Salpausselän Suoreitti Hollolassa tarjoaa paljon paljon muutakin kuin suomaisemaa

Salpausselän Suoreitti esittelee kolme hyvin erilaista suota. Reitin varrella on niin metsäpolkuja kuin leveitä ulkoiluväyliäkin – unohtamatta mukavaa pitkospuuosuutta Soisalmensuolla. Kintterönsuo on kolmesta suosta metsäisin, Soisalmensuo tuo taas puuttomuudessaan mieleen Lapin maisemat.

Salpausselän Suoreitti Hollolassa
Päivämäärä: 22.7.2021 ja 23.7.2021
Luontopolkumiehen reittinumero: 242
Reitin pituus: 8,8 km + 7,7 km
Kohokohdat: Soisalmensuo, Hakalaukunsuo sekä Messilän maisemat
Parkkipaikka: Koneharjuntie. Tilaa noin kymmenelle autolle. Toinen mahdollinen parkki-/lähtöpaikka Arvi Hauvosen tiellä, jossa vielä isompi parkkipaikka. Koneharjuntien parkkipaikka kartalla.
Opasteet/kyltit: Erinomaiset
Varusteet/jalkineet: Suoreiteille kannattaa toki laittaa vedenpitävät jalkineet. Näin keskikesällä reitti oli todella kuiva ja pärjäsin hyvin lenkkareilla.
Keskivaativa reitti
Yksi tulipaikka (Tiiristuvalla)

Hollolan Suoreitin kerrotaan olevan noin 10,5 kilometriä pitkä. Yhteen suuntaan. Reitti on kuitenkin erikoisen muotoinen. Molemmissa ”päissä” on ympyräreitit ja keskellä on pitkä janareitti. On siis aika lailla mahdotonta kävellä reitti noin kymmenen kilometrin pituisena – se vaatisi aloituksen toisen ympyrän aloituspisteestä ja lopetuksen toisen ympyrän aloituspisteeseen. Itse päätin kävellä reitin niin, että aloitan janareitin keskeltä Koneharjuntien pysäköintipaikalta ja käyn ensin itäisellä ympyrällä Hakalaukunsuolla ja sitten läntisellä ympyrällä Soisalmensuolla. Kilometrejä kertyi niin reilusti, että päätin hoitaa kierroksen kahtena eri iltana – ja se oli hyvä ratkaisu, kun vielä läntinen kierros piteni yhden siltatyömaan takia normaaliakin pitemmäksi (mittari näytti noin 7,7 km – kartassa kierroksen piti olla noin 6,6 km).

Takaisin alkuun! Koneharjun pysäköintipaikalla on infotaulu, jossa on jonkin verran tietoa reitistä sekä reittikartta. Kartan voi printata itselleen mukaan Hollolan nettisivultakin.

Satakunta metriä ja saavutaan risteykseen. Tässä ollaan siis janareitin puolivälissä. Päätin lähteä ensin itäiselle kierrokselle eli tästä oikealle. Alkumatka kuljetaan leveää ulkoiluväylää pitkin (tuttu reitti, Finlandia-hiihdon viimeiseltä kympiltä). Keltaiset merkinnät reitillä ovat selkeitä ja risteyskohdissa on hienot ja tuoreet opasteet.

Jo 400 metrin kohdalla kurvataan kuitenkin leveältä väylältä vähän kapeammalle polulle. Maasto on vaihtelevaa, kuten se täällä Salpausselän maisemissa on. Suppia, harjanteita, nousua, laskua. Kilometrin kohdalla ohitetaan reitin ensimmäinen suo, Kintterönsuo. Se on kuitenkin ojitettu ja hyvin metsäinen.

Leveämpiä ulkoiluväyliä ylitetään parissa kohdassa.

Poluilla kävellessä kannattaa muistaa, että osa reitistä on myös Salpausselän uusia maastoliikuntapolkuja, joilla saattaa liikkua myös maastopyöräilijöitä. Muutamaa pyöräilijää väistin – hieman tarkkaavaisuutta vaaditaan.

Hakalaukunsuolle oli noin kolmen kilometrin matka. Täällä on uudehko infotaulu, jossa kerrotaan Salpausselästä ja sen synnystä.

Hakalaukunsuolla kasvaa jonkin verran puita. Se ei ole niin metsäinen kuin Kintterönsuo, mutta ei myöskään avosuo. Reitti kulkee Hakalaukunsuon laitaa noin puolen kilometrin matkan.

Hakalaukunsuon jälkeen tullaankin hienolle paikalle. Polku kulkee mäen rinteessä, josta on hieno näköala länteen kohti Messilää. Liekö tässä ollut jonkin aikaa sitten avohakkuu, rinteeseen on kuitenkin jätetty muutama todella kookas vanha koivu kehystämään hienoa maisemaa.

Maisema aukeaa hetkittäin myös Messilän sataman ja Vesijärven suuntaan. Täällä ollaan reitin pohjoisimmassa kohdassa.

Messilä-maisemien jälkeen reitti kääntyy takaisin kohti etelää. Polku vaihtuu taas leveäksi ulkoiluväyläksi, jota kävellään takaisin Hakalaukunsuon etelälaitaa kohti. Reitin varrella oli taas infotaulu, aiheena ”vesi ja maa”. Taulussa kerrotaan mm. supista ja pohjavedestä.

Ympyräreitin loppumetreillä, Hakalaukunsuon laidassa on myös pöytä/penkki -yhdistelmä. Istahdin hetken tauolle. Karttaan on merkitty ympyräreitin sisälle jonnekin myös tulipaikka, sitä en havainnut. Lisäys: tulipaikkaa ei vielä ole, mutta sellainen on tulossa Hakalaukunmäen päälle. Hollolan kunnalla on luontoreittiprojekti käynnissä, lisätietoa tässä.

Ympyräreitti päättyi. Palasin kolme kilometriä Koneharjun parkkipaikalle ja mietin, jaksaisinko kävellä vielä läntisen lenkin Soisalmensuolle. Päädyin siihen, että jatkaisin kävelyä seuraavana iltana. Tämä vajaan yhdeksän kilometrin lenkki vei minulta aikaa noin kaksi tuntia. Korkeuseroa reitillä on 50 metriä, mutta nousut eivät ole vaikeita, reitti oli nopea ja mukava kävellä. Tapasin pari kävelijää ja muutaman pyöräilijän, mutta heinäkuinen ilta oli kuitenkin yllättävän rauhaisa.

Palasin Koneharjuun seuraavana iltana ja lähdin nyt kohti länttä. Tässä seurataan leveää ulkoiluväylää pitkän matkaa, noin kahden kilometrin ajan. Maisema oli minulle tuttu Finlandia-hiihdosta.

Reitti ylittää Messiläntien ylikulkusiltaa pitkin. Normaalisti, nimittäin. Tällä kertaa tulikin aita vastaan. Siltaa uusitaan ja se ei ollut käytössä juuri nyt. Idän suunnasta lähestyttäessä en löytänyt ohjeita paikan kiertämiseen, joten loikin Messiläntien yli (Messiläntiekään ei tällä hetkellä ole käytössä) ja jatkoin matkaa pitkin ulkoiluväylää. Kun saavuin kahden kilometrin kävelyn jälkeen Tiiristuvalle, löysin ilmoitustaululta tiedotteen, jossa kerrottiin kiertotiestä.

Tiiristuvan jälkeen alkaa läntinen ympyrä. Päätin kiertää sen vastapäivään (kiertosuuntia ei täällä ole määritelty). Edelleen pysytellään leveillä ulkoiluväylillä. Reitti kurvaa Arvi Hauvosen tien kieppeille eli lähelle toista mahdollista Suoreitin parkkipaikkaa. Samasta paikasta starttaa myös Tiirismaan kierros, ja molemmat reitit kulkevatkin hetken samaa matkaa.

Myös Metsämörrin polku tuntui kulkevan samaa reittiä.

Reilut kolme kilometriä takana täman illan kävelyä. Saavutaan risteykseen, jossa kohtaa kolme eri reittiä. Tässä kohdassa Suoreitti kääntyy Soisalmensuolle – samoin Järvien kierros.

Järvien kierrokselta muistinkin hyvin nämä maisemat. Pitkospuukävelyä on useampi sata metriä. Alkumatkalla suolla kasvaa korkeaakin puustoa.

Keskellä Soisalmensuota on pieni metsäsaareke (jossa kävellään polulla, ei pitkospuilla) – sen jälkeen siirrytään kohti avosuota.

Viimeiset paristaa metriä on kaunista avosuota. Kurkkaa ihmeessä, miltä tämä avosuo näytti kävellessäni täällä lokakuussa 2019 Järvien kierrosta. Blogiteksti tässä. Maisema näytti silloin huomattavasti kosteammalta. Suon keskellä olevalle lavalle oli tullut myös penkki ja ”Soisalmensuo”-kyltti, niitä ei viimeksi ollut (näet ne blogin pääkuvassa).

Luontopolkumies, Soisalmensuo ja Tiirismaan masto.

Reittiä kävelty noin nelisen kilometriä. Suolta ja pitkospuilta palataan taas ulkoiluväylälle. Ympyräreitti päättyy. Loppumatka takaisin Koneharjuun kulkisi nyt suoraan tätä leveää väylää pitkin, ellei olisi siltatyömaata ja kiertotietä.

Seikkailin kapeilla metsäpoluilla, joilla ei ollut opasteita.

Löysin tieni takaisin Messiläntien sillan luo ja kävelin takaisin Koneharjun parkkipaikalle. Karttaan janareitti Koneharjulta Tiiristuvalle on merkitty kahden kilometrin pituiseksi, kiertotietä siitä tuli melkein kolmen kilometrin mittainen. Koko matka tänään siis 7,7 km (normaalisti alle 7 km), aikaa käytin tunnin ja kolme varttia. En pitänyt taukoa ja matka sujui aika reipasta tahtia. Yllätyin tälläkin reitillä siitä, miten rauhassa sain kävellä – tapasin suolla yhden lenkkeilijän ja kaksi kävelijää, ulkoiluväylällä näin yhden koiranulkoiluttajan.

Hollolan Suoreitti voisi hyvin olla vaikka kaksikin eri reittiä. Ilman kiertotietäkin yli 15 kilometriä kävelyä. Nautin kovasti Soisalmensuon maisemista, samoin Hakalaukunsuon ja Messilän maisemista. Reittejä ja polkuja näillä seuduin totisesti riittää, ehkä Suoreittiäkin vielä voisi muokkailla. Joka tapauksessa monipuolinen ja ihan kiinnostava reitti!

Sijainti: N=6762692.700, E=421862.400 (ETRS-TM35FIN)
GEO:lat=60.9914507, GEO:lon=25.5558315

Voit seurata retkitunnelmiani myös Instagramissa: @luontopolkumies ja Facebookissa

Muita Luontopolkumiehen reittejä lähistöllä:
rvien kierros Hollolassa
Tiirismaan kierros Hollolassa

Lisätietoa Hollolan suoprojekteista: https://www.hollola.fi/suot-vuoden-2020-teemana-silla-tastakin-suosta-noustaan

Onko reittiin tullut muutoksia? Jotain korjattavaa, lisättävää, kommentteja? Lähetä postia Luontopolkumiehelle

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.