Suljetulla saarella yöpyminen on aina seikkailu: tällainen on Tentsile Camp Vallisaari

Yhteistyössä Tentsile Experience EcoCamp Vallisaari

Helsingin edustalla lymyilevä Vallisaari avautui yleisölle vasta kolme vuotta sitten ja tarjoaa jo nyt seikkailijoille erittäin kiinnostavan päiväretkikohteen. Vesibussin rantauduttua on mahdollista tutustua sekä itse Vallisaareen, että betonisillalla yhdistettyyn Kuninkaansaareen, joilta molemmilta löytyy merkittyjä reittejä tutkimusretkiä varten. Useiden katettujen piknik-pöytien lisäksi saarella toimii kesäaikaan kahvila jos toinenkin, ja peruspalvelut katetaan vesipisteellä ja kuivakäymälöillä.

Kartta

Moniin Helsingin edustan saariin verrattuna Vallisaari on suorastaan kutkuttavan rajoitettu kohde: vierailijan on ehdottomasti pysyttävä reiteillä, uimapaikkoja on tasan yksi (eikä sekään ole virallinen uimaranta) ja saaren rajoitettuun eteläosaan ei ole kellään mitään asiaa, saapuipa sitten maasta, mereltä tai ilmasta. Listan luonnollisena jatkeena myös tulenteko on kielletty. Mutta yöpyminen, se on seikkailijalle mahdollista Vallisaaren Tentsile Campissa!

Tentsile Campilta katsottuna Helsinki jää sopivasti piiloon Vallisaaren taa.

Vuosi sitten avattu Tentsile Experience EcoCamp on matkailijalle ylivertainen (ja ainoa) mahdollisuus yöpyä Vallisaaressa. Hyvin rajoitettu määrä ilmassa leijuvia makuupaikkoja takaa yörauhan ja yhdet Helsingin saariston parhaista maisemista.

Tentsile-majoitteen lisäksi käytössä on Trillium-hengailutaso!

Puiden varaan viritetyt Tentsilet on sijoitettu Kuninkaansaaren puolelle, jonne johtaa pääreitiltä poikkeava, merkitty polku. Metsäistä kallioharjanteen polkua reunustavat suopursut ennen kuin laskeudumme merimaiseman äärelle. Yksityiselle metsäkaistaleelle ei eksy kutsumattomia vieraita. Vain lokit, tiirat ja joutsenet käyvät tervehtimässä.

Tentsile Experience Campiin saavuttaessa ”check-in” tapahtuu Torpedolahden Satamakahvilasta, josta yöpyjä saa mukaansa majoitusohjeet, vilttejä ja ensiapupakkauksen. Kahvilan läheisyydessä ovat myös lähimmät käymälät, joilta on noin viidensadan metrin matka teltoille.

Torpedolahden Satamakahvilasta voi check-inin yhteydessä hankkia purtavaa ja virvokkeita.

Tentsile Campiin kannattaa varata mukaansa ”kylmäeväitä”, tai mitä tahansa muuta syötävää, joka ei vaadi valmistamista, mikäli appeensa haluaa nauttia tentsilejen läheisyydessä. Trangian käyttö on saaren rajoituksien hengessä sallittu vain satamaravintolan vieressä. Onneksi tästäkin saatiin hyvä ohjeistus etukäteen, ja tajusimme valmistaa ja purkittaa pannukakut ennakkoon. Ei ole saaristokalliota parempaa paikkaa nauttia kotitekoista pannaria mansikka-raparperihillolla.

Vallisaaren rakenteiden ja palveluiden kehittyessä retkeilijöiden saatavilla on nyt myös vettä. Vesipiste sijaitsee vielä tässä kohtaa hippasen turhan kaukana Tentsile Campista, mutta eiköhän vesijohtoa ole kohta vedetty myös lähemmäs yöpyjiä. Tällä hetkellä hana on asetettu strategisesti niin, että se osuu parhaiten saareen saapuvien ja lähtevien reitille. Yöpyjien kannattaa siis ihan reilusti täyttää pullonsa samasta kohtaa, ja viedä tarvitsemansa vesimäärä mukanaan suoraan majoitusalueelle.

Kesäkuinen yö Kuninkaansaaren rantahongissa on vaikuttava. Lämpimänä ja sateettomana yönä teltan päälikangas joutaa suosiolla mäkeen, jolloin valoisa yötaivas häiritsee unta, mutta rentouttaa mieltä. Vain neljän kilometrin päässä oleva Helsinki jää sopivasti kallion taakse piiloon – juuri sinne auringonlaskun paikkeille. Lokit jaksavat liitää myöhään iltaan asti, mutta lopulta koko merellinen luonto tyyntyy, eikä alkuillan lähestyvä ukkonenkaan viitsi sitten kuitenkaan tulla häiritsemään. Saaristotunnelma on saavutettavissa yllättävän läheltä pääkaupunkia.

Suljetun saaren meininkiä jatkaa yöllinen ulkonaliikkumiskielto, joka automaattisesti pyhittää illan tunnelmoinnille ja rajaa seikkailut päiväsaikaan. Ja kyllähän sitä tutkittavaa Vallisaaressa riittääkin! Lehtipuiden reunustama raitti johdattaa kulkijan Vallisaaren lammen ohi kohti Kustaanmiekansalmea, jonka yli voi katsella Suomenlinnaan. Paikalla on hyvät, hijattain tehdyt rakenteet, joita pitkin pääsee sekä maisemapaikalle aivan salmen ääreen, että hypähtelemään myös rantakallioille.

Historiallisten patteri- ja muiden rakenteiden tutkailemisessa on myös oma viehätyksensä. Erityistä ihastusta itsessäni herättivät ”taivaaseen johtavat” kiviset portaat, jotka ovat itseasiassa jäänne historiallisesta tulenjohtotornista. Erityisen mielenkiintoisten tai historiaalisten kohteiden läheisyyteen on asetettu infokyltit, joissa kerrotaan kattavammin sekä faktaa että fiktiota alueesta. Saarella saattaa muuten tavata haamun jos toisenkin…

4 erityistä syytä yöpyä Vallisaaressa:

Ekologisimpia tapoja yöpyäTentsile Experience EcoCamp on malliesimerkki oikeasti vihräestä matkailusta. Roskaton tentsile-retkeilijä ei jätä jälkeensä edes mainittavan kokoista jalanjälkeä, eivätkä teltat vahingoita puita tai maastoa.

Kutkuttavaa keikkumista kielletyn ja sallitun rajamailla – En voi väittää, etteikö olisi jotenkin kihelmöivää viettää yö siellä, missä sitä ei ole muutoin sallittu. Varsinkin, kun Suomi on täynnä teltta- ja tentsilepaikkoja. Mutta Vallisaaressa on vain tämä yksi. Tänne pitää uskaltaa tulla.

Lähimatkailua parhaimmillaan – Vallisaaressa on tutkittavaa ulkopaikkakuntalaisille, mutta erityisesti pääkaupunkiseutulaisille voi olla kiinnostavaa sukeltaa lähiseutujensa salaisuuksien äärelle.

Helppo matka saaristoon – Vain puoli tuntia kauppatorilta, ja sitten sitä onkin ihan toisessa maailmassa. Saaristomaisuus tulee iholle tuulen, ja korviin lokkien kiekaisujen muodossa. Kesäauringon lämmittämät rantakalliot hyväilevät jalkapohjia, ja Torpedolahdella voi bongailla harvoja vierasvenelaiturin veneitä. Kyllä kelpaa.

Teksti: Karoliina Säkö

Kuvat: Antti Huttunen

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.