Testissä Savotta Keikka 30L -keikkalaukku

Kaupallisessa yhteistyössä Savotta

Jo on markkinat ja markkinoilla myynnissä taivahan talikynttilät. Vaan markkinoilta oli taivaan talikynttilöiden sijaan puuttunut aina tähän päivään saakka kunnollinen kotimainen keikkalaukku – semmoinen kampe, jonka perään olin itekin haaveillut kerran jos toisenkin – kunnes nyt koitti se kuuluisa eräs kaunis päivä tämän asian suhteen, ja tuuli toi keikkalaukkujen tuoksua tullessaan Karstulan suunnilta. Kotimainen retkeily- ja viranomaiskampevalmistaja Savotta oli jo jonkun tovin tuotekehityksen noidankattilassa hämmentänyt uutta tuotelinjaa joka näki päivänvalon, kun Keikka-nimellä varustettu keikkalaukkuperhe saapui nyt viimein markkinoille.

Korruptiohuomio! Kaupallisessa yhteistyössä Savotta. Laukku on siis saatu omaksi arvostelun tekoa vastaan. Savotta, Retkipaikka sekä allekirjoittanut arvostelun tekijänä ovat kuitenkin kaikki suoraselkeästä porukkaa, joten arvostelu on aito, rehti ja rehellinen. Kaupalliset yhteistyöt on kuitenkin vallitsevan moraalin ja lain mukaan erikseen mainittava, joten tässäpä se tuli sitten todettua, jos se jonkin mielipiteeseen vaikuttaa.

Keikka 30L arvostelu on myös videomuodossa Youtubessa – kannattaa tsekata tämän tekstin lisäksi myös video, sillä nämä eri formaatin arvostelut täydentävät toisiaan!

Laukku yleisesti ja nopeasti

Yllättävänkin mukavaksi roudattavaksi paljastunut kangaslaatikko Keikka 30L on Savotan uuden keikkalaukkusarjan 30-, 50- ja 80-litraisista se kuopus, mutta äkkiseltään myös oikeasti kätevä juurikin pienen kokonsa vuoksi. Keikkalaukku on allekirjoittaneelle mieluinen kantoratkaisu silloin, kun mukaan otettavat kamat on ensisijaisesti saatava säilymään ja pidettyä hyvin järjestyksessä, eikä pitkän matkan kantomukavuus ole niin justiinsa. Näitä on siis monet urbaanin alueen arki- ja juhlareissut. Monenmoiseen pieneen reissaamiseen ja kuljetuskäyttöön soveltuva 30-litrainen Keikka-Savotta osuu näiden tarpeiden täyttämisessä naulan kantaan ilman, et peukalo jää väliin.

Keikkalaukut ovat pääosin kotimaista Karstulan tehtaan tuotantoa, joskin Savotta tekee osan työstä nykyjään omalla Viron Tarton tehtaallaan kunnon oloissa. Tarkempien tuotetietojen perässä strategisista mitoista ja luvuista kiinnostuneet tsekatkoot ystävällisesti valmistajan tuotesivut, jookosta: finn-savotta.fi/keikka-30l/

Varma valinta myös seesteisemmille reissuille, joilla kengät on ja pysyy kiiltoon lankattuna (kuva: Joonas Talka)

Itse laukun perusrunko on kankainen suorakulmio ilman turhia muotoilun kukkasia ja Savotalta on löytynyt pelkän “laitetaan siihe sivutasku” -perusratkasun lisäksi raikkaampiakin ideoita. Tuotekehitys on selkeästi lähtenyt tekemään perinteisestä keikkalaukusta reissuystävällisempää, minkä tuloksena laukkuun on ideoitu irrotettavia pientarviketaskuja (myydään erikseen virallisella nimellä Trinket Pouch, laukun mukana ei näitä tule koska periaatteena on, et jokainen hankkii tarpeen mukaan) ja erikseen kiinnitettävät olkaviilekkeet (myydään erikseen nimellä Keikka Backpack Harness) reppuna kantamista varten. Harkiten suunniteltu laukku alkoi heti ennakkotestiin saavuttua kulkea mukanani vähän siellä sun täällä, niin kalassa kuin hotellissa.

Kala-Keikka (kuva: Veera Paakkonen)

Keikkalaukku sydämellä ja ajatuksella

Maapalloa en sentään lähtenyt Keikka 30L:n kanssa kiertämään (viiieeelä…), vaan eniten laukku on nähnyt käyttöä roudatessa kamoja viikonloppureissuille töiden lomassa. Miun mielestä hyvin tehty keikkalaukku on paras valinta jokapäiväiseen vaatteiden, hygieniatarvikkeiden, pienten harrastekamojen ja ties minkä tilpehöörin roudaamiseen, kun siirtyminen tapahtuu pääasiassa kulkuneuvoin ja kävelymatkat on suhteellisen lyhyitä. Laukku on tullut näin raahattua mökille, töihin, kalaan ja kaupunkilomalle. Ei varmaan tule yllärinä, et kaikessa vastaavassa laukku toimii, jos ei tartte älyttömän isoja kamppeita survoa mukaan. Isompaa roudaustarvetta varten onkin sitte Savotan uutuuslaukkujen isommat versiot Keikka 50L ja Keikka 80L.

Toki jos käyttää sivistynyttä pakkaustapaa barbaaristen pakkausalgoritmien sijaan, niin 30-litrainenkin laukku vetää hyvin viikonloppureissujen perustarpeet ja jopa pieniä harrastuskamoja (kuva: Joonas Talka)

Vaan varsinaisena kameralaukkuna käyttöä en kaikista miettimistäni ideoista vielä kokeillut, sillä vaikka miulla sellaseen on intressejä niin ei ole inserttejä (pehmustettuja irtonaisia kamera- ja linssilokeroita), vaan odottelen rauhassa, josko Savotta julkaisisi semmoisia myöhemmin näitä laukkuja varten. Huhu kertoo, että ehdottomasti ehkä julkaisevatkin! Laukku toimii myös retkeilyssä jos on ihan pakko kiivetä istumalihakset eellä katajaan, mut rehellisyyden nimissä retkille ja luonnossa liikkumiseen reput on niin paljon parempia, et… joop. Kamppeet käytön mukaan. Vaikka kerran heitinkin Keikan selkään ja suunnattiin Riskaskama-kukkulalle kompastelemaan kivikossa, nautiskelemaan termarista glögit, olemaan ottamatta valokuvia alkutalven lumituiskussa ja hävittämään silti kameran linssisuojuksen, niin tuntui, et mieluummin oisin kantanu reppua.

Selässä kantamisesta siis vielä sen verran, et painavalla tai varsinkin toispuoleisella kuormalla tulee selkeästi esiin keikkalaukun erot kunnon reppuun, esim. ite paljon käyttämääni Savotan Jääkäri M -reppuun: laukun rakenne on hieman “löysä”, joka yhdistettynä lantiovyön puutteeseen aiheuttaa sen, että paino roikkuu käytännössä täysin hartioiden varassa ja voi herkemmin aiheuttaa kivistelyä reppuun verrattaessa. Tai ainakin itelläni aiheutti, kun vertasin Savotta Jääkäri M -reppuun, jota kanniskelen monesti päiväretkillä 5–10 kilon painoisena useita tuntejakin ilman ongelmia, mut Keikka 30L rupeaa kyllä juilimaan hartioissa jo noilla lukemilla. Kuitenki jos mikä tahansa keikkalaukkureissu sisältää vähänkään pidempiä roudausmatkoja, on laukkua ehdottomasti mukavampi kantaa selässä, kuin olalla hihnan kanssa, joten olkaviilekkeet puolustavat paikkaansa.

Keikka 30L on kuitenkin yllättävän mukava selässä kannettava keikkalaukuksi (kuva: Joonas Talka)

Yleisesti korkea laatu tuntuu, kun 1000 denierin vahvuisesta ja sisäpuolelta PU-pinnoitetusta cordura-kankaasta vahvoin saumoin ja kouriintuntuvin vetoketjuin kasattua laukkua hypistelee käsissään. Savotalle tyypillisistä materiaaleista valmistettu laukku kestää varmasti vuosien ja vuosien ahkeraa roudausta, kuten Savotan kantolaitteiden kohdalla erinäisissä stressitesteissä on todettu (ks. samoista materiaaleista kootun Savotta Jääkäri XL -rinkan arvostelun stressitestiosuus). Materiaaleissa mukavana detaljina on nyky-Savotan repuista tutut muoviset soljet “päivitetty” takaisin teräksisiin keikkalaukun kohalla. Laadukkaita ne on ne nykyiset erikoismuovisoljetkin, mut ite oon aina diggaillut enemmän metallisoljista, koska ne on vielä kestävämpiä ja sopivat Savotan tuotteisiin esteettisesti. “Rau’as ei oo raha hukas!”, kuten Imatran kaverikin sanois.

Laatumateriaalit Savotan tapaan (kuva: Joonas Talka)

Laukun päälokero löytyy pehmustetun vetoketjusulkuisen läpän alta ja pehmustettu on myös laukun pohja. Sisällä päädyissä on verkkotaskut sekä läpän sisäpinnassa irtoverkkotaskujen kiinnitystarraa, pohjassa pehmustetta sielläkin. Ulkoa sivuista löytyvät pieni lättänä sivutasku sekä isompi koko sivun kokoinen kolmelta sivulta aukeava vetoketjutasku, jonka sisällä on pari lättänää verkkotaskua sekä 3 kpl kiinnikeremmejä avainten ja irtokilkkeiden kiinnitystä varten. Kun vielä huomioi, et myös ison sivutaskun läpän sisäpinnassa on irtoverkkotaskujen kiinnitystarraa, ni pientavaran järjestelymahdollisuuksista ei luulisi tulevan pulaa. Ei ainakaan itelläni ole tullut, toisin kuin monien muiden keikkalaukkujen kanssa. Lisäksi höpsöjen tarramerkkien ja/tai asiallisten tunnusten ja nimikylttien ystäville tämä laukkumalliston pieninkin edustaja sisältää kaksi isohkoa velcrotarrapaneelia laukun päädyssä ja sivutaskun läpässä eri “moraalimerkkien” sun muiden velcrotaideteosten kiinnittämiseksi. Niin ja tietysti päädyissä on metalliset D-lenkit olkahihnalle ja kulmissa vastaavat olkaviilekkeitä varten.

Tilaa löytyy (kuva: Joonas Talka)

Eri valmistajien keikkalaukkujen kantoratkaisut vaihtelevat kantokahvoista aina reppuremmeihin, mutta Savotta pelaa tässä kyllä kunnarin: laukusta löytyy jousihaalla kiinnitettävä ja irrotettava pituussäädettävä olkahihna, toisiinsa yhdistettävät käsikantokahvat sivuilla, päädyissä kahvat “maitokorina” nostelua varten ja vielä (erikseen myytävät) olkaviilekkeet rintaremmillä ja pituussäädöllä varustettuna, joiden avulla laukkua voi kantaa reppunakin. Tarpeeksi vaihtoehtoja eri elämäntilanteisiin? No kyllä. Erittäin positiivista oli huomata, että jokainen kantotapa oikeasti toimii, koska tämänkokoinen laukku on vielä tarpeeksi pieni kannettavaksi täyteen pakattuna olalla ja selässä.

Pienessä laukkumallissa sivulaukku on suhteellisen iso muuhun laukkuun nähden. Kantamisesta olkahihnan kanssa tuli tehtyä sellainen huomio, et jos tän sivutaskun pakkaa täyteen painavaa kampetta, kuten muuntajalla varustettua läppärin virtakaapelia, kirjaa tai vesipulloa, niin painopiste voi keikahtaa sen verran, että laukkua keikkuu vinossa sitä kantaessa. Tämä nyt ei ole kummoinen ongelma, varsinkin jos laukun vaan pakkaa tasapainoisesti, mut huomasin ite pakkaavani herkästi painavia kamoja sivutaskuun ja tämä vaikuttaa kannettavuuteen.

Laukku hyvin pakattuna tiedossa on mukavampaa roudaamista (kuva: Joonas Talka)

Uudet irtomausteet: tarviketaskut ja olkaviilekkeet

Keikka-linjaston laukut ovat siis laajennettavissa tarrakiinnitteisillä vetoketjusulkuisilla verkkotaskuilla, joita tulee valmistajan mukaan vuoden 2021 alkupuolella olemaan yhteensä 18 eri versiota kaupoissa aiheuttamassa valinnanvaik… vastaamassa eri tarpeisiin. Väripalettina ovat pikimusta, maastonvihreä ja huomio-oranssi, kokoja taas on kolmea erilaista kämmenelle mahtuvasta aina noin A4-arkin kokoluokkaa olevaan. Taskut ovat tarrakiinnitteisiä, mutta niissä tulee mukana myös ns. tarran takalevy, jolla tarran saa “suljettua”. Näin taskua voi käyttää irtotavaran järjestelyyn kiinnittämättä sitä mihinkään, eikä tarrapuoli myöskään turhaan tartu itekseen kalsareihin tai rintsikoihin.

Nämä irtotaskut toimivat ainakin omassa käytössä pikkukilkkeiden järjestelyssä, jotteivät otsalamppu, tulitikut, nenäliinapaketit, sääskikarkotteet ja tiesmitkä pyöri hukkumassa päätaskussa kaiken kaman seassa. Roiman tarrapinta-alan vuoksi laukkuun saa eri reissuja varten erilaisia pikkutaskuja eri kohtiin aina tarpeen mukaan. Tarvittaessa irtotaskuihin voi koostaa kaappiin pyörimään vaikka valmiita pikavarustepaketteja, joita sitten tarpeen mukaan vain vaihtelee laukkuun eri reissuille ja näin välttää ainakin vähän pakkaamista ja unohtuneita pikkutarvikkeita. Nenäliinat ja otsalamputhan ei esimerkiksi ole ikinä unohtuneet keltään…

Irtoverkkotaskujen kolme väri- ja kokovaihtoehtoa sekä tarran “sulkemiseen” tehty vastakappale, joka helpottaa taskujen käyttöä sellaisenaan, kun tarra ei tartu joka paikkaan (kuva: Joonas Talka)
Irtoverkkotaskut toimivat myös tarran vastakappale kiinnitettynä sellasenaan tavaroiden seassa mihinkään tarttumatta (kuva: Joonas Talka)

Reppuna kantamista varten erikseen hankittavat olkaviilekkeet eivät ole mitkään halvat ja kapeat solisluusahat, vaan ihan oikeat Savotan pienemmistä reppumalleista tutut olkaviilekkeet, jotka ovat pituussäädettävissä ja sisältävät vielä rintaremminkin. Näissä keikkalaukkuviilekkeissä on vaan päissä erilliset metallisoljet laukkuun kiinnittämistä varten, mut kiinnittäminen ei käy punomalla mitään remmejä solkiin, kuten äkkiseltään luulisi: Kiinnitys hoituu pujottamalla soljet D-lenkkeistä, jolloin soljet toimivat stoppareina joiden varassa viilekkeet roikkuu D-lenkeistä. Asennus vaatii hieman sorminäppäryyttä ja oikean tekniikan löytämistä, mutta kyllä se siitä lähti itellänikin pienen kiroilun jälkeen sujumaan. Sen verran epänäppärä tuo kiinnitys kaikesta jämäkkyydestään huolimatta on, että en mielellään harrastais noiden olkaviilekkeiden irrotusta tai kiinnitystä esim. pakkasessa bussipyskillä, koska remmit on jäykkiä kylmässä, metalliosat on kylmiä kylmässä ja kylmä on kylmä kylmässä.

Erikseen myytävät olkaviilekkeet ovat laatukamaa nekin (kuva: Joonas Talka)
Olkaviilekkeiden kiinnitys vaatii hieman opettelua, mutta lähtee kyllä sujumaan (kuva: Joonas Talka)

Mut muuten olkaviilekkeet toimivat mainiosti! Laukku on itse asiassa keikkalaukuksi poikkeuksellisen mukava kantaa selässä hyvien viilekkeiden ja pehmustetun, selkää vasten jäävän läpän ansiosta. Vaikkei tää eka valintani retkelle tai pitkille kantomatkoille olekaan, niin tarvittaessa tätäkin kanniskelee selässä ihan mieluusti – ainakin, jos ei ole pakannut laukkua täyteen teräväsärmäisiä kiuaskiviä. Olkaviilekkeet kulkee laukussa kätevästi mukana, joten ne hommaamalla tulee valmistauduttua kantamaan laukkua selässä vähän pidempiäkin matkoja, vaikka juna-asemalta majapaikkaan tai kotoa liikuntahallille. Huomionarvoista on tosiaan myös se, et reppuna kantaessa läppä on selkää vasten, jolloin laukun sisältöön ei pääse ulkopuolinen niin helposti käsiksi, toisin kuin tavan repun kohdalla.

Huom! Olkaviilekkeet ja irtoverkkotaskut tulevat saataville virallisilla englanninkielisillä nimillä, kun ulkomaille vienti näyttelee jatkuvasti isompaa osaa Savotan myynnissä ja samalla tuotekatalogi halutaan pitää yksiselitteisenä niin, etteivät tuotteet kulje eri verkkokaupoissa monella nimellä – siispäkin yksi virallinen nimi per tuote, joka olkaviilekkeiden kohdalla on Keikka Backpack Harness ja irtoverkkotaskujen kohdalla Trinket pouch.

Jälleen hyvää suunnittelua ja tuotantoa Savotalta. Keikka 30L on mahtavan pieni laukku! (kuva: Joonas Talka)

Tuomio

Ruusut

  • Kerta kaikkiaan hyvin suunniteltu keikkalaukku, jossa on laadukas toteutus ja hyvät materiaalit
  • Monta eri kantotapaa
  • Hyvät pientavaroiden järjestelymahdollisuudet jo peruslaukussakin ilman lisätaskuja
  • Irrotettavat pienet verkkotaskut (myydään erikseen) ja niiden tuomat monet muokkausmahdollisuudet

Neutraalit huomiot

  • Laukun ulkopuolella ei ole ylimääräisiä kiinnityspisteitä tai molle-verkkoa
  • Ei erillistä pullotaskua – jotkut kaipaa, jotkut ei
  • Laajennusosat, eli olkaviilekkeet ja verkkopussit myydään erikseen. Näin laukku pysyy yksinkertaisena, sekä hinnaltaan kohtuullisena. Jokainen ostaa sitten “jatkopaloja” sen mitä kaipaa
  • Kannettavissa usealla eri tavalla, reppuna niiden lisäviilekkeiden kanssa, mutta on muistettava ettei kyseessä ole mikään reppu ergonomian suhteen
  • Iso sivutasku on iso, mutta tulee helposti survottua täyteen tavaraa, jolloin se painaa ja kääntää hieman laukkua olalla kantaessa, kun painopiste muuttuu

Risut

  • Olkaviilekkeiden asennus vaatii turhan paljon sorminäppäryyttä, ennen ku oikea tekniikka löytyy

Linkit tuotesivuille:

Keikka 30L -laukku
Olkaviilekkeet (tuotejulkaisu joulukuussa -20)
Trinket pouch -irtoverkkotaskut (tuotejulkaisu helmikuussa -21)

Valmiina reissuun! (kuva: Joonas Talka)
0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.