä kelillä ole tarpeellista, mutta välillä niin täytyy tehdä ja on tärkeätä tietää sopiiko kypärä hupun alle. Sama asia on myös kiipeilyssä tai pyörällä ajossa. Luonnollisesti se vie havainnoinnilta paljon pois, kun ei näe kulmia eikä kuule ääniä takaa. Siksi on tärkeätä, että huppu seuraa, eikä vain pysy paikallaan.
    Mutta tässä takissa huppu seuraa kypärän alla ja katseen voi kääntää sivuun ilman katvetta. 90 astetta ei tämä ja tuskin mikään muukaan huppu taipuu. Se ei rakenteellisesti ole mahdollista. Mutta kun samalla yläkeho kääntyy samaan suuntaan, voi katseen kääntää häiriintymättä lähes 90 asteeseen.

    Vastaa

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.