Sähköpyörällä lasten kanssa: Nuuksion järviylängön mäet ja kuinka niistä selvittiin

Ilta oli kaunis ja meillä 11-vuotiaan poikani kanssa vielä virtaa jäljellä. Olimme jo jonkin aikaa haaveilleet yhteisestä pyöräretkestä Nuuksion järviylängön upeissa maisemissa, mutta maaston mäkisyyden suhde pyöräilykuntoomme oli sen verran arveluttava, että toistaiseksi retkemme olivat suuntautuneet muualle. Tähän kiperään ongelmaan löytyi kuitenkin ratkaisu Suomen luontokeskus Haltian uusista sähköavusteisista maastopyöristä, ja näitä päätimme lähteä testaamaan. Nappasimme pojalle kaverin mukaan ja hurautimme paikalle.

Haltia kartalla (Nuuksiontie 84, Espoo)

Vuokraa e-fatbike: 3 tunniksi tai 7 tunniksi

Haltian sähköpyörät ovat pääasiassa aikuisten kokoa. Kahta pyörää on kuitenkin käsitelty siten, että satulan saa laskettua tavallista alemmas. Onko se riittävästi neljäsluokkalaiselle ja tulevatko pyörän muut mitat ehkä vastaan, mietin, mutta huoleni osoittautui turhaksi. Poikani ja hänen hieman pienempikokoisempi ystävänsä ylettivät polkemaan ja ohjaamaan oikein hyvin. Itseasiassa satulan sai helposta pikalukosta laskettua niin alas, että omalle pojalleni sitä piti alimmasta tasosta hieman nostaa, ja jalat ylettyivät vielä vaikeuksitta ottamaan tukea maasta. Rungon pituus ei tuntunut olevan ongelma kummallekaan lapselle, ja sähköllä avustettuna myöskään kunto ei tullut vastaan, minullakaan, vaan ylämäet olivat melkein retken hauskinta antia!

Maastopyöräilyn suosio on kasvanut Nuuksiossa sen verran nopeasti että valmiita, vain siihen käyttöön suunniteltuja merkattuja reittejä ei vielä ole. Karttaa onkin siis hyvä katsoa jo etukäteen sekä tarvittaessa kysyä lisäneuvoja Haltian luontokeskuksen infosta. Kansallispuiston puolella pyöräily on sallittu vain tietyillä reiteillä varovaisuutta noudattaen ja kävelijöitä kunnioittaen. Puiston ulkopuolella pyöräily on hieman vapaampaa, mutta maisemat ja luonto kukoistavat vähintään yhtä kauniina.

Tällä kokeilureissulla lähdimme taittamaan nk. lippaluolan lenkkiä, jolle tulee pituudeksi noin 5 km. Lippaluolan epävirallista lenkkiä ei ole mitenkään merkattu, mutta etukäteen karttaan tutustumalla ensikertalainenkaan ei eksyne. Laskimme eduksi myös sen, että matkalla ei mennä ollenkaan oikealla metsäpolulla juurien ja kivien seassa, vaan tasaisempaa, vahvikkeistettua polkua. Reitti kulkee kokonaan kansallispuiston ulkopuolella, mutta kokemuksesta tiesin, että sielläkin riittää kaunista katsottavaa ja luonnon ihmeitä riittämiin. Sähköpyörälle viiden kilometrin matka on lyhyt, mutta reitti oli hyvä juuri pyöriin tutustumiselle ja halutessa pyöräilyä olisi helppo jatkaa pidemmälle.

Helppo alku kulkemallemme reitille lähtee Haltiasta katsottuna tien toiselta puolelta, Swinghillin laskettelukeskukselle nousevaa tietä ylös. Swinghillin kohdalta kaarretaan kuitenkin oikealle ja jatketaan tasaista, tiemäistä nk. Päivättärenpolkua aina Maahisenkierroksen risteykseen saakka. Tästä risteyksestä käännytään vasemmalle kohti Maahisenkierroksen näköalapaikkaa. Näköalapaikka on muuten näkemisen arvoinen, mikäli tässä kohtaa malttaa vauhtiin pääsystä huolimatta pysähtyä hetkeksi!

Maahisenkierros on suunniteltu palvelemaan myös liikuntarajoitteisia, joten se on luonnollisesti helppoa pyöräillä ja maisemiltaan hyvin kaunista kallioista havumetsää. Leppoisasta menosta onkin syytä nauttia, sillä haasteita on luvassa, kun Maahisen kierroksen kääntöpisteestä mennään ohi ja hurautetaan alas jyrkkä, hiekkainen mäki Meerlammen suuntaan. Meille mäki oli sen verran haastava ja mielikuva sepelikkoon hiertymisestä sen verran ikävä, että talutimme pyörät varmuuden vuoksi.

Jos ja kun koitoksesta selviää, mäen alla odottaa T-risteys, josta käännytään jälleen vasempaan. Tänä kuumana päivänä, ah niin ihanan varjoisassa kuusikossa kukeva Meerlammentie kantaa yhä osittain pinnallaan muinoin laitettua asfalttia, mikä onkin erittäin hyvä maamerkki seuraavaa nähtävyyttä etsiessä. Kohdassa, jossa pinnoite vaihtuu hiekasta asfalttiin, kannattaa alkaa tähyillä oikealle ja hakea katseellaan puiden lomasta siintäviä, korkeita kallioita. Kun pyörät jättää hetkeksi jonkun vartioitavaksi tai lukkoon tien sivuun, pääsee puiden lomasta kävellen lähemmäs ja kurkkaamaan suomalaisittain komeaa kalliomuodostelmaa, jota asiantuntijat nimittävät lippaluolaksi (karttalinkit jutun lopussa).

Lippaluolalta matkamme jatkui Pirttimäen ulkoilualueelle johtavaa reittiä takaisin Haltian suuntaan. Mäkiä riitti, mutta sähköpyörällähän ne eivät ole ongelma. Itseasiassa meno oli niin helppoa, että poikien mielestä tekemämme lenkki ei riittänyt alkuunkaan, vaan kiersimme lopuksi kolmen kilometrin kunniakierroksen Solvallan urheiluopiston hiihtolatupohjaa pitkin. Tämänkin jälkeen virtaa olisi riittänyt, ja oma arvioni on, että sähköavusteisella pyörällä 16 kilometrin matka Haltiasta Pirttimäen ulkoilualueen palveluihin ja takaisin ei olisi ollut lapsille ongelma. Pirttimäki sijaitsee Bodom-järven luoteisrannalla, ja sinne johtavat hyvät, vahvikkeistetut retkeilyväylät Haltian suunnasta. Pirttimäen ulkoilualueella risteilee merkattuja eri pituisia lenkkejä, joiden varrella on myös tulipaikkoja. Ulkoilualueella palvelee niin ikään kahvila. Lyhimmässäkin kolmen tunnin vuokra-ajassa Pirttimäelle ehtisi, mutta tällä kertaa emme, kuten sanottu, suunnanneet sinne, vaan päätimme retken Haltian alueen palvelujen pariin.

Jo tämän ensimmäisen kerran kokemuksemme perusteella sähköavusteinen fatbike on todellakin erinomaisen hauska ja kevyt kulkupeli, jolla pystyy helposti tutustumaan laajempaankin alueeseen. Sähköpyörää voi käyttää tasaamaan porukan kuntoeroja, jos erilaisilla treenimäärillä varustettu porukka haluaa lähteä pyöräilemään yhdessä. Kovakuntoisimmat voivat polkea matkan normaalimaastopyörillä ja lapsia tai vähemmän urheilleita auttaa sähkö. Luontokeskus Haltian pyörien koko passaa todistetusti ainakin neljäsluokkalaisille ja siitä ylöspäin eikä ”käyttöjärjestelmän” haltunottamisessa tarvittu kenellekään säätöjen esittelyä enempää. Meille vaikeinta reissussa olivat jotkin erittäin jyrkät alamäet, mutta poikien kannustamana jopa minä arkajalka uskalsin niitä lopussa jo ajaa pyörällä. Kaikkiaan huippuhauska, suositeltava kokemus kaikille!

Meerlammen lippaluola kartalla, sijainti: N=6686248.433, E=366002.801

Pirttimäen ulkoilualuen kahvila kartalla, sijainti: N=6683799.423, E=370024.621

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.