Saaristomeren retkivinkit ja palvelut nyt yksissä kansissa: tällainen on uusi Saaristomeren melontaopas

Saaristomeren kansallispuisto lähialueineen on melojille yksi koko Suomen ihmeellisimmistä aarreaitoista. Lukemattomista saarista, luodoista ja reittivaihtoehdoista koostuva alue tarjoaa koettavaa eliniäksi – mutta kuinka suunnitella retki alueelle, joka on niin laaja, niin monipuolinen ja niin epäyhtenäinen?

Retkipaikan kirjoittajatiimiinkin kuuluva Sanna-Mari Kunttu on tehnyt suurpalveluksen Saaristomerta rakastaville melojille, ja koonnut kaiken olennaisen tiedon napakasti yksiin kansiin. 52-sivuinen Saaristomeren melontaopas on tilattavissa Aavameri.fi-verkkokaupasta, mistä löytyy myös kuvia teoksesta.

– Aloitin itse retkimelonnan saaristossa vuonna 2009, jolloin myös työskentelin Saaristomeren luontokeskuksessa. Huomasin nopeasti, että tiedot alueen palveluista olivat todella hajallaan, Kunttu muistelee.

Saaristomeren kansallispuiston alueella olevat Metsähallituksen palvelut löytyvät Luontoon.fi-sivustolta. Koko Saaristomeri ei kuitenkaan ole kansallispuistoa, vaan sen ulkopuoleltakin löytyy monia hienoja kohteita ja kiinnostavia, hyödyllisiä palveluita. Saaristomeren alueella on myös muistettava tiettyjä turvallisuustekijöitä sekä sääntöjä ja rajoituksia niin kansallispuistossa kuin sen ulkopuolellakin.

Viisi vuotta Sitten Kunttu sai idean kirjoittaa oppaan Saaristomerellä meloville. Työ kesti lopulta kolme vuotta, ja koska rahoittajaa ei etsinnöistä huolimatta löytynyt, Kunttu rahoitti oppaan itse, työstäen sitä töidensä ohessa.

Telttailua saaristossa. Kuva: Sanna-Mari Kunttu.

Oppaassa mainitut palvelut kattavat niin jätteidenkeräyspisteet kuin majoituspalvelut ja kaiken siltä väliltä. Viralliset telttapaikat, poikkeamisen arvoiset ravintolat, kaupat ja muut melojaa palvelevat tärpit löytyvät teoksesta. Lukuisista saarista on kaikki palvelut lueteltu myös saarikohtaisesti.

– Olen kirjoittanut oppaaseen myös asiaa jokamiehenoikeuksista Saaristomerellä sekä siitä, kuinka meloja voi omalla toiminnallaan huomioida luonnon retkeillessään. Vinkkejä on siis muun muassa telttapaikan valitsemiseen, astioiden tiskaamiseen sekä jätteiden kanssa toimimiseen, Kunttu sanoo.

Oppaan avulla oma melontaretki on helpompaa suunnitella niin palveluita, leppoisaa etenemistä kuin nähtävyyksiäkin ajatellen. Nähtävyyksistä on esitelty muun muassa majakat ja luontopolut. Tiiviissä muodossa olevaan informaatioon kepeyttä tuovat kauniit valokuvat.

Melontatekniikkaa ei oppaassa sen sijaan käsitellä, eli merimelonnan taidot on omaksuttava muualta. Sen sijaan kirjasessa käsitellään merimelontaan liittyviä turvallisuusriskejä, kuten sumussa tai pimeässä melomista, laivaväyliä ja aallokkoa.

Sanna-Mari Kunttu. Kuva: Panu Kunttu.

Mukana yli 70 kohdetta

Oppaassa on esitelty yli 70 saarta tai muuta rannikolla olevaa kohdetta. Lisäksi siinä on reittiehdotelmia muutaman tunnin päivämelontaretkistä muutaman päivän reissuihin. Kunttu muistuttaa, että Saaristomeren valtavalla alueella on mahdollista meloa usean viikon ajan ilman, että täytyy meloa samojen saarten ohitse.

Jokaisen paikan itse kokeneena Kunttu on pystynyt kirjaamaan oppaaseen esimerkiksi kunkin saaren sopivimman rantautumispaikan.

– Suurin osa oppaassa esitellyistä paikoista oli itselleni tuttuja jo ennalta. Muutamia sain käydä kokemassa vasta teosta tehdessä, Kunttu muistelee.

Päiväretkeläiselle hän suosittelisi oppaastakin löytyvää reittiä Paraisten portilta Höglandin saarelle, joka on koko Saaristomeren kansallispuiston korkein saari. Useamman päivän reissulle Kunttu vinkkaa reitin Kemiönsaaren Kasnäsistä upealle Örön saarelle.

– Siinä matkalla on jonkin verran veneväylien ylityksiä, joten niiden kanssa on oltava tarkkana.

Herkimmät luontokohteet tai sellaiset paikat, jotka eivät jostain muusta syystä kestä monia kävijöitä, Kunttu on jättänyt teoksen ulkopuolelle.

Gärskärin autiotupa. Kuva: Sanna-Mari Kunttu.

Tekeillä myös melontakartta

Lähitulevaisuudessa on tekeillä melontaoppaan kanssa käsi kädessä toimiva, vedenkestävä meritopomelontakartta, josta kaikki oppaan kohteet löytyvät. Kartta tulee myyntiin mahdollisesti keväällä 2019.

– Kartassa yhdistyvät merikartan ja maastokartan parhaat puolet; syvyyskäyrät, merimerkit ja laivaväylät, mutta myös maastonmuodot, mikä helpottaa esimerkiksi rantautumispaikan suunnittelua. Lisäksi siihen on merkitty kaikki kirjassa esitellyt kohteet. Tarkoitus on, että molemmat toimivat sekä yhdessä että yksinään.

Saaristomeren melontaopasta ei ole hinnalla pilattu: teos maksaa verkkokaupassa vain 14,20.

– Tarkoitus on, että opas saataisiin mahdollisimman monelle ihmiselle käyttöön. Siksi emme halunneet asettaa siihen liian kovaa hintaa, Kunttu kertoo.

Hän vinkkaa, että jatkossa vastaavia oppaita voitaisiin julkaista muissakin saaristokansallispuistoissa, ja esimerkiksi kunnat voisivat olla mukana niiden tekemisessä – hyöty matkailulle on ilmeinen.

– Olen saanut oppaastani todella hyvää palautetta. Pian sen julkaisemisen jälkeen yksi isompi melojaporukka kiitteli opasta ja he kertoivat, että olivat oppaasta löytämiensä tietojen ja vinkkien pohjalta vielä muuttaneet jopa reittisuunnitelmiaan onnistuneesti, Kunttu kertoo.

Lue lisää ja tilaa Saaristomeren melontaopas tästä.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.