Taivaantuijottelun lyhyt oppimäärä – vuoden pimein aika on tähtiaika Helsingissäkin

Istun tähtimaailman sanansaattajan, Tuukka Perhoniemen kanssa Uutelassa Niemenapajan kallioilla. Syysaurinko lämmittää, keltaiselle muistikirjalle istahtaa eriskummallinen kärpänen ja tikka nakuttaa taustalla. Edessä hyppää iso kala, ainakin puoli metriä. Minä en sitä näe, koska olen haltioitunut Perhoniemen tavasta kertoa tähtitaivaasta. Tähtiopas tietää miten kaukaisista asioista tehdään konkreettisia ja kiinnostavia. Tästä jutusta luet vinkit tähtibongaukseen ja koko perheen pimeäretkeilyyn.

Koe itse maailmankaikkeuden ihmeet

Tuukka Perhoniemi on paitsi Tähtitieteellisen yhdistyksen palkkalistoilla, myös teoreettisesta filosofiasta väitellyt tutkija ja kirjailija. Kun pyydän miestä esittelemään itsensä, hän kertoo ”järkkäilevänsä Ursassa kaikenmaailman tähtiretkiä ja viipottavansa sinne tänne”. Nyt Tuukka on viipottanut kutsustani Uutelaan ihan pimeätä tähtikeskustelua varten.

Perhoniemi on kokenut mieleenpainuvimman tähtihetkensä Chilessä, Atacaman aavikolla.

– Se oli hienoin tähtitaivas ikinä, ei katuvaloja missään, pelkkää kosmista säteilyä, hän sanoo.

Lohdutukseksi lähiretkeilijöille, kakkoskokemukseksi sijoittuu mökkisauna Etelä-Hämeen maaseudulla.

– Kun saunan hämärässä pimeään tottuneille silmille hypähtää yhtäkkiä 3 000 tähteä kerralla, näkymä yllättää aina, Perhoniemi kertoo.

– Kaikki ovat itselleen velkaa sen, että näkisivät joskus kunnolla Linnunradan. 

Olen vienyt tyttäreni yöpuvussa ja toppatakissa katsomaan Linnunrataa maaseudulla. Tähtitietämyksessäni on silti mustia aukkoja. Kysyn Perhoniemeltä, miksi tähtitaivaasta kannattaa innostua.

– Joku saattaa luulla, että tähtitaivaan asiat ovat vain tiedelehtien kamaa, mutta kun tulee ulos ja katsoo ympärilleen, maailmankaikkauden ihmeet ovat täällä näkyvillä, hän vastaa.

Kuin vakuutukseksi Tuukka jatkaa:

– Tähtien syntymän ja kuoleman voi nähdä Orionin tähtikuviossa. Siellä näkyvässä Orionin sumussa syntyy uusia tähtiä, ja kuvion vasemman yläkulman tähti Betelgeuze saattaa räjähtää hetkellä millä hyvänsä. Andromedan galaksista tänään silmiimme tulevat valonsäteet ovat puolestaan lähteneet matkaan yli 2 miljoonaa vuotta sitten. Suunnilleen samoihin aikoihin, kun maapallolla pystyssä kävelevät ihmisapinat Afrikassa alkoivat käyttää kivisiä työkaluja.

Tuukka Perhoniemi on suunnitellut sisältöä myös Ursan juhlavuoden Bongaa 100 -kampanjaan.

Tähtibongarin ei tarvitse olla yökyöpeli

Pimeä hiipii aina vain aikaisemmin, mitä pidemmälle talvea kohti mennään. Suomen tähtitaivaan erityispiirre on pitkä hämärän aika, kuin hidastettu hetki, jossa näkyville tulee koko ajan uusia asioita.

– Vaikkapa Välimerellä pimeys humpsahtaa ylle puolessa tunnissa, Perhoniemi muistuttaa.

– Toisaalta eihän sillä kellonajalla aina ole väliä, taivaalla tapahtuu koko ajan.

Muistan itsekin seuranneeni yhden kauneimmista auringonlaskuista Vuosaaren Särkkäniemen luonnonsuojelualueella. Lopuksi ehdin lämmittelemään Uutelan kodalle. Olisikohan taivaantuijottelusta apua kaamosajan selätykseen?

Ilmatieteenlaitoksen Revontulet ja avaruussää kertoo revontulien todennäköisyydestä. Kuva Vuosaaren Särkkäniemestä.

Merellinen Helsinki on tähtitreffien näyttämö

Kaupungin hukkavalo haittaa tähtien tutkailua tekemällä taivaasta tunkkaisen, mutta tähtibongarille löytyy paikkoja Helsingistäkin.

– Monet rantapaikat ovat hyviä, koska meren suunnalla on pimeää, Tuukka sanoo.

Silmät tottuvat nopeasti, ja maastossa on mukava kulkea. Helsingin pimein paikka on Kustaanmiekka Suomenlinnassa. Moni on nähnyt Linnunradan ensimmäistä kertaa juuri Kustaanmiekassa. Suomenlinnan lisäksi Perhoniemi on järjestänyt Tähtiretkiä muun muassa Lauttasaareen, Herttoniemeen, Viikkiin ja Vuosaaren Kallahdenniemelle. Sopivia paikkoja omatoimiseen tähtien tähyilyyn voi tutkailla Ursan taivaanvahti.fi -sivustolta.

Linnunrata, oma galaksimme, Helsingin Vuosaaressa kuvattuna.

Entä jos pimeä pelottaa tai on pilvistä?

Tähtiretki tehdään pimeään, mutta pimeä saattaa pelottaa! Kysyn Tuukalta, mitä pelolle voi tehdä.

– Rohkaisuksi kannattaa ottaa kaveri mukaan. Löytöretkillä hankaluuksien jälkeen odottaa palkinto, ja luonnosta voi löytyä mitä ihmeellisempiä juttuja.

Omia löytöretkiäni siivittää erinomainen mielikuvitus. Kaverin kanssa tilanne ei ole ollenkaan paha, ja lasten kanssa retkeillessä ”järkevä aikuinen” hillitsee hulluimpia ajatuksia. Oma vinkkini on lähteä liikkeelle ennen auringonlaskua. Retken aikana hiipivä hämärä on pehmeä lasku pimeään. Tähtitaivasta voi ihailla myös isommalla porukalla ja osallistua järjestetyille retkille.

Tähtibongarin kannattaa tutkailla säätä ennakkoon vaikkapa Ilmatieteenlaitoksen sivuilta. Tähtiä ei tietenkään näe pilvisellä säällä, mutta suunniteltua retki-iltaa ei kannata perua.

– Luonnosta löytyy aina jotain jännää, Tuukka sanoo ja minä komppaan.

Pilvisellä säällä voi tähtibongauksen sijaan tarkkailla illan pimenemistä ja pilvistä heijastuvaa asutuksen hukkavaloa sekä tutkia, miten näköaisti toimii pimeässä. 

– Taskulampun kanssa näkee vain sen, mitä on valokeilassa. Ilman valoja huomaa helpommin, ettei ympärillä olekaan säkkipimeää. Välillä on myös mielenkiintoista vaan tunnustella pimeässä oleskelun herättämiä tuntemuksia, Tuukka pohtii.

Tutkaile säätä ennakkoon, niin pilvet eivät yllätä retkipäivänä

Tähtitaivaaseen on helppo tutustua lasten kanssa

Miten koko perheen tähtiretkelle voi valmistautua? Taivaankannen näkymiin voi tutustua jo etukäteen ja koukata vaikkapa kirjaston kautta. Perhoniemi on kirjoittanut mainion lasten tähtikirjan nimeltä Popin ja Pikkukarhun avaruusmatka. Omat lapseni pitävät kirjasta kovasti ja etsivät nyt karhuja taivaalta.

Lasten tähtiretken kaava on simppeli: mene ulos ja katso mitä taivaalla näkyy. Kuu on helppo bongata, ja aikuinen voi miettiä mielenkiintoisen tietopläjäyksen jo valmiiksi. Tähtikuvioiden etsimisestä voi tehdä vaikka bingon ja käyttää tunnistusapuna planisfääriä. Ursan Tähtitaivas tänään -sivu kertoo taivaan ajankohtaisista ilmiöistä ja avustaa löytämään planeetat.

Pienten lasten retkestä voi tehdä tarinallisen seikkailun.  Avaruus ja tähdet -aiheessa riittää ammennettavaa aina retkieväisiin asti: tuunaa retkirepusta raketti vesipulloilla ja tee tähtivoileipiä. Jos tähdet eivät näy, pilvisellä säällä voi seikkailla taskulampun kanssa ja tehdä varjokuvia puihin. Harjoittele tulevia tähtiretkiä varten sammuttamalla välillä taskulamppu!

Lapset oppivat nopeasti tunnistamaan Otavan tähtitaivaalta

Tähtiopas vinkkaa varusteet tähtiretkelle

Tähtiretki on oiva ruuturiippuvuustesti, sillä kännykkä kannattaa pitää taskun pohjalla niin kauan kuin vain pystyy. Näytöltä tuleva valo tuhoaa silmien hämäränäkökyvyn, ja taivaan hienovaraisimmat yksityiskohdat näkyvät vasta silmien sopeuduttua pimeään.

– Kaikenlaiset tähtitaivassovellukset auttavat löytämään kohteita taivaalta, mutta valoton vaihtoehto on aina parempi, Tuukka kertoo.

– Jos ei mitenkään pärjää ilman kännykkää, niin kannattaa tutkia etukäteen näytön ja sovellusten asetukset: punainen valo haittaa hämäränäköä vähiten. Tähtikuvioihin voi tutustua etukäteen myös Ursan tähtikartan avulla.

Tähtiretkeily ei ole kamppeista kiinni, mutta retkestä saa enemmän iloa tähtioppaan varustevinkeillä.

Ota tähtiretkelle mukaan:

  • Taskulamppu (varmuuden vuoksi)
  • Lämpimät vaatteet
  • Lämmintä juomista termariin
  • Planisfääri tähtien ja tähtikuvioiden tunnistamiseen
  • Makuualusta
  • Kiikarit

Tähtiretkestä voi nauttia kauemmin, kun mukana on lämmintä niin päällä kuin termarissa. Makuualusta saattaa kuulostaa erikoiselta, mutta on mukava retkikaveri taivaantuijottelijalle.

– Yksikään tähdenlento ei voi mennä selän takaa, Tuukka hymyilee.

20 minuutissa on jo hyvät mahdollisuudet nähdä meteori, ja satelliitteja liikkuu taivaalla koko ajan. Lopuksi Perhoniemi kuittaa vanhan uskomuksen tähdenlennoista:

– Totuus on, että toiveesta pitää kertoa mahdollisimman monelle, niin on paremmat mahdollisuudet että se toteutuu.

Tähtikärpäsen puraisu saattaa olla kaamosajan paras juttu!

Tuukka Perhoniemen varustevinkkejä tähtiretkelle: makuualusta ja planisfääri

Kiitos Kim Juntuselle, joka antoi luvan käyttää Helsingin Vuosaaressa kuvattuja tähtitaivaskuviaan jutun kuvituksena.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.