Salpalinjan pohjoiset latvat: lyhyt reitti johdattaa Savukosken panssariesteiden ja pesäkkeiden luo – keskelle kauneinta luontoa

Lähtöpaikka kartalla (Iso Sarvilampi P-paikka)
➡ Rengasreitti 1,2 km
? Ei tulipaikkaa
⚫⚪⚪ Helppo reitti
ℹ Kohteen esittely Korvatunturi.fi-sivustolla

Savukosken kylän pinnasta löytyy kaunis, kiinnostava ja myös monia voimakkaita ajatuksia mieleen tuova rengasreitti, joka alueella liikkuvien kannattaa käydä kulkemassa. Rengasreitin varrella on Suomen pohjoisimpia Salpalinjan rakenteita. Reitti alkaa Ison Sarvilammen P-paikalta, sijaiten vain parin kilometrin päässä Savukosken kylän keskustasta.

P-paikan kupeessa on lintutorni, josta aukeaa kaunis maisema Isolle Sarvilammelle. Myös jo P-paikalla on Salpalinjan kivirakenteita, panssariesteitä, nähtävillä.

Salpalinjan tarina on vähintäänkin ihmeellinen. Siihen kannattaa tutustua lukemalla kirjoittajamme Harri Leinon kirjoitus Salpalinja – viimeinen este.

Tässä maistiaiseksi pieni lainaus Leinon tekstistä:

”Salpalinja on ollut Suomen kaikkien aikojen suurin rakennustyömaa. (…) Salpalinjalla ei koskaan taisteltu, vaan sen uhka oli tarkoitettu aikanaan viholliselle niin suureksi pelotteeksi, että hyökkäämishalut pelkän linjan tiedostamisesta ovat jäädyttäneet ne. Salpalinja kulkee tuhannen kilometrin matkalla noudattaen Suomen itäistä rajaa Virolahdelta Lapin Savukoskelle.”
– Harri Leino artikkelissaan Salpalinja – viimeinen este (Retkipaikka, 19.7.2013)

Yksi Salpalinjan näkyvimmistä rakennelmista on panssarieste – linja suuria, pystyyn nostettuja kiviä. Tällaisen linjan luo myös Savukosken reitti johdattaa heti alkuunsa, ja kulkee pienen matkaa sen viertä.

Polun vierellä on myös ajan kourissa tappioita kärsinyt suomalainen vartiopesäke (1940).

Suolla kohoava panssarieste on komea ja monella tapaa epätodellinen näky. Se on niin suuri ja vaikuttava, että minut ainakin se laittoi väkisin ajattelemaan vähän vakavampia aatoksia. On vaikeaa edes yrittää kuvitella, millaista olisi ollut käydä sotaa täällä, tai ylipäänsä käydä sotaa. Tässä näyssä oli jotain käsinkosketeltavan aitoa, liikuttavaa ja jollain tapaa jopa pelottavaakin.

Reitti sukeltaa metsään…

…Tullakseen metsikön toisella puolella mitä kauneimpaan maisemaan Kemijoen rantaan.

Seesteisessä maisemassa seisoskellessamme Kemijoki virtasi hiljaa, ruohokanukat kukkivat ja vastarannalla haukkui koira.

Rantamaisemassa on hyvin säilynyt pesäke, joskin oma aikani meni lähinnä kauniin maiseman ja kesäisen Lapin luonnon fiilistelyyn.

Reitti tekee pienen kierroksen rannalla ja kaartaa sitten takaisin metsään. Siellä odottaa lyhyen pistopolun päässä vielä yksi nähtävyys, Pikkusaarenkonelon saksalainen ampumapesäke. Paikka on entisöity vuonna 2000.

Piikkilanka hirttää kelottunutta puuta ja roikkuu pitkin metsiä. Tarkkaavaisuutta siis, jos liikut täällä lasten tai koirien kanssa.

Kaukaa joen toiselta puolen kaikui vielä koiran haukku, ja tuuli liikutteli kuusten oksilla paksuina tuppoina roikkuvaa naavaa. Mies tutkaili innoissaan maassa näkyviä monttuja ja rakenteita. Hän aprikoi, että tässä mäennyppylällä oli ollut hyvä paikka ampumapesäkkeille.

Sotahistoriasta ja Savukosken kauniista luonnosta kiinnostuneille tämä 1,2 kilometrin kierros – josta valtaosa on pitkospuureittiä – on ehdottomasti suositeltava kohde. Pahimpaan räkkäaikaan kannattaa varautua kaikilla keksimillään suojakeinoilla. Itse näkisin tämän aivan erityisen upeana ruskakohteena.

Ennen tai jälkeen kierroksen voi käydä täyttämässä vatsan vaikkapa Samperin Savotan lounaalla, jonka kävimme itsekin testaamassa ja hyväksi toteamassa. Savukosken kylää tuntemattomille kerrottakoon, että kylällä on muutenkin hyvät peruspalvelut matkaajalle: löydät sieltä mm. huoltoaseman myymälöineen, ruokakaupan sekä Korvatunturin opastuskeskuksen. Seitojen ystävien kannattaa käydä tassuttelemassa avojaloin Kallioniemen seidalla.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.