Ruotsinkylän tutkimusmetsän metsäopetuspolku eli Raition reitti, Tuusula

Kaupallisessa yhteistyössä Tuusulan kunta

Etelä-Tuusulan Ruotsinkylässä on 450 hehtaarin laajuinen Luonnonvarakeskuksen tutkimusmetsä, joka on perustettu vuonna 1923. Täällä tutkitaan ulkomaisia puulajeja, rauduskoivun sopeutumista muuttuvaan ilmastoon, juurikäävän leviämistä, kotimaisten puiden siemensatoa sekä erilaisia metsänjalostukseen liittyviä kysymyksiä. Oman erityislisänsä antaa moottoritien, Tuusulanväylän läheisyys. Niinpä lähes satavuotiaita mittaussarjoja voidaan käyttää nokkelasti myös ilmansaasteiden vaikutusten tutkimiseen. Alueelta löytyy kuljettavaksi helppokulkuinen, metsän kestävään käyttöön tutustuttava Raition reitti.

Reitin pituus: 3,5 km

Opasteet: Luontopolkutauluja, vajavaiset reittiopasteet   

Reitti: Metsäautotie ja metsäpolkuja

Palvelut: Opastaulu ja piknikpöytiä. Ei nuotiopaikkaa.

Kohokohdat: korpimetsät ja lehtomaiset metsät

Bussit: HSL liikennöi Vanhaa Tuusulantietä (pysäkki ”Mätäkivi”) ja Tuusulanväylää pitkin (pysäkki ”Berga”)

Pysäköintialueet:

  • Raition reitti: Korsontie 235, Tuusula, 30 paikkaa, kohde kartalla.
  • Berga: Maisalantie 131, Tuusula, 60 paikkaa, kohde kartalla. Talvikunnossapito.
Huomaa, että kartalla näkyy reitin lisäksi ojat, mutta ei polkuja.

Ruotsinkylä on aivan pääkaupunkiseudun tuntumassa. Helsinki-Vantaan lentoasema on käytännössä vain teräsverkkoaidan toisella puolella. Kulkija huomaa lentokentän läheisyyden muutaman minuutein välein laskeutuvien lentokoneiden pauhuna. Metsäopetuspolun sijainti täsmälleen laskeutumisreitin alapuolelle pistääkin oppilaitaan sivistävien opettajien äänihuulet rasitukselle. 

Polku alkaa Korsontien varressa olevalta pysäköintialueelta, jolle mahtuu noin 30 henkilöautoa. Suositulla parkkipaikalla on valoisaan aikaan aina autoja ja viikonloppuisin se voi olla täyteen ahdettu. Silloin auto kannattaa pysäköidä Maisalantie 131:n kohdalla olevalle 60-paikkaiselle parkkipaikalle. Luontopolun kulkijoiden lisäksi tänne rientää joukoittain koiranulkoiluttajia, ulkoilijoita, maastopyöräilijöitä, sienestäjiä ja talvisin hiihtäjiä, sillä Vantaan kaupungin ylläpitämät ladut yltävät – no oikeastaan Sipoonkorpeen ja Nuuksion Salmiin asti!

Parkkipaikan reunamilla on hieno pyörivä 6-sivuinen infotaulukokonaisuus, jossa kerrotaan tutkimusmetsästä ja sen reiteistä. Ota kuva luontopolun kartasta, ja ole tarkkana, että kuvaat todellakin luontopolun kartan, etkä numeroitujen retkeilykohteiden karttaa.

Opastauluista saa runsaasti tietoa metsäluonnosta ja metsätaloudesta.

Raition reitti on nimetty Metsäntutkimuslaitoksen entisen ylijohtajan Hannu Raition mukaan. Hän lahjoitti 60-vuotispäivänään saamansa lahjarahat koululaisten metsäopetukseen. Niinpä luontopolun kohdeopasteet kertovat metsäluonnosta ja metsien kestävästä käytöstä. Reitti ei ole tarkoitettu ainoastaan koululaisille, vaan se sopii kaikille metsistä kiinnostuneille retkeilijöille. 

Reitti kulkee aluksi metsäautotietä pitkin (kohteet 1–6) ja kääntyy sitten vasemmalle kapeammalle polulle, jonka risteyskohdasta kävelee helposti ohi. Silloin päätyykin kohteelle 12, joka on samalla taukopaikka piknikpöytineen. Täällä ei ole luvallista nuotiopaikkaa, joten älä sytytä nuotiota kenties löytämääsi laittomaan nuotiokehään. Varaudu tähän pakkaamalla reppuusi herkkueväät ja termoksellinen kuumaa juomaa. Tauon jälkeen pitää tehdä päätös, käydäkö väliin jääneillä kohteilla 7–11, etsiäkö kohteille 13–16 vievä polunpää vai taapertaako takaisin jo tullessa koettua metsäautotietä.

Opasteet uusittaneen lähiaikoina.

Reittiin liittyy mobiilitehtäviä, jotka löytyvät lataamalla kohdeopasteiden QR-koodit. Reitin opasteet ovat valitettavan puutteelliset, mutta leveillä poluilla pysyy, kun vain on tarkkana risteyksissä. Lisäksi metsäopetuspolun kartta, opetuspolun rastien numerointi ja todellisuus eivät lyö veljellisesti kättä. Suosittelenkin kulkemaan reitin päinvastaiseen suuntaan aloittaen siis viimeisestä eli 16. kohteesta. Sinne vievä polku lähtee parkkipaikan kaakkoiskulmasta ja kulkee mukavan mäntykankaan halki. Malta vain kulkea eteenpäin, sillä matkaa ensimmäiselle kohdeopastaululle on lähes 400 metriä. Jatka mutkittelevia polkuja kohti itää, kunnes tulet kohteen 13 jälkeen metsäautotielle. Käänny vasemmalle, siis pohjoiseen, ja saavut 250 metrin päästä edellä mainitulle taukopaikalle.

Kaikki lenkit kannattaa kulkea ja kohteet kokea ja niiden tekstit lukea. Kohteet näet on valittu ihan järkisyistä, esittelemään metsien monipuolisuutta. Esimerkiksi taukopaikan pohjoispuolisella lenkillä on visakoivikko ja tervalepikko. 

Metsäopastuspolku kulkee paikoin upeassa metsässä. Kuva: Antti Kallio.

Suunnistamista saattaa hiukkasen haitata sellainen yksityiskohta, että metsäopetuspolun karttaan on merkitty joka ikinen metsäoja, muttei ensimmäistäkään luontopolkuun kuulumatonta polkua, joita maastossa risteilee melkoinen määrä. Yritä siis pysyä eniten tallatulla polulla. 

Kesäkuussa kannattaa ottaa huomioon tutkimusmetsässä järjestettävä maastopyörätapahtuma, johon osallistuu vuosittain jopa 800 eri-ikäistä polkijaa. Pyöräilyn reitti kulkee osin samaa tietä kuin metsäopetuspolku, joten tuona yhtenä kesäsunnuntaina kannattaa ulkoilla vaikkapa Paratiisinmäellä, jonne pyöräilijät eivät poikkea.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.