Testissä Fjällräven Abisko Lite 3 – Hienosti uudistettu vaellusasunto

Retkipaikan yhteistyökumppani Fjällräven ilmoitti uudistavansa kerralla koko telttamallistonsa. Kyyninen retkeilytoimittaja epäili asiaa vain markkinakikaksi ja halusi tutustua uutuuksiin. Jo pelkkä tuotetietojen silmäily vakuutti, mutta telttaa piti saada kokeilla myös käytännössä. Uudet mallit tulevat kauppoihin vasta keväällä, joten sain testattavakseni yhden ensimmäisen sarjan näytteistä.

Telttaa pystyteltiin kotipihalle ja maastoon, Etelä-Suomen metsistä Pohjois-Ruotsin tuntureille. Teltassa tuli vietettyä useampikin yö, eikä unia voi moittia. Joukkoon mahtui lämpimiä kesäkelejä sekä sadetta ja tuulta. Lopputulos telttaöistä ja yksityiskohtien tutkimuksista oli pelkästään positiivinen.

lite3_filmauksen kohteena

Testiin valittiin Fjällräven Lite 3 -malli, joka on kevyt kolmen hengen teltta. Se on varustettu lyhyellä absidilla, eli eteisellä, joten sille on olemassa hyvin paljon sopivia käyttökohteita ja se varmasti tulee nousemaan yhdeksi malliston suosikeista, perinteisen pitkäabsidisen tunneliteltan rinnalle.

Fjällräven Akka on ollut telttamaailman käsite vuosikaudet, mutta nyt se poistuu mallistosta. Skandinaaviseksi telttamalliksi mielletty, pitkällä eteisellä varustettu kolmekaarinen vaellusteltta on nykyään Endurance. Nimestä huolimatta sen on helppo ennustaa edelleen pysyvän kestosuosikkina, mutta uusi nimi ja koko uusi mallisto helpottavat jatkoa.

Akka-telttoja kun on vuosien varrella ollut niin monenlaisia, ettei niitä enää pystynyt vertaamaan edes keskenään, muista malleista nyt puhumattakaan. Siksi on koko malliston pistäminen uusiksi on hyvin perusteltu, koska vain siten voi aloittaa puhtaalta pöydältä. Toki telttailijat varmasti hetken pyrkivät vertailemaan uusia ja vanhoja, mutta valveutunut kuluttaja tutustuu yksityiskohtiin ja tarjontaan, peilaten niitä omiin tarpeisiinsa. Vain niin voi löytää parhaan vaihtoehdon itselleen, ei muistelemalla vanhoja.

Fjällräven on jakanut mallistonsa ”perheisiin”, joiden on tarkoitus luokitella niitä käyttötarkoituksen mukaan. Teltat on jaettu kahteen perheeseen, jotka ovat monipuolinen Abisko ja haastavampiin olosuhteisiin tarkoitettu Keb. Jatkossa mallisto kasvaa vielä arkiseen käyttöön tehdyllä Polar-mallilla.

Testiteltaksi päätyi Abisko Lite 3, jossa on paljon uusia mielenkiintoisia yksityiskohtia. En tarkoituksella hakenut vertailukohtia mistään vanhoista teltoista tai kilpailijoiden vastaavista, vaan halusin testata uutta tuotetta ja tutustua sen tarjoamiin mahdollisuuksiin.

etukulma

Abisko Lite 3 etuviistosta. Tummempi sininen helmoissa on tukevampaa kangasta.

Teltta on kevyttä ja kestävää nailonia

Abisko Lite 3 on TripleRip-polyamidia. Tavalliseen ripstop-kankaaseen verrattuna Fjällrävenin käyttämä on kolminkertaisella loimilangalla vahvistettua. Ideahan näissä on, että kun telttaan tulee reikä, ei kangas lähde repeämään, vaan reikä pysähtyy paksuihin loimilankoihin. Kangas on molemmilta puolilta silikonikäsiteltyä ja vesipatsaaksi luvataan 3000 millimetriä.

Kankaan vahvuus vaihtuu ulkoteltassa mielenkiintoisesti. Yläosa on 20 denierin vahvuista ja teltan helmaa kiertää 40 denierin kankaasta valmistettu vahvikeosa. Näin kevyempi materiaali riittää pintoihin, joissa kankaaseen ei kohdistu niin suurta vetoa. Helmaosa joutuu kovemmalle, joten siellä vankemman, mutta samalla hieman raskaamman kankaan käyttö on hyvin perusteltua. Sisäteltta on 15D ripstop-polyamidia ja pohjakangas polyuretaanipinnoitettua 40D polyamidia. Pohjan vesipilari on 6000 millimetriä.

Teltta on tunnelien tapaan helppo pystyttää. Värikoodatut alumiinikaaret pujotetaan kaaritunneleihin ja kiristetään toisesta päästään muoviholkilla paikalleen. Niin kutsutussa ketunjalassa on pieni mielenkiintoinen erikoisuus, kaksi kaarenpaikkaa. Kaikkiin Fjällrävenin uusiin telttoihin on mahdollisuus asentaa toiset kaaret. Kahdennetut peruskaaret kestävät voimakkaita tuulia ja lumikuormia paremmin kuin yksi paksumpi kaari. Normaalissa käytössä tuplakaaria ei tarvita, mutta se on hyvä tiedostaa optiona, jos tulee tarve lähteä teltalla haastavampiin olosuhteisiin.

sisäteltta_on _irti_javärikoodatu_kaaret

Kaarien värikoodaus ja myrskynarujen kiinnityspisteet.

Kun kaaret ovat paikallaan, vedetään teltta suoraksi ja kiinnitetään kiiloilla päistään. Kiiloille on runsaasti paikkoja teltan sivuilla ja myrskynarujakin lähtee miltei joka suuntaan. Nyörit ovat venymätöntä dyneema-narua, joissa on sisään kudottu heijastin. Nyörien pituutta voi säätää kolmionmallisilla narunkiristimillä.

Helppo säädettävyys ja myrskynarujen venymättömyys on tärkeässä osassa tukevasti seisovaa telttaa. Nailon on polyesteria alttiimpaa säävaihteluille ja siksi auringonpaisteessa telttakangas on kireä ja illan kosteudessa se löystyy. Pysyäkseen sopivalla kireydellä, teltta tarvitsee aika ajoin narujen pientä hienosäätöä. Mikään ongelmahan se ei ole, mutta on ihan hyvä tiedostaa.

Lite 3:ssa on ruhtinaalliset sisätilat

Teltan eteen jää viiston kankaan alle kohtuullinen abdisi. Kun ovi aukeaa ylös tuuletusaukkoon asti, on telttaan hyvin helppo kulkea. Sisäteltan oviaukko aukeaa myös suureksi, joten siitä mahtuu samaan aikaan toinen telttailija sisään ja toinen ulos. Absidiin mahtuvat kengät, reput ja vähän muuta tavaraa, mutta kolmen hengen rinkoille se on ahdas. Itselläni on tapana ripustaa rinkka puuhun ja peittää se yöksi sadesuojalla.

tilava_absidi

Absidi on pieni, mutta tuo runsaasti lisätilaa kokonaisuuteen.

Maakuutilan pituus on 220 senttimetriä ja leveys päistään 160–115 senttimetriä, mutta takakaaren kohdalta vielä 145 senttimetriä. Siinä on juuri riittävästi tilaa kolmelle nukkujalle, mutta kahdelle se on ruhtinaallisesti. Koska teltan paino minimissään on 1890 grammaa, ja pusseineen sekä varaosineenkin ainoastaan 2220 grammaa, ei se ole kahden hengen käyttöön yhtään liian raskas.

Itse käytän mielelläni tukevaa ja vähän leveämpää makuualustaa, joten pohja tulee teltassa hyvin peitettyä. Kun seinillä on kaikkiaan kolme verkkotaskua ja katossa vielä pyykkinaru, niin irtotavarat pitäisi saada järjestykseen. Jos tämäkään ei riitä, niin varaosana saa hankittua kattoon ripustettavan suuren tarvikehyllyn.

Arvostan suunnattomasti telttoja, joissa mahtuu istumaan. Abisko Lite 3:n sisäteltan korkeus on 95–80 senttimetriä, eli juuri riittävä korkeus. Kun pää ei ole heti kiinni katossa, ei telttaelämäkään ole ahdistavaa. Absidin katto kaartuu jyrkästi alaspäin, joten jos teltassa täytyy keitellä keittimellä, on se tehtävä sisäteltan oviaukossa, missä on eniten sisätilaa. Keittimethän ovat aina vaarallisia teltan sisällä, joten teltassa kokkaillaan vain aivan pakon edessä.

hyttyswerkko_jaTuuletus

Sisäteltan hyttysverkkoa avaamalla pääsee käsiksi ulkoteltan tuuletusluukkuun.

Sisäteltan takapäässä on vetoketjulla avattava itikkaverkko. Siitä saa käden ulkoteltan verkolle, jonka voi sulkea kangasläpällä täysin. Eli tuulen yltyessä ei tarvitse lähteä ulos ilmastointeja säätämään, vaan ne voi tehdä turvallisesti teltan suojassa.

Tuulenpitävyyttä hankalampi ratkaista on telttojen ilmavuus. Normaalisti lämpimällä kelillä ei ilmaa saada kiertämään niin tehokkaasti, ettei teltassa olisi aina vähän kuuma. Jos vielä yllättää kesäsade, ei oviakaan voi pitää auki, eikä ilma kierrä sitäkään vähää. Abisko Lite:ssä on muutama mainio ratkaisu lisätuuletukseen:

  1. Ovet voi lukita puoliasentoon. Kankaan liepeessä olevalla napilla oven kulma käännetään sisälle ja kun vetoketju on lukkiutuva, pysyy se kiinni eikä pääse tuulessakaan hivuttautumaan auki. Aukko tulee sen verran alas, ettei sadekaan pääse sisäteltalle asti.
  2. Peräosan voi rullata tropiikkiasentoon. Kangas irrotetaan sisäteltasta ja käännetään takimmaiseen kaaren asti rullalle. Kolmannes sisäteltasta on taivasalla ja ilma pääsee esteettä virtaamaan ulko- ja sisäteltan väliin.
  3. Absidin voi myös rullata pois. Oikein kuumalla kelillä voi teltasta kääntää myös etuosan rullalle kaarta vasten. Tällöin nukkumatila on erittäin ilmava, mutta asukkaat silti täysin suojassa itikoilta.

Näitä kolmea ominaisuutta voi sitten käyttää yhtä tai kahta kerrallaan, olosuhteista riippuen. Avotuntunturissa voi olla kuuma auringon paahtaessa teltan pintaan, mutta teltan sisuksia täytyy suojata suoralta tuulelta. Silloin tuulta vasten pystytetystä teltasta voi esimerkiksi avata absidin ovet puoliasentoon ja rullata perän ylös. Ilma kiertää, mutta sisälle ei tuule ihan esteettä.

hyvä ilmanvaihto_tunturissa

Tuuletusasento tunturissa: etuovi on puoliasennossa ja takapää rullattuna ylös.

Lisävarusteilla toinen lattia ja oleskelutilan katto.

Pelkkä teltta oli jo osoittanut toimivuutensa. Materiaalit olivat hyvin uskottavat ja pientenkin yksityiskohtien hyödyllisyys oli perusteltua. Ennen muuta Abisko Lite 3:ssa viehätti sen monipuolisuus. Painon ja tilojen välinen kompromissi oli hyvin moneen käyttöön soveltuva.

Kokeilin teltassa myös paria lisävarustetta, footprintiä eli lisälattiaa ja tarppia eli kankaista katosta. Molemmista oli niin paljon hyötyä, että on käsittämätöntä jos niiden käyttö ei yleisty.

Lisäpohja on vahvaa 70D polyuretaanipinnoitettua polyamidia. Sen vesipatsas on 10 000 millimetriä ja paino on vajaan kilon. Se peittää koko teltan alan, suojaten myös absidin alueen. Kuka on kulkenut teltassa vähänkin kuraisella kelillä tietää, miten helposti lika kulkeutuu avoimesta absidin pohjasta sisätelttaan. Kosteassa maastossa ei eteistilasta ole mitään hyötyä jos sen alusta ei ole suojattu. Lisälattialla telttaan saa yhden lisähuoneen, jonne voi kömpiä sisäteltasta vaikka sukkasillaan. Olen ehdottoman vakuuttunut footprintin hyödyllisyydestä.

ovia_aukeaa kunnolla_ja lisäpohjasta_on_hyötyä

Ovi aukeaa ylös asti ja irtolattia tekee absidista oikeasti käyttökelpoisen.

Lisää lisätilaa saa sitten tarpilla. Teltan yli ja/tai puihin ripustettava katos antaa usean neliömetrin katettua ulkotilaa telttailijoille. Sille ei ole yhtä ainoata tapaa pystyttää, vaan se viritetään vähän paikasta riippuen. Tarp on 3 x 3 metrin kokoinen ja valmistettu 40D:n silikonikäsitellystä polyamidista. Se on varustettu kuudella myrskynarulla, se painaa 500 grammaa ja pakkautuu hyvin pieneen tilaan.

Yhdellä testireissulla teltta oli meren äärellä kapeassa niemessä, rannan tuntumassa. Teltta pystytettiin suoran kallioreunan viereen ja tarppi viritettiin vinosti teltan ylitse sekä osaksi kallion päälle. Teltta esti tuulen mereltä ja kallion laita tarjosi erinomaisen lisätilan. Kangas suojasi näppärästi myös oviaukkoa. Katoksen alla oli tilaa varusteille ja siinä oli mukava istuskella iltapalaa valmistamassa.

tarpilla_katettu

Tarppi eli kangaskatos on viritetty teltan päälle ja kallion reunan varaan.

Yöpuulle asettuessa saattoi jättää suojan puolen ulko-oven puoliavoimeen asentoon ja sisäteltan oven vain verkkoasentoon. Tuuletusta tuli juuri sopivasti kesäyöhön. Rantakasvillisuus toi myös itikoita, mutta pysyivät täysin ulkopuolella, sillä Fjällrävenin teltoissa käytettävä hyönteisverkko on todella tiivistä. Siitä ei tule pieninkään hyönteinen läpi. Kun teltan ulkopuolella rapisi, näki kutsumattoman pienen vieraan silti esteettä. Mustasta hyttysverkosta näkee läpi, kun taas valkoinen häiritsee silmää.

Testieni jälkeen olin erittäin vakuuttunut kokemuksistani. Teltta oli hyvä. Mietin kovin, että eikö tästä teltasta tosiaan löydy mitään moitittavaa. Ainakin siinä mallikappaleessa sisäteltan takakulmiin olisi voinut laittaa isommat lenkit kiiloille, kun takaosa nostetaan tropiikkiasentoon ja sisäteltta kiinnitetään suoraan maahan. Muuten kaikki kelpasi minulle.

Toki voidaan pohtia, että pitääkö teltassa olla enemmän tilaa tai onko kangas tarpeeksi vahvaa. Se on sitten enemmän henkilökohtainen mieltymys, kuin selkeä virhe tai puute. Varsinkin kun keväällä 2016 myyntiin tulevassa mallistossa on tarjolla 16 eri mallia ja kolme väriä. On köykäistä, tilavaa ja vahvaa sekä yhden hengen teltasta aina neljälle tarkoitettuun kahden eteisen malliin. Pitäisi siitä löytyä teltta joka tarpeeseen.

 

Hintaluokka: 800 euroa, Tarp: 165 euroa, lisäpohja: 100 euroa

Lisätiedot: www.fjallraven.fi

Teksti: Joppe Ranta Kuvat: Joppe Ranta

Osta Fjällräven Abisko Lite 3 Scandinavian Outdoor Storesta!

footpring

Footprint eli lisäpohja levitetään maahan ennen teltan pystytystä.

joka_nukkujalle_on_omat_taskut

Jokaiselle nukkujalle on hyvin taskutilaa pikkutarvikkeille.

kiila

Maakiilat on alumiinia.

filmausta

UN-Blue on erittäin hyvin näkyvä turvallisuusväri.

oven_puoliasento

Etuovi puoliasennossa.

sivulta_tuulee

Mereltä tuleva tuulenvire tanssii telttakankaassa.

takaseinän_tropiikkiasento

Takapää rullattuna ”tropiikkiasentoon”.

takaviistosta

Takakulma normaalissa asennossa.

tuuletuskanavan_lippa

Tuuletusaukko on hyvin suojattu.

tarpin_alla_on _tilaa

5 replies
  1. Kai
    Kai says:

    Tässä blogissa on kerrottu ilmeisesti esitteessä kerrottu paino. Teltan todellinen paino on 2606g eli 386g enemmän.

    Vastaa
    • Jonna Saari
      Jonna Saari says:

      Hei Kai ja kiitos kommentista! Testissä mainitut luvut ovat valmistajan antamia, ja valmistaja vastaa antamistaan mitoista ja painoista. Testiin saatua samplea eli ensimmäisen näyte-erän tuotetta ei ole tarkoituksenmukaista punnita, sillä sampleissa ja linjamalleissa on usein hienonhienoja eroja.

      Jonna/Retkipaikka

      Vastaa
  2. Matias
    Matias says:

    Oma Lite 3 Pine Green – painoa suoraan kaupasta kannettuna 2430g ja ilman silikoni sauma-ainetuubia 50g vähemmän eli 2380g. Riippuen retkestä toiset n. 50g jää pois kun jättää varakaarenpätkät 2kpl pois (kaarien kenttäkorjaukseen riittää korjauspussukassa mukana tuleva alumiiniholkki) – eli painoa itse teltalle jää n. 2330g. Footprint 520g. Tarkkuuspunnittuja painoja. Toki silti vähän enemmän kuin ilmoitettu 2220g. Erittäin toimiva ja hyvä teltta, pakkautuu myös tosi pieneen tilaan.

    Vastaa
  3. Jussi
    Jussi says:

    Hei,

    Joissain kommenteissa netissä on moitittu telttaa ahtaaksi kolmelle aikuiselle. Onko tästä jollain telttaa käyttäneellä sanottavaa?

    Vastaa

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.