Sahajärven kierros ja Kalasuntin köysilossi, Teijon kansallispuisto, Salo

Syksy tarjosi tänä vuonna kelien puolesta parastaan retkeilyhaluisille ainakin täällä lounaisessa Suomessa. Yhtenä syksyisen kauniina viikonloppuna käytimme tilaisuuden hyväksi, ja suuntasimme auton nokan kohti Teijon kansallispuistoa.

Teijon kansallispuisto sijaitsee Salon kaupungin alueella, Turusta sinne ajaa reilussa tunnissa ja Helsingistä vajaassa parissa. Teijo sai kansallispuistostatuksensa vuonna 2015, ja se tarjoaa retkeilijälle noin 50 kilometriä merkittyjä vaellusreittejä niin mäntymetsässä kuin suon siimeksessäkin. Suopursujen tuoksu on huumaava kerta toisensa jälkeen.

kalasuntti5
Aikaisemmilla Teijo-reissuillamme olemme pyörineet pääosin Matildanjärven puolella, jossa myös Teijon luontokeskus sijaitsee, mutta tällä kertaa päätimme lähteä tutustumaan kansallispuiston toiseen kolkkaan. Aikaa oli käytettävissä rajallisesti, mutta halusimme olla reissussa kuitenkin yön yli, ja näihin spekseihin soveltuvaksi osoittautui Sahajärven kierros yhdistettynä yöpymiseen Kalasuntin saarella.

kalasuntti2
Sahajärven kierros on noin 8 kilometriä pitkä. Maisema on pitkälti mäntymetsää ja kalliota, mutta jokunen pieni suoaluekin kierrokselta löytyy. Reitti on hyvin merkattu, eli karttaa ja kompassia ei juuri tarvitse rinkan uumenista esiin kaivaa. Korkeuseroa löytyy muutamista kohdin, mutta varsin maltillisesti niistäkin.

Ainut reitin varrelle sijoittuva taukopaikka on Kalasuntin laavu nuotiopaikkoineen. Kalasuntti on Sahajärven keskellä sijaitseva pieni saari, jonka kautta vaellusreitti kulkee. Saari sijaitsee tosiaankin järven keskellä, ja vaikka etäisyys kumpaankaan rantaan ei ole pitkä, niin kuivin jaloin saareen ei sulan veden aikaan pääse. Tätä haastetta helpottamaan saaren kumpaankin päähän on rakennettu kesän 2016 aikana köysilossit, joilla vaeltajat voivat hinata itsensä saareen ja pois sieltä. Köysilossi on näppärä, joskin yllättävän raskas kapine.

kalasuntti3
Kalasuntin saarelta löytyy laavu, nuotiopaikka, polttopuita ja ulkohuussi. Vaikka saari on pieni, niin myös telttapaikkoja sieltä löytyy kivasti. Ilmeisesti uudet köysilossit toimivat varsin tehokkaana yleisömagneettina, ja yllätykseksemme saaressa on runsaasti yöpyjiä kanssamme samaan aikaan. Tiedä sitten, onko kyseessä jonkin sortin alkuhuuma vai pysyvämpi kiinnostus.

Väenpaljouden kyllä ymmärtää, sillä Kalasuntin kallioilta aukeaa idyllinen järvimaisema, ja auringonlaskua todella kelpaa ihastella sieltä käsin. Puolukoita ja mustikoita löytyi aamupalalettujen päälle mukillinen kädenkäänteessä, ja sieniä tuntevat olisivat myös onnistuneet nappaamaan jonkinmoisen saaliin.

kalasuntti1
Kalasunttia voi siis hyvillä mielin suositella sekä yöpymispaikaksi pidemmän reitin varrella että päiväretkikohteeksi. Jos saarelle mielii päästä mahdollisimman vähällä kävelyllä, niin auto kannattaa jättää Laviankallion parkkipaikalle, ja kulkea siitä alle kilometrin matka Kalasuntin lossille.

Yöpyjille suosittelen teltan pakkaamista mukaan, sillä ainakin näin syksyn kuumimpana retkeilysesonkina laavumajoituksesta kilpailee useampi retkikunta.

Kartta ETRS-TM35FIN-tasokoordinaatit N 6685788, E 277826

Pakkastalvella Kalasunttiin pääsee usein myös jäätä pitkin, kunhan varmistaa jään kantavuuden esimerkiksi luontokeskukselta asiaa tiedustellen. Lue talvinen tarina Teijolta tästä!

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.