Sarajärven Linnavuoren luolat, Ruokolahti

Ruokolahden luolista on sanottu, että ne ovat Suomen parhaita. Sarajärven Linnavuoren luola on taas Ruokolahden parhaimpia. Linnavuori täyttää luolavaatimuksen mennen tullen, se on pimeä ja tilava.

Luolassa on asuttu useaan otteeseen. Menneinä vuosisatoina vihollisen hyökättyä kylään asukkaat joutuivat pakenemaan Linnavuoren luolaan ja joskus he asuivat siellä pitkäänkin. Paikalle rakennettiin istuimia ja vuodepaikkoja. Vielä 1930-luvulla luolassa oli istuimia, mutta jatkosodan aikana siellä asuneet metsäkaartilaiset käyttivät ne nuotiopuina. Sarajärveltä on merkitty 1800-luvulta muistiin balladi Linnan neito, johon Linnavuorella saattaa olla osaa.

Näillä pohjatiedoilla päätimme lähteä ottamaan selvää, että millainen on tämä ”Suomen parhaiksi ” mainittu luolasto.

Luolan suuaukko löytyi helposti, kun seurasi tienvieressä olevan opastaulun luota johtavaa polkua, jota kertyi noin 500 metriä luolalle.

Luola avautuu suurena kammiona, jonka koko voisi olla 4×4 metriä ja siinä mahtuu aikuinen mies seisomaan keskellä. Suuaukolta katsottuna vasemmalta lähtee jyrkästi alaspäin vievä kapea kuilu, johon päätin ahtautua. Alhaalta avautui toinen kammio, jossa on ilmeisesti pidetty asutusta aikojen saatossa. Lattiat ja seinät olivat vieläkin jäisen kosteat, vaikka oli kesäkuu. Luolan pohjalta löytyy palaneiden puunrunkojen osia, mutta ne tuskin ovat niitä käpykaartin polttamia.

Tehokasaskulamppu on välttämätön varuste. Lisäksi on syytä pitää mukana varalamppu, kuten yleensäkin, jos tutkii luolia tai vaikka bunkkereita.

Alueella piti pääkohteen lisäksi olla toinenkin luola, johon laskeutuminen onnistuu vain köyden avulla. Sellainen myös löytyi, mutta tarkempi tutustuminen osoitti sen olevan pikemminkin pahainen monttu, ei edes pimeä. Pituutta viisi metriä ja syvyyttä pari-kolme.

Kokonaisuutena täytyy kuitenkin sanoa, että kaikkien kehujen jälkeen olen lievästi pettynyt kohteeseen. Parempiakin on nähty!

Kartta. ETRS-TM35FIN -tasokoordinaatit: N 6822614 E 614466

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.