Talvinen luonto on taianomainen retkikohde – 7 vinkkiä, joilla aloittelijakin uskaltautuu talviretkelle!

Luontoon kannattaa suunnata myös valkohankien ja ihanasti nipistävän pakkasen aikaan. Vaan kuinka valmistautua talviseen päiväretkeen? Kuukauden yksin Lapin erämaassa viettänyt eräopas Minna Jakosuo listaa parhaat vinkit aloitteleville talviretkeläisille.

Yhteistyössä Go Expo Winter

1. Ota selvää etukäteen

Vieraallekaan reitille lähteminen ei ole ongelma, jos tiedät, mitä on luvassa. Ota etukäteen selvää reiteistä, jotka sopisivat sinun taidoillesi ja kunnollesi.

– Monesti suosituimmat reitit ovat talvellakin polettuneet niin, että niitä voi kulkea melkeinpä tavallisilla kengillä. Tilanne kannattaa kuitenkin pyrkiä aina etukäteen tarkistamaan vaikkapa alueen luontokeskuksesta tai reitistöä ylläpitävältä taholta, Minna suosittelee.

Hän vinkkaa, että hyviä talvireittivinkkejä ajankohtaisten valokuvien kera voi saada myös alan Facebook-ryhmistä.

Minnan oma talvireittisuosikki on Isojärven kansallispuistossa Heretyltä alkava polku, joka on talvellakin kuljettavissa suhteellisen tavallisella retkivarustuksella.

Suosituimmat reitit polettuvat usein jopa kengin kuljettaviksi talvellakin.

2. Satsaa kerrastoon, kenkiin ja taukotakkiin

Talviretkeilyn vuoksi ei tarvitse käyttää satoja euroja varustehankintoihin. Minna vinkkaa 3 erityisen tärkeää juttua, joihin satsata. Muista, että voit löytää todella hyviä retkeilytarvikkeita myös käytettyinä esimerkiksi aihepiiriin keskittyneistä FB-kirppisryhmistä.

– Merinovillakerrasto on todella hyvä olla. Merinovilla lämmittää märkänäkin, sen sijaan kun puuvilla esimerkiksi hiestä kastuneena jäätyy, Minna sanoo.

Kenkien tulee olla tarpeen isot, jotta saat niihin pakkasella sekä merinovilla- että villasukat ja pystyt vielä sittenkin liikuttelemaan varpaitasi. Paksupohjaiset kengät ovat hyvä eriste maasta hohkaavaa kylmää vastaan.

– Lisäksi suosittelen kevyttä taukotakkia. Talvella retkeily on rankempaa ja taukoja kannattaa pitää usein. Silloin on hyvä vetää taukotakki päälle, ettei tule vilu. Jos ei halua untuvatakkia, on sille nykyään olemassa monia tosi hyviä ja kevyitä vaihtoehtoja.

Talviretkeilyssä huippukätevä on myös ruokatermari, johon voi pakata mukaan oikeastaan mitä tahansa evästä.

Taukotakki on hyvä luottovaruste, sen kanssa ei evästauollakaan kylmä yllätä.

3. Juo vettä, vaikka ei janota

Talvella janontunnetta ei tule samalla lailla kuin lämpimään aikaan. Onkin yleinen virhe unohtaa juoda. Juomataukoja tulisi talvella pitää jopa erityisen usein, sillä liikkuminen on fyysisesti raskaampaa kuin kesällä.

– Valitse kuumaakin vettä kestävä pullo, jossa on iso suuaukko. Ota kotoa mukaasi pulloon lämmintä tai kuumaa vettä, niin se jäähtyy matkan aikana sopivaksi eikä ole heti jäässä, Minna vinkkaa.

Talvella tulee usein vahingossa kuljettua turhan pitkiä etappeja ilman taukoja. Meno voi olla rankkaakin, mutta aika kuluu kuin huomaamatta. Riittävään vedenjuontiin ja taukojen pitämiseen tulisi muistaa kiinnittää huomiota.

4. Herkuttele!

Jos kaasukeittimet ja nuotion sytyttämiset eivät vielä ole sinulle selvää pässinlihaa, älä huoli, sillä talviretkelle sopivia eväitä osaa valmistaa ihan kuka tahansa. Minnan mukaan suklaat ja erilaiset patukat ovat hyvää välipalaa, sillä niistä saa paljon energiaa. Miinuspuoli niissä on se, että kylminä ne eivät ole kovin maukkaita. Joka tapauksessa suklaat ja patukat kannattaa pieniä suupaloiksi jo reppua pakatessa.

Pakkaspäivän pääherkku on lämmin ja supersimppeli.

– Ota termospulloon mukaan kuumaa lihalientä ja pakkaa reppuun myös lihapiirakoita. Taukopaikalla voit kaataa lientä lihapiirakoiden päälle. Liemi lämmittää piirakat, ja ne maistuvat taivaallisilta!

Minnan ihania retkireseptejä löydät runsain mitoin Retkiruokaa -sivultamme sekä kesällä julkaistusta Parempaa retkiruokaa-kirjasta, jonka voit tilata tästä!

5. Seuraa omaa kehittymistäsi

Pakkassäässä ja lumihangessa kulkeminen on raskaampaa kuin kesällä. Tuttukin reitti vie talvella enemmän voimia. Älä yliarvioi voimiasi tai retkeilytaitojasi. Vaikka luonnossa ei ole tarkoitus kilpailla ajan kanssa, kannattaa muistaa, että talvella valoisa aika on lyhyt. Siksi on hyvä tietää, millaisella vauhdilla oma matka talviolosuhteissa taittuu.

– Kannattaa aloittaa parin tunnin retkillä, seurailla omaa jaksamistaan ja kehittymistään ja pidentää retkiä hiljalleen.

Talvisella, jäätyneellä suolla tunnelma on unenomainen.

6. Kokeile lumikenkiä – lystikästä ja helppoa

Tuntuuko ajatus umpihankihiihdosta tai liukulumikengistä vielä turhan extremeltä? Onneksi helppoja ja hauskoja lumikenkiä voi suositella melkeinpä kaikille!

– Lumikenkien kanssa ei tarvitse muuta osata kuin kävellä. Sauvat on hyvä olla, ne auttavat tasapainossa. Lumikenkäily on hyvää treeniä, monta kertaa raskaampaa kuin kävely. Silti se on hauskaa ja helppoa. Lumienkien kanssa kiipeät vaikka korkealle mäen päälle evästelemään ja katselemaan maisemia.

Lumikenkiä saa vuokrattua esimerkiksi Retkirent-sivustolta. Pohjoisen luonto- ja hiihtokeskuksissa lumikenkävuokraus on myös yleistä, eikä muutaman tunnin reissulle kerry suurtakaan hintaa.

– Jos ei ole varma omista suunnistustaidoistaan, voi lumikenkäillä metsään ja seurata omia jälkiään takaisin, Minna vinkkaa.

Lumikengillä pääsee nousemaan hienoille näköalapaikoille omia polkujaan tai valmiita reittejä myöten.

7. Nauti!

Talviretkeilyssä menovauhti saattaa äityä huomaamatta turhan villiksi, ja hiki nousee pintaan enemmän kuin olisi välttämätöntä. Pidä taukoja, nautiskele hiljaisuudesta ja juo samalla hörppy vettä. Oletko koskaan kuullut, millaisia naksuvia ääniä metsä pitää kovalla pakkasella? Sen voit kuulla vain pysähtymällä ja keskittymällä ympäröivään maisemaan.

– Lumi vaimentaa äänet, maailma on aivan erilainen, hiljaisempi ja pysähtyneempi kuin kesällä, Minna maalailee.

– Ja onhan ulkona pakkasessa oleskelu siis ihan aina aivan mahtava juttu!

Oletko koskaan kuunnellut pakkasen paukkunaa muutoin aavemaisen hiljaisessa metsässä?

Arveluttaako sittenkin?

Jos olet vasta hiljattain rakastunut luonnossa liikkumiseen ja koet taitosi vielä puutteellisiksi, kannattaa ottaa viisaammilta oppia. Aikuisille järjestetään retkeilykursseja myös talviolosuhteissa. Kursseja löytyy esimerkiksi Retkipaikan kokemuskaupasta.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.