Savonlinnan luontoelokuvafestivaaleilla juhlitaan luonnon kauneutta

Ikävöitkö Pikku Kakkosen sympaattista Rölliä? Pohditko, millaista mahtaa olla säyseän saimaannorpan elämä? Entä onko Järven tarina vieläkin näkemättä?

Suomalaisten luonnonystävien kannattaa pian ottaa suunta kohti Savonlinnaa, jossa luonnon monimuotoisuutta juhlistetaan kansainvälisillä Luontoelokuvafestivaaleilla 19.–21. elokuuta. Lukuisten elokuvien ja lyhytelokuvien lisäksi festivaaleilla nähdään ja kuullaan poikkitaidetta aina musiikkiesityksistä varjoteatteriin. Sanoma on tärkeä: luontomme on kaunis ja arvokas, ja sitä kannattaa suojella.

Saarnaamaan festivaaleilla ei ryhdytä.

– Haluamme tuoda luonnon arvoja ja kauneutta esille ilon ja huikeiden kokemusten kautta, maalailee festivaalijohtaja Annakaisa Vänttinen.

savonlinnanluontoelokuvafestivaalit-3

Järvihylkeet maailmanensi-illassa

Savonlinnan Luontoelokuvafestivaali järjestettiin ensimmäisen kerran jo 7 vuotta sitten, mutta oli tuolloin suunnattu lähinnä koululaisille. Nykyään festivaali tarjoaa kaikille jotakin. Tänä vuonna yksi kohokohdista on Juha Taskisen ja tutkija Mervi Kunnasrannan tuore dokumentti Järvihylkeiden jäljillä, joka saa maailmanensi-iltansa Savonlinnassa.

Vänttinen itsekin odottaa kyseistä elokuvaa kuin kuuta nousevaa.

– Juha on norppien kuvaaja ja suojelija. Hän on tutkinut järvihylkeitä Saimaan ja Laatokan lisäksi Kanadassa ja Alaskassa. Elokuva kertoo niistä matkoista, tutkimuksista ja kohtaamisista, Vänttinen paljastaa.

savonlinnanluontoelokuvafestivaalit

Järvihylkeiden jäljillä. Kuva: Mervi Kunnasranta

Norppaelokuvan lisäksi Vänttinen suosittelee muun muassa Porot kuuluvat tuulelle -elokuvaa, valaanpyyntiin perehtyvää The Archipelagoa sekä aiemmin Heurekassa pyörinyttä Yöperhosten salattu maailma -elokuvaa, jonka on tehnyt Pohjankonna Oy.

– Heillä on aivan omanlaisensa kuvakerronnallinen tyyli ja elokuva on ehdottomasti näkemisen arvoinen.

Jos jo legendaksi muodostunut Järven tarina on vielä jostain syystä näkemättä, voi tilanteen korjata niin ikään Savonlinnassa. Tsekata kannattaa myös ranskalaisten Claude Nuridsanyn ja Marie Pérennoun klassikkoelokuva Mikrokosmos – ruohikon kansa, jossa sukelletaan syvälle ötököiden maailmaan.

Faktaa ja fiktiota käsi kädessä

Upean visuaalinen varjoteatteriesitys Aidantakainen Atlas kertoo retkestä metsään ja takaisin, puhutellen varmasti niin pieniä kuin isompiakin katsojia. Myös elokuvien joukossa on dokumenttien lisäksi fiktiivistä kerrontaa, mutta kyllä tapahtuman aikana pureudutaan hieman myös vakavampiin aiheisiin.

– Järjestämme tapahtuman osana kaivosaiheisen seminaarin, jossa asiantuntijat kertovat kaivostoiminnasta ja sen vaikutuksista. Esillä ovat toki suomalaiset kaivokset, mutta puhumme myös ulkomaiden kaivostoiminnasta, joka tietenkin on aivan oma juttunsa, Vänttinen toteaa.

Tänä vuonna festivaaleilla näytetään myös vanhoja Röllejä, joista Vänttinen uskoo olevan paljon iloa paitsi lapsille, myös nostalgiasta nauttiville vanhemmille. Lisäksi nähtävillä on muun muassa Savonlinnan 5-luokkalaisten tekemiä luontoelokuvia.

Myös luentoja on luvassa. Saimi Hoyerin luotsaama sieniluento on oiva startti tulevaan sienestyskauteen, ja Vänttinen kehottaakin ottamaan omat sienikysymykset mukaan.

Aidantakainen Atlas -varjoteatteriesityksessä tempaudutaan metsäretken tunnelmaan.

Aidantakainen Atlas -varjoteatteriesityksessä tempaudutaan metsäretken tunnelmaan.

Pessi ja Illusia ulkoilmapiknikillä 

Viime vuonna festivaalien ulkoilmapiknik oli huikea menestys, ja samaa sopii odottaa myös tänä kesänä. Riihisaaressa piknikin alussa kuullaan paikallista livemusiikkia, ja kun ilta riittävästi hämärtyy, pyörähtää käyntiin 50-luvun Pessi ja Illusia -elokuva.

savonlinnanluontoelokuvafestivaalit-2

Ulkoilmapiknik järjestetään vaikuttavissa maisemissa Savonlinnan Riihisaaressa. Kuva: Harri Pulliainen.

Festivaaleille järjestetään Helsingistä bussikuljetuksia. Niistä sekä festivaalien ohjelmasta tarkempia lisätietoja tapahtuman kotisivuilla, joille pääset tästä linkistä.

Retkipaikka suosittelee!

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.