Täysin erilainen, mutta yhtä kiinnostava vaihtoehto Nuuksiolle: luonnonystävän tärpit Espoon rantaraitille

Yhteistyössä Visit Espoo

Jos Nuuksio pitäisi jättää pois luvusta ja nostaa esille helposti saavutettava ja kiinnostava tapa tutustua luontoon pääkaupunkiseudulla, olisi oma valintani Espoon rantaraitti. Olisiko tässä tulevan viikonlopun retkikohteesi?

Rantaraitti on virkistys- ja ulkoilureitti, jolla on pituutta jopa huimat 40 kilometriä. Tänne voi tulla vaikka pyöräilemään tai jalkaisin ihmettelemään reitin vaihtelevaa rantaluontoa tai lähisaaria. Ja ihmeteltävää onkin paljon: rantaraitilla on kuuleman mukaan yhteensä lähes sata kiinnostavaa kohdetta, jotka kertovat tarinaansa alueen luonnosta, kulttuurihistoriasta sekä rannikon elämäntavasta.

Tässä muutama oma suositukseni alueelta!

Villa Elfvik ja luontopolku

Paikka kartalla
ℹ Lue tarinamme Villa Elfvikistä

Koska rantaraitti on helppo kulkea, se on houkutteleva valinta myös lapsiperheille. Rantaraitin ääreen pääsee helposti jopa metrolla, ja ilman muuta myös busseilla. Tänne on siis helppo ottaa lastenrattaat tai vaikkapa polkupyörät mukaan.

Lapsiperheille itse suosittelisin rantaraitin varrelta upeaa Villa Elfvikin luontotaloa. Kaunis jugendrakennus kiinnostavine näyttelyineen tutustuttaa Laajalahden luonnonsuojelualueen luontoon, ja täällä voi poiketa myös kahvilassa herkkuhetkellä. Yläkerrassa on Mäyrän metsä -nimeä kantava leikkitila lapsille. Villa Elfvikissä pyritään edistämään kestävää elämäntapaa opastamalla kävijöitä siinä, kuinka kukin meistä voi elää luonnon kannalta kestävämmin.

Villa Efvikin kruununjalokivi löytyy tietenkin ulkoa luonnosta: rakennuksen pihasta lähtee esteetön luontopolku, joka johdattaa kaislikon uumeniin ja siellä odottavalle lintutornille.

Villa Elfvikiltä alkaa esteetön luontopolku. Kuva: Heidi Köyste

Karhusaari

Paikka kartalla

Yksi ehdottomista henkilökohtaisista suosikeistani rantaraitin varrella on Karhusaari, joka tosiasiassa ei ole saari lainkaan, vaan ennemmin niemenkärki. Karhusaaren huikean hieno rantapolku luikertelee tunnelmallisesti meren ja metsän välissä, johdattaen kulkijan sellaisiin retkitunnelmiin, ettei vastaavaa voi kovin monessa pääkaupunkiseudun kolkassa kokea.

Eväshetken voi halutessaan viettää vaikka laiturilla istuskellen, ja niemen toisella puolella odottaa viehättävä uimaranta, joka saattaa hyvinkin kutsua luokseen ennen kaikkea kesäkuumalla. Karhusaaren kuriositeetti on vanha kartano, jonka miljöö on omiaan luomaan kummitustalomaista tunnelmaa.

Hanikan luontopolku

Paikka kartalla
ℹ Lue kertomuksemme Hanikan luontopolusta

Viitisen kilometriä pitkä Hanikan luontopolku tarjoaa monipuolisen sukelluksen Espoon luontoon. Rantaviivaa osittain seuraileva polku on monin paikoin pitkostettu, ja merenrantamaisemat vuorottelevat metsämaiseman kanssa. Välillä noustaan myös kalliolle, josta voi tähyillä horisonttiin. Reitti seurailee muun muassa luonnonkauniin Kaitalahden rantamia pitkostettuna.

Kesän vehreydessä reitti on kenties viehättävimmillään, ja silloin siellä voi nauttia muun muassa suopursun tuoksusta ja lehtipuiden luomasta, viidakkomaisesta tunnelmasta. Linnuista kiinnostuneiden kannattaa suunnata paikalle tietenkin kevät- ja syysmuuton aikaan, sillä luontopolulla on myös lintutorni. Historiasta kiinnostuneita ilahduttaa tieto, että Hanikan luontopolun varrella on myös muinaishautoja!

Hanikan luontopolulla on kesällä paikoin viidakkomainen tunnelma. Kuva: Tytti Tuominen

Suomenojan lintuallas

Paikka kartalla
ℹ Lue linturetkikertomuksemme Suomenojan altaalta

Lintuharrastajien ja linnuista kiinnostuneiden kannattaa etenkin kevään tullen suunnata Suomenojan lintualtaalle. Ihmisen luomat altaat ovat keväisin täynnä elämää, kun sitä asuttavat muun muassa naurulokit, nokikanat ja erilaiset sotkalinnut. Alueella on vaivaton kulkea, joten tänne voi hyvin suunnata ulkoilemaan, vaikka lintubongaus ei olisikaan omaa sydäntä kaikkein lähinnä.

Kevätmuutto on otollisinta aikaa aloittaa lintuharrastus, sillä talvella nähtäviä lajeja ei ole paljon, ja uusia lintuja voi opetella sitä mukaa, kun ne saapuvat etelästä. Tärkeitä varusteita ovat kiikarit, Suomen lintuja esittelevä hyvä lintukirja sekä vihkonen ja kynä, jotta havainnot voi kirjata ylös. Piirtämällä tai valokuvaamalla voi koittaa ikuistaa itselleen vieraan linnun, jotta sen voisi tunnistaa rauhassa jälkeenpäin vaikka kotona.

Gräsanojan suisto

Paikka kartalla

Haukilahteen laskeva Gräsanojan suistoalue on myös kiinnostava tutkittava. Polku seurailee Gräsanojan rantaa tiiviisti pitkän matkaa. Iirislahden kohdalla voi reitiltä poiketa mäelle, jonka huipulla on muinaishauta. Koukkuniemeltä, suiston suulta, löytyy lisäksi uimaranta. Puro toimii merestä sinne nouseville kaloille lisääntymispaikkana, mikä lisää sen kiinnostavuutta. Itse suosittelisin suistoaluetta ennen kaikkea erilaisista ranta- ja kosteikkokasveista kiinnostuneille luonnonystäville.

Pentalan Saaristomuseo ja muut lähisaaret

Saaristomuseo kartalla
ℹ Lue esittelymme Espoon saaristosta

Espoon saaristo on kiehtova retkikohde niin melojille kuin jalkaisinkin liikkuville – onneksi moniin saariin pääsee saaristoveneellä, jolloin omaa venettä tai melontaitoja ei tarvitse välttämättä olla. Avomeren puhurista nauttivien kannattaa suunnata saaristoveneellä ainakin Gåsgrundiin, Stora Herröhön tai Rövareniin, joissa meren tyrskyt, kauniit silokalliot ja toinen toistaan täydellisemmät eväspaikat vievät arjen huolet mennessään. Näissä saarissa on retkeilijöiden käyttöön myös erilaisia palveluita.

Pentalan saaressa ehdottomasti vierailun arvoinen kohde on vanhalle kalastajatilalle perustettu Saaristomuseo. Museoalueeseen kuuluu useita rakennuksia, joista vanhin on peräti 1700-luvulta! Historiannälkäisille riittää siis tutkittavaa, ja luonnonystäviä ilahduttaa tieto, että museolta lähtee myös luontopolku, joka johdattaa muun muassa hiekkarannalle sekä saaressa lainehtivalle järvelle.

Jos olet veneilijä mutta oma vene vielä uupuu, sellaisen voi vuokrata esimerkiksi Skipperiltä.

Muita suosituksia Espoon rantaraitilta

Retkeillessä saattaa nälkä helposti yllättää, mutta Espoon rantaraitilla se ei ole ongelma. Alueella on lukemattomia lapsiperheillekin hienosti sopivia uimarantoja ja muita kauniita paikkoja, joissa omat eväät on ihana nauttia kauniissa maisemassa.

Kuva: Tomi Pohja

Jos omia eväitä ei ole tullut pakanneeksi mukaan, on matkan varrella onneksi monenlaista ruokatarjontaa. Poikkeamisen arvoisia ovat mielestäni ainakin kauniissa merimaisemassa oleva Nokkalan Majakka sekä Café Merenneito, jolla on jo pitkät perinteet. Muita suosikkejani reitin varrella ovat Cafe MellstenHaukilahden Paviljonki ja Haukilahden ranta. Isossa Vasikkasaaressa seikkaillessa kannattaa poiketa syömässä Gula Villanissa. Siellä pihalla voi päästä rapsuttelemaan myös lampaita!

Kuten jo aiemmin vihjasin, kesällä Espoon rantaraitti on vesipedoille varsinainen aarre. Hienoja uimarantoja on useita, ja alueella on mahdollista kokeilla myös SUP-lautailua. SUP-lautoja vuokraa ja uusia suppailijoita kurssittaa ainakin SUP Station Haukilahden uimarannalla.

Kansallisromantiikan ja taiteen ystävien suosittelen poikkeamaan Tarvaspään museolla. Museon on sekä suunnitellut että rakentanut itse Akseli Gallen-Kallela, ja kyseessä onkin hänen oma ateljeerakennuksensa. Komea linna avattiin yleisölle 1960-luvulla ja se tunnetaan myös nimellä Gallen-Kallelan Museo. Paikalla toimii myös kahvila.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.