Suloinen lossimatka ja ihanaa merenrannan rauhaa – retki Angelniemen kirkolle Salossa

Moni ei tiedä, että Salossakin voi päästä pienelle ja sympaattiselle lossiajelulle. Ja lossiajeluthan ovat aivan kesän parhaita juttuja! Halikon Kokkilan ja Kemiönsaaren välillä liikennöivän lossin lähistöllä hieno retkikohde on kauniilla paikalla sijaitseva Angelniemen punainen puukirkko, joka kohoaa merenrannalla hyvin luonnonkauniissa ja rauhallisessa ympäristössä.

? Kohde kartalla

Tämä reissutarina sijoittuu kevääseen 2018. Olin käymässä kotikulmillani ja suunnittelin vanhempieni kanssa päiväretkeä Salon alueella niin, että näkisin itselleni vieraampia kulmia kotikaupungistani. Miten se onkin niin, että lähelle on niin kovin vaikea nähdä? Vasta asuttuani vuosien ajan kaukana Salosta minulle oli ilmiselvää, että ajelu Kokkilan lossilla pitää ehdottomasti kokea. Muistin myös kuulleeni Angelniemen kauniista kirkosta, joten nämä elämykset kannatti niputtaa yhteen retkeen.

Kokkilan lossi on pieni ja sympaattinen, kirkkaankeltainen ilmestys, joka liikennöi lyhyttä väliä meren yli. Mantereen puolella on Halikon Kokkilan kylä, ja vastapuolella Kemiönsaari, jonka ohut, koillinen kärki on osa Saloa.

Nautin lossilla meren tunnelmasta ja naurulokkien kirkunasta. Kuinka sitä olikaan ollut ikävä! Lossin värit ja äänimaailma, puiset rantavajat ja merenlahden tuoksu veivät mukanaan.

Kemiönsaaren-puoleisesta rannasta on lyhyt ajomatka kirkolle. Tie on pieni ja saattaa olla paikoin myös epätasainen. Seutu on kaunista ja rauhallista maalasmaisemaa, huomasimme myös valkohäntäkauriita laiduntamassa.

Angelniemen kirkko on peräisin 1700-luvulta, tarkemmin sanottuna vuodelta 1772. Kirkkolaivan lisäksi rakennuksen sivuilta löytyvät sakaristo ja asehuone. Kirkkoa on kunnostettu perinpohjaisesti vuosina 1843 ja 1935.

Kuljeskelimme kirkon pihalla ja nautimme sen rauhallisesta tunnelmasta. Äiti taisi käydä kokeilemassa ovenkahvaakin, mutta kirkko oli kiinni. Niinpä esimerkiksi kirkon rakentamisvuodelta peräisin oleva saarnastuoli sekä vuodelta 1897 peräisin oleva alttaritaulu jäivät meiltä tällä kertaa näkemättä. Alttaritaulun on maalannut Inkoosta lähtöisin ollut Alexandra Såltin, ja sen yläpuolella on peräti 1300-luvulta peräisin oleva krusifiksi.

Jumalanpalveluksia kirkossa pidetään pääasiassa kesäisin, lisätietoa löytyy Salon seurakunnan sivuilta, joita olen käyttänyt myös lähteenä tässä artikkelissa.

Rannalla kiertää kaunis vanha kivimuuri, jonka takana aukeaa suloinen merimaisema. Puinen penkki kutsuu istuskelemaan ja nauttimaan näköalasta ja tunnelmasta.

Muistan lukeneeni, että Angelniemen nimi johtaisi mahdollisesti peräti saamen kieleen. Salon alueella on paljon muitakin paikannimiä, jotka juontavat saamesta. Kaukaa Saamenmaalta löytyy myös pikkuruinen Angelin kylä, ja tämän kaiken miettiminen toi retkeen aivan uudenlaista ulottuvuutta.

Komea kelo kiinnittää myös huomiota kirkon pihalla.

Jos lossiajelun ja Angelniemen kirkon jälkeen on vielä päivää ja retkihaluja jäljellä, on onneksi monta vaihtoehtoa minne jatkaa matkaa. Reitti Angelniemestä Kemiönsaaren kautta esimerkiksi kuuluisaan Mathildedaliin Teijon kansallispuiston portille on kaunis ja mutkitteleva pikkutie, joka kannattaa ajella rauhassa maisemia ihaillen. Sen läheltä löytyy myös Viikinkivuori. Tai jos haluaa ajella lossilla vielä uudelleen, voi suunnaksi ottaa esimerkiksi Sauvon Karunan upean kivikirkon tai viidakkomaisen Vaisakon lehtoparatiisin.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.