Somerjoen särkillä Hossassa

Eroosio on mielenkiintoinen ilmiö, jonka vaikutukset ainakin me suomalaiset tunnemme hyvin. Aikoinaan meillä on ollut nykyisten Alppien kokoinen vuoristo, Svekokarelidit, josta on jäljellä enää kulutusta kestävät kvartsiittiset juuret ja peneplaani, eli puolitasanko. Oikeastaan koko Suomi on puolitasankoa, kiitos useiden jääkausien. Nämä vuoria kuluttavat eroosioprosessit tietenkin vievät miljoonia vuosia.

Nopeampaa eroosioprosessia voi ihailla esimerkiksi Hossassa Somerjoen suulla. Jokea ei varmaan lasketa vielä varsinaisesti meanderoivaksi, eli voimakkaasti mutkittelevaksi, mutta joka tapauksessa on se ”porannut” itselleen näyttävän väylän hiekkaiseen maastoon.

Somerjokeen pääsee tutustumaan helpoiten Lihapyörteen parkkipaikalta. Jos olet muinaisia kalliomaalauksia menossa katsomaan Värikalliolle, voi jokisuun liittää helposti osaksi retkeä, koska parkilta pituutta ei ole yhteen suuntaan kuin kilometri. Itse tein lisälenkin Värikallio–Lihapyörre-reitin loppuun.

Somerjoki yhdistää Ala-Ölkky- ja Somer-järven Laukkujärveen. Maisemat ovat vaihtelevat koko matkalla: Värikallion päässä on jylhempää kanjonimaisemaa, ja Ala-Ölkyltä Laukkujärvelle päin tasaisempaa, jossa tunnelman kruunaa Somerjoen suu.

Lihapyörre – Jokisuu – Lihapyörre

Lihapyörre ei ole lihamylly, vaan joen leveämpi suvantokohta

Lihapyörre ei ole lihamylly, vaan joen leveämpi suvantokohta

Polku lähtee Lihapyörteen parkkipaikalta joelle katsottaessa vartta pitkin oikealle. Kilometrin matka sopii perheen pienimmille pituutensa puolesta. Perillä tietenkin on hyvä katsoa lasten perään, etteivät harjoittele tahattomia uimahyppyjä.

Polku kulkee joen vartta

Polku kulkee joen vartta

Aluksi polku on normaalia joenvarsipolkua, jossa lähinnä väistellään kaatuneita puita. Pakko tässä vaiheessa mainita veden kirkkaus! Jokea katsellessa pystyin erottamaan yksittäiset kivet joen pohjalla vähän kauempaakin.

somerjokisuu-5

Pian joen vauhti kiihtyi entisestään, ja saavuin selkeästi hiekkaisemmalle alueelle. Vesi oli syönyt itselleen jo pari metriä syvän väylän hietikkoon. Tässä kohtaa joki selkeästi näytti korttinsa, ja ässä oli vielä tulossa.

Maastossa näkee hyvin, mistä jokien kiemurtelu johtuu: veden nopeus ulkokaarteessa on nopeampi, joten se nappaa hiekkaa mukaansa. Mitä jyrkempi mutka, sitä nopeammin se syö pengertä. Sisäkaarteessa taas vauhti on hitaampaa, joten maa-aines kasaantuu sinne. Lopulta tullaan tilanteeseen, jossa joki puhkaisee itselleen uuden reitin pääväylään, ja ulompi, vanha ura kuivuu tai kuroutuu umpeen makkarajärveksi.

Salaisuus paljastuu..

Salaisuus paljastuu..

Tulin kohtaan, jossa polku vain yhtäkkiä katoaa joen reunalla. Könysin itseni alemmas joen tasalle katsomaan mistä on kyse. Aikaisemmin mainitsemani ”nopeampi eroosioprosessi” yllätti täysin ja paikalla olleet portaat olivat saaneet kyytiä.

Lähestyessäni Laukkujärveä alkoi maisema muistuttaa jokisuistoa, kuten vaikkapa Kokemäenjoen suisto Satakunnassa. Tietenkin pienemmässä mittakaavassa. Jokeen on kaatunut paljon epäonnekkaita puita. Vaikka kuinka syvällä juuret olisivat, joen viedessä hiekan alta kaatuu lopulta itsepäisinkin mänty.

Näillä portailla ei enää liukastella

Näillä portailla ei enää liukastella

Suomen peruskallioon vesi ei niin helposti jälkeä jätä. Toki poikkeuksia on, kuten Oulangalla, jossa kalkkikivi antaa periksi jo pienemmässä ajassa. Hiekka taas lähtee liikkeelle parissa minuutissa, jos vesimassa ja voima ovat tarpeeksi suuret.

Joki haarautuu useaksi pieneksi puroksi ja särkillä pääsee hyppimään

Joki haarautuu useaksi pieneksi puroksi ja särkillä pääsee hyppimään

Istahdin joen penkalle nautiskelemaan viimeiset vesipisarat pullosta ja fiilistelin tunnelmaa. Hossalla on kyllä monta salaisuutta: kalliomaalauksia, Suomen suurin maanrepeämään syntynyt rotkojärvi nimeltä Julma-Ölkky, upeat harjumaisemat ja kirkasvetiset järvet, plus tämä jokisuu. Harvassa paikassa pienelle alueelle on sattunut näin paljon nähtävää ja koettavaa.

Jokisuulta avautuu upea maisema Laukkujärvelle

Jokisuulta avautuu upea maisema Laukkujärvelle

Käännyin takaisin ja suuntasin samaa reittiä autolle. Körötellessäni takaisin mökilleni Hossan Lumoon mietin, mitähän kaikkea tällä tulevalla kansallispuistolla on vielä minulle näyttää..

Kartta Somerjoen suulle | ETRS-TM35FIN -tasokoordinaatit NLat 7267342 ELon 609691

Kartta lihapyörteen parkkipaikalle | Googlemaps: Lihapyörre, Suomussalmi

Tämä on Hossasta kertovan juttusarjan seitsemäs osa. Juttusarja on toteutettu yhdessä Suomussalmen kunnan kanssa.

 

Huomaathan! Lihapyörre on yksi Hossan esteettömistä kalastuskohteista. Lihapyörteelle johtaa 200 metriä pitkä esteetön reitti. Lihapyörteen laavun edessä on invalaituri heittokalastusta varten, ja tarvittava lupa on Hossa 5502. Hossassa on myös muita paikkoja, joissa pääsee esteettömästi kalaan. Huosilampi on kirjolohilampi, ja tarvittava lupa on jälleen Hossa 5502. Lammen rannalla on yhteensä neljä laituria, joista myös liikuntaesteiset voivat kalastaa. Siellä on lisäksi suuri esteetön laavu, jossa on takka sekä ulkotulentekopaikka. Lisäksi vetouisteluun soveltuva Pitkä-Hoilua (Taimenvesi, lupa 5502 Hossa) inva-laitureineen on hyvä kalapaikka. Pitkä-Hoilualle saa tuoda oman veneen, ja saatavilla on myös vuokraveneitä. Syksyllä 2019 rakennetaan uusi esteetön laituri Hossanjärvelle – siitä liikuntaesteiset pääsevät helposti melomaan, ja samalla voi vaikka kalastella luonnonvesillä.

Täydennetty Hossan luontokeskuksesta saaduilla tiedoilla 26.8.2019.
0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.