Riippumatossa lämpimänä Cumulus Selva 600 -aluspeitolla

Kuulostaako riippumatossa nukkuminen talvella kylmältä tai mahdottomalta? Ei ollenkaan, siihen löytyy apu hyvästä untuvaisesta aluspeitosta, joka suojaa selkäpuolen.

Riippumatto majoitteena -jutussani kerroin erilaisista vaihtoehdoista, joilla voi suojata selkänsä kylmältä. Ikävä kyllä vaihtoehdot Euroopassa ovat aika vähissä, ja loppusyksystä harkitsinkin tilaamista brittiläiseltä UKHammocksilta, tai Yhdysvalloista saakka, muun muassa Hammock Gearilta, jolloin hintaa tulee todella paljon verojen ja tullien takia. UKHammocks valmistaa omaa mallia, joskin kankaat tulevat Yhdysvalloista. Lisäksi heidän toimitusaikansa ovat tämänkin takia todella pitkiä, pahimmillaan yli 2 kuukautta. Tuotteet ovat kyllä suhteellisen laadukkaita mitä olen nähnyt, mutta toimitusajat eivät tilaamista edistäneet.

Loppusyksystä asia saikin uuden käänteen, kun sain tietää, että puolalainen Cumulus on alkanut valmistaa riippumattoihin alus- ja päällyspeitteitä! Heillä on oma osastonsa riippumatoille, ja toinenkin osasto, josta voi tilata vastaavanlaisia peittoja. Cumulus tekee myös tarvittaessa muutoksia malleihin, mikäli esimerkiksi haluaa leveämpää tms.

Hinnat ovat kohtuullisen edullisia, kun ajattelee untuvatuotteiden hintaa yleensäkin. Itseäni kiinnosti saada nimenomaan talvelle parempaa ja kevyempää suojaa, ja sitä edusti Cumuluksen Selva 600 -aluspeitto.

Otinkin heihin yhteyttä ja kysyin sitä testiin. Sopimuksella sain tuotteen Hydrophobic-käsittelyllä puoleen hintaan jutun kirjoittamista vastaan.

Pakkauspussi ja säilytyspussi verrattuna Nalgenen 1 litran pulloon

Oliivinvihreä ulkopuoli ja musta sisäpuoli

Paketti tuli noin parissa viikossa, ja postikulut olivat vain 7€. Selva oli pakattu siististi omaan säilytyspussiin, jolloin untuva pysyy kunnossa ja kuohkeana. Pussin sisältä löytyi pakkauspussi sekä paksua joustonarua 10,5 metriä!

Jestas että se olikin pehmeän ja ilmavan tuntuinen, kun otin sen pois säilytyspussistaan. Tuntui, että tämähän paisuu entisestään. En ole aikaisemmin ostanut untuvatuotteita, mutta jo tämä fiilis sai muuttamaan mieleni jatkon suhteen. Untuva tuntui olevan mukavan tasaisesti kennoissaan, joita on 11 kappaletta. Tilasin L-kokoisen peiton, jolla on pituutta 235 cm. Koko M on hieman lyhyempi, 215 cm.
Aluspeiton leveys olkapäiden kohdilla on 110 cm ja jalkopäässä 95 cm. Aluspeitolle luvataan mukavuuslämpötilaksi -14°C ja limit -22°C.

Oliivinvihreä Pertex Endurance -kangas tuntui miellyttävältä, ja sisäpuolella oleva Pertex Quantum myös. Molemmissa on hyvä suoja untuvalle, tuulenpitävyys sekä hengittävyys. Endurancessa lisänä paljon parempi vedenpitävyys, jotta untuva saa mahdollisimman hyvän suojan kosteudelta.

Työn jälki on todella hyvää, ja tuote tuntuu sekä näyttää erittäin laadukkaalta.

Tilasin myös untuvalle Hydrophobic-käsittelyn, jolla untuvan kosteuden sietoa parannetaan. Tämän hyötynä on muun muassa nopeampi kuivuminen, ja lisäksi pesun jälkeen kuohkeus pysyy paremmin entisellään. Hydrophobic käsittelyllä on myös oma hintansa, hintaa tulee lisää 40 €. Onko käsittelystä hyötyä, tämä jakaa mielipiteet.

Pientä päänvaivaa aiheutti ripustus, koska mukana ei tullut mitään ohjeita siitä, kuinka he olivat ajatelleet aluspeiton kiinnityksen. Heidän sivuiltaan kuvia katsomalla huomasin, että he ovat sitoneet sen maton puussa olevaan kiinnitykseen. Tämä on huono jo sen takia, että sateella narut toimivat vedelle kanavana, jolloin vesi pääsee kastelemaan niin aluspeiton kuin matonkin. Lisäksi omassa Warbonnetin tarpissani on ovet, joita en saisi näin ollen suljettua. Mattojen päissä oli yhteensä 4 kappaletta säätöosia ja kaksi kiristystä, joilla saadaan päädyt tiiviimmin maton ympärille.

Ratkaisin asian katkaisemalla 4 kpl reilun metrin pätkiä, sidoin pään kiinni peiton säätökappaleen juureen ja kierrätin sen maton päässä olevan pienen karabiinin kautta takaisin säätöosalle.
Myöhemmin huomasin, että yksi naru per pääty riittää hyvin. Narujen päät säätöosaan, ja naru kiertää päädyn kautta.

Ensimmäiset kokeilut

Warbonnet Blackbird XLC

Lähdimme kaverin kanssa kokeilemaan kahdella matolla Selvaa. Oma mattoni on Warbonnet Blackbird XLC, josta tein loppukesästä arvostelun. Aikaisemmin käyttämäni DD Underblanket ei toimi tämän kanssa kauhean hyvin, mutta Selva istuu paikalleen todella hyvin. Jalkopäädyn footbox-suunnittelu vaikuttaa hieman sen asennukseen, mutta pienillä säädöillä se istui hyvin ympärillä. Esimerkiksi laittamalla pienen karabiinihakasen maton päädyn yläpuolelle, se veti aluspeittoa hieman paremmin ylöspäin ja ympärille.

Päätyihin jäi pieniä ilmakanavia, mutta myöhemmässä vaiheessa nämä eivät vaikuttaneet kylmyyteen. Päätyihin olisi hyvä asentaa kaulukset (ns. draft collar) jolloin hieman löystyessäänkin päädyt pysyisivät tiiviinä.

Ticket to the moon double -riippumatto

Kaverin Ticket to the moon -riippumattoon Selva tuntui istuvan hieman paremmin. Päädyt sulkeutuivat ympärille paremmin, ja perinteisille riippumatoillehan nämä onkin suunniteltu. Koska Selvan pituus on 235 cm, ei maton päätyihin jää paljoa tyhjää tilaa. Ticketin matto on noin 290 cm pitkä (3,2 m ripustukset laskettuna mukaan) kun taas Warbonnet 335 cm (ei ripustuksia).

Tässä vaiheessa kokeilimme hieman kiinnityksiä, mutta jo valmiiksi ajatellut mallini toimivat parhaimmin. Liian pitkät narut oli hieman hankala saada pussiin sisälle.

Peittoa sisään

Pakkaaminen aiheutti hieman hämmennystä, olen tottunut aikalailla kompressoituihin pusseihin. Selva tungetaan hyvin tiiviiksi pussiin ja se on siellä niin hyvin, ettei kompressointia tarvita. Paketti on suht pieni, kuten alussa olevasta kuvasta näkyy. Painoksi ilmoitettiin 930 g, oma mittaus oli 1000 g, joten naruja ei ole Cumuluksen ilmoittamaan painoon luultavimmin laskettu.

Pakkauspussin sulkeminen ei ollut helppoa. Kun aluspeiton sai tungettua sisään, narulukko ei jaksanut pitää vaan liukui auki, ja peitto alkoi tursuamaan ulos. Ratkaisin asian kiertämällä narun lukon ympäri ja tunkemalla pään pussiin sisälle.

Ja viimein kokeilemaan!

Ensimmäisen yöni pääsin nukkumaan Selvalla Evon retkeilyalueella, jossa meillä oli riippumattoilijoiden talvimiitti. Varsinaiseksi talvimiitiksi ei kyllä voinut kutsua, sillä keli pysyi nollan yläpuolella ja oli todella kosteaa. Puista satoi sulamislumia niskaan.

Mattona reissulla oli Warbonnet XLC, josta olin hyttysverkon pois. Tällöin matto oli mallia Traveler, joka vastaa perinteistä riippumattoa. Selva istui hyvin pitkään mattoon, ja pysin lämpimänä koko yön.

Kostea läntti tuli tarpin ovista avatessa

Aluspeitto selvisi kosteasta kelistä hyvin, kankaan pinnalla oli hieman kosteutta, minkä Pertex-kangas pitää erinomaisesti ulkopuolella. Uskoisin siis, että peitto pelaa pidemmilläkn reissulla huolettomasti.

Monissa tunnetuissa malleissa menee pientä tunnelia pitkin joustonarut päästä päähän, muttei selvassa. Huomasin, että tämä tuo ongelman, jolloin sivuilta saattaa päästä hieman kylmää ilmaa maton ja aluspeiton väliin. Selvassa kiinnitykset on vain päissä. Pääasiassa ongelmia ei ollut, mutta joustonarun puute sivuilla tuo myös sellaisen ongelman, että peitto on vedettävä suht tiukasti alle, ja se saattaa vaikuttaa mukavuuteen.


Myös Haltian retkiyöhaasteessa tuli nukuttua mukavan lämpimänä, vaikka keli vaihtui nollakelistä pakkaselle ja jäätyvä sade kuorrutti paikkoja.

Auringon säteet loi sisälle kivan tunnelman

Onks pakko nousta?

Kolmen yöpymisen jälkeen olin hieman jo harmistunut, koska en ollut päässyt kokeilemaan aluspeittoa kunnon pakkasilla. Helmikuun lopulla kelit paranivat viimein, ja lähdimme Päijänteen kansallispuistoon pienellä porukalla kävelemään jäälle ja yöpymään jossain päin puistoa.

Yöllä pakkanen laski noin -10 asteen korville, mutta nukuin yöni lämpimänä. Nukkumaan mennessä kesti hetken ennen kuin paikat alkoivat lämmetä, ja selkää vaivannut pieni kylmä kohta hävisi. Yksi hyvä keino on keittää vettä pulloon ja pistää se makuupussiin lämmittämään paikkoja valmiiksi. Tällä kertaa ei sitä tullut tehtyä, mutta jonkun aikaa roikuttuani kylmät kohdat katosivat.

Mattona tällä kertaa toimi Ticket to the moonin single-koko. Selvan L-koko on hieman liian pitkä mattoon. Koska aluspeiton joutuu vetämään aika tiukalle ja päät tulevat todella lähelle riippumaton ripustuksia, aiheuttaa tämä hieman epämukavuutta, koska asento ei pääse suoraksi. Polvien kohdalla tunsin hieman puutumista, koska jalat eivät päässeet kunnolla suoraksi.

Summa summarum

Cumuluksen Selva 600 osoittautui erinomaiseksi ja erittäin laadukkaaksi tuotteeksi testin aikana. Työn jälki on kiitettävää, ja kangasmateriaalit ovat toimivia. Pitkä kokemus näkyy työn jäljessä, ja olen iloinen, että Cumulus päätti lähteä tekemään peittoja riippumattoihin. Euroopan markkinoilla on kysyntää peitoille ja niitä on helppo nyt helppo saada.

Tuote ei silti ole ihan valmis, esimerkiksi eniten harmitti tuon kauluksen puute. Mutta Cumulukselta sain tietoa, että maaliskuun alusta lähtien aluspeitot tulevat kauluksella. Hyvä uutinen! Myös sivulla menevän joustonarun soisin myös olevan hyvä lisä, koska tällöin peittoa ei tarvitse vetää niin kireälle. Kireys vaikuttaa hieman myös mukavuuteen, kuten Päijänteellä huomasin. Lisäksi sivuilla menevä naru tiivistyy paremmin ympärille, joskaan ongelmaa tällä mallilla ei pahemmin ollut. Aluspeitto toimii hyvin, ja edellä mainitut ovat lähinnä omia mielipiteitä mitä kaipaisin lisänä.

Warbonnetin kanssa L-kokoinen 235 cm pitkä selva toimii paremmin, koska matto on Tickettiä lähes 50 cm pidempi. Suosittelen hankkimaan mielummin koon M, mikäli erityistä tarvetta pitkälle peitolle ei ole, koska se istunee paremmin normaalikokoisten mattojen kanssa.

Untuvan Hydrophobic-käsittelyn halutessaan on heille lähetettävä erikseen sähköpostia, josta saa ohjeet maksuun. Tämä hieman oudoksutti, koska olisi hienoa jos sen voisi valita klikkaamalla rastin ruutuun tilatessa. Sain tietää, että heillä on lähes valmiina kustomointisivu, jossa voi muuttaa mallia tai suunnitella oman makuupussin tai peitteen. Siellä on myös optiolista, josta Hydrophobic-untuvan voi valita.

Testin perusteella suosittelen kyllä tätä aluspeittoa riippumattoilijoille. Laatu ja hinta ovat mielestäni kohdallaan. Mallistosta löytyy myös kevyempiä ja lämpimimmille keleille tarkoitettuja aluspeittoja. Lisäksi heiltä löytyy Taiga-päällyspeittojakin, jotka ovat huomattavasti mukavampia riippumaton kanssa.

Selva 600 löytyy klikkaamalla TÄTÄ ja muihin malleihin toi tutustua TÄÄLTÄ.

Kokonaispaino, koko M/L: 870 g / 930 g
Untuvan paino, koko M/L: 600 g / 640 g
Tyhjäpaino (kangas): 270 g / 290 g
Mukavuuslämpötila: -14 °C *(kun käytössä päällyspeitto Taiga 480)
Limit temperature: -22 °C *(kun käytössä päällyspeitto Taiga 480)
Max käyttäjän pituus, koko M/L: 185 cm / 205 cm
Pituus, koko M/L: 215 cm / 235 cm
Leveys (olkapäät/polvet): 110/95 cm
Pakkauspussin koko (pituus/halkaisija): 29/19 cm
Pussin tilavuus: 8.2 l
Untuvatäytteisiä kennoja, koko M/L: 10

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.