Suomen luonnon päivä Paimion Vakkavuorella

Valitsimme ensimmäistä kertaa kohteeksemme Paimion Vakkavuoren, kun halusimme lähteä juhlistamaan Suomen luonnon päivää viime elokuussa. Vakkavuori sijaitsee lähellä Turkua, Piikkiön ja Paimion rajalla. Turun lähistöltä ei isoja metsäalueita enää löydä, mutta mukavia pienempiä retkikohteita löytyy kuitenkin etsijälle.

Kauniit peltomaisemat ympäröivät Vakkavuorta.

Kauniit peltomaisemat ympäröivät Vakkavuorta.

Vakkavuorelta löytyvät hyvät marjastus- ja sienestysmetsät, upea näköalakallio, hyvin varusteltu laavu sekä muinaushauta, joita tällä alueella on muutenkin runsaasti.

Laavua ylläpitää Peimarin latu ja polku ry. Laavun käyttäjille löytyy parkkipaikka, ja heti tien toiselta puolelta lähtee polku, joka johtaa laavulle. Laavulta löytää myös maksuohjeet vapaaehtoiselle polttopuumaksulle.

Hevonpään laavu-nimellä löytää tämän laavun laavu.org-tietokannasta.

Hevonpään laavun löytää myös Retkipaikka-sovelluksesta.

Polku johtaa parkkipaikalta suoraan laavulle. Laavu on harvinaisen hienolla paikalla, ja laavulla oli reilusti polttopuita.

Näkymää Vakkavuoren huipun korkeimmalta kohdalta.

Näkymää Vakkavuoren huipun korkeimmalta kohdalta.

Tarkistettuamme laavupaikan kipusimme Vakkavuoren huipulle, keräten samalla aimo kasan marjoja ja sieniä. Polku Vakkavuoren huipulle ei ole normaalikuntoiselle ihmiselle kovinkaan paha rasti, mutta kaikille se ei sovi. Huipulta on hulppeat näköalat peltojen yli jopa merelle asti.

Puolukoita oli paljon ja ne olivat todella isoja.

Puolukoita oli paljon ja ne olivat todella isoja.

Suppilovahveroita löytää niin paljon, kuin jaksaa syödä.

Suppilovahveroita löytää niin paljon, kuin jaksaa syödä.

Sateisen kesän ansiosta marja- ja sienimäärät ovat huikeita. Marjat ovat isoja ja mehukkaita, sieniä taasen löytää niin paljon, kuin vain jaksaa kerätä. Monen pakastimet tuntuivat tulevan täyteen jo parin metsäreissun jäljiltä.

Vakkavuorella muitakin kerääjiä näytti olevan, mutta satoa riittää varmasti kaikille.

Vakkavuoren polkuja

Vakkavuoren polkuja.

vakkavuori-8-of-15

Alueella kulkee paljon polkuja ristiin rastiin, ja niitä on merkitty erivärisillä nauhoilla. Muutama kylttikin löytyy, mutta polkuverkosto on ensikertalaiselle hiukan sekava. Metsäalue on kuitenkin niin pieni, ettei kovin pahasti käy, vaikka hiukan eksyykin. Itselläni on kuitenkin aina paperikartta mukana ja vielä GPS-laite hätävarana, joten voin huoleti poiketa myös hiukan poluilta.

Vakkavuori on erittäin hyvä päiväretkikohde ja suosittelen sitä lämmöllä. Teen varmasti itsekin sinne useamman retken ja maksan pienen summan vapaaehtoista polttopuumaksua, jotta polttopuita löytää myös jatkossakin.

Karttalinkki parkkipaikalle.

ETRS-TM35FIN -tasokoordinaatit N 6707619  E 258184.

Suomen luonnon päivää vietettiin ympäri maata elokuun 27. päivä.

 

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Kommentoi

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.