Sillilän jokikirnut, Lieto

Ei ollut ensimmäinen kerta, kun kirpputorilla pyöriessäni vastaani osui kirja, joka herätti kiinnostukseni. En nyt muista aivan varmasti sen nimeä, mutta kutakuinkin se oli muotoa Liedon kunnan historia. Ainakin sitä se käsitteli. Sivuilla oli paikallisia taloja ja niiden historiaa, mutta olipa siihen laitettu mukaan myös kulttuurillisesti arvokkaat luontokohteetkin. Mieleeni painuivat niin Hornanholonkallio, kuin Kiuasvuorikin. Vaan sitten tuli yllätys: jokikirnut Liedon Sillilässä. Ne olivat aivan uusi tuttavuusa ja kiinnostava sellainen olivatkin! Kirjan hinta oli kirpputorikirjaksi korkeahto, liki 30€, joten jätin moisen opuksen sivuun.

jokikirnut (1)

Seuraavan kerran, kun olin velvoitteista vapaa, otin suunnan kohti Sillilää. Epämääräisestä karttakuvastani koitin tihrustaa kohteen tarkempaa sijaintia. Muistelin, että sen piti olla merkattuna numerolla 1908. Maanmittauslaitoksen maastokarttaan verratessa totesin sen sijaitseva Savijoen partaalla, suojelualueella.

jokikirnut (3)

Jalkautuessamme valitsimme lähestymisreitiksi joenvarren, joka osoittautui virheeksi. Savinen maasto oli saanut osakseen sikäli paljon vettä, että jokainen askel oli liukas ja upottava. Joen vartta kuljettaessa matkaa perille kertyi parisen kilometriä. Toki myöhemmin selvisi, että autolla olisi päässet lähes viereen.

jokikirnut (5)

Itse jokikirnut löytyivät lopulta helposti, mutta voi missä kunnossa ne olivat! Kallion kovertuneet maljat olivat täynnä mutaa, vettä ja levää. Puinen rauhoituksesta kertova paalu lojui yhdessä kirnussa kumollaankeskellä mutavelliä.

Näytto siltä, ettei paikalla oltu käyty aikoihin. Joskus nähtävyytenä mainituissa kirnuissa kasvoi nyt kaikkea levästä osmankäämeihin. Pienen ruokkomisen jälkeen kalliokumpareelta paljastui liki 20 erikokoista ja muotoista jokikirnua. Suurimman jokikirnun koko on 1,3 x 0,8 m ja syvyys n. 1m.

jokikirnut (10)

Kirnut ovat muodostuneet jääkauden jälkeen joen virran muodostamina. Kymmenkunta jokikirnuista on poikkeavasti soikeita, kun hiidenkirnut ovat lähinnä jauhinkiven aikaansaamia pyöreitä koloja kallioperässä. Kyllä siinä oli ihan riittävästi ihmeteltävää yhdelle syksyiselle päivälle. Liedon Savijoenlaakson jokikirnut ovat paikallinen ja komea pieni nähtävyys, joka tarjoaa myös upeat puitteet muuhun luontoretkeilyyn alueella.

Kartta. ETRS-TM35FIN -tasokoordinaatit: N 6714163 E 249045

1 reply

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.