Tiedätkö, mitä eroa on kansallispuistolla ja luonnonpuistolla?

Yhdeksi maamme kuuluisimmista retkikohteista noussut Pyhä-Nattanen sijaitsee Pohjois-Sodankylässä, Sompion luonnonpuistossa. Paikalla käy vuosittain paljon ihmisiä ihastelemassa tunturin huipulla olevia kivitooreja sekä niiden luota avartuvaa, kenties koko Suomen henkeäsalpaavinta näköalaa. Sompion luonnonpuiston kyljessä on sen kuuluisampi isoveli, Urho Kekkosen kansallispuisto. Luonnonpuistosta pääsee kansallispuistoon vaeltaen Ruijanpolkua pitkin. Samoin esimerkiksi Keski-Pohjanmaan ja Keski-Suomen rajalla levittäytyvän Salamajärven kansallispuiston kyljessä on Salamanperän luonnonpuisto, jonne myös johtaa retkeilyreitti. Mutta tiedätkö sinä, mitä käytännön eroa on kansallispuistolla ja luonnonpuistolla?

 

Puolikota Sompiojärven rannalla.

Luonnonpuistossa kulkea saa vain virallisilla reiteillä

Luonnonpuistossa säännöt ovat todella paljon tiukemmat kuin kansallispuistossa. Esimerkiksi kansallispuistoissa saa rajoitusalueita lukuun ottamatta kävellä usein myös omia polkujaan, joskin erittäin suositeltavaa on pysytellä virallisilla reiteillä, jotta luonto ei kulu turhaan.

Luonnonpuistossa kulkea saa ainoastaan virallisilla reiteillä, tai, kuten Luontoon.fi:ssä sanotaan, ’merkityillä retkeilyreiteillä’, eikä niiltä ole luvallista lähteä haahuilemaan. Tämä sääntö voi suomalaiselle jokamiehenoikeuksiin tottuneelle kulkijalle olla hankala hahmottaa, mutta kun sen sisäistää, sitä on toki vaivatonta noudattaa. Sompiossa sääntö tarkoittaa muun muassa sitä, ettei Nattaselta näkyvän, kauniin Sukkulalammen rantaan ole luvallista vaeltaa – kas kun kumpikaan virallisista reiteistä ei sinne johda.

Paikallisia (kuntalaisia) koskien luonnonpuiston säännöissä on poikkeuksia, mutta matkailijalle säännöt ovat selvät: vain virallista reittiä saa kulkea, ja reitillä tulee pysyä. Tulen saa luonnollisesti tehdä vain sille osoitettuun, viralliseen tulipaikkaan, ja koirat on pidettävä aina kytkettynä kuten kansallispuistoissakin.

Luonnonpuiston rajoja on ennakkoon helppo tutkiskella vaikkapa kansalaisen karttapaikasta.

Sompion luonnonpuiston viralliset reitit

Virallisia reittejä Sompion luonnonpuistossa ovat 35 kilometriä pitkä Ruijanreitti, joka johtaa Sompiojärveltä Saariselälle, sekä Pyhä-Nattasen reitti, jonka voi kulkea joko 2 kilometriä huipulle nousevana pistoreittinä tai 7 kilometrin rengasreittinä.

Sompion luonnonpuistossa virallisen reitin käsite on erityisen tärkeää sisäistää siksi, että tarjolla on myös epävirallisia ja siten matkailijalle luvattomia reittejä.

Pyhä-Nattasen polun alussa (kartta) sekä Sompiojärven tulipaikoilla (kartta) on infotaulut, joissa alueen säännöt kerrataan. Pyhä-Nattasen reitin toisessa päässä (kartta), josta on suorin reitti huipulle ja josta varmaankin useimmat huipulle myös suuntaavat, ei infotaulua ainakaan toistaiseksi ole.

Tiukka politiikka virallisilla reiteillä pysymisen suhteen johtaa juurensa siihen, että alueen luontoa pyritään kaikin keinoin suojelemaan, vaikka suuret kävijämäärät asettavat suojelulle haasteita. Jokaisen luonnonystävän on varmasti helppo ymmärtää ja noudattaa sääntöjä kun muistaa, että säännöt ovat olemassa luonnon parhaaksi.

Jos mieli tekee taivallella vapaammin, kannattaa suunnaksi ottaa Sompion luonnonpuiston sijaan Urho Kekkosen kansallispuisto – siellä riittää tilaa vaellella vaikka ihmiselämäksi. Ja toki Lapista löytyy monia muitakin suuria kansallispuistoja ja erämaa-alueita.

Sompion luonnonpuiston viralliset taukopaikat

Pyhä-Nattasen reitillä on kaksi taukopaikkaa. Ensimmäinen on tunturin juurella oleva Nalijoen laavu, ja toinen on huipulla oleva tupa. Ruijanreitillä on luonnonpuiston alueella myös kaksi taukopaikkaa, joista toinen on heti reitin eteläisessä lähtöpisteessä Sompiojärven rannalla, ja toinen Terävä-Nattasen juurella.

Leiriytyminen Sompion luonnonpuistossa on sallittua ainoastaan Sompiojärven rannalla olevien tulipaikkojen luona. Kyseinen taukopaikka on suorastaan massiivinen: on kotaa, puolikotaa ja jos minkälaista tulipaikkaa, laituri, vesipiste, veneluiska ja lintutorni.

Sompiojärven taukorakenteiden luo pääsee autolla, joten tämä paikka on mukava tukikohta myös Nattasella vieraileville. Tunturin huiputuksen jälkeen tänne on mukava tulla vaikka tulistelemaan tai telttailemaan luonnonpuiston sääntöjen mukaisesti. Paikalla on myös sekajäteastia, mutta suositeltavaa toki on viedä roskansa mukanaan ihmisten ilmoille ja lajitella asiaankuuluvalla tavalla.

Toisin kuin luonnonpuistossa, Lapin suurissa kansallispuistoissa on ’syrjävyöhykkeillä’ usein luvallista leiriytyä muuallakin kuin siihen erikseen osoitetulla alueella. Joka puistosta on leiriytymistä koskevat säännöt kerrottu tarkasti puiston omalla sivulla Luontoon.fi-palvelussa, ja näihin sääntöihin tulee tutustua ennen vaellusta. Esimerkiksi Urho Kekkosen kansallispuistossa leiriytymistä koskevat ohjeet löydät täältä.

Huomaathan! Pyhä-Nattasen huipulla ei saa tulistella, ja myös nähtävyyskohteeksi vuonna 2021 luokitellusta tuvasta on kamiina purettu pois. Ainoastaan retkikeittimen käyttäminen huipulla on enää luvallista. (toim huom 21.7.21.)

Sompiojärven lintutorni laiturilta nähtynä. Taustalla Pyhä-Nattanen.

Pyhä-Nattasen reitin alkuun, Ruijanreitin alkuun sekä Sompiojärven tulipaikoille johtaa Vuotsosta soratie, jolla ei normaalisti ole talvikunnossapitoa.

Luonnonpuistot Suomessa

Suomessa on luonnonpuistoja yhteensä 19. Viralliset reitit löytyvät seuraavista: Karkali, Kevo, Koivusuo, Malla, Paljakka, Salamanperä, Sompio ja Vaskijärvi.

Olipa kohteesi luonnonpuisto, kansallispuisto tai vaikka retkeilyalue, tutustu aina ennalta retkikohteesi järjestyssääntöihin ja muuhun aluetta koskevaan informaatioon luontoon.fi-palvelussa.

Jos säännöt tuntuvat epäselviltä, on parasta soittaa alueen luontokeskukseen.

Sompion sekä muut luonnonpuistot löydät Luontoon.fi-sivustola kohdasta Muut luontokohteet.

Oma toiveeni on, että Tankavaarasta Ruijanreitin alkuun johtava reitti saataisiin jälleen viralliseksi retkeilyreitiksi. Tämä tarkoittaisi sitä, että retkeilijä voisi saapua Tankavaaraan bussilla, vaeltaa Tankavaarasta Pyhä-Nattaselle ja Sompiojärvelle, ja siitä Ruijanreittiä pohjoiseen Saariselälle, jossa jälleen on hyvien bussiyhteyksien äärellä. Ehkä jonain päivänä tämä toteutuu!

Lue lisää:

Luontoon.fi: Sompion luonnonpuiston säännöt ja ohjeet

Luontoon.fi: Sompion luonnonpuisto

Retkipaikka: Kesäkuinen lumisade Pyhä-Nattasen huipulla

Retkipaikka: Urho Kekkosen kansallispuisto

Kiitos artikkelin ennakkotarkistuksesta Metsähallituksen Lapin luontopalveluille. 

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.