Salpalinjaa entisöitiin Kuusamon Lahtelassa: tältä paikka näytti syksyllä 1944

Suomen Salpa, Salpalinja, oli talvisodan jälkeen Suomen itärajan läheisyyteen rakennettu puolustuslinja. Linja uloittui Vironlahdelta Savukoskelle asti. Suomi 100 -teemaa kunnioittaen Kuusamossa entisöitiin osana Salpalinjaa oleva Lahtelan linnoitusalue, sellaiseksi kuin se oli syksyllä 1944. Entisöinti aloitettiin soistuneen alueen kuivattamisella ja mittavalla hakkuulla. Alue oli aikaisemmin pahoin metsittynyt, eikä itse linnoitusta juurikaan Lämsänkyläntieltä edes havainnut.

Sotahistoriallinen luontopolku on noin 4,5 km pitkä, ja kohde on maastoltaan helppokulkuinen. Tielle näkyvä entisöity alue on niin hyvä, että sinne pääsevät myös liikuntarajoitteiset. Reitti kiertelee Kuusamojärven ja Vanttajajärven välissä, ja parkkipaikan viereiseltä levähdysalueelta löytyy myös makkaranpaistopaikka järvimaisemineen. Erinomaiset opastetaulut perehdyttävät paikan historiaan, ja ne on käännetty myös englanniksi ja saksaksi.

Kohteessa on entisöity 4 katettua kone­ki­vää­ri­a­semaa (asemia oli kaiken kaikkiaan 15) ja reilut 200 metriä taiste­lu­hau­taaAjatuksena myös oli, että Tuovilassa suossa oleva korsun tähystyskupu olisi siirretty Lahtelaan näytille. Kupu kuitenkin jäi suohon ainakin tällä erää, sillä sen siirtämiseen Lahtelaan ei saatu lupaa. Kysymys ei ollut rahasta, vaan ilmeisesti siitä, ettei Museovirasto halunnut alueelle asioita, joita siellä ei alun perin ollut. Tuovilassa olevan kuvun kaivamiseen suosta palataan vielä enti­söin­tip­rosessin edetessä.

Saksan Lapin armeijan rakentaman kenttäradan jäänteitä on myös paikalla nähtävissä ja toiveissa on, että kyseistä kenttärataa saataisiin myös entisöityä alueelle. Kenttäradan kiskotus purettiin sodan jälkeen ja luovutettiin ns. saksalaisomaisuutena Neuvostoliittoon.

Sotahistoriallisen luontopolun virallisia avajaisia vietettiin 13. elokuuta 2017.

Reitin lähtöpiste kartalla. ETRS-TM35FIN-tasokoordinaatit N=7309323.899, E=606200.728

Teksti ja kuvat Johanna Heiskanen

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.