Testissä Leatherman Signal – selviytyjän monitoimityökalu

Mikä yhdistää Nylonia, Teflonia ja Leathermania? Kaikki ovat tuotemerkkejä, joista on tullut yleisnimiä edustamalleen tuotteelle. Nylon on polyamidi, Teflon polytetrafluoroetyleeni ja Leatherman pihteihin perustuva monitoimityökalu. Vanha kunnon nahkamies onkin osa monen retkeilijän ja matkailijan perusvarustusta, jolla korjataan reissun päällä revennyt reppu, suksen siteet tai tehdään vaikkapa putkitöitä. Oregonissa USA:ssa valmistettavat Leathermanin eri mallit ovat tulleet tutuksi jo useammalle sukupolvelle, sillä niiden valmistus alkoi jo 1983.

Saimme Nordic Traililta testiimme Leatherman-monitoimityökalun uusimman version. Signal perustuu tuttuun tapaan tehokkaisiin ja erittäin käyttökelpoisiin pihteihin, joiden kahvoista löytyy veitsen, sahan, purkinavaajan ja pullonavaajien lisäksi muutamia uusiakin oivalluksia. Työkalu on suunniteltu survivalistin näkökulmasta, joten sen avulla pystyy erilaisten remonttihommien lisäksi tekemään tarvittaessa tulet tai viestimään vaikkapa morsettamalla pillin avulla. Kyseessä on siis eräänlainen selviytymispakkaus, joka sopii myös tavanomaisen retkeilijän, kalastajan tai vaikkapa karavaanarin työkalupakiksi.

Signal kuljetusasennossaan.

Signal kuljetusasennossaan.

Työkalu antaa luotettavan ensivaikutelman. Ruostumaton teräs ja mattamustat kevennetyt kahvat muodostavat tummanpuhuvan taustan, jossa keltaiset yksityiskohda toimivat huomiovärinä. Työkalussa on väriä ja kontrasteja juuri sen verran, että se ei helposti unohdu taukopaikalle. Kahvoissa on pieni mutta näppärä lukitus, joka varmistaa työkalun kiinnipysymisen kuljetusasennossa.

Työkalun mukana paketissa tulee vajaan A3:n kokoinen ja luottokorttia pienemmäksi taittuva käyttöopas, jossa esitellään Leatherman-malliston työkalujen toiminnot ja opastetaan muutamien käyttöön. Käyttöoppaasta selviää nopeasti työkalun keskeisten toimintojen sijainti ja niiden käyttötapa.

Mitä laatikosta löytyy? Muoviin pakattu työkalu, taiteltu käyttöohje, suojakotelo ja Leatherman-tarra.

Mitä laatikosta löytyy? Muoviin pakattu työkalu, taiteltu käyttöohje, suojakotelo ja Leatherman-tarra.

Ensisilmäyksellä 35:n toiminnon lista vaikuttaa hillittömältä, mutta tarkempi tarkastelu paljastaa, että kyseessä on koko malliston valikoima. Signal-työkalussa toiminnoista on 19, joka sekin on jo paljon. Työkalua käyttäessä huomaa, että liikkuvia osia on kymmenkunta, ja useita toimintoja on integroitu yhteen osaan.

Signal-työkalusta löytyvät seuraavat toiminnot:
– Nokkapihdit (pihtien kärkiosassa)
– Pihdit (järeämpi osa pihtien juuressa)
– Sivuleikkurit vaihdettavalla terällä (pihtien juuressa)
– Sivuleikkurit koville johdoille vaihdettavalla terällä (edellisen takareunassa)
– Sähköliitospuristin (kahvojen välissä)
– Veitsi
– Saha
– Ruuvimeisseli vaihdettavalla kärjellä, taltta ja ristipää
– Johdonkuorimistyökalu
– Purkinavaaja
– Pullonavaaja (itse asiassa kaksin kappalein, integroituna sekä purkinavaajaan että karabiiniin)
– Naskali jossa reikä lankaa varten
– Karabiini
– Vasara
– 1/4″ kiintoavain (6,35mm)
– 3/16″ kiintoavain (4,7625mm)
– Vihellyspilli
– Tulusrauta
– Timanttiviila

Tulentekoa Signalin tulusraudalla. Taulana voi käyttää vaikkapa kuivaa nenäliinaa.

Tulentekoa Signalin tulusraudalla. Taulana voi käyttää vaikkapa kuivaa nenäliinaa.

Työkalun useimmat toiminnot ja terät sijaitsevat kahvojen sisällä. Kahvat on muotoiltu ergonomisesti siten, että pihtejä käyttäessä käsiin ei osu teräviä reunoja. Ruuvimeisseli, purkinavaaja ja naskali ovat käytettävissä pihtien ollessa käyttöasennossaan. Pillin ja tulusten irrottaminen vaatii myös pihtien taittamista käyttöasentoon. Veitsen ja sahan terät puolestaan aukeavat vain työkalun ollessa suljettuna, ja puukon terä on lisäksi varmistettu siten, että se ei pääse avautumaan vahingossa pihtien ollessa käyttöasennossa.

Veitsi on avattavissa yhden käden otteella ja se on terävä. Veitsen terä lukittuu käyttöasentoonsa. Terän kiinni taittaminen vaatii lukituskielen vapauttamisen sormella. Veitsen terä on kaksiosainen: kärkipuolisko on sileä ja juurestaan terässä on loiva sahalaita. Kärkiosalla voi siis tehdä pikkutarkkaa vuolemistyötä, juuriosa taas sopii hyvin esimerkiksi köysien katkaisuun. Veitsi on varsin yleiskäyttöinen ja sopii hyvin vaikkapa kalan perkuuseen tai muuhun saaliin paloitteluun. Terän juuren sahalaitaisuus rajoittaa sen käyttöä vuoleskeluun.

Veitsen terä on parhaimmillaan erilaisissa katkaisutöissä, esim. köysien ja pienten oksien katkaisussa. Kalanperkuuseen se kelpaa myös mainiosti.

Veitsen terä on parhaimmillaan erilaisissa katkaisutöissä, esim. köysien ja pienten oksien katkaisussa. Kalanperkuuseen se kelpaa myös mainiosti.

Sahan terän avaaminen vaatii kahden käden otetta. Saha lukittuu myös lukituskielen avulla paikoilleen, mutta testikappaleessa terän lukittuminen vaati terän napakkaa taka-asentoonvientiä. Liian hento operointi jätti terän lukitsematta. Saha on muuten erinomainen työkalu esimerkiksi oksien katkaisuun, ohuiden levyjen sahaamiseen ja muuhun tarkkuustyöhön.

Muutkin taittuvat työkalut eli naskali, purkinavaaja ja ruuvimeisseli lukittuvat käyttöasentoonsa jousikuormitetun hammastetun vivun avulla. Ne vapautetaan vivun painalluksella, jolla saa tarvittaessa vapautettua myös timanttiviilan, joka pysyy paikallaan teräksisen nastan avulla. Viilalla voi tarvittaessa teroittaa tylsynyttä puukon terää, tai käyttää sitä muuhun teroitustyöhön.

Kahvan pientyökalukolmikko.

Kahvan pientyökalukolmikko.

Ruuvimeisseli sisältää kaksipäisen terän, joka lukittuu jousivoimalla istukkaan. Meisselit ovat keskikokoisia, ja varsin yleiskäyttöisiä. Meisseliä voi käyttää eräänlaisella pistooliotteella, jolloin toinen käsi pitää meisseliä paikoillaan ja toinen vääntää vastakkaisesta pihdin kahvasta.

Naskali ja purkinavaaja ovat toimivia välineitä, etenkin naskalille saattaa löytyä yllättävää käyttöä varusterikon sattuessa, se kun toimii myös poranteränä ja neulana. Naskalin avaamisen jälkeen työkalun kahvat voidaan sulkea ja lukita kuljetusasentoon, jolloin työkalusta saa tukevamman otteen. Purkinavaaja taas on monitoimityökalujen perustoiminto, jolle käyttöä löytyy nykyään yllättävän harvoin, sillä ainakin useimmat kaupan säilykepurkit saa nykyään auki ilman avaajaa. Pienpalvaamoiden purkit vaativat kuitenkin kättä pidempää, ja vaikkapa tomaattipyreepurkin avaaminen onnistuu helpommin purkinavaajalla kuin kirveellä.

Vasaralla saa tarvittaessa naulattua pienehköjä nauloja esimerkiksi ripustuskoukuiksi. Rakennustöihin työkalua ei suositella.

Vasaralla saa tarvittaessa naulattua pienehköjä nauloja esimerkiksi ripustuskoukuiksi. Rakennustöihin työkalua ei suositella.

Työkalun vasaraosa on teräksinen uloke kahvan päässä. Kovin isoja nauloja sillä ei tehokkaasti naulata, sillä vasarassa ei ole vartta. Pitkien naulojen kanssa saa varoa hutilyöntejä, sillä naula tulee helposti sormille jos tähtäys on huono. Pienten naulojen naulaaminen vasaralla onnistuu kuitenkin hyvin. Selvitymismielessä työkaluun integroitu vasara on aina parempi kuin ei vasaraa ollenkaan, ja turvallisempi vaihtoehto kuin vaikkapa kivellä hakkaaminen. Kivensirut ovat muuten yllättävän teräviä, olen kerran sellaista hautonut kämmenessäni ihon alla alun toista vuotta.

Vasaraan integroidut pienet kiintolenkkiavaimet eivät tuumakoosta johtuen ole kovin käyttökelpoisia Suomessa, mutta ainakin isomman mitat mahdollistavat millimetrikoon mutterin kiertämisen ilman suurta välystä. Vasaraan integroidulla karabiinilla työkalun voi ripustaa vaikkapa naruun, ja karabiiniin yhdistetty pullonavaaja on purkinavaajaan yhdistettyä pullonavaajaa tukevampi työkalu ja erittäin toimiva.

Työkalun vasaraan integroitu karabiinihakanen toimii myös pullonavaajana.

Työkalun vasaraan integroitu karabiinihakanen toimii myös pullonavaajana.

Kahvan sisään piilotettu irrallinen muovinen pillin ja tulusten yhdistelmä irrotetaan vapauttamalla pieni jousi. Pillin kimakka vihellys takaa huomion tarvittaessa, ja hätätilanteessa pillin taustalta löytyvällä tuluspuikolla saa aikaan tulet. Käyttöohjeessa tuluspuikkoa neuvotaan käyttämään sahan selkämyksellä, mikä sotii taittoveisten yhtä perusperiaatetta vastaan: taituvien terien selkäpuolta ei saisi koskaan käyttää työkaluna, sillä lukittuvankin terän lukitus voi pettää tai terä voi lukittua huonosti, jolloin on riski, että terä tulee näpeille.

Tuluspuikkoa voi käyttää myös naskalin reunalla, mutta sahan metallin kovuus on suurempi ja selkämyksen kulma terävämpi, mikä takaa paremman kipinän. Jos kipinän tekee sahan selkämyksellä, niin lukitus kannattaa varmistaa muutaman kerran ennen kuin tulia ryhtyy tekemään, ja silloinkin kannattaa käyttää sahanselkämyksen juuriosaa. Kipinä on firesteelistä tuttu, kirkas ja kuuma, jolla esimerkiksi hennon tuohisilpun sytyttäminen sujuu helposti.

Pilliin on integroitu tulirauta, jota neuvotaan käyttämään sahan selkämyksellä.

Pilliin on integroitu tulirauta, jota neuvotaan käyttämään sahan selkämyksellä.

Edellä mainittujen lisäksi työkalusta löytyy vyötäröklipsi, ja mukana tulee myös kankainen tarranauhalla suljettava tuppi, jonka voi myös laittaa vyötärölle. Työkalun saa siis kulkemaan mukana monenlaisissa tilanteissa. Painoa Signalilla on 217 grammaa.

Työkalun parasta antia ovat pihdit. Nokkapihdeillä pääsee työskentelemään tarkoissa paikoissa, ja niillä saa lähes pinsetintarkan otteen. Pihtien juuriosassa taas on hieman raskaampaan käyttöön soveltuva karkeampi puristusosa ja vielä lähempää juurta löytyy sivuleikkurit tavalliselle ja kovemmalle johdolle. Sivuleikkurien teräosat ovat vaihdettavia, joten tarvittaessa rikkooneen terän saa vaihdettua uuteen ilman koko työkalun vaihtoa.

Leathermanin työkalut perustuvat kunnollisiin pihteihin. Signalissa sivuleikkurin terät ovat vaihdettavat.

Leathermanin työkalut perustuvat kunnollisiin pihteihin. Signalissa sivuleikkurin terät ovat vaihdettavat.

Leatherman Signal on kätevä työväline selviytymishenkiselle retkeilijälle. Työkalu painaa tuplasti sen minkä Sveitsin armeijan linkkari, mutta vastineeksi se tarjoaa kunnon pihdit ja hyvän valikoiman muita työkaluja, joita kenttämekaanikko saattaa tarvita. Pihdeistä on apua esimerkiksi maastopyörää tai suksensiteitä korjatessa, ja tarvittaessa työkalulla voi tehdä karkeita ompelutöitäkin. Työkalulla voi tehdä tulet ja viestiä vihellyspillin avulla. Siitä löytyy käytännössä kaikki selviytymistaistelussa tarvittavat toiminnot, ja se taskussa voi olettaa selviävänsä hankalistakin paikoista.

Osta Leatherman Signal Scandinavian Outdoor Storesta!

 

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.