Talviretkeilyä Rovaniemellä: Vikaköngäs ja Vaattunkivaaran näkötorni

Vikaköngäs sijaitsee noin 25 kilometriä Rovaniemeltä pohjoiseen. Se kuuluu Napapiirin retkeilyalueeseen yhdessä Vaattunkikönkään kanssa. Napapiirin retkeilyalueella on yhteensä monia kymmeniä kilometrejä erilaisia retkeily- sekä vesiretkeilyreittejä, jotka helpon sijainnin ja kauniiden maisemien takia ovat suosituimpia päiväretkikohteita Rovaniemellä. Auton saa jätettyä Vikakönkäällä aivan lähtöpaikan viereen, mutta parkkipaikkaa voi kuitenkin olla välillä vaikea löytää, sillä paikkojen määrät ovat rajoitetut ja retkeilijöitä voi olla enemmän kuin parkkipaikkoja.  

Vaattunkivaaran luontopolku n. 4 km
Kulkuaika 2–3 h
Reitin varrella kaksi laavua joissa nuotiopaikat
Vikakönkään sijainti kartalla

Vikaköngäs on suosittu paikka koskikalastukseen. Rannat tarjoavat hyvät heittopaikat niin viehekalastukseen kuin perhokalastukseenkin. Luvat saa ostettua helposti joko netistä Eräluvat.fi-sivustolta tai paikanpäältä puhelimella. Valittavana on joko kolmen tunnin tai koko vuorokauden kestävä kalastuslupa. Näistä on hyvät ohjeet Vikakönkään infotauluissa! 

Vikakönkään riippusilta avaa reitit luontopoluille. Valittavana on oman mieltymyksen mukaan joko lyhyempi Vaattunkivaaran luontopolku (n. 4 km) tai pidempi Vaattunkikönkäälle menevä Könkäiden polku (n. 10 km/suunta).  Molemmat reitit kulkevan Vaattunkivaaran näkötornille asti samaa reittiä, kunnes erkanevat huipulla. Kummallakin reitillä on muutamia laavuja sekä tulentekopaikkoja, jossa on hyvä pitää taukoja. Vikakönkäällä on myös helppokulkuinen rantareitti, joka lähtee aivan riippusillan vierestä. Noin 200 metriä pitkän reitin päässä on laavupiha sekä tulentekopaikka, jossa on hyvä paistella vaikka makkarat retken jälkeen. 

Päätin suunnata kirpeässä pakkassäässä hennon lumisateen saattelemana kohti Vaattunkivaaran näkötornia. Jätin autoni parkkialueelle ja tutustuin paikan karttoihin sekä infotauluihin, jotka ovat heti reitin alussa. Riippusillan hieman notkuessa ylitin könkään kuohut ja otin suunnan opastetaulujen mukaisesti kohti Vaattunkivaaran huippua. Matkalla oli erilaisia infotauluja paikallisesta metsästä ja sen eläimistöstä. Näin talviaikaan reitti on suhteellisen hyvässä kunnossa ja sitä voi kulkea myös lumikengillä. Nousua Vaattunkivaaralle lähtöpisteestä tulee noin 80 metriä.  

Vikakönkään opastaulu.

Vanhimmat puut ovat satoja vuosia vanhoja. Niiden oksat kaartuvat reitin ylle luoden hienon maiseman. Näitä ihaillessa vastaan tulee myös lähteitä, joista voi täydentää vesivarantojaan omalla vastuulla. Pääsääntönähän luonnossa on, että vettä kannattaa keittää muutama minuutti ennen sen juomista, sillä vedenottopisteiden laatua ei tutkita. 

Saavuttuani näkötornille lumisade oli onneksi vähentynyt ja näkyvyys kasvoi. Näkötorni itsessään on vielä suhteellisen hyvässä kunnossa ja sinne voi kiivetä myös talviaikaan. Huipulta näkee etenkin kirkkaalla säällä useita kilometrejä ympärilleen. Näkötornin huipulla on myös pieni pöytä, jonka äärellä voi nauttia esimerkiksi omat eväänsä. Näkötornin juurelta erkaantuu Könkäiden polku kohti Vaattunkiköngästä. Talviaikaan tämä reitti ei näyttänyt olevan suuressa käytössä. 

Näkymä tornista.

Lähdin laskeutumaan Vaattunkivaaralta kohti Kaltion laavua. Matkalla alaspäin oli vaikeammassa kohdassa portaat kulkemisen helpottamiseksi. Maisema koostui järkälemäisistä siirtolohkareista sekä jylhistä kuusista, joiden oksat taipuivat tykkylumen alla. Ohitin Kaltion laavun sekä siellä olevan lähteen. Lähde näytti olevan puoliksi hennossa jäässä, mutta vettä siitä pystyi ottamaan. Lähteelle on opasteet. 

Tämä lähde oli vielä sula.

Luontopolun kierrettyäni tulin takaisin riippusillan kupeeseen ja suuntasin riippusillan yli kohti autoani. Tämmöiset päiväreissut tekevät hyvää niin kropalle kuin omalle mielelle. Vikaköngäs on loistava paikka myös talviretkeilyyn. Mikäli liikkuu lähistöllä niin suosittelen lämpimästi käymään pienellä patikkareissulla. Könkäiden polku jäi ensi kertaan. Sen kulkemiseen suosittelen kesää, sillä keväällä tulvien takia reitti saattaa olla pois käytöstä. 

ETRS-TM35FIN sijainti: N=7398096.598, E=463865.764

Seuraa seikkailujani myös Instagramissa! @vaeltajanarki

Muita kalastus- sekä vaellustarinoitani voit lukea Vaeltajan arki -blogissani. Myös tämä artikkeli on julkaistu siellä.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.