© Mikko Lemmetti

Testissä Sigma EOS 150-600mm f/5-6.3 C DG OS HSM -zoom

Sain Rajala Cameralta Retkipaikalle testattavaksi japanilaisen Sigman uutuuksiin kuuluvan Sigma EOS 150-600 mm f/5-6.3 C DG OS HSM -zoom-objektiivin. Sigma on niin ikään japanilaisen Tamronin kovimpia kilpakumppaneita, ja molempien tuotevalikoima myös tällaisissa laajan polttovälialueen zoom-objektiiveissa näyttää kulkevan pitkälti samoja ratoja. Sigma pistääkin Tamronille kampoihin 150—600-millisten zoomien sarjassa toden teolla.

 

© Mikko Lemmetti

Sigma on vankkarakenteinen objektiivi.

 

Testattavana ollut objektiivi on Sigman niin sanottua Contemporary-sarjaa, ja sen hinta pyörii tuhannen euron paikkeilla. Tamronin vastaava lienee tällä hetkellä Tamron EOS 150-600mm f/5-6.3 SP DI VC USD -objektiivi lähestulkoon samoissa hinnoissa. Sekä Sigman että Tamronin objektiivit sopivat niin Canonin kuin Nikoninkin täyden kennon ja APS-C-kennokoon kameroihin.

Sigman nimessä on joukko kirjainlyhenteitä, jotka eivät välttämättä aukene kättelyssä äkkinäiselle. DG-merkkiset objektiivit on Sigman selityksen mukaan tarkoitettu nimenomaan täyden kennokoon digitaalikameroille, kun taas DC-merkkiset sopivat pelkästään APS-C-kokoisille rungoille. DG-objektiivit kuitenkin toimivat täysin normaalisti myös APS-C-rungossa, kuten omassa Canonin EOS 70D -kamerassa.

OS puolestaan taas on Sigman oma lyhenne kuvanvakaajalle (Optical Stabilizer), kun esimerkiksi Canonilla vastaava on IS (image stabilizer) ja Tamronilla se on VC (Vibration Control). Käytännössä kyse on kuitenkin täysin samasta asiasta, eli järjestelmästä, jolla objektiivin sisällä oleva mekanismi vakauttaa kameran ja objektiivin tahattomia heilahduksia ja näin muodoin kuvaa. HSM on Sigmassa lyhenne sanoista Hyper Sonic Motor. Objektiivin tarkennusmoottori on hiljainen ja nopea, kuten muun muassa luonto- ja urheilukuvaukseen sopivan objektiivin täytyykin olla.

 

© Mikko Lemmetti

Objektiivista löytyvät olennaiset säätimet tarkennukselle, tarkennusetäisyydelle, kuvanvakautukselle ja lisäksi mukautettavat asetukset.

 

Koska oma lähinäköni on kehnonlainen, enkä pidä lasit päässä kuvaamisesta enkä hyödy diopterikorjauksesta, joudun luottamaan melkoisesti automaattitarkennukseen. Käsitarkennusta käyttämällä moni ottamani kuva tuppaa menemään objektiivista huolimatta pieleen, ja ongelma on sitä suurempi, mitä pienempi terävyysalue on käytössä. Huomasin tämän seikan erityisesti aiemmin nuukuuksissani ostamassa Optekan 500-millisessä, kiinteäpolttovälisessä (f/8) peilitelessä, jolla en millään saanut kuvista teräviä.

Sigmassa toimii kuitenkin erittäin hyvin niin automaatti- kuin manuaalitarkennus, ja koska objektiivin valovoima on parempi kuin esimerkiksi Optekassa — sekä kokonaisuus muutenkin huomattavasti laadukkaampi — myös käsin tarkentamalla pääsee hyviin lopputuloksiin. Lisäksi Sigmasta löytyy ns. MO-asento, jota käyttämällä voi siirtyä lennossa automaattitarkennuksesta käsitarkennukseen pyörittämällä tarkennusrengasta, joka on tarpeeksi leveä ja josta saa hyvän otteen.

Tarkennusalueen valinta hoituu toisella kytkimellä. Objektiivin pienin tarkennusetäisyys on 2,8 metriä, ja jos haluaa parhaan hyödyn nopeasta automaattitarkennuksesta, tarkennusalueen valintaa kannattaa käyttää. Huomasin tämän mm. lentäviä lintuja kuvatessa, jolloin tarkennusalueella 10 metristä äärettömään tarkennus toimi FULL-asentoa huomattavasti nopeammin ja kamera ei ”hakenut” kohdetta liian pitkään.

Muita säätimiä ovat kuvanvakauksen asetukset ja mukautetut asetukset, joita voi muuttaa ohjelmallisesti erikseen tähän objektiiviin saatavan USB-telakan kautta. Kalliimpaan Sports-malliin telakka tulee mukana. Lisäksi objektiivin voi lukita omalla kytkimellään haluamaansa kohtaan koko polttovälialueella.

 

© Mikko Lemmetti

Sigmassa on kokoa ja näköä. Vieressä vertailun vuoksi Tamronin 70—300 mm zoom.

 

Sigma EOS 150-600 mm f/5-6.3 C DG OS HSM on siedettävän kokoinen ja painoinen objektiivi, vaikka sen lähes kahden kilon painoa kannattelemaan on hyvä ottaa vähintään yksijalkainen teleskooppijalusta vaikka pelkkään maisema- tai liikkumattomien kohteiden kuvaukseen. Kolmijalka tietysti on paras, mutta liikkuvia kohteita, kuten lintuja tai juoksevia eläimiä tai ihmisiä kuvatessa pitää vain luottaa hauikseensa. Kun objektiivin vetää täyteen mittaansa ja siinä on vielä iso vastavalosuoja, saa varautua kovemmalla tuulella huomattavaan sivuliikkeeseen. Silloin nopea ja tehokas kuvanvakaaja nousee arvoon arvaamattomaan.

 

© Mikko Lemmetti

Järeää kalustoa (siis tuo objektiivi).

 

Objektiivin koossa ja painossa Sigma on kuitenkin pysynyt maltillisena, kuten myös hinnassa. Nimittäin verrattuna esimerkiksi Canonin EF 500mm f/4 L IS II USM -objektiiviin, Sigmalla on painoa toista kiloa vähemmän ja hintaa vain noin kymmenesosa. Tosin Sigma häviää luonnollisesti varsinkin valovoimassa, piirrossa ja siinä, että sen kanssa ei ole järkevää käyttää telejatketta, mutta varsinkin itselleni objektiivin hinta sopii paljon paremmin, kuten myös kuvanlaatu, joka ei millään mittapuulla ole kehno.

Omissa testikuvissani Sigma tuotti tasaisen varmaa jälkeä erilaisissa kuvaustilanteissa ja valaistusolosuhteissa, ja niin sanotut ”huonot kuvat” johtuivat pelkästään kuvaajasta itsestään. Kuvanlaatua analysoidessa puhutaan usein mm. niin sanotusta vinjetoitumisesta, eli kuvan reunojen valoisuuden heikkenemisestä. Missään kuvissani en kuitenkaan omin silmin havaittavaa reunojen tummumista havainnut millään polttovälillä.

 

© Mikko Lemmetti

Tarkennus pysyy hyvin liikkuvan kohteen mukana.

 

Subjektiivisesti otettuna pidän Sigmaa niin teknisesti laadukkaana kuin sen kuvanlaatua objektiivin hintaan nähden varsin mainiona. Harjaantuneemman kuvaajan käsissä ja täyden kennokoon kameraan yhdistettynä tämäkin objektiivi olisi yltänyt erinomaisiin tuloksiin, eikä sen tarvinne kilpakumppaniaan kumartaa kuin kohteliaisuudesta — japanilaisia kun ovat molemmat. Varsinaisia laboratoriotasoisia mittauksiahan en pystynyt tekemään, mutta tästäkin objektiivista niitä löytyy netistä runsain mitoin.

Sigman mukana tulee luonnollisesti vastavalosuoja, jalustapanta, laukku, olkahihna, sekä etu- ja takasuoja. Olkahihnan tarpeellisuus on mielestäni näennäinen, jos objektiivi on kiinni kamerassa, jossa on muutenkin oma hihnansa. Tosin, jos objektiivia haluaa kuljettaa erikseen, silloin se on paikallaan. Kaikesta huolimatta Sigma 150-600mm f/5-6.3 C DG OS HSM -objektiivi ei ole mikään taskuraketti, ja varsinkin kapeita ja jyrkkiä lintutornin portaita noustessa sitä voi vahingossa kolautella tornin rakenteisiin. Siksi objektiivi voi ehkä olla parempi kaivaa laukusta esiin vasta tornin huipulla.

 

© Mikko Lemmetti

Objektiivin värintoisto ja piirtokyky on hyvä.

 

Tarkempia teknisiä tietoja Sigmasta löytyy mm. Rajala Cameran omilta sivuilta sekä arvosteluja eri blogeista (mm. Sulantoblog). Labratasoisista tuloksista kiinnostuneille Sigmasta on olemassa esimerkiksi valmistajan omilla sivuilla ns. MTF-käyriä, joista ilmenee mm. objektiivin kontrastisuhde eri alueilla verrattuna optimaaliseen objektiiviin. Mittaustulosten mukaan Sigma pärjää kohtalaisen hyvin, ja silmämääräisesti katsottuna menee lähelle Canonin 400 mm:n f/2.8 -objektiivia, kun Canonissa on kiinni 1.4- tai 2.0-kertainen telejatke.

Oma lähtökohtani kuvausvehkeiden hankinnassa on tietysti kohtuuhintaisuus, mutta jostakin syystä olen omaksunut sellaisen politiikan, että jos itse kameran runko maksaa suurin piirtein saman verran kuin siihen liitetty paras objektiivi — ja päin vastoin — ollaan aika hyvällä harrastajatasolla. Kun objektiivista, kuten tästä Sigmasta, löytyy riittävästi tarkkuutta ja hyvä värintoisto ilman vääristymiä, itse en voisi parempaa vaatiakaan. Sigma on siis varteenotettava vaihtoehto monen kameraharrastajan varustelaukkuun omassa hintaluokassaan.

Testissä olevat testikuvat ovat osittain muista kuin luontoaiheista, mutta perustelen niiden valintaa tähän sillä, että luulisin monen kuvaajan haluavan kuvata joskus myös muitakin kuin luontokohteita. Sigma EOS 150-600 mm f/5-6.3 C DG OS HSM sopii siksi monenlaisiin tarkoituksiin, eikä ole rajattu vain eläin- tai urheilukuvaukseen.

Teksti ja kuvat (C) Mikko Lemmetti
Sigman testiin tarjosi Rajala Camera

 

 


0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.