Retkeilykausi alkaa: muistatko vastuullisen retkeilyn pelisäännöt?

Luonnossa voimme kokea olevamme kuin kotonamme, mutta tosiasiassa olemme siellä vieraina. Meidän tulee siispä käyttäytyä Äiti Maan helmoissa aivan erityisen hyvin. Kun retkeilemme vastuullisesti, säilyy luonto kauniina ja sinne on aina ihana palata.

Huhtikuun teemamme on tulevaan retkeilykauteen valmistautuminen ja toivomme innostavamme myös aina vain uusia ihmisiä retkeilyn pariin luonnosta nauttimaan. Ennen kuin kausi 2016 käynnistyy täydellä teholla, on hyvä hieman kerrata luonnossa liikkumisen pelisääntöjä ja vastuullisen retkeilyn ohjenuoria.

Ohjeet ovat yksinkertaiset ja maalaisjärkiset: sydäntään kuuntelemalla jokainen luonnossa liikkuja osaa niitä noudattaa jo melkeinpä itsestään.

Nauti luonnosta ketään häiritsemättä

  • Pysyttele poluilla niin paljon kuin mahdollista: älä tallo turhaan. Nauti luonnon ihmeiden tutkimisesta puuttumatta eläinten tai kasvien elämään.
  • Mahdollisista liikkumisrajoituksista tai metsäpalovaarasta tulee ottaa huolella selvää. Paljon tietoa esimerkiksi eri kansallispuistojen ohjeista ja säännöistä saat Luontoon.fi-sivustolta.
  • Paikallisia retkikohteita ja lihasvoimin liikkumista kannattaa suosia mahdollisimman paljon.
  • Älä melua: luonto nauttii rauhasta, samoin mahdolliset muut luonnossaliikkujat.

Pidä luonto puhtaana ja paikat siistinä

  • Vähennä jätteitä jo kotona. Jätä mahdollisuuksien mukaan kauppojen muovi- ja foliopakkaukset pois ja pakkaa eväät kunnon astioihin.
  • Biojätteet voi nakata puuceehen tai kompostoriin. Polttokelpoiset jätteet voi polttaa nuotiossa. Pidä aina mukana muovipussia, johon voit laittaa loput jätteet kuljettaaksesi ne pois luonnosta.
  • Älä jätä jätteitäsi kenenkään muun huoleksi, mutta jos löydät luonnosta jonkun muun jättämän roskan, teet päivän hyvän työn korjaamalla sen pois.
  • Jos käytät pesuaineita joko itsesi tai astioidesi pesemiseen, käytä pesuastiaa. Siten voit imeyttää likaisen pesuveden lopulta maahan riittävän kaukana vesistöistä.
  • Lämmintä vettä käyttämällä et välttämättä tarvitse pesuaineita lainkaan.

vastuullinenretkeily2

Älä leiki tulella

Nuotion rätinä ja lämpimät retkiherkut ovat usein olennainen osa retkitunnelmaa. Muistathan aina, että virittäessäsi tulta luonnossa otat myös todella suuren vastuun.

  • Tulentekoon liittyy paljon rajoituksia ja usein se on kokonaan kiellettyä. Kullakin alueella pätevistä säännöistä on otettava huolellisesti selvää esimerkiksi lähimmästä luontokeskuksesta ennen retkelle lähtöä.
  • Tulentekoon osoitettu paikka on aina ensisijainen valinta. Jos sellaista ei ole, suosi risu- tai retkikeitintä ennemmin kuin avotulta.
  • Maanomistajan luvan tarvitset aina, jos teet avotulen muualle kuin siihen osoitettuun paikkaan. Jos saat luvan, siirrä sopivasta kohdasta päällimmäistä maakerrosta hieman syrjään ja tee nuotio paljaalle maalle. Kun nuotio on hiipunut, kaada siihen runsaasti vettä ja kääntele maata nuotion alta sen päälle kunnes se on täysin jäähtynyt. Peittele lopuksi paikka uudelleen, jotta mitään jälkiä ei jää.
  • Sammutusvettä tulee olla riittävän lähellä. Metsäpalovaroituksen aikaan avotulen teko on aina kielletty.

vastuullinenretkeily1

Anna rauha kasveille ja eläimille

Retkeilijällä on usein ilo saada seurailla eläinten elämää luonnossa. Muistathan antaa eläimille tilaa tarkkailemalla niitä riittävän etäältä, jotta et häiritse niitä. Kunnioita jokaista elävää olentoa, myös niitä jotka ehkä saattavat aiheuttaa sinussa puistatuksia!

  • Virallisia liikkumisrajoituksia tulee noudattaa. Niitä on voitu asettaa esimerkiksi lintujen pesimärauhan takaamiseksi. Noudata myös kalastusrajoituksia paikoissa, joihin niitä on asetettu.
  • Leiriytymiseen erikseen osoitettu paikka on aina ensisijainen valinta. Jos sellaista ei ole etkä luonnonsuojelualueella, pystytä leirisi paikkaan, joka näyttää olleen aiemminkin käytössä. Luonnonsuojelualueiden osalta ota etukäteen selvää alueen leiriytymistä koskevista säännöistä esimerkiksi lähimmästä luontotalosta.
  • Rauhoitettuja kasveja ei saa poimia. Jos et tiedä, onko kasvi rauhoitettu, on parasta olla koskematta siihen.
  • Joillakin alueilla kasvisto on kevät- ja kesäaikaan erityisen herkkää. Pyri retkeilemään näillä alueilla muina vuodenaikoina.
  • Koiraa ei saa pitää irti ilman maanomistajan lupaa.  Koirat tulee pitää kytkettyinä kaikkialla 1.3.–19.8., myös omalla maalla.
     vastuullinenretkeily3

Lisätietoa vastuullisesta retkeilystä:

  • Tietoja eri alueiden rajoituksista ja muista huomioitavista seikoista saat esimerkiksi lähimmästä luontokeskuksesta.
  • Jokamiehenoikeudet ovat Suomessa laajat ja niiden myötä tulevat myös jokamiehenvelvollisuudet. Tutustuthan aiheeseen Jokamiehenoikeudet-sivullamme.
  • Luonnonsuojelualueilla jokamiehenoikeudet eivät aina päde, esimerkiksi polulta poikkeaminen voi olla kiellettyä. Lue periaatteet Luontoon.fi-sivustolta ja ota aina etukäteen selvää kohdealueesi säännöistä ja ohjeista.
  • Jokamiehenoikeuksien tulkinta ei ehkä aina tunnu yksiselitteiseltä. Vastauksia yleisimpiin kysymyksiin löydät runsaasti Ympäristö.fi-sivustolta.

Vastuullinen retkeily ei ole kvanttifysiikkaa: riittää, että ottaa ajoissa selvää asioista ja käyttää reissun päällä sekä hoksottimiaan että sydäntään. Muistathan, että hyvällä esimerkillämme me aikuiset opetamme myös lapsille luonnon kunnioittamisen tärkeyden!

Jutun koonnut: Jonna Saari

Jutun grafiikka: Essi Laaksonen

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.