Retkipaikka kasvaa ja kehittyy: haastattelussa kehityspäällikkö Anna Rinteinen

Joensuussa asuva Anna Rinteinen, 43, aloitti Retkipaikka.fi:n kehityspäällikkönä huhtikuun alussa. Rinteinen toimii Retkipaikka.fi:n vastaavan tuottajan ja perustajan Antti Huttusen oikeana kätenä. Yhdessä he visioivat, kehittävät ja etsivät uusia toimintamuotoja palvelulle sekä hoitavat myyntiä ja markkinointia.

Rinteinen hyppäsi mukaan vauhdilla, sillä monia uudistuksia ja aluevaltauksia oli jo käynnissä. Mobiiliapplikaatio on juuri julkaistu, ja siihen on tulossa uusia päivityksiä. TV-sarja esitetään TV1-kanavalla alkukesästä lähtien.

Retkipaikka.fi uusiutuu ja se tulee saamaan rinnalleen kieliversioita. Varsinaista mainontaa ei pyritä aktiivisesti lisäämään. Rinteisen mukaan sisältöä tuotetaan edelleen entiseen tapaan käyttäjälähtöisesti ja kokemusperäisesti. Sisällössä toiminnallisuus ja elämyksellisyys ovat keskeisiä.

– Tavoitteena on kehittää Retkipaikka.fi:stä vielä nykyistäkin paremmin palveleva retkeily- ja luontomatkailupalvelu. Vaikka artikkelit ovat edelleen keskiössä, on tarkoituksena lisätä siihen uusia toimintoja, Rinteinen kertoo.

Häntä viehättää sivuston yhteisöllisyys: vuorovaikutus lukijoiden ja tekijöiden välillä on tiivistä.

Taustalla matkailualan yrittäjyys

Anna Rinteisen mottona voisi olla ”oppia ikä kaikki”, ”vanhakin koira oppii uusia temppuja” tai ”yrittäjää ei laiteta”. Sen verran monessa hän ollut mukana elämänsä aikana.

Lahdesta kotoisin oleva Rinteinen on muuttanut opiskelujen ja työn perässä ympäri Suomea. Tie vei ensin parikymppisenä Tampereelle, jossa vierähtikin 10 vuotta. Tuore hotelli- ja ravintola-alan esimies ymmärsi nopeasti haluavansa jossain vaiheessa oman yrityksen. Työn ohessa oli jatkuva haku päällä.

– Sopiva paikka löytyi Siikaisista, jonne lähdin yhtiökumppanin kanssa matkailualan yrittäjäksi, Rinteinen kertoo.

Siikaisissa oli monenlaista ravintolatoimintaa ja Eteläpään matkailukeskuksessa mökki- ja matkailualue hoidettavana. Myös kunnan ja Pohjois-Satakunnan matkailunedistämistyö kuuluivat yrityksen toimintaan. Rinteinen toimi myös yrittäjien paikallisyhdistyksen puheenjohtajana.

– Nautin yrittäjyydestä kovasti. Ei siitä juuri rahaa jäänyt, mutta sitäkin enemmän kokemusta ja oppia. Kauniin luonnon keskellä oli hieno työskennellä. Parasta maaseudulla olivat ihmiset ja työn kautta saatu verkosto, joka on kantanut pitkälle nykypäivään asti.

Kotkassa toiminta ravintolapalveluiden parissa jatkui, ja myös tapahtumatuotanto tuli tutuksi. Yrittäjänä Rinteinen teki pitkää päivää ihmisten ympäröimänä.

– Luonto oli vastapaino ja hiljentymispaikka, henkireikä hektiselle elämälle.

Mai Mönkkönen +358500926528 mai.monkkonen@gmail.com

Anna Rinteinen ja mustaterrieri Karma. Kuva: Mai Mönkkönen

Myyntiä, markkinointia, tuotteistamista

Rinteinen innostui päivittämään osaamistaan jatko-opintojen muodossa pari vuotta sitten. Haaga-Helian myynnin ja palvelun osaajan erikoistumisopinnot sekä Ekamin sähköinen markkinointi ja verkkokauppa -opinnot ovat jo pulkassa.

Vajaa vuosi sitten Rinteisen perhe siirtyi miehen kotiseudulle Joensuuhun, ja sinne on tarkoitus jäädäkin. Rinteisen matkailualan restonomin opinnot Karelia AMK:ssa ovat loppusuoralla. Koulu on suhtautunut myönteisesti työn aloittamiseen.

– Meillä on vahva osaaminen luonto- ja maaseutumatkailussa. Suurin mielenkiintoni on strategisessa suunnittelussa, matkailun alueellisessa kehittämisessä sekä matkailupalveluiden tuotteistamisessa, Rinteinen kertoo.

Matalan kynnyksen retkipaikat

Retkipaikka.fi tuli Rinteiselle tutuksi, kun hän haki lapsiperheelle sopivia päiväretkipaikkoja.

– Etsin sellaisia reittejä, joilla ei tarvita rinkkoja, reppuja tai telttoja. Että voi vain napata koiran ja lapsen mukaan ja mennä katsomaan jotakin mielenkiintoista kohdetta. Kotimaanmatkailu on koko perheen intohimo. Miestä kiinnostaa sotahistoria ja minua paikallishistoria ja tarinat.

Rinteinen kertoo seuranneensa Retkipaikkaa myös sosiaalisesta mediasta ja törmänneensä sen kautta muihinkin mielenkiintoisiin blogeihin.

Retkipaikka.fi on Rinteisen mukaan tarkoitettu myös heille, jotka ovat erkaantuneet luonnosta tai joiden luontosuhde on vuosien mittaan hiipunut. Luontomatkailu muuttuu, sillä ihmiset ovat yhä enemmän mukavuudenhaluisia. Moni voi tuntea myös olevansa epävarma selviytymisestään luonnossa eikä uskalla lähteä pidemmille reiteille.

– Myös kaupunkilainen retkeilijä voi meidän kauttamme löytää oman tapansa retkeillä. Madalletaan kynnystä lähteä luontoon, Rinteinen miettii.

Palveluiden verkkokauppa mullistaa luontomatkailun

Suurimmaksi ja vaikuttavimmaksi uudistukseksi Retkipaikkaa koskien Rinteinen mainitsee palveluiden verkkokaupan, joka tulee palvelemaan sekä retkeilijöitä että erityisesti palveluita tarjoavia pienyrityksiä.

– Matkailuun liittyvät palvelut tulevat olemaan helpommin löydettäviä ja myös ostettavia. Verkkokauppa ja mobiiliapplikaatio pyritään integroimaan siten, että reittiä suunnitellessa tai siellä ollessa voi helposti löytää lähialueen palvelut ja myös ostaa niitä.

Rinteinen mainitsee esimerkkinä kalustovuokraukset, opaspalvelut, erilaiset kurssit, tapahtumat tai vaikkapa kanootin kuljetuksen seuraavalle etapille.

Rinteisen sydäntä lähellä ovat hyvät paikalliset tuotteet ja luomu. Siksi hän haluaisi olla myös mukana kehittämässä ruokamatkailua. Hienoja hankkeita ja niiden myötä myös toteutuksia on jo jalkautunut ympäri Suomea. Upeita ruokakohteita löytyy jo joka maakunnasta, myös pienpanimobuumi on vahva.

Maastoon lähtiessäkään ei tarvitse välttämättä ottaa ruokaa mukaan, sillä ruoan tai vaikkapa kokin voi tilata paikan päälle.

– Ei sen toki tarvitse mitään gourmeeta olla, perusmakkara ja vaikka muurinpohjaletut voivat ovat hieno elämys pelkästään ympäristön takia, Rinteinen toteaa.

Mai Mönkkönen +358500926528 mai.monkkonen@gmail.com

Kuva: Mai Mönkkönen

Luonto alkoi takapihalta

Kun Anna Rinteinen itse oli lapsi, hän pääsi jo kotitalonsa takapihalta luontoon. Isommat menivät edeltä ja pikku-Anna jo taaperona perästä. Myöhemmin luonto oli läsnä myös partioharrastuksen kautta. Partio kuitenkin jäi koripallon astuessa kuvaan.

– Koripalloharjoitukset olivat jo juniorina aika ammattimaisia. Parhaimmillaan oli viisi kertaa viikossa harjoitukset ja pelit päälle. Luonnosta muodostui rauhoittumis- ja lepopaikka, jossa sai olla halutessaan yksin.

Luonto on myös Rinteisen miehen elementti niin työssä kuin vapaa-aikana, joten luonnossa liikkuminen on luontevasti koko perheen elämäntapa.

– Poikamme taisi olla kolmeviikkoinen, kun ensimmäistä kertaa oltiin koiraleirillä mukana. Metsässä vaihdettiin vaipat, Rinteinen muistelee.

Melkein viisivuotias mustaterrieri Karma pitää osaltaan huolen, että ulos tulee lähdettyä useamman kerran päivässä.

– Retkeily on meille tosi tärkeää. Tässä elämänvaiheessa, kun päivät kuluvat työn ja opiskelun merkeissä, ja poika on vasta 3,5-vuotias, teemme maastoon lähinnä päiväretkiä. Yöpymisiä ulkona harjoitellaan ensin turvallisesti mökillä ja lähilaavuilla.

Anna Rinteisen retkivinkki lukijoillemme tulee iki-ihanasta Pohjois-Karjalasta:

– Pohjois-Karjalassa on paljon potentiaalia retkeilyyn, tunnetuimpana tietysti Koli, mutta myös upeita melontareittejä ja paljon muuta. Yksi mielenkiintoisista lähikohteista on Kalmoniemi (Kuhasalo) Joensuussa. Nykyisen virkistysalueen historia kantaa 1500-luvulle asti, jolloin paikka toimi ortodoksisena erämaaluostarina ja kalmistona.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.