Retkiltä kuultua, osa 21

Niin sain minäkin viimein oman nimikkomyrskyn, kun luonto näytti voimansa eteläisessä Suomessa ja merialueilla. Antti-myrskyn sanotaan olleen yksi voimakkaimmista, ellei voimakkain itämyrsky, joka Suomessa on mitattu. Samoin sen 9,4-metrinen aallokko on sitä koko luokkaa, ettei suurempi ole oikein edes mahdollinen.

Liekö monen mielestä kehnot säät syynä, mutta muutaman nihkeän viikon jälkeen on retkeilyblogeissa jälleen vähän enemmän kuhinaa.

Esoteerinen maantiede on käynyt Örön linnakkeelta käsin katsomassa, kuinka syksy ja talvi, pakkanen ja ulkomeren lämpö ottavat mittaa toisistaan. ”Aika tuntuu venyvän, sillä yhdessä päivässä voi kokea monta erilaista päivää tai jopa vuodenaikaa. Taivaan alituinen voimakas läsnäolo leimaa olemista ja vesirajaan ihminen – omassa kehossaan vellovan meren kutsuma – tuntee alituista vetoa. Siitäkin huolimatta, että tuuli ottaa harvoin vapaata ikiurakastaan.”

Polkujen ystäville löytyy Jalkaisin-blogista hieno tarina Ollin polusta, joka löytyy Ruokolahden Huhtasenkylästä. Jos mahdollista, niin vielä hienompi tarina löytyy Muuramejoen luontopolusta.

Kuusi on kaikille tuttu. Vaan harvempi tuntee sen moninaiset muunnokset. Löytyy mm. kultakuusia, käärmekuusia. Korhosen olli on tällä kertaa kohdannut reissuillaan Surukuusen. Ollin blogista kannattaa katsoa myös muutaman kaunis kuva Kourujoen koskesta.

Seita pistää taas parastaan. Tämä talvinen sarja kannattaa katsoa läpi. Siinä on vangittu jotain olennaista, sanattoman syvää Suomen talvesta. Samat sanat pätevät myös tähän tutkielmaan, jossa valo, kylmyys ja vesi kohtaavat toisensa.

Luontoliiton Metsäblogissa on tärkeää asiaa. Valtion pitäisi olla suunnannäyttäjä luonnonsuojelussa ja aineettomien arvojen hyödyntämisessä.  Siksi on erityisen harmillista, että nimenomaan metsähallitus pistää sileäksi turhan usein juuri ne metsät, joissa sillä olisi suurin aineettomien arvojen potentiaali.

Luonnonantimien rintamallakin on tapahtunut. Sienikausi venyi tänä vuonna pitkälle ja päättyi osapuilleen samaan aikaan kuin marraskuu. ProMustarouskun InaR ehti vielä menneellä viikolla saamaan kelposaaliit suppilovahveroita. Kalastajille taas mainitsemisen arvoista juttu tarjoaa perhokalastusblogin Pietu, joka on kirjoittanut hyvät perusteet taimenen perhokalastuksesta pohjoisen vesissä.

Ja lopuksi tärkeä kysymys. Tiedätkö sinä, miltä näyttää vasahepuli?

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.