Särestöniemi on enemmän kuin museo: Retkipaikan Ystävät ry teki retken legendaarisen taidemaalarin tiluksille

Paikka kartalla (Särestöntie 880, Kaukonen)
Kotisivut

Retkipaikan Ystävät ry järjesti lokakuussa leiriviikon Pallasjärvellä. Ohjelmassa oli paitsi yritysvierailuja, myös paikallisiin kohteisiin tutustumista rauhalliseen Lapin tahtiin. Itse pääsin leirille mukaan vasta viikon loppupuolella, perjantaina, jolloin vierailimme shamaanin luona Keimiöniemellä. Perjantai-iltana, palauduttuamme majapaikkaamme Pallasjärven rannalle, keittelin seurueelle sesonkiherkkua eli poronkieliä. Maistellessamme niitä sämpylöiden ja majoneesin kera, mietimme vielä seuraavan päivän ohjelmaa samalla, kun rantasauna jo lämpesi hämärtyvässä illassa.

Seuraavan leiripäivän ohjelma oli nimittäin vielä auki, ja koska sääennuste näytti sadetta, hylkäsimme ajatukset tunturiin nousemisesta tai muista suuremmista luontoretkistä. Myöskään tiedusteluni mahdollisista poroerotuksista alueella eivät olleet tuottaneet tulosta, joten sekään ei ollut ohjelmavaihtoehto. Niinpä ehdotin, että tekisimme lauantaina ekskursion eteläiseen Kittilään, Kaukosen kylään, jossa taianomainen retriittipaikka Särestöniemi odottaisi meitä rauhaisasti virtaavan Ounasjoen rannalla.

Ehdotus sai kannatusta, ja seuraavana päivänä matkasimme Särestöön.

Kaukosen kylässä, Kittilän kirkonkylän eteläpuolella sijaitseva Särestöniemi on kuuluisan, edesmenneen taidemaalari Reidar Särestöniemen kotipaikka, museo ja ateljee. Itselleni tämä on yksi lapsuuden Lapin-muistojeni keskeisimmistä paikoista, sillä vanhempieni kanssa olen vieraillut täällä jo natiaisena moneen otteeseen.

Pitkän ja pienen hiekkatien päästä löytyvä pihapiiri on ennemmin retriittipaikka kuin pelkkä museo. Alue on hyvin eristyksissä muusta maailmasta, omassa rauhassaan. Lappiin kenties etelän kiireistä saapunut huokaa täällä syvään, naavapartaisten puiden suojissa, Ounaksen mahtavan virran lumoissa, kelohirsirakennusten uumenissa, täydellisessä hiljaisuudessa.

Särestöniemi on mukavan iso paikka, johon tutustumiseksi saa lipun lunastaa kahviosta. Vanha pihapiiri on oma kokonaisuutensa, ja sen läheisyydessä olevasta uudemmasta rakennuksesta löytyy kahvion lisäksi pieni matkamuistomyymälä. Järkälemäisessä kelohirsirakennuksessa on galleria yläkerran saunoineen ja uima-altaineen (!), ylhäällä mäellä on Reidarin valtava ateljee.

Näiden rakennusten lisäksi alueella on useita pienempiä rakennuksia luonnon keskellä, sekä valtavasti yksityiskohtia, joihin kannattaa kiinnittää huomiota hitaasti kuljeskellen, oivaltaen ja nautiskellen. Tänne kannattaa tulla ajan kanssa.

Me aloitimme kierroksemme tietenkin kahvilla. Astuessamme sisään kahvilaan, leimahti meitä vastaan ensimmäisenä ihana, tuoreen pullan tuoksu. Ostimme liput ja kahvit ja istuskelimme ikkunan ääressä turisemassa ja maailmaa parantamassa hyvän aikaa. Paikka oli kuin yksin meidän, ihanan hiljainen ja tunnelmallinen. Särestöniemi on varmaankin parhaimmillaan juuri näin sesongin ulkopuolella.

Seuraavaksi oli aika astella itse galleriaan.

Sisällä meitä vastassa oli toinen toistaan värikkäämpiä, upeita, valtavia maalauksia. Itse aloittelevana taulujentekijänä en voi olla inspiroitumatta Särestöniemen töistä, ja siinä missä Samuli Paulaharju on kirjoittajana esikuvani, on Särestöniemi esikuvani maalarina.

Jokainen taulu kannattaa katsoa huolella, ja lukea myös sen nimi sekä vihkosesta lisätietoa. Taulut vievät mielikuvitusmatkalle vuodenaikoihin eri puolille Lappia.

Tauluja katsellessa mieli hiljenee ihmetyksestä ja avartuu tarkkailemaan värejä ja yksityiskohtia. Huoneessa on lähes sadunomainen tunnelma. Jykeävät kelohirsiseinät, lattian kivilaatat ja kattoikkunan luonnonvalo yhdessä teosten kanssa ovat omiaan tekemään tilasta mykistävän.

Aivan hiljaista tilassa ei kuitenkaan ainakaan meidän vierailumme hetkenä ollut, sillä ilman täytti yläkerran uima-altaasta kuuluva pulina.

Galleriarakennuksessa on useita tauluja myös varsinaisen näyttelyhuoneen ulkopuolella, mm. käytävillä ja yläkerrassa. Yläkerrassa on myös sauna, jonka ovenpielessä on tietenkin valokuva itse Kekkosesta istumassa taiteilijan itsensä kanssa kyseisessä saunassa.

Seuraavaksi siirryimme tuoksuvan, lokakuun utuisessa säässä lepäävän havumetsän halki mäen laelle, jossa odotti suuri ateljee- ja asuinrakennus. Tunne oli kotoisa, sillä lämpimässä eteisessä sai riisua takin ja kengät. Avaran ateljeehuoneen lisäksi rakennuksessa on mm. keittiö ja makuuhuone, sekä paljon tauluja. Itseäni eniten kiehtoi taiteilijan työpöytä lukemattomine maaleineen ja muine työvälineineen.

Ateljeerakennuksessa on paljon myös informaatiota itse taiteilijasta, lehtileikkeitä ja muuta tutkittavaa. Lisäksi siellä tarjotaan kurkistus hänen vaatekaappiinsa. Vitriinissä oli kuvitelmia siitä, mitä tämä ilmeisen sanavalmis mies sanailisi nykypäivänä Twitteriin, jos vielä eläisi. Hyvin kiinnostava persoona on ollut tämä muhkeapartainen taiteilija.

Kierroksen lopuksi suuntasimme vielä vanhaan Särestöön pihapiirin toiselle laidalle.

Vanhassa pihapiirissä on useita rakennuksia, ja vieressä on paitsi Ounasjoki, myös erillinen lampi. Päärakennukseen pääsee myös sisälle. Kotiseutumuseota muistuttavasta pihapiiristä ja päärakennuksen tunnelmasta tulee hyvä ja rauhaisa mieli. Tutkittavaa on paljon, tauluista ja valokuvista vanhaan esineistöön ja jättimäiseen taskukellokokoelmaan.

Särestöniemi-retkemme päätteeksi emme voineet kuin yhteiseen ääneen ihmetellä, kuinka hieno tämä paikka on. Sisäänpääsymaksu (aikuisilta 12 euroa) oli mielestämme todella kohtuullinen verrattuna siihen, millaisen elämyksen yhtä aikaa sekä luonnonkaunis että huolellisesti hoidettu Särestöniemi tarjoaa keskellä kauneinta Lappia.

Lue myös:

Retkipaikan ystävät ry:n kirjoittajaleiri Pallas-Yllästunturin kansallispuistossa

Retkipaikan Ystävät ry on Suomen Ladun jäsenyhdistys, jonka jäseneksi voi liittyä kuka tahansa luonnonystävä. Erityisosaamisemme on sisällöntuotanto: kirjoittaminen, kuvaaminen ja sosiaalinen media. Haluamme edistää hyvää ja kestävää retkeilykulttuuria sekä matalan kynnyksen luontokokemuksia. Yhdistyksemme päällimmäisenä tavoitteena onkin edistää ja tukea vastuullista luontojulkaisemista sekä harrastuksena, että myös työnä. Lue lisää ja liity jäseneksi!

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.