Sipoonkorven kansallispuisto 10 vuotta – uusi rengasreitti: Bakunkärrin kierros

Sipoonkorven kansallispuisto on pääkaupunkiseutulaisten lähikansallispuisto, joka täyttää nyt jo kymmenen vuotta! Sipoonkorvessa on ollut Nuuksioon verrattuna suhteellisen vähän merkittyjä patikointireittejä, mutta tänä vuonna Sipoonkorpeen on saatu jopa kaksi uutta lyhyehköä rengasreittiä ja puiston muitakin palveluita on saatu parannettua valtion lisämäärärahan turvin. Päätin lähteä testaamaan Bakunkärrin kierrosta syksyisenä arkipäivänä.

Bakunkärrin kierroksen (2 km) lähtöpaikka kartalla

Artikkeli on ensimmäinen osa Sipoonkorven kansallispuisto 10 vuotta -juttusarjaa, jossa esitellään kansallispuiston kaksi uutta rengasreittiä: Bakunkärrin kierros ja Knutersin kierros.

Bakunkärrin reitille lähdetään Knutersintieltä, jossa on tien molemmin puolin parkkipaikat. Tien toiselta puolelta pääsee myös Fiskträskin reitille. Yllättävää on, että parkkipaikat ovat lähes täynnä, vaikka kyseessä on arkipäivä ja vielä harmaa keli, toki ruska- ja sienestysaika on parhaimmillaan. Viikonloppuretkeilijän kannattaakin huomioida, että parkkipaikkoja on vähän ja varsinkin aurinkoisella kelillä on helposti täyttä. Tien varsille ei oikein sovi pysäköidä turvallisuuden takia, vaikkakaan Bakunkärrin kohdalla se ei ole kiellettyä. Monissa paikoin Sipoonkorvessa tien varteen pysäköinnistä voi saada parkkisakot, joten liikennemerkit kannattaa katsoa huolella. Lähellä on kuitenkin uusi suuri Knutersinportin parkkipaikka (Knutersintie 667), mistä pääsee myös poluille. Lisäksi tänä syksynä on vielä valmistumassa Ravintola Tilan kohdalle vähän matkan päähän uusi parkkipaikka.

Bakunkärrin kierroksen polku sukeltaa aluksi pähkinäpuulehtoon ja sieltä kuusikkoon. Metsässä on syksyistä ja keltaiset lehdet värittävät maisemaa. On itse asiassa mukava retkeilysää, vaikka ikkunasta katsoen sää näyttää harmaalta. Uusi Bakunkärrin reitti on merkitty maastoon sinisin vinoneliöin, joita kannattaa tarkoin seurata. Maastossa risteilee nimittäin paljon merkitsemättömiä polkuja, joita saattaa vahingossa alkaa seurailemaan, jos juttelee kaverin kanssa tai tarkkaavaisuus muuten herpaantuu vaikkapa sieniapajan takia.

Vähän matkaa kuljettuani polku vie erikoiseen paikkaan: samaan paikkaan on jääkauden jäljiltä jäänyt ainakin viisi siirtolohkaretta, jotka muodostavat jopa hieman lippoja! Kivet on kuorrutettu kiehtovasti kauniilla sammalilla ja kallioimarre kasvaa kiven sivussa. Kiviä ihmetellessä menee hyvä tovi.

Noin kilometrin jälkeen saavutaankin jo risteykseen, josta oikealle jatkuu rengasreitti ja vasemmalle on pisto Bakunkärrin uudelle keittokatokselle. Matkalla ylitetään vielä toinen risteys, joten siinä kohtaa kannattaa panna merkille, mistä päin tulikaan. Keittokatos löytyy kallion päältä ja paikalla on myös tuliterä puuvaja, huussi sekä pöytäpenkkiryhmiä. Puuvajan ulkoseinällä näkyy olevan uudenlainen puidenhalkomalaite, mielenkiintoista! Laite jää kuitenkin nyt kokeilematta, kun tällä reissulla ei ollut tarkoitus tehdä tulia. Kalliolta näkyy hieman alempana oleva Bakunkärrträsket. Yön yli -retkeilijän kannattaa huomioida, että tulipaikka on tehty vain taukopaikaksi, eikä telttailu ole sallittua Bakunkärrissä. Lähin telttapaikka löytyy Kalkkiruukilta.

Palaan takaisin Bakunkärrin rengasreitille, jonka maisema ja profiili muuttuvat tulipaikan piston jälkeen. Nyt reitti kiipeilee hyvän matkaa kalloilla ja korkeuseroja tulee sen verran, että totean kahden paidan olevan liikaa syyskuisessa kymmenen asteen lämpötilassa. Koska polku on vasta merkitty maastoon, se ei ole vielä kovettunut, vaan on melko mutaisessa kunnossa. Reitille kannattaakin varustautua tukevilla ja mudan kestävillä kengillä. Kun reitti sukeltaa jälleen pähkinäpuulehtoon, tiedän parkkipaikan olevan taas lähellä. Onpas kiva pieni reitti!

Lopuksi vielä pari vinkkiä, eli reitti sopii hyvin sellaisenaan lapsiperheille, joissa on melko pieniäkin lapsia. Reitti kulkee vaihtelevassa maastossa, joten lastenvaunujen kanssa ei kuitenkaan pääse kulkemaan. Bakunkärrin reitti on merkitty Sipoonkorven uuteen ilmaiskarttaan, joita saa mm. Suomen luontokeskus Haltiasta ja Kuusijärven kahvilasta. Vielä juttua kirjoittaessa reittiä ei löytynyt Metsähallituksen Retkikartta-palvelusta. Viikonloppuisin retkelle lähtiessä kannattaa myös tehdä aina vaihtoehtoinen retkisuunnitelma, mikäli ensimmäinen parkkipaikka sattuu olemaan täynnä. Kesäkaudella 2021 Sipoonkorpeen on liikennöinyt HSL:n bussien lisäksi Vantaan Tikkurilasta myös Sipoonkorpi Hop-on hop-off -bussi, jolla pääsee moneen puiston eri kolkkaan, joten ilman autoakin pääsee retkelle!

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.