Retkikompassi-palveluun voi lisätä merkintöjä helposti Kuva: Terhi Ilosaari

”Lisää merkintä kartalle!” Testasimme Metsähallituksen uutta Retkikompassi-palvelua Ruunaan retkeilyalueella

Yhteistyössä Metsähallituksen kanssa

Lähdin Ruunaan retkeilyalueelle ottamaan selvää, miltä Metsähallituksen Retkikompassi tuntuu kännykässä, käytännön tilanteissa. Retkikompassi on selaimen kautta käytettävä palvelu, josta voi paitsi raportoida alueen korjaustarpeista suoraan Metsähallitukselle, myös jakaa luontofiilistelyjä muiden retkeilijöiden kanssa. Hienoinen epäilys mielessäni pakkailin päiväretkeilijän reppuani. Saisinko selville, mikä on palvelun olemassaolon tarkoitus?

Aamun kastekarpaloita Kuva: Terhi Ilosaari

Retkikompassi kädessä – ensitunnelmat

Ruunaan retkeilykeskuksen ympärille levittäytyvällä alueella on hiljaista. Tyyni nainen istuu retkituolilla ja siivoaa aamusumussa suppilovahveroita, muu vaunukylä nukkuu vielä. Ihan lähtöpaikan läheisyydessä, juhlavilla mäntykankailla, on niin paljon puolukoita, että tuntuu laittomalta kävellä yhtään pidemmälle.

Päätän jättää Neitikosken kuohujen ihailun tällä kertaa väliin ja suuntaan itään. Retkikompassi paikantaa minut nopeasti, ja näin löydän helpotuksekseni lähimmän huussin vaivatta.

Teen ensimmäisen raporttini Retkikompassi-palveluun. Voi harmi! Minähän raportoin ongelmasta! Enkö voisi kiittää ihastuttavista naavoista? Vehreästä metsäkorteviidakosta? Hohtavan vaaleanvihreän sammalen ja jäkälän leikistä rinteellä? Keskityn konttailemaan kamerani kanssa, kunnes muistan: minähän voin! Juuri tätä tarkoitusta varten palvelussa ovat Luontohavainnot– ja Fiilistely -osiot. Uskomattoman kokoinen muurahaispesä, orastavan ruskan riemukkaat merkit ja kaunis rinne – mitään näistä en ehkä jakaisi laajemmalle yleisölle omissa kanavissani, mutta jollekulle, joka kulkee tätä samaa polkua, haluaisin huikata

– Hei nosta päätä tässä kohdassa ja huomaa kauneus vasemmalla!

Lisään luontohavainnon: ”Vaikka joki viekin tässä kohdassa huomion, kannattaa ihailla myös polun vieressä kohoavaa komeaa, yli 1,5-metristä ja eloisaa muurahaispesää.” Myöhemmin löydän tätäkin suuremman muurahaisten palatsin.

Ruunaa ja ruskan värisuora Kuva: Terhi Ilosaari
Ruunaa ja muhkea muurahaispesä Kuva: Terhi Ilosaari

Mikä ja missä on Ruunaa?

Ruunaa valittiin vuonna 2009 vuoden retkeilykohteeksi eikä suotta, sillä niin reittejä kuin laavupaikkojakin riittää koluttavaksi ja elämyksiä voi ahmia niin polulla kuin koskien kuohuissakin. Koskia alueella on peräti kuusi, ja niiden läpi kulkeva venereitti on noin 30 kilometrin mittainen. Melojien kysymykseen vastaus on: koskiluokitukset ykkösestä kolmoseen.

Ruunaan retkeilyalue on Pohjois-Karjalassa, Lieksan kunnassa, rajavyöhykkeen reunassa kiinni oleva monipuolinen ulkoilijan puuhamaa. Ruunaalle on Helsingistä 550 km, Oulusta 360 km, Joensuusta 119 km ja Lieksasta 30 km. 130 kilometrin mittainen Karhunpolku-vaellusreitti kulkee Ruunaan läpi. Patvinsuon kansallispuistosta lähtevä taival saavuttaa Ruunaan 80 kilometrin kohdalla.

Syyskuisena retkipäivänä patikointi ei ole suurin hittilaji, vaan enemmistö kulkijoista löytyy vapa kädessään alueen alimpien koskien lähistöltä.

Ruunaa -Korpiniemen laavulla Kuva: Terhi Ilosaari
Korpiniemen laavulla

Korpiniemen laavu ja kadonnut kamera?

Raportoin Korpiniemen laavulta: ”Tulipaikan ritilä palanut puhki. Muuten siistiä ja viihtyisää.”

Kamerani ihastuu Korpiniemen laavuun minuakin enemmän ja jää vaivihkaa nauttimaan syysauringosta, kun jatkan patikointiani. Vanhan kuusen oksalla nuokkuu valloittava naava. Pään sisällä käydään tuttua kinastelua. Vieläkö saisin täyttää muistikorttiani yhdellä lähikuvalla nätistä naavasta? Katse laskeutuu nöyränä sammalikkoon, josta paljastuu jotain vastustamatonta: kauden ensimmäiset suppilovahverot! No niistä täytyy ainakin saada valokuva!

Mutta missä on kamera? Ei ainakaan kaulassa. Hädissäni säntään jäljilleni jättäen joka toisen askeleen ja hengityksen väliin. En voi hukata parasta retkikaveriani! Mietin, mitä aikaisemmin polulla vastaan kävelleet päättävät tehdä kameralleni. Ehkä ovat avuliaita ja vievät mukanaan retkeilykeskukseen? Tarvitsen kamerani nyt täällä metsässä, en illalla retkeltä palattuani. Polulla puuskuttaessani pohdin, voisiko Retkikompassi-palvelu olla joskus niin tunnettu ja laajalti käytetty, että varusteen hukkaaja ja löytäjä voisivat huhuilla toisiaan ensisijaisesti palvelun kautta.

Kamera odottaa tyynen rauhallisena keskellä laavua, katoksen suojassa.

Ruunaa - Murroopuron tulipaikka Kuva: Terhi Ilosaari
Murroopuron tulipaikka
Vihreään verhoutunut puunrunko Ruunaalla Kuva: Terhi Ilosaari

Mikä on Retkikompassi?

Retkikompassi on Metsähallituksen palvelu, jota testataan Nuuksion ja UKK:n kansallispuistoissa, Evolla ja Ruunaalla.

Metsähallituksen oma tiedote avaa ideaa:

”Retkikompassi yhdistää avoimen keskustelun avulla Metsähallituksen, retkikohteilla liikkujat ja alueen yrittäjät. Palvelu on karttapohjainen vuorovaikutuskanava, jossa voi esimerkiksi keskustella, kysyä, ehdottaa tai antaa palautetta retkikohteesta. Retkikompassi on suunniteltu mobiilikäyttöön, joten kommentoimaan pääsee suoraan vaikka taukopaikalla istuen.”

Retkikompassin avulla löytää helposti alueen retkeilijän palvelut: laavut, huussit, sillat, reitit ja tulipaikat. Retkeilijä voi laatia palveluun neljään eri kategoriaan luokiteltuja viestejä: fiilistely, vaarailmoitukset, kunnossapito ja luontohavainnot.

Parhaillaan käynnissä on myös oma kampanja: Ruskaseuranta.

Retkikompassi-palveluun voi lisätä merkintöjä helposti Kuva: Terhi Ilosaari
Ruunaalla puuvanhusta ihmettelemässä Kuva: Terhi Ilosaari
Haapavitjan sillan kupeen rauhoitettu ikihonka – tai se, mitä puusta on jäljellä vuoden 2008 lumikuorman jälkeen.

Lounaslaavun vaikea valinta

Päivä kääntyy puoleen ja lounaspussin sisältö hiipii mieleen. Pehmeän keltainen syyssää saa jokaisen levähdyspaikan näyttämään erinomaisen herkulliselta. Silmäilen Retkikompassia ja pohdin: Mikä olisi erinomaisista paikoista paras? Haapaniskan laavun kohdalta löydän Fiilistely-osioon lisätyn merkinnän: ”Yksi Ruunaan idyllisimmistä paikoista.”

Vuosi sitten poikkesin tälle samalle laavulle kummiserkkuni kanssa. Hän kertoi kuulleensa aikaisemmin kesällä ihan tässä lähellä karhun vihellyksen. Myöhemmin opin, että kyseessä on ennemminkin karhun uteliaan ja intensiivisen sisäänhengityksen aikaan saama ääni. Karhu yrittää näin ymmärtää, mitä on tekeillä ja haistelee siksi ilmaa tarkkaavaisena – ja kuulostaa mitä ilmeisemmin viheltelevän.

Nyt en kuule vihellystä, vaan taustalla kohisee Haapavitjan noin kilometrin mittainen koski. Melojat kertovat Haapavitjan aaltojen olevan ensimmäisten satojen metrien aikana erityisen vinoja ja siksi vaikeita. Postimerkissä koski sen sijaan näyttää kesyltä ja kauniilta. Tammikuussa 2003 Helsingin Sanomat uutisoi: ”Kaisu Klemetin suunnittelema postimerkki, joka kuvaa Haapavitjan koskimaisemaa, on valittu maailman kauneimmaksi postimerkiksi.” (…) ”Sama postimerkki valittiin Suomessa vuonna 2001 Vuoden kauneimmaksi postimerkiksi.” Merkki on myös yksi Suomen viimeisistä markka-arvoisista merkeistä.

Laavulla lounaskahvilla Kuva: Terhi Ilosaari
Ruunaa Haapavitjan ylittävä silta Kuva: Terhi Ilosaari
Haapavitjan ylittävä silta

Retkikompassi pintaa syvemmältä

Ennen Ruunaan reissuani saan Metsähallituksen kehityspäällikkö Jere Rauhalalta vastauksia kysymyksiini.

Mitkä ovat olleet myönteisimmät kommentit, opit tai palautteet?
– Asiakkaat ovat saaneet yhteisen kehittämisen mahdollisuuden, sekä päässeet osallistumaan alueen hoitoon. Huomiot kunnossapidosta on saavuttanut kentän huoltohenkilökunnan heti, ja henkilökunta on voinut vastata asiakkaalle ajantasaisen tiedon esimerkiksi puuvaraston täyttöaikataulusta.

Miten raportoida, jos retkikohteessa ei ole kännykkäverkkoa?
– Tässä vaiheessa palvelu toimii selainversiona ja vaatii internetyhteyden. Merkinnän voi jättää kartalle myös siten, ettei ole kyseisessä sijainnissa, esimerkiksi kotisohvalta jälkikäteen.

Onko vastaavaa palvelua tarjolla muissa maissa?
– Ei ole löytynyt, ja siksi palvelun kehittämiseksi järjestettiin innovaatiokilpailu. Naapurimaissa odotellaan innolla tuloksia palvelun pilotoinnista.

Onko palvelusta mobiilisovellusta?
– Tässä vaiheessa palvelusta ei ole vielä mobiilisovellusta. Tämä on yksi vaihtoehto tulevaisuudessa.

Entä jos viestiäni ei huomata? Mihin viestit päätyvät ja kuinka nopeasti niihin reagoidaan?
– Alueen henkilökunta seuraa keskustelua ja reagoi niihin mahdollisimman pian muiden töidensä ohessa.

Miksi palvelu on erillinen eikä esimerkiksi Retkikartta.fi-palveluun integroitu?
– Tässä vaiheessa Retkikompassi on toteutettu erillisenä palveluna, jotta siihen voidaan kokeilun edetessä tehdä nopeita muutoksia myös aluekohtaisesti. Myöhemmässä vaiheessa palvelu voi hyvinkin olla Retkikartan osana.

Löysin Ruunaan alueelta vain kaksi kävijän lisäämää kommenttia. Enkö osannut etsiä vai onko näitä vain kaksi?
– Palvelussa on sisältöjen osalta käytössä vanhenemislogiikka. Saat vanhemmat sisällöt näkyviin suodata-valikosta ’näytä vanhentuneet merkinnät’ tai tarkastelussa olevan kohteen tietojen alla olevasta napista ’näytä vanhentuneet merkinnät’. Parannamme kyseisen toiminnon näkyvyyttä.

Millaisia voisivat olla palvelun ihannekäyttötilanteet?
– Luonnosta raportoidaan jostain kehitystarpeesta, joka muuten ei olisi tullut paikkaan sidottuna tietoon. Näin ollen esimerkiksi reitille kaatunut puu voidaan löytää ja raivata nopeammin. Metsähallituksella on myös aika ajoin tarpeita kerätä ja jakaa kootusti paikkaan sidottua tietoa alueelta. Palvelun kautta voidaan kerätä esimerkiksi tietoa luontohavainnoista, ilmiöistä tai valvonnallisista tarpeista tai keskustella vaikka uusista reittisuunnitelmista.

Mistä idea palveluun lähti? Mitä tarvetta palvelu luotiin täyttämään?
– Palvelun kehitys liittyy Metsähallitukselle ja muille julkisille toimijoille kohdistettuihin toiveisiin digitaalisen vuorovaikutuksen lisäämisestä asiakkaiden kanssa. Metsähallituksen kohdalla paikkatieto on vuorovaikutuksessa olennaisena osana, jolloin päädyttiin ideakilpailun kautta kokeilemaan vuorovaikutusta kartalla.

Ruunaa - puuvaja Kuva: Terhi Ilosaari
Ruunaan satumetsän polkua Kuva: Terhi Ilosaari

Retkikompassin olemassaolon syy

Ruunaan polkuja patikoidessani lämpenen hiljalleen palvelulle. Retkikompassin ensimmäisen testiversion olin avannut pariinkin kertaan, mutten oikein ymmärtänyt, mihin voisin palvelua käyttää. Kohteessa kännykän kanssa kulkiessa idea avautuu ihan uudella tavalla. Pystyn pienellä vaivalla raportoimaan mahdollisista puutteista, esimerkiksi täydestä huussista tai tyhjästä puuvajasta. Voin lueskella muiden tunnelmointeja ja jakaa omiani niin, että viesti linkittyy kyseiseen kohteeseen.

Siikakosken kohdalla pysähdyn jututtamaan kalastajaa. Kyselen, miksi tämän kosken lähellä kalastajia on lukuisia ja ylempänä vain yksi. Sitten muistankin kieltokyltin! Nythän on kalastuskielto voimassa Paasikoski–Haapavitjan alueella marraskuun loppuun saakka. Ihmettelinkin aamulla, mihin loikki kuvauksellinen kalastaja upean aamu-usvan keskeltä, kun nostin kamerani ottaakseni elämäni hienoimman kalastuskuvan.

Kalastajia Ruunaan koskella Kuva: Terhi Ilosaari
Närelenkki Kuva: Terhi Ilosaari
Närelenkin opastaulusta poimittua: ”Polun tunnus – Närelenkki – muistuttaa Ruunan uitto- ja metsätyöhistoriasta. Närelenkki väännettiin kuusen karahkasta ja sillä kytkettiin uittosumaa ohjaavat puomit toisiinsa.”

Toive: rehellistä palautetta!

Retkeltä palattuani saan vielä puhelimen päähän Metsähallituksen erikoissuunnittelijan Joel Heinon, joka on seurannut erityisen tarkkaan Retkikompassin käyttöä Nuuksiossa.

Millaista palautetta olette saaneet Nuuksiosta?
– Kulkijat ovat olleet tyytyväisiä, että Metsähallitukseen saa yhteyden ja voi näin tavoittaa kasvottomaksi koetun tahon.

Mitä ominaisuutta käyttäjät eivät ole vielä löytäneet?
– Huoltotarpeita on selvästikin helppo kertoa, mutta fiilistelypuoli ei ole ollut kovinkaan aktiivisessa käytössä. Emme edes itse tiedä, onko ominaisuus niin tarpeellinen, joten tästäkin kuulemme mieluusti kommentteja.

Ehdittekö reagoimaan kaikkiin palautteisiin?
– Nuuksion alueella rakenteiden kunto on aika hyvä. Järkeviä palautteita tuskin tulee liikaa. Joskus alueelta voi tulla palaute, jossa kerrotaan rakenteesta, joka ei ole Metsähallituksen rakentama eikä siis edes tiedossa. Lähiseudulta joku on voinut ehkä rakentaa vuosia sitten oman sillan tai jotain vastaavaa. Nämäkin tiedot ovat arvokkaita. Voimme niiden perusteella arvioida, tarvittaisiinko kyseiseen paikkaan virallinen rakenne kulkijoiden avuksi tai ohjaamiseksi.

Mitä haluaisit sanoa Retkikompassin käyttäjille?
– Retkikompassi palvelu on julkishallinnon suunnalta avaus vuorovaikutteiseen asioiden yhdessä tekemiseen. Kerrottehan mahdollisimman rehellisesti siitä, miten haluaisitte olla yhteydessä Metsähallitukseen. Onko tämä oikea tapa vai kenties joku ihan muu. Kaipaamme näkemyksiä. Haluamme tehdä tätä yhdessä ulkoilijoiden kanssa.

Ruunaan kuohua Kuva: Terhi Ilosaari

Ruunaalta vastataan!

Muutama päivä katoaa välistä muilla retkillä. Vihdoin ehdin istahtaa alas laatiakseni vielä mieleen ja muistikortille Ruunaalta jääneet raportit. Avaan palvelun ja huomaan hämmästyksekseni: viesteihini on vastattu!

Retkikompassi palvelun näkymä puhelimessa ja Metsähallituksen Heikin vastaus viestiin Kuva: Terhi Ilosaari
Heikki Metsähallitukselta vastasi Retkikompassi-palveluun jättämääni viestiin.

Tämä sama artikkeli on julkaistu myös kirjoittajan Endorfiininmetsästäjä-blogissa.

Lue lisää Retkikompassista

Lue lisää Ruunaan retkeilyalueesta

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.