Testissä Fjällräven Keb Eco-Shell – Käsittämättömän kevyt kuorivaate

Termi kolmikerroksinen kuoritakki yhdistetään helposti raskaalta ja kankealta tuntuvaan tuotteeseen. Yhtälailla eri merkkien omat vedenpitävät kalvot mielletään helposti heikosti hengittäviksi. Tästä syystä oli hyvin mielenkiintoista saada kumppanimme Fjällrävenin uusi Keb Eco-Shell -takki ja siihen sopivat housut testattavakseni. Jouduin myöntämään, että vedenpitävyyden lisäksi käsittämättömän kevyt kuoriasu on myös oikein hyvin hengittävä.

Fjällräven on vuosia liputtanut puuvillapolyesteria ja merkin kalvovaatteet ovat olleet hyvin pieni osa mallistossa. Metsästysmallistossa on vedenpitävällä kalvolla varustettuja vaatteita ollut jo kauan ja on edelleen. Nyt lanseerattu Eco-Shell on nimenä ollut mallistossa muutamia vuosia sitten, mutta uuden tuotteen sanotaan olevan vielä enemmän eco ja miellyttävämmin shell.

fj_keb_ecoshell_11

Uutta Eco Shelliä markkinoidaan sloganilla: Enemmän kuin vain vedenpitävä ja hengittävä. Se tarkoittaa, ettei tuotetta ole rakennettu vain ominaisuuksien perusteella, vaan suunnittelussa ja tuotannossa on yritetty ottaa ympäristöystävällisyys huomioon mahdollisimman hyvin.

Eco-Shell on valmistettu kierrätetyistä kuiduista ja on edelleen täysin kierrätyskelpoinen. Vaatteen materiaali ja pintakyllästys on fluorihiilitöntä. Aineosan, jota yleisesti on käytetty kyllästysaineissa lisäämään materiaalin vedenkestävyyttä, on nykyisen tiedon mukaan todettu hajoavan luonnossa hyvin hitaasti. Fluoriyhdisteitä tutkitaan jatkuvasti ja niiden on todettu olevan myös terveydelle haitallisia. Tästä syystä niille etsitään vaihtoehtoisia aineita.

Vaikka tekeminen ja tuotteen jakelu yritetään muutenkin hoitaa mahdollisimman ekologisesti, arvioi valmistaja tuotetun tuotteen eliniän ajan hiilidioksidipäästöt ja sijoittaa sen edestä erilaisiin ympäristöhankkeisiin, kuten esimerkiksi tuulivoimaan.

Pitää veden takin ulkopuolella – varmasti

fj_keb_ecoshell_3

Jätetään sinänsä arvokkaat ekologiset aiheet ja käydään käsiksi itse tuotteeseen, mikä on käyttäjän kannalta yhtälailla tärkeää.

Sain siis testattavakseni uudet tuotteet, Fjällräven Keb Eco-Shell Jacket ja Trousers. Mennyt kesä olikin vedenpitävälle vaatteelle erinomaista testiaikaa. Mielenkiintoiseksi sen teki tietysti kohtuullisen taajaan olleet sadepäivät, mutta myös sateiden nopea loppuminen ja ilman kirkastuminen. Vedenpitävyyttä saa vaatteisiin helpostikin, mutta miten toimivat materiaalin hengittävyys ja vaatteen tuuletusmahdollisuus, se selviää vaihtelevissa keleissä parhaiten.

Sadekelissä ei vedenpitävyydessä ollut mitään moitittavaa. Varmasti pitää Eco-Shell käyttäjänsä kuivana ulkoapäin tulevalta kosteudelta. Vaikka takin huppua ei käyttäisikään, kauluksen saa tiiviiksi, ettei sade pääse valumaan pusakan sisään.

Huppu itsessään suojaa tietenkin täydellisesti, mutta säädettävyytensä ja leikkauksensa ansiosta istuu niin hyvin, että kääntyy aina pään mukana. Se mahdollistaa esteettömän näkyvyyden sivuille, eikä huppu ahdista lainkaan. Jäykkä lippa pitää hupun otsan kohdalta kaarevana ja silmiä suojaavana. Hupun säädöt on helppo tehdä nyöreistä vetämällä ja se onnistuu jopa käsineet kädessä.

fj_keb_ecoshell_1

fj_keb_ecoshell_2

Hihojen suut ovat takissa tarrakiristeiset, kuten niin monen muunkin valmistajan takissa, mutta itse hiha on Keb Eco-Shellissä hyvin laaja. Näin ollen takki on helppo pukea ja riisua, mutta myös tuulettaa ranteiden kautta.

Hihan alta kainalosta alkava vetoketju on pitkä ja mahdollistaa erinomaisen tuuletuksen. Hiostavassa lämpimässä kesäsateessa kainalovetoketjun voi pitää raollaan, jolloin sade ei pääse sisään, mutta kehosta haihtuva kosteus pääsee esteettä ulos.

Takin takaosastaan hieman etuosaa pidemmän helman saa nopeasti kiristettyä joustonyörillä ja narulukolla. Kiristys on yhtä helppo vapauttaa, kun tuuletusta tarvitsee järjestää myös pusakan alareunan kautta.

Numeroina Eco-Shell-materiaalille valmistajan lupaamat arvot ovat: hengittävyys 26 000 g/m2/24h ja vedenpitävyyttä mittaavan patsaan arvoksi kerrotaan 30 000 millimetriä. Kangas on 100% polyesteria. Käyttökokemukset ovat ainakin itseäni kiinnostavampia, kuin pelkät mitatut arvot, vaikka näissä numeroissa ei mitään huomautettavaa olekaan.

Onneksi olemme päässeet siitä vanhasta käsityksestä, että vettä läpäisevään verrattuna hengittävä kalvovaate on parasta aina. Gore-Tex -vaatteiden ollessa uusinta uutta väki tallusteli kesävaelluksilla ja ihmetteli miksei se kosteus poistunutkaan takin alta. Nyt ymmärretään kalvovaatteen hengittävyyden rajoitukset ja tajutaan tuuletuksen tärkeys.

Näissä asioissa se tuotteiden toimivuus suhteessa hintaan usein määräytyy. Eihän tämä testissä oleva asu halpa ole, mutta rahoilleen saa varmasti vastinetta. Ainakin omasta puolestani voin sanoa, että testin perusteella olen oikein tyytyväinen Keb Eco-Shellin hengittävyyteen ja takin sekä housujen tuuletusten toimintaan.

Pehmeä ja joka suuntaan joustava

fj_keb_ecoshell_7

fj_keb_ecoshell_6

Fjällräven Keb Eco-Shell on kevyt asu, mutta erityisen tärkeä mukavuustekijä on kankaan joustavuus. Materiaali joustaa neljään suuntaan, mikä helpottaa ääriliikkeissä valtavasti. Tavallinen kolmikerrostakki on usein jäykkä, vaikka kevyt olisikin. Joustavuus ei kuitenkaan ole löysyyttä. Materiaali antaa sopivasti periksi ja asu on napakka.

Keveys ja mukavuus tekevät vaatteesta myös erittäin monikäyttöisen. Fjällräven on jakanut vaatteensa erilaisiin perheisiin suositellun käyttötarkoituksen mukaan. Keb-sarjan tuotteet on tehty hyvin vaativaan käyttöön, oli sitten kyseessä vaellusvaate tai tunneliteltta. Valmistaja näkee mielellään Keb Eco-Shellin käyttäjän haastavilla reissuilla erämaassa ja suojautuvan ankaralta tunturituulelta takkinsa sisään.

Totta kai myös sateiset lähiretket ja päiväpatikat ovat sopivaa käyttökohdetta tälle asulle. Ja jos varsinaisia ”lajivaatteita” ei ole, on Keb Eco-Shell erittäin käytännöllinen tilapäisiin harrasteisiin. Pääsin esimerkiksi itse kesällä merelle veneilemään ja saman asian takki ja housut ajoi kun kaverini tyylikäs säänkestävä purjehdushaalari. Yhtä tyytyväinen takkiin olin loppukesän tihkusateessa polkupyöräillessäni.

fj_keb_ecoshell_17

Parasta Fjällräven Keb Eco-Shell -vaatteessa on juuri sen monikäyttöisyys. Kun takki menee ison limonadipullon kokoiseen pakettiin, pidän sitä erittäin kätevänä myös matkailijalle. Se kulkee kaupunkirepun pohjalla huomaamattomasti, mutta on heti käytettävissä kun lomakohteessa ripeksii. Kun materiaalit ja niiden toimivuus ovat huippuluokkaa, ei takin ja housujen mukaan ottamista tarvitse kauaa pohtia, oli sitten menossa metsään, tunturille tai ihan minne vaan.

Yksityiskohtia on hillitysti

Materiaalien lisäksi Keb-tuotteissa on myös yksityiskohdat mietitty hyvin tarkasti ja jokainen niistä on valmistajan mukaan perusteltu. Yksityiskohtia ei haluta myöskään laittaa turhaan, vaan ainoastaan kokonaistoimivuuden kannalta järkevimmät.

fj_keb_ecoshell_4

Tästäkin takista löytyy esimerkiksi vetoketjun yläasennon suojaus, eli vedin ei raavi kaulaa tai leukaa. Tämä on vielä suojattu pehmustella kangaspalalla, joten viileä ketju ei tunnu ikävästi iholla.

Pitkällä pystyvetoketjulla suljettavia taskuja on rinnuksella kaksi. Kiinnostavaa on, että molempiin on ommeltu kännykkätasku. Valmistaja ei siis oleta, että käyttäjä pitää aina kännykkäänsä vasemmassa taskussa. Valitettavasti kaksi muuta taskua eivät noudata samaa logiikkaa, sillä hihatasku ja povitasku ovat juuri vasemmalla puolella, eli oikeakätisten käyttäjien tarpeita varten suunniteltu. Isoissa rintataskuissa on sentään molempiin tehty läpiviennit puhelimen tai soittolaitteen kuulokkeille.

fj_keb_ecoshell_12

fj_keb_ecoshell_13

Alataskuja ei Keb Eco-Shell -takissa ole lainkaan. Ne jäisivät kuitenkin rinkkaa tai reppua kannettaessa lantiovyön alle. Tykkään kovasti tästä pelkistetystä ajattelusta ja varsinkin suuret rintataskut ovat minun makuuni. Niitä on niin kätevä käyttää ja tavarat ovat aina selkeästi käsillä.

Fjällräven Keb Eco-Shell -housuissa on koko jalan mittainen vetoketju. Se helpottaa pukemista, kun vedenpitävät housut pitää vetää nopeasti kenkien yli jalkaan. Jalassa ollessaan housuja on kätevä tuulettaa vetoketjuista.

Vyötäröllä on housujen mukana tuleva vyö, jonka voi halutessaan vaihtaa leveämpään. Lenkit mahdollistavat jopa viisi senttimetriä leveän vyön käyttämisen. Sivuvetoketjujen yläpäissä on tarrakiinnitys, ja sepalus on vetoketjun yläpäästä leveällä listalla sekä kahdella nepparilla suljettu. Taskut on suljettavissa vettähylkivällä vetoketjulla.

fj_keb_ecoshell_16

Lahkeiden sisäreunassa oleva vahvike on tervetullut pieni lisä. Olen itse tuhonnut paritkin ohuet housut suksen kantteihin ja risuihin. Nyt pitäisi kestää. Lahkeen suu on nyörikiristeinen ja varustettu nauhakoukuilla. Lahkeen voi niillä lukita kenkiin kuten säärystimen.

Housujen istuvuus on hyvä. Esimerkiksi polvet on muotoon leikattu tavallisten putkilahkeiden sijaan.

Vaikka Keb Eco-Shell on kevyt ja joustava, vaikuttaa materiaali tämän testijakson perusteella myös hyvin vahvalta. Ei siihen juuri naarmuja jäänyt, repeytymistä nyt puhumattakaan.

Olen yleensä hyvin huono kantamaan sadevaatteita vain varmuuden vuoksi mukanani ja varsinkin housujen vaihtaminen pikkusateen sattuessa on ollut minulle hyvin vierasta. Tätä kuoritakkia kuitenkin kuljetin mielelläni mukana, koska se meni niin pieneen tilaan ja painoi käyttömukavuuteensa nähden mitättömän vähän (M-koko vain reilu puoli kiloa).

Huomasin sateen sattuessa vaihtavani jopa housutkin muutaman kerran. Sen kun voi tehdä seistessä, eikä tarvinnut kenkiä ottaa pois jalasta. Taidan olla aika tykästynyt tähän settiin.

Hintaluokka: takki 480 euroa ja housut 430 euroa

Osta Keb Eco-Shell Scandinavian Outdoor Storesta!

Lisätiedot: www.fjallraven.fi

Teksti: Joppe Ranta Kuvat: Joppe Ranta

 

4 replies
  1. korpijaakko
    korpijaakko says:

    ”Vain” reilu puolikiloa (M-koossa) kuulostaa aika painavalta ollakseen hämmästyttävän kevyt. 😉 Mutta saahan sille vastinetta: todella hyvännäköinen takki yleiseen ulkoilukäyttöön ja paljon ominaisuuksia.

    Osaatko arvioida uuden DWR-käsittelyn kestävyyttä ja pitkäikäisyyttä käytössä (esim. rinkan/repun kantaminen 20, 50 tai 100 täyttä vaelluspäivää)? Esim. Patagoniahan ei ole vielä (tietääkseni) vaihtanut pois fluoripitoisista kyllästeistä, koska heidän mielestään vaihtoehdot eivät ole tarpeeksi pitkäikäisiä, jolloin takin lyhyempi käyttöikä kumoaa ekologiset hyödyt. Olisi hyvä jos tällainen vaihtoehto löytyisi.

    Vastaa
  2. Joppe Ranta
    Joppe Ranta says:

    Joo, eihän se kevyin ole, mutta luokassaan kevyt. En osaa. Se on vaikea todeta, mutta kun käsittelyä neuvotaan tekemään kotonakin, niin se kertoo valmistajankin ”huolesta” asiaan. Eiköhän tämän asian eteen kaikki valmistajat nyt tee työtä ja tekee omat valintansa kompromissiin. Vielä kestää, että näissä on joku ”yleinen käytäntö”.

    Vastaa
  3. Mik Pesonen
    Mik Pesonen says:

    Mielenkiintoinen testi! Housut kiinnostaa kyllä erittäin paljon ainoa mitä mietin niin nuo sivujen pitkät vetoketjut että pitääkö oikeeti veden ulkopuolella???! Tuntuu että juoksis ennemmin tai myöhemmin vesi sisää? Tuliko vastaa tämmösitä ongelmaa?

    Vastaa
    • Antti Huttunen
      Antti Huttunen says:

      Mulla on Kebit itsellä ja riippuen käytetyn vahan määrästä vesi kyllä tulee läpi jostain muualta ennemmin.

      Vastaa

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.