Kolisevasta kapineesta luottovarusteeksi: 3 vinkkiä termospullon käyttöön talviretkillä

Kaupallisessa yhteistyössä Airam

Pitkään termospullo oli minulle se hankala kapine, joka oli aina tiellä ja kolisi kaapissa. Joskus satunnaisesti, kun lähdimme päiväseltään käymään muutaman tunnin kävelyllä tai piknikillä, keittelin kahvit mukaan. Talviretkeily muutti kaiken.

Nykyään kaapissani on kolmekin termospulloa, pari termosmukia ja iso ruokatermos. Kaikki ovat ahkerassa käytössä erilaisilla retkillä ja matkoilla. Airamin 0,7-litraisesta termoksesta on tullut talviretkien luottokumppani.

Termospullo tuo talviretkeilyyn turvallisuutta ja mukavuutta

Kun lähtee talviretkelle, sulasta juomakelpoisesta vedestä tulee niukkuushyödyke, jonka saamiseksi pitää pysähtyä, virittää keitin ja sulattaa lunta. Yhden vesilitran sulattamainen lumesta kestää n. 25 minuuttia kaasukeittimellä tai trangialla. Vettä voi leirissä sulatella avotulellakin.

Tarvitsemme noin 2–2,5 litraa nestettä päivässä pysyäksemme toimintakykyisinä. Pienikin nestehukka aiheuttaa keskittymiskyvyttömyyttä, ja iso nestehukka tuntuu väsymyksenä. Talvivaelluksella tarvitset turvallisuuden vuoksi kaiken huomiokykysi ja voimasi. Pakkasen ei tarvitse paljonkaan paukkua, kun hypotermiariski nousee pysähtyessäsi tai liikkuessasi hitaasti.

Jos on tottunut vaeltamaan sulaan aikaan Lapissa kuksa vyöllään ja vesipullo rinkassa, ei osaa miettiä vettä, veden sulattamista ja kuumana säilömistä retkeä pyörittävänä voimana. Juomavesi on itsestäänselvyys, kunnes vuodenaika muuttuu.

Talviretken rutiineihin kuuluukin veden sulattaminen valmiiksi sekä illalla että aamulla. Kun vesi on saatu sulaksi, se on pidettävä sulana. Vielä parempaa, jos sen voi pitää kuumana. Kylmän veden juominen kuluttaa talvivaelluksella kehosta paljon energiaa, kun kehon pitää lämmittää itseään. Ja voi veljet, kuinka turhauttava on umpeenjäätynyt juomapullo. Olen kokeillut puolestasi. Sinun ei enää tarvitse.

Ja iso kysymys: haluatko iltaruuan retkellä puoli tuntia aikaisemmin vai myöhemmin? Jos aloitat ruuanlaiton termoksesta otetulla lämpimällä vedellä, saat ruokaa nopeammin. Pitkän vaelluspäivän jälkeen sillä on merkitystä.

Kolme vinkkiä termosten käyttöön eri pituisilla retkillä

1. Talvinen päiväretki
Täytä termospullo kotona kiehuvalla vedellä. Ota mukaan pikakahvia, teepusseja ja kuivaruokia, joita voit valmistaa kuuman veden avulla, kuten kuppikeittoja ja nuudeleita. Varaa jokaiselle retkeilijälle ainakin 0,5 litraa kuumaa vettä. Enemmänkin, jos liikutte ja hikoilette liikkuessanne.

2. Yhden yön talviretki
Varaa mukaan iso ja pieni termospullo tai termosmuki. Täytä iso termospullo kotona kiehuvalla vedellä. Laita pienempään termokseen vihreää teetä tai pari inkiväärin siivua, lusikallinen hunajaa ja kiehuvaa vettä. Varaa jokaiselle retkeilijälle n. 1 litra kuumaa vettä ja puoli litraa teetä tai muuta kuumaa juotavaa ensimmäisen retkipäivän ajaksi.

Termosmuki korvaa matkalla juomapullon. Juo siitä janoosi. Laita isosta termoksesta lounas kuppikeitosta tai nuudeleista. Perillä leirissä käytä loppu kuuma vesi ruuanlaiton aloittamiseen. Termosmuki toimii leirissä teemukina.

Ala sulattaa lumesta vettä ennen nukkumaan menoa. Varaa sulattamiseen noin tunti aikaa, että saat kummatkin termokset täyteen. Aamulla sinulla on lämmintä vettä puuron ja kahvin keittoon. Sulata lisää vettä, jos tarvitset sitä vielä päivämatkalle.

3. Pitkä talvinen hiihtovaellus tai patikkaretki
Ota mukaasi kaksi isoa termosta (1–0,7 litraa) ja 0,5 litran kuumaa kestävä juomapullo. Varaa aamutoimistasi aikaa veden sulattamiselle 25 minuuttia / litra. Voit laittaa juomapulloon teetä ja hunajaa ja pitää sen takkisi alla sulana. Juo päivän mittaan juomapullosta ja kaada tilalle lisää vettä termoksesta.

Valmista tauolla kuppikeitto- tai nuudelilounas isosta termoksesta ja juo kahvia tai teetä. Käytä loppu kuuma vesi termoksista ruuanlaiton aloittamiseen ja nestetankkaukseen leirissä. Ala sulattaa vettä heti, kun keitin vapautuu ruuanlaitosta.

Blogin valokuvat on otettu kuluneena talvena talviretkiltä Teijolta, Vaasan saaristosta, Nuuksiosta ja Saimaalta.

Artikkeli on toteutettu yhteistyössä Airamin kanssa.