Ruskilankosken luontopolku Satakunnassa vie majavien maille

Ruskilankosken luontopolku Satakunnassa vie sinut mitä hienoimpiin maisemiin ja näet Kokemäenjoen lintuperspektiivistä. Pääset näkemään majavien urotöitä, ja saattaa uhanalainen ja harvinainen kuningaskalastajakin viilettää ohi. Kun seurailet helppokulkuisia, ristiin rastiin mutkittelevia neulaspolkuja syvemmälle metsään, päädyt Ruskilankosken luonnonsuojelualueelle harvinaisten kasvien keskelle. Metsän siimeksessä, erikoisen kolvelaakson partaalla aistit tiheän kuusimetsän salamyhkäisen tunnelman. Keväällä kuulet puron solinan ja lintujen liverryksen.

Reittiluokitus: Helppo. Neulaspolkuja. Jonkin verran korkeuseroja.
Esteettömyys: Pääosin lähes esteetön.
Kesto: 1–2 tuntia.
Matka: Rengasreitti 1,5 km (polkuja ristiin rastiin, joten matkaa voi myös pidentää halutessaan).
Sijainti: Ruskilankosken luonnonsuojelualue (13 ha). Kokemäenjoen rannassa noin 200 metrin päässä maantien eteläpuolella.
Kohokohdat: Lehdot, uhanalaiset eläimet ja kasvit, Ruskilankoski, Kokemäenjoki, euroopanmajavat, maisemat, kalastus, melonta.
Tulipaikat: Laavu ja tulipaikka, ei puuhuoltoa. Tulenteko on sallittua. Muista metsäpalovaroitus.
Jokamiehenoikeudet: Alueella on sallittua marjojen ja sienten poimiminen sekä retkeily ja telttailu merkityillä paikoilla.

Artikkelia päivitetty 23.10.2022 lisäämällä video.

Ruskilankosken luontopolku Satakunnassa vie majavien maille. Reitti sijaitsee Ulvilan ja Nakkilan rajalla. Polulle löydät Ulvilasta Nakkilaan vievän tien varresta. Kirjoita navigaattoriin osoitteeksi Linjatie, Ulvila. Tieltä on myös selkeä tienviitta: Ruskilankoski. Luontopolku lähtee aivan parkkipaikan vierestä opastetaulun kohdalta.

Opastetaulussa ei kuitenkaan ole mainintaa luontopolusta, vaan lähinnä ohjeita kalastajille. Ruskilankoskella on huomattava merkitys virkistyskalastukselle ja kalastusmatkailulle. Artikkelin lopusta löydät linkin artikkeliin, jossa kerrotaan Nakkilan koskien upeista ja monipuolisista kalastusmahdollisuuksista.

Ruskilankoskelle pääset kahta eri reittiä: metsän siimeksessä tai korkealla joentörmällä kävellen

Parkkipaikalta voit lähteä kulkemaan luontopolkua pitkin kohti Ruskilankoskea kahta eri reittiä. Lyhin reitti lähtee sähkölinjaa pitkin joen rantaan ja seurailee Kokemäenjoen rantatörmää Ruskilankoskelle noin 500 metrin pituisen matkan. Huom. Tämä reitti ei ole esteetön! Pidempi reitti metsän ja luonnonsuojelualueen halki on noin kilometrin mittainen. Helppokulkuisia neulaspolkuja kulkee ristiin rastiin. Reittiopasteita ei ole, mutta kun kiertää koko lenkin, matkaa kertyy noin 1,5 km.

Ruskilankosken luonnonsuojelualueen polut ovat helppokulkuiset.

Jos päätät lähteä opastetaulun takaa ison kiven luota kohti metsämaastoja, alkumatka on hyvin leveää ja helppokulkuista neulaspolkua. Pääset kulkemaan jopa lastenrattaiden tai pyörätuolin kanssa. Juuria on toki jonkin verran, joten aivan esteettömäksi koko reittiä ei voi luokitella. Syvemmällä luonnonsuojelualueella polku kapenee, eikä reitti Ruskilankosken laavulle asti ole kokonaan esteetön, koska joen uoma on kivinen. Metsään ja joen rantatörmälle kuitenkin pääsee helposti. Poluilla pääsee kulkemaan myös maastopyörällä.

Parinsadan metrin päässä lähtöpaikasta leveimmän polun jälkeen kannattaa kääntyä loivasti vasemmalle. Polku kapenee hieman ja metsä muuttuu tiheäkasvuisemmaksi. Polkua reunustavat kelottuneet haavat ja kilpikaarnaiset männyt. Tuuli humisee korkeiden puidenlatvojen yllä. Käpytikan ääni kantautuu jostakin, ja lukuisat tiaiset visertelevät tiheän puuston suojissa. Hippiäinen hihittää piilossa katseilta.

Kilpikaarnaiset männyt kurkottelevat kohti taivasta.

Ruskilankosken luontopolku Satakunnassa: lyhyt reitti, mutta upea ja monipuolinen luonnonsuojelualue

Ruskilankosken luonnonsuojelualue on 13,2 hehtaarin suuruinen ja se sijaitsee Kokemäenjoen rannassa noin 200 metrin päässä maantiestä sen eteläpuolella. Alueen muodostavat luonnontilaisen Ruskilankosken suvannon lehtomainen ranta ja jokeen laskevan ojan uurtama kolvelaakso. Jokea korkeammalla sijaitsevalla rantatasanteella kasvaa mänty- ja kuusivaltaista kangasmetsää. Kokemäenjoen reunassa on korkea ja jyrkkäreunainen eroosiotörmä, jonka reunat sortuvat vuosi vuodelta lisää.

Jo muutaman sadan metrin päässä lähtöpaikasta luonnonsuojelualueen kyltti jo näkyykin. Polku kapenee kapenemistaan. Vasemmalla alhaalla mutkittelee laaksomainen rotko, ojien uurtama kolvelaakso. Keväällä iloinen puronsolina täyttää äänimaiseman, mutta keskikesällä ja syksyllä kolvelaakso on rutikuiva.

Ruskilankosken luonnonsuojelueella on harvinainen kolvelaakso.

Laakson päässä sijaitsee laaksoa ympäröivän törmän korkein kohta, jonka laelta, oksien välistä, avautuu näkymä alhaalla kohisevalle Ruskilankoskelle.

Kun jatkat polkua pitkin vielä jonkin matkaa, pääset kulkemaan läpi salaperäisen, pienten kuusien reunustaman polun, jonka päässä häämöttävän pienen pyöreän aukon jälkeen maisema aukeaa. Tämä kohta reitistä on erityisesti lapsille mieleinen, pieni metsäseikkailu.

Pienen pyöreän aukon jälkeen maisema aukeaa.

Olet saapunut Kokemäenjoen rantaan. Halutessasi voit käydä kävelemässä kolvelaakson rantamia pitkin jonkin matkaa takaisinpäin myös laakson pohjalla. Veden korkeuden mukaan polku on välillä leveä, välillä kapea. Kaatuneita lahopuita on runsaasti. Toisinaan joku on rakentanut sillan helpottamaan kalastajien kulkua toiselle reunalle joen äärelle.

Ruskilankosken saaren laavulla kannattaa huomioida vedenkorkeuden vaihtelu

Joessa olevalle deltasaarelle aivan Ruskilankosken partaalle pääset kesällä useimmiten kuivin jaloin, mutta kevättalvella saareen ei välttämättä kävellen pääse. Kokemäenjoki on voimakkaasti säännöstelty joki. Harjavallan voimalaitoksen säännöstelyn vuoksi vuodenajan tai sademäärien mukaan ei voi päätellä vedenkorkeutta, vaan vedenkorkeutta säännellään sähkön tarpeen mukaan. Toisinaan viikonloppuisin joessa on vettä todella vähän, kun taas alkuviikosta patoluukut ovat auki ja joki virtaa vuolaana. Tarkkaile siis vedenkorkeutta, ettet jää veden vangiksi saareen.

Kuvista voit nähdä eron. Syksyinen kuva on otettu viikonloppuna lokakuun alussa ja keväinen kuva toukokuun lopussa alkuviikosta kevättulvan aikaan 2021.

Kevättulvan aikaan saareen ei ole mitään asiaa edes kajakilla, koska virta vie herkästi kajakin ja melojan mennessään läpi kosken kuohujen. Kuivaan aikaan sitä vastoin kajakeille on tilaa vaikka kuinka. On täällä muutaman kerran nähty lähes 20 kajakkia!

Ruskilankoskelle pääsee myös meloen.

Saarelta löytyy laavu, jossa voi istuskella ja nauttia retkieväät tulipaikan äärellä, kosken pauhua kuunnellen ja luonnosta nauttien. Paikalla ei ole polttopuuhuoltoa, joten omat puut on otettava mukaan. Ystäväni Kristan kanssa meille on muodostunut perinne meloa tänne vähintään kerran kesässä.

Ruskilankoskella on laavu ja nuotiopaikka.

Ruskilankoski on kauneimmillaan keväällä ja alkukesästä, kun luonto on juuri herännyt, ja monipuolisen lehtoympäristön kukat kukkivat koko loistossaan. Laavun lisäksi alueella on nuotiopaikka (kesällä usein metsäpalovaroitus, joten ritilä toimii hyvin trangian alustana) ja tilaa myös teltalle ja riippumatoille. Yöpyjiä täällä on harvoin, ja kuten totesin, vedenkorkeuden vaihtelu alueella on yllätyksellinen.

Ennen paluumatkaa voit pistäytyä hiekkarannalla

Ruskilankosken laavulla vietetyn tauon jälkeen on paluumatkalla vielä edessä huikaisevia maisemia. Ennen paluumatkaa kannattaa ehkä kuitenkin kävellä pienen matkaa rantaa pitkin ja pistäytyä hiekkarannalla, jossa on puinen penkki ja sen edessä usein jonkun retkeilijän kasaama laiton nuotiopaikka. Tämä on vaihtoehtoinen paikka pitää pieni tauko, jos saareen ei kuivin jaloin pääse. Ethän kuitenkaan tee tulia, koska se ei ole luvallista!

Ruskilankosken hiekkaranta.

Paluumatka alkaa samaa salamyhkäistä kuusten reunustamaa polkua pitkin kuin tänne saavuttaessa. Tämä polku on jotenkin kiehtova, kuljitpa sitä sitten Ruskilankoskelle päin tai sieltä pois.

Paluumatka alkaa samaa salamyhkäistä kuusten reunustamaa polkua pitkin kuin tänne saavuttaessa.

Korkealta rantatörmältä näet Kokemäenjoen lintuperspektiivistä

Paluumatkalla polku mutkittelee korkealla rantatörmällä joen rantaa seuraillen. Kokemäenjokea ei pääse monesta paikasta näkemään lintuperspektiivistä. Ruskilankosken luontopolulla se on mahdollista! Toinen tutustumisen arvoinen paikka on Nakkilankoskien toisessa päässä, Harjavallassa Paratiisin luontopolulla. Artikkelin lopussa on linkki Paratiisinpolun esittelytekstiin.

Ruskilankosken jälkeen Kokemäenjoki virtaa rauhalliseen tahtiin ja väsymättä alhaalla uomassaan kohti Poria. Maisemat korkealta eroosiotörmän laelta alas joelle ovat vertaansa vailla. Hiekkatörmä on todella jyrkkä ja eroosio sorruttaa maata jatkuvasti lisää, joten varovainen tulee olla. Puiden juuret ovat vielä osittain kiinni rantatörmässä, vaikka osa roikkuukin jo reunan ulkopuolella ilmassa allaan jyrkkä pudotus.

Korkealta rantatörmältä näet Kokemäenjoen lintuperspektiivistä.

Ruskilankosken luontopolku Satakunnassa vie majavien maille: luonnonsuojelualueella pesivät muun muassa euroopanmajava, liito-orava ja kuningaskalastaja

Ruskilankosken luonnonsuojelualue on tutustumisen arvoinen niin monipuolisen lehtomaisen luonnonympäristönsä kuin alueella elävien monipuolisten eläinlajiensakin ansiosta. Lahoa lehtipuuta on runsaasti, joten alue on sovelias elinympäristö useille tikkalajeille. Korkealla joentöyräällä majavat ovat olleet yötöissä. Pian kaatuu taas lisää puita! Tiesitkö muuten, että euroopanmajava on Satakunnan maakuntanisäkäs?

Alueen linnusto on rehevien lehtojen ja virtavesien tyyppilajistoa, mutta sortumarinteillä pesii kymmenien parien törmäpääsky-yhdyskunta. Jos ohitsesi vilahtaa jotakin sinistä, olet mitä todennäköisimmin päässyt näkemään vilahduksen harvinaisesta ja äärimmäisen uhanalaisesta kuningaskalastajasta. Haaveeni on pitkään ollut saada kuvattua tämä lintu, mutta se on aivan liian nopea. Puiden juurilta saatat löytää pieniä keltaisia papanoita. Liito-orava on käynyt jättämässä jälkensä!

Harmaahaikarat ja rantasipit ovat melojien vakituiset retkikaverit

Alueella tavataan kultarintaa, lehto- ja mustapääkerttua sekä viita- ja luhtakerttusta. Koskikarankin kerrotaan olevan alueen vakiovieras, mutta omilla retkilläni en ole onnistunut sitä kohtaamaan. Sen sijaan melojan ystävä rantasipi liitelee poukkoilevalla lentotyylillään hipoen vedenpintaa ja lauleskelee iloisesti mennessään. Myös satakielen mieleenpainuva ääni kantautuu kauas ja sen olen kuullut usein. Eräopasopintoja suorittaessani aloimme kutsua satakieltä Star Wars -linnuksi sen avaruusmaisen ja kummallisen rätisevän äänen vuoksi. Harmaahaikarat ovat vakituinen näky melontaretkillä. Tuntuu kuin ne viitoittaisivat melojille tietä. Ne ovat useimmiten matkassa koko retken ajan odotellen muutaman kymmenen metrin päässä puun oksalla.

Harmaahaikara on melojan kaveri!

Ruskilankosken luonnonsuojelualueen kasvillisuus on monimuotoinen

Luonnoltaan jokivarsi on monimuotoinen ja sisältää useita kosteita, runsas- ja keskiravinteisia suuruoho- ja saniaislehtoja, jotka ovat luokitukseltaan Etelä-Suomessa vaarantuneita.

Ruskilankosken kasvilajistossa esiintyy monipuolisesti lehtojen lajeja, kuten puna-ailakki, lehtokorte, lehtopalsami, tesmayrtti, isoalvejuuri, kotkansiipi, soreahiirenporras, lehtonokkonen, tesmayrtti, sudenmarja, lehtotähtimö, lehtotesma, lehtovirmajuuri ja isomyyränsammal. Pensaskerroksessa kasvaa mustaherukkaa ja pohjanpunaherukkaa. Puusto koostuu järeistä harmaalepistä sekä kuusista ja pihlajista. Tuomi kukkii keväällä runsaasti ja huumaa tuoksullaan. Paikoin löytyy järeitä haapoja, raitoja ja hieskoivuja. Rannalla on ollut erittäin uhanalaisen rantalitukan esiintymä, mutta aivan tuoreita havaintoja lajista ei ole.

Nakkilankoskien kalastusmahdollisuudet ovat Etelä-Suomen parhaimmistoa

Meriyhteyden ansiosta Ruskilankoskella on suuri merkitys Kokemäenjoen vaelluskalakannoille. Laajalla seitsemän koskea ja nivaa käsittävällä Nakkilankoskien alueella esiintyviä vaelluskaloja ovat uhanalaiset merilohi, meritaimen ja vaellussiika. Lisäksi Ruskilankoskessa esiintyy vaarantunut vuollejokisimpukka, jonka kannan pelättiin tuhoutuneen kokonaan vuonna 2014 tapahtuneen nikkelipäästön vuoksi. Onneksi kanta on alkanut elpyä.

Nakkilankoskien kalastusmahdollisuudet ovat Etelä-Suomen parhaimmistoa

Ruskilankoskelle pääsee myös meloen

Käyn Ruskilankoskella melko usein ja kaikkina vuodenaikoina.  Keväästä myöhäiseen syksyyn saavun tänne meloen läheiseltä Arantilankoskelta 4,5 kilometrin päästä, jossa sijaitsee kajakkivuokraamoni, Arantilankosken Kajakkiranta. Kajakilla kun liikkuu, pääsee laavullekin myös korkean veden aikaan!

Melontareitti Arantilankoskelta Ruskilankoskelle on helppo ja soveltuu hyvin myös aloittelijoille. Ja mikäli ei halua sinne asti meloa, voi kiertää vain Kirkkosaaren, jolloin melottavaa kertyy 6 km. Artikkelin lopussa on linkki artikkeliin, jossa kerrotaan Nakkilan melontamahdollisuuksista.

Kokeneemmat melojat voivat vuokrata kajakin ja meloa vaikka merelle saakka. Ruskilankoski on mukava koski laskea, kunhan selvittää etukäteen turvallisen reitin eri vedenkorkeuksilla. Kesällä järjestetään taas kolmepäiväinen Satakunnan kansansoutu, jossa pääset kokemaan Kokemäenjoen Sastamalasta Poriin saakka. Voit lähteä kajakilla, kanootilla, soutuveneellä tai kirkkoveneellä. Tapahtuma on järjestetty jo 31 kertaa!

Lue myös:

Koukussa kalastukseen? Lähde Nakkilan koskille koukuttamaan meritaimenta ja lohta!

Paratiisilehdon luontopolku Harjavallassa lumoaa linnunlaulullaan ja valkovuokkomatollaan

Jos olet kiinnostunut melonnasta ja kajakkien vuokrausmahdollisuuksista Nakkilassa Kokemäenjoella, lue Avec Marjan melontapalveluista tästä.

Toivon, että tämän artikkelin ansiosta saat kimmokkeen lähteä tutustumaan Ruskilankosken luontopolkuun, joka sopii kaikille vauvasta vaariin. Satakunnassa on harvoin liikaa lunta talvellakaan, joten mikään ei estä retkeilemästä täällä läpi vuoden.
Hyviä hetkiä ja retkiä luonnossa toivottaen Marja

Alla video Ruskilankoskesta kevättulvan aikaan.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.