Pysytään kartalla – testissä Karttaselain

Koska lähiseutunsa retkipaikkalaiset ovat kolunneet jo moneen otteeseen, vievät uudet retken yleensä entuudestaan täysin tuntemattomille seuduille. Vieraissa maisemissa risteileviä pikkuteitä ja polkuja sekä viimein tiettömiä taipaleita kulkiessa sitä olisi yllättävän pian hukassa ilman kunnollisia karttoja. Samoin sen ehkä hät’hätää miehen mentävän luolan suuaukon löytyminen ilman tarkkaa paikkatietoa olisi monesti ainakin loton 6 oikein –tulokseen verrattava tapahtuma. Vesiperiä kun on myös tarkan paikkatiedon kanssa tullut vedettyä.

Tykkään paperisista peruskartoista. Niistä näkee kerralla suuren alueen ja kokonaisuuden hahmottaminen käy helposti. Käytän niitä aina, kun sellaisia on saatavilla. Vaihtelevassa maastossa, jossa löytää määrä välein selkeitä maanmerkkejä, käy eteneminen vaivatta.

Tasaisesti itseään toistavassa ympäristössä homma menee sitten asteen hankalammaksi. Myös reissujen maantieteellinen hajanaisuus olisi pakottanut ostamaan sen verran paljon karttoja, että jokin sähköinen vaihtoehto tuntui houkuttelevalta. Ainakin nettiä plärättyä sellainen löytyi. Mukanani kulki monet vuodet Garmin Colorado käsi-GPS. Sijaintitiedon lisäksi laitteessa oli Garminin Suomi Pro –kartta, jota täytyy kiitellä tarkkuudestaan. Miinus merkkinä Garminin kartassa oli sen selvästä maanmittauslaitoksen kartoista poikkeava ulkoasu. Ei siinä varsinaisesti mitään vikaa ollut, mutta kun koko ikänsä oli Maanmittauslaitoksen karttoja käyttänyt, niin niiden ulkoasu oli jäänyt mieleen sinä ”oikeana”. Toinen miinuspuoli Garminin kartoissa oli hivenen korkealta tuntunut hinta. Koko Suomen kattanut aineisto kun maksoi noin 600 euroa.

Noin vuosi sitten, kun Maanmittauslaitos vapautti kartta-aineistonsa vapaaseen käyttöön, tippui Karttaselain–nimisen sovelluksen hinta alle 40 euroon vuodessa. Tuolla hinnalla sen sai vielä aktivoida neljään laitteeseen. Latasin sen kuukauden ilmaiseen kokeiluun ja jo ensimmäisen reissun jälkeen tiesin, että olin löytänyt kaipaamani.

Tabletin näytöstä näki kerralla tarpeeksi suuren alueen, jotta kokonaisuuden hahmotti nopeasti. Käytetty kartta oli maanmittauslaitoksen kartta ja tabletin GPS:n avulla tiesin myös koko ajan sijainnin. Hyvänä puolena käsi GPS:ään verrattuna tabletissa oli myös matkapuhelinverkkon hyödyntäminen paikannuksessa. Näin sijainti löytyi muutamassa sekunnissa käsi-GPS:n muutaman minuutin sijaan. Samoin katvealueella sijainti ei hukkaannu aivan yhtä helposti.

Jotkut kritisoivat sovelluksen hintaa korkeaksi, mutta hei oikeasti. Montako painettua karttalehteä saa samalla rahalla? Eikä hinta Garminin karttoihin verrattuna ainakaan korkea ole.

Vaan ei niin hyvä, ettei jotain huonoakin. Käyttöhistoriani alkuvaiheessa Karttaselain ei aina toiminut. Vika oli ilmeisesti Maanmittauslaitoksen karttapalvelimilla, joka heijastui sitten käyttäjälle karttojen lataantumattomuutena. Jossain kohtaa ongelmasta annettiin hyvityksenä lisäaikaa vuositilaukseen ja samoihin aikoihin Karttaselain sai myös oman varapalvelimensa. Sen koomin aineistojen lataaminen on onnistunut aina, kun laite on löytänyt kelvollisen 3g-yhteyden.

Pienempänä miinuksena, mutta selkeästi ärsyttäneenä ominaisuutena oli karttojen hallinta. Jos maastossa ei ollut 3G-yhteyttä – jota monissa paikoissa ei ole – tarkoitti se, että kartta-aineistot piti ladata välimuistiin jo kotona. Käytännössä tämä oli siis edessä ennen jokaista reissua. Tässä hommassa olisin kaivannut mahdollisuutta määritellä kerralla ladattava aineisto, mutta käytäntö oli toinen. Halutut alueet piti selailla kartalla lävitse halutuissa mittakaavoissa. Ei se kohtuuton vaiva ollut, mutta vaiva kumminkin. Vaan sekin on mennyttä aikaa. Karttaselaimen odotettu päivitys ilmestyi maaliskuun lopussa. Keskeisin, ainakin käytössä näkyvä muutos liittyy nimenomaan aineistojen lataamiseen. Nyt käyttäjä pystyy rajaamaan suuremman mittakaavan näkymästä alueen, jonka haluaa välimuistiin ladata. Vaikka parannus saattaa kuulostaa pieneltä, on se merkittävä.

Ainoa miinus tuoreessa päivityksessä oli se, että kun ennen sovellukseen toi suuren määrän reittipisteitä, avasi se ne kaikki suoraan kartalle. Päivityksen jälkeen kaikki tallentuvat omiin reittipisteisiin, enkä ainakaan vielä ole keksinyt näppärää tapaa avata satojen reittipisteiden aineistoa. Yksi kerrallaan näpytteleminen menee hitaaksi.

Toisaalta 40 euroa tuntuu hieman kalliilta tuotteesta. Ja tokihan Paikkatietoikkuna ja Kansalaisen Karttapaikka toimivat myös mobiililaitteilla, joskin niiden osalta voi paikannuksen ilon sitten unohtaa. Metsähallituksen mobiiliretkikartassa sekin on mukana. Ja tietysti täytyy mainita uusi ja uljas Retkipaikka -sovellus, jonka saa Android-laitteille tästä ja App Storesta omenalaitteille tästä.

6 replies
  1. Tuomo Nummela
    Tuomo Nummela says:

    iPhonessa toimii myös selaimella käytettävä maastokartat.fi. Se vaatii toki 3G-yhteyden, joten se ei sovellu joka paikkaan. Lisäksi iPhoneen löytyy ladattava Suomi 2012, jossa kartta ladataan puhelimeen. Ohjelma sisältää Suomen yleiskartat mittakaavassa 1:1000 000 ja 1:4 500 000 sekä maastokartat mittakaavassa 1:250 000. Ohjelman käyttö ei vaadi nettiyhteyttä.

    Vastaa
    • Huttusen Antti
      Huttusen Antti says:

      Tuo Jounin mainitsema on kyllä mainio! Se on pääasiallisessa käytössä kotikoneella, kun reissuja suunnitellaan.

      Vastaa
  2. Janne Lumikanta
    Janne Lumikanta says:

    Mapsi on loistava matkalla, ilmainen tai vapaaehtoinen tekijän sponsorointi Nokia storen kautta
    http://talk.maemo.org/showthread.php?t=72982&highlight=mapsi

    N9/N950/N900 kapuloille, Ubuntu/Windows versio jos ei mainittuja kapuloita kokoelmissa.
    Android versio tekeillä.

    – saa ladattua karttaa muistille vaikka 1:8000 tarkkuudelle
    – GPX tiedostosta maamerkit
    – Suomi, Viro, Ruotsi, Norja jne löytyy ilmaiseksi
    – karttaan tasoja http://www.retkikartta.fi tyyliin, reitit, kansallispuistot, merikarttaa …

    Vastaa
  3. Jouni Asteljoki
    Jouni Asteljoki says:

    iPhoneen voit ladata Jahtikartta ohjelman ilmaiseksi ja karttaa voi tarkentaa rajattomasti. Sillä on myös helppo suunistaa paikasta toiseen ja kartan kulmaan saa kompassinäytön. Voit myös tallentaa pisteitä. Näkyy koko Suomi.

    Vastaa

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.