Satoja kertoja nähty maisema otti ja yllätti. Koskeloveden kalliohakkaukset, Suonenjoki

Heinäkuu pisti parastaan. Hellepäivä sai peräänsä tyynen illan, jossa lämpö jäi viipyilemään. Aurino kipusi hiljalleen alas kohti horisonttia ja kultasi säteillään maiseman. Taivankannella kellui pilvivyö, me järven selällä. Ilta oli kuin morsian, kerrassaan sopiva kuhan uisteluun.

koskelonkarsikkoa

Vedet olivat tuttuja sadoilta kalareissuilta. Vaan pääsevätpä ne tututkin maisemat aina yllättämään. Erään kallioniemen sivuitse lipuessamme Tero nimittäin mainitsi, että siellä olisi kalliossa hakkaus, että josko kiinnostaisi nähdä se. Ja kyllähän se kiinnosti.

koskelonkarsikkoa-2

Rantauduimme ja montaa askelta ei kamaralle tarvinnut ottaa, kun kallion kupeesta erottui jotain siihen hakattua. Sen verran sammaleet ja jäkälät onnistuivat rikkomaan merkkien muotoa, että ensitöiksemme puhdistimme ne puutikulla. Kohta kalliosta erottuikin selkeästi vuosiluku 1885.

koskelonkarsikkoa-3

Sitä ennen oli päiväys. 29.6.

koskelonkarsikkoa-4

Ja vielä tätä ennen kirjaimet Nodag. Tai jotain sen kaltaista. Toinen ja viides kun olivat sangen epäselviä. Pohdimme hakkauksen merkitystä. Jokin oli sen eteen nähnyt jonkun verran vaivaa, koska jälki oli huolellista. Karsikoksi merkintää oli kuitenkin vaikea tulkita.

koskelonkarsikkoa-6

Ehkäpä joku on halunnut sillä tallentaa rakkautensa sanoman, mielitiettynsä kanssa ilta-auringossa istutun illan ja tämän rantakukkien kanssa kilvan hehkuvien silmien päivämäärän ja nimen tuleville sukupolville. Tai sitten jotain paljon arkisempaa ja vähemmän romanttista. Tiedä häntä. Siltikin hauska yksityiskohta tutussa paikassa, miten sellainen osaakin yllättää!

koskelonkarsikkoa-5

Vaan eipä ole se ainoa mainittava asia, joka Koskeloveden rannoilta löytyy. Karkeavuoren laella pitäisi myös olla kalliohakkauksia. Niitä pariin otteeseen olemme hakeneet, vaan huonolla menestyksellä. Ja yhä lähempänä on se päivä, ettei ne itse nähneistä ole enää vuorelle kipuamaan. Luonto ottaa omansa, peittelee laen avokallion taas sammalmatolla ja säilöö merkinnät siihen asti, kun joku ne ehkä taas vuosien tai vuosisatojen päästä löytää.

Oiniemen hakkaus kartalla. ETRS-TM35FIN -tasokoordinaatit: N 6942831 E 499594

Karkeavuori kartalla. ETRS-TM35FIN -tasokoordinaatit: N 6941745 E 500512

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.