Tenholan muinaislinna, Hattula

Viime vuoden elokuun alku ei ollut parasta retkeilyilmaa pitkään jatkuneiden sateiden takia, mutta ennen koulujen alkamista olimme kuitenkin päättäneet tehdä vielä yhden pidemmän retken Kanta-Hämeen maisemiin. Uumoilevasta sateesta piittaamatta huristelimme jo ennen kukonlaulua Turusta kohti Hämeenlinnaa, jota kohti saavuttaessa sumu ja tihkusade tuntuivat vain pahenevan.

Retkemme ensimmäiseksi kohteeksi olimme valinneet Tenholan muinaislinnan Hattulassa, joka onkin nyt tämänkertaisen tarinan pääkohde.

tenholan linnavuori (8)

Kohteelle on melkoisen helppo suunnistaa, sillä hyvät opasteet alkavat jo kilometrien päästä osoittamaan linnavuoren suuntaan. Kovin lähelle linnavuorta oli kuitenkin turha havitella henkilöautolla pääsevänsä, sillä sade oli muokannut hiekkatien kohteelle melkoiseksi perunapelloksi. Tiessä oli pienen järven kokoisia vesilammikoita, joiden syvyyttä ei viitsisi edes lähteä mittailemaan ilman maastoautoa tai traktoria.

Patikoiden matkaa linnavuoren tieviitalta opastetulle leiri- ja nuotiopaikalle taisi kertyä noin kilometrin verran. Sen päälle alkoi sitten varsinainen nousu itse harjun päälle linnavuorelle.

tenholan linnavuori (9)

Yleisesti linnavuorilla vieraillessa on tottunut kipuamaan korkeiden tai jyrkkien kalliomäkien laelle. Tällä kertaa kavuttiinkin ylös hiekkarinnettä harjun päälle. Tenhola on muista Hämeen linnavuorista poiketen harjulinnake, jonka rinteitä on ilmeisesti vielä keinotekoisesti pyrittty jyrkentämään.

tenholan linnavuori (1)

Hjalmar Appelgren on todennut paikasta seuraavasti:

”Koko seutu linnan tienoilla on täynnä pohjoisesta etelään juoksevia teräviä ja jyrkkiä soraharjanteita ja niiden välissä olevia syviä kapeita laaksoja eli n.s. ”lukkoja.”

Tuollaiseksi pitkäksi soraharjanteeksi hän linnavuoren luonnehtikin.

Rinnettä ylöspäin kavutessa huomaa jyrkkyyden olevan yllättävän suuri. Toisin kuin muinoin, on nykyisin saapuvan väen avuksirakennettu puisia askelluksia pahimpiin kohtiin. Askelmien alapäässä on lännenelokuvista mieleen tuleva aisa, johon hevoset voi sitoa kiinni, mutta tällä kertaa tarkoitus lienee toinen? Ilmeisesti sillä on tarkoitus hidastaa rinnettä alasvierivää epäonnista matkaajaa mätkähtämästä alarinteen puihin ja näreikköön, sillä talvella rinne saattaa yllättää liian innokkaan retkeilijän.

tenholan linnavuori (5)

Linnavuoren laelle saavuttaessa etelästä ensiksi silmiin osuu 60-luvulla rakennettu rekonstruktio linnan hirsiaidasta. En tiedä mitä tuosta pitäisi sanoa, mutta jos tuollainen katsotaan kohteelle aiheelliseksi – kaipaisi se pikaista ehostusta.

tenholan linnavuori (10)

Linnavuoren laki on muuten tasainen. Siellä ei ole havaittavissa paljain silmin merkkejä kivisestä vallituksesta tai muistakaan rakenteista. Opastaulua lukuunottamatta laki on miltei paljas, muutamia puita kasvaa harvakseen tuolla 25×110 metrisellä alueella, joka kohoaa 65 metriä Vanajaveden pinnasta.

tenholan linnavuori (11)

On esitetty, että Tenholan linnavuori on ollut osa muinaista Hämeen puolustusjärjestelmää, joka aikanaan on ulottunut merenrannikolta Keski-Hämeeseen. Yhdessä Aulangon linnavuoren ja Sääksmäen Rapolan kanssa ne olisivat muodostaneen linnakeketjun, joista on ollut vielä näköyhteys toisiinsa. Voisi sanoa, että nämä kolme linnavuorta ovat muodostaneen puolustuksen tärkeimmän osan, Hämeen rintamaiden lukon.

Itseäni on aina hieman mietityttänyt linnavuorten aikainen viestintä, että miten se on käytännössä oikein tapahtunut? Sanotaan, että viestejä on annettu niin savu- kuin valomerkein.

tenholan linnavuori (3)

Nyt oli niin kova sumu, että näkyvyys oli liki nolla, joten tuskin tuollaisella ilmalla on silloinkaan voitu viestiä esim. valomerkein ja millainen sen tuliroihun olisi pitänyt olla kooltaan? Aivan pieni nuotio olisi tuskin näkynyt mihinkään ja taas mieletön rovio olisi ollut vaikea hallita ja toisaalta sen olisi vihollinenkin huomioinut varsin helposti…

tenholan linnavuori (2)

Tenholan linnavuorta on kiertänyt hirsinen rintavarustus, ainoastaan sen jyrkin rinne on ollut avoin. Tutkimuksien perusteella siinä olisi ollut kolme porttia porttisolineen. Porttisola on kapea ränni, jossa vihollisen on ollut liki mahdotonta hyödyntää aseistustaan, jos on sinne hyökännyt. Näin hyökkääjät olivat puolustajien armoilla, saaden niskaansa nuoli-, kivi-, tai tuo epäillyn kuuman vesisateen.

On päätelty, että lakea olisi aikanaan tasattu ja laajennettu, sillä linnavuorella on sijainnut rakennuksia, joista ainakin osa on ilmeisesti ollut jopa lämmitettäviä. Myös karjalle olisi ollut suojia. Kaivoa ei alueella ole ollut, joten juomaveden saanti on ollut ongelma mahdollisen pitkään jatkuneen piirityksen aikana. Kaivauksissa alueelta on löytynyt mm.saviastian palasia, luita, helmen ja kaularenkaan siruja. Löytöjen ajoitus viittaa melko pitkään aikaväliin 575-1025 jKr.

Pieni harvinaisuuskin on ollut löydösten seassa, 1400- lukuun sijoittuva pieni tykin tai ampuma-aseen kuula. On epäilty, sen kuuluneen 1496 Venäläisten hyökkäysretkeen, jolloin Hattulan Pyhän Ristin kirkkoon esim. tunkeuduttiin.

Kohteesta voisi sanoa, sen olevan harmoonisen kaunis. Tätä varmasti vielä korostavat selkeämpinä päivinä näkyvät upeat näköalat, joista harmiksemme emme voineet tällä kertaa nauttia. Jyrkimmästä kohtaa rinne näyttää todella hurjalta, joten on vihollisen ainakin vaikea tänne ollut hyökätä tuota kautta.

tenholan linnavuori (4)

Päätimme poistua linnavuorelta pohjoisrinteestä alas. Siellä huomasimme maaston muuttuvan kiviseksi ja myös sen, etteivät näkemämme kivet eivät ole luonnollisesti asettuneet. Linnavuori on ollut porrastettu puolustusasema, jossa ulkovarustuksia on polveillut pitkin rinteitä. Alas johtavaa polkua leikkaa poikki kivirivit ja selvästi huomaa siellä täällä maastossa painanteita ja armeija termiä käyttäen tuliasemia.

tenholan linnavuori (6)

Tenholan muinaislinna on mielenkiintoinen ekskursiokohde. Paikkaa voi suositella historiasta kiinnostuneille ja luonnossa liikkujille. Maasto vaatii myös reipasta mieltä, joten aivan heikkojalkaisille kohdetta ei voi suositella.

Kartta. ETRS-TM35FIN -tasokoordinaatit: N 6776618 E 353791

2 replies
  1. marleena
    marleena says:

    Tenholantie 1:ssä on hyvä parkkipaikka, kolmioristeyksen tuntumassa. Meinattiin jättää menemättä, kun ei oltu varmoja, saako auton jonnekin. Eli kyllä saa. Kiva retkimesta!

    Vastaa

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.